040101 Loonvoorwaarden - Nieuwe Statuten

Paritair (sub-)Comité nr.:
326.00.00-00.00

Bijwerking: 04/06/2018
Geldig vanaf: 01/01/2016
Geldig tot: 31/12/2020

De loonschalen hebben een minimumloon, "norm" (gegarandeerd) en een maximumloon "norm+" (mogelijk elke 2 jaar).

Het maandloon van de werknemer wordt bepaald door:

  • de kwalificatie van de functie gebaseerd op de inhoud van de functie en de vereiste competenties nodig voor uitvoering van de functie. Deze kwalificatie bepaalt de indeling in één van de loonschijven.
  • de "baremische" anciënniteit in de onderneming. Op basis van vroeger verworven ervaring in andere ondernemingen kan deze anciënniteit worden opgetrokken bij aanwerving of na de proefperiode; De toekenning van de jaarlijkse anciënniteitsverhoging is ambtshalve verworven volgens de "norm".
  • de uitoefening van zijn functie. Bij normale uitoefening van de functie wordt in het barema het minimumloon "norm" vastgesteld in functie van de anciënniteit.

de functies worden gerangschikt in 8 overeenstemmende betalingsschijven, als volgt:

  • in klas 1 en 2 worden betaald in de schijf A;
  • in klas 3 en 4 worden betaald in de schijf B;
  • in klas 5 en 6 worden betaald in de schijf C;
  • in klas 7 worden betaald in de schijf D;
  • in klas 8 worden betaald in de schijf E;
  • in klas 9 worden betaald in de schijf F;
  • in klas 10 worden betaald in de schijf G;
  • in klas 11 tot 14 worden betaald in de schijf H. De schijf "H" van de classificatiesysteem wordt in twee reeksen verdeeld, namelijk de schijf HA voor de functies van klasse 13 en 14 en schijf HB voor de functies van klasse 11 en 12.

De loonvoorwaarden van toepassing in het Paritair Comité voor het gas- en elektriciteitsbedrijf vloeien voort uit een combinatie van de volgende teksten:

  • een collectieve arbeidsovereenkomst van 29 september 2003 betreffende de loon- en arbeidsvoorwaarden (K.B. van 1 september 2004; B.S. van 20 oktober 2004);
  • een collectieve arbeidsovereenkomst van 19 februari 2004 inzake de sociale programmatie 2003-2004 (K.B. van 1 september 2004; B.S. van 30 september 2004);
  • een collectieve arbeidsovereenkomst van 30 juni 2005 betreffende de sociale programmatie 2005-2006 (K.B. van 5 maart 2006; B.S. van 3 mei 2006);
  • een collectieve arbeidsovereenkomst van 29 november 2007 betreffende de sociale programmatie 2007-2008 (K.B. van 29 juni 2008; B.S. van 28 oktober 2008);
  • een collectieve arbeidsovereenkomst van 3 mei 2012 betreffende de sociale programmatie 2011-2012 (neergelegd op de griffie van de Dienst der collectieve arbeidsbetrekkingen en geregistreerd op 8 juni 2012 onder het nr. 109798/CO/326. Het bericht van neerlegging verscheen in het Belgisch Staatsblad van 19 juni 2012);
  • een collectieve arbeidsovereenkomst van 4 januari 2016 betreffende de sociale programmatie (neergelegd op de griffie van de Dienst der collectieve arbeidsbetrekkingen en geregistreerd op 18 maart 2016 onder het nr. 132289/CO/326);
  • een collectieve arbeidsovereenkomst van 1 maart 2018 betreffende de sociale programmatie (neergelegd op de griffie van de Dienst der collectieve arbeidsbetrekkingen en geregistreerd op 9 maart 2018 onder het nr. 145213/CO/326);
  • een collectieve arbeidsovereenkomst van 13 januari 2020 betreffende de sociale programmatie (nr. 157440/CO/326).

Wij geven u hierna de bepalingen betreffende de loonvoorwaarden.

Tekst CAO van 29/09/2003

HOOFDSTUK I - Toepassingsgebied

Artikel 1

Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers die ressorteren onder de bevoegdheid van het Paritair Comité voor het gas- en elektriciteitsbedrijf evenals op de gebaremiseerde werknemers tewerkgesteld met een arbeidsovereenkomst van onbepaalde duur, van bepaalde duur of voor een duidelijk omschreven werk, in dienst getreden op 1 januari 2002 of een later datum. 
Onder "gebaremiseerde werknemer" wordt verstaan: de werknemer op wie het in deze collectieve arbeidsovereenkomst opgenomen kwalificatie- en barema bezoldigingsysteem van toepassing is.
De werknemers waarop de collectieve arbeidsovereenkomst van 4 december 2003 betreffende de waarborg van de rechten van de werknemers van de bedrijfstak elektriciteit en gas, van toepassing is, zijn uitgesloten van de toepassing van de deze collectieve arbeidsovereenkomst.

HOOFDSTUK II - Inwerkingtreding en duur van de overeenkomst

Artikel 2

§1 Deze collectieve arbeidsovereenkomst is gesloten voor een onbepaalde duur en heeft uitwerking met ingang van 1 januari 2002.

Opzegging

§2 Deze collectieve arbeidsovereenkomst kan door elk van de partijen geheel of gedeeltelijk opgezegd worden met een vooropzeg van 3 maanden betekend bij aangetekende brief, gericht aan de voorzitter van het paritair comité en aan de andere partijen.
De aangetekende brief vermeldt de punten van de collectieve arbeidsovereenkomst waarop de opzegging betrekking heeft en de redenen ervan.
De opzeggingsduur gaat in op de eerste dag van de maand volgend op deze gedurende dewelke de opzegging werd betekend.

HOOFDSTUK III - Tewerkstelling in de ondernemingen  behorende tot het Paritair Comité voor het gas- en elektriciteitsbedrijf.

Artikel 3

§1 De werknemers worden aangeworven met een arbeidsovereenkomst als bedienden voor onbepaalde duur, bepaalde duur of voor een duidelijk omschreven werk.
§2 De werknemers kunnen zowel op voltijdse als op deeltijdse basis worden aangeworven. De toegekende wettelijke en buitenwettelijke voordelen zijn pro rata temporis de duur van hun tewerkstelling verkregen, tenzij dit uitdrukkelijk anders bepaald wordt.

HOOFDSTUK IV - Bezoldiging

Maandloon

Artikel 4

§1 Het maandloon wordt bepaald op basis van de in bijlage 1 gevoegde weddenschaal en is in euro uitgedrukt; (indexcoëfficiënt = 1 - basis gezondheidsindex 1996).
De loonschalen hebben een minimumloon, "norm" en een maximumloon "norm+";
Het maandloon van de werknemer wordt bepaald door:

  • de kwalificatie van de functie gebaseerd op de inhoud van de functie en de vereiste competenties nodig voor uitvoering van de functie. Deze kwalificatie bepaalt de indeling in één van de loonschijven.
  • de "baremische" anciënniteit in de onderneming. Op basis van vroeger verworven ervaring in andere ondernemingen kan deze anciënniteit worden opgetrokken bij aanwerving of na de proefperiode; De toekenning van de jaarlijkse anciënniteitsverhoging is ambtshalve verworven volgens de "norm".
  • de uitoefening van zijn functie. Bij normale uitoefening van de functie wordt in het barema het minimumloon "norm" vastgesteld in functie van de anciënniteit. Het barema bij de uitoefening van de functie volgens de "norm" en de individuele loonevolutie bij "norm+" uitoefening van de functie bevinden zich in de hoger genoemde bijlage 1.

 COMMENTAAR: voor de evolutie van de minimumuurlonen verwijzen wij u naar onze sectorale documentatie Hfdst. 0402

Maandelijks uurloon

§2 Het maandelijks uurloon is gelijk aan het maandloon gedeeld door het gemiddelde aantal uren die maandelijks gepresteerd worden, te weten, 165,3 uren. De berekeningsformule is als volgt vastgelegd:

                                                                  (52weken x 38u) + 1dag

                                                               ----------------------------------- = 165,3 uren

                                                                                   12

Kwalificatie van de functies

§3 De kwalificatie van de functies geschiedt volgens de regels vastgesteld door de paritair samengestelde "kwalificatiecommissie voor de bedienden van de gas- en elektriciteitsbedrijven", voorzien door het Paritair Comité voor het gas en elektriciteit. Zij is bevoegd voor aile aangelegenheden betreffende de principes en de methode van kwalificatie.
De procedure en de toepassingsmodaliteiten van de  kwalificatiemethode uitgewerkt door de "kwalificatiecommissie"  en de "nationale jury" zijn van toepassing.
De kwalificatie van de functies gebeurt op basis van de 14 vermelde klassen in de hoger genoemde loonschaal.

COMMENTAAR: voor de bepalingen inzake de beroepsclassificatie verwijzen wij u naar onze sectorale documentatie Hfdst.03.

Zolang het huidige classificatiesysteem van toepassing blijft, worden de functies gerangschikt in 8 overeenstemmende betalingsschijven, als volgt:

  •  in klas 1 en 2 worden betaald in de schijf A;
  •  in klas 3 en 4 worden betaald in de schijf B;
  •  in klas 5 en 6 worden betaald in de schijf C;
  •  in klas 7 worden betaald in de schijf D;
  •  in klas 8 worden betaald in de schijf E;
  •  in klas 9 worden betaald in de schijf F;
  •  in klas 10 worden betaald in de schijf G;
  •  in klas 11 tot 14 worden betaald in de schijf H.

COMMENTAAR: krachtens een collectieve arbeidsovereenkomst van 30/6/2005 (K.B. van 5 maart 2006; B.S. van 03.05.2006), met ingang van 1 september 2005, wordt de schijf "H" van de classificatiesysteem in twee reeksen verdeeld, namelijk de schijf HA voor de functies van klasse 13 en 14 en schijf HB voor de functies van klasse 11 en 12.

Indien in het paritair comité zou beslist worden tot invoering van een nieuw classificatiesysteem, dan worden de functies:

  •  gerangschikt met een gespecialiseerd organisme, volgens de conventioneel vastgelegde modaliteiten;
  •  uitbetaald in de overeenstemmende weddenschaal A tot H en de vastgelegde vork voor iedere klasse.

Indexering van de lonen

§4 De lonen vastgesteld in de weddenschaal worden gekoppeld aan de schommelingen van het viermaandelijks gemiddelde van de gezondheidsindex, dat op het einde van elke maand in het Belgisch Staatsblad wordt bekendgemaakt en stemt overeen met het peil 108,97 van de viermaandelijkse gezondheidsindex (basis 1996 = 100) van september 2001.

De lonen worden aangepast bij stijging - en in geval van daling met vrijwaring van één maand - op de eerste dag van de maand volgend op de maand waarop het  indexcijfer der consumptieprijzen betrekking heeft, door toepassing van een vermenigvuldigingscoëfficiënt voor indexering, die overeenstemt met het door dit indexcijfer bereikte peil.

Betaling

§5 De laatste werkdag van de lopende maand van prestatie, of de voorafgaande werkdag indien de laatste werkdag op een zondag of op een feestdag valt, wordt het normale maandloon en eventuele meerprestaties van de betrokken werknemer uitbetaald. De rechtzetting op basis van laattijdig ingevoerde elementen geschiedt op de laatste werkdag van de volgende maand.

Aanstelling in een functie van lagere kwalificatie

§6 Een werknemer die aangesteld wordt in een lager gekwalificeerde functie, behoudt het loon van de hogere functie, indien de aanstelling in de lager gekwalificeerde functie het gevolg is van:

  1. een fusie van ondernemingen ;

  2. een administratieve reorganisatie, beslist door de onderneming;

  3. een vermindering van de bekwaamheid als werknemer ten gevolge van een arbeidsongeval of van een beroepsziekte voorkomend op de wettelijke lijst of erkend door het Fonds voor Beroepsziekten.

Tijdelijke vervanging van een werknemer behorende tot een hogere salarisschijf

§7 Onder "tijdelijke vervanging" verstaat men uitsluitend de volledige en werkelijke vervanging van een werknemer, behorende tot een hogere weddenschijf, die tijdelijk verhinderd is zijn functie uit te oefenen.
De vervanger moet uitdrukkelijk en nominatief aangewezen zijn door een hiërarchisch meerdere.

Om ter gelegenheid van een tijdelijke vervanging aanspraak te kunnen maken op het aanvullend loon bepaald hieronder, moet de vervanger bij wijze van proef tijdelijke vervangingen vervuld hebben gedurende een totaal van ten minste dertig werkdagen, gespreid over een periode van drie opeenvolgende kalenderjaren.
De vervangingen tijdens vakantieperioden komen niet in aanmerking voor de berekening van de dertig dagen.
Het aanvullend loon voor tijdelijke vervanging wordt verkregen per volledige vervangingsdag.
Dit aanvullend loon is het verschil, op dagelijkse basis, tussen het werkelijke loon van de vervanger en het loon in de hogere weddenschijf overeenkomstig de anciënniteit van de vervanger aan de "norm".
Indien de tijdelijke vervanging een ononderbroken periode van 1 jaar bereikt wordt op dat ogenblik een beslissing genomen.

(...)

Tekst CAO van 19/02/2004

HOOFDSTUK I - Toepassingsgebied

Artikel 1

Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers die onder de bevoegdheid van het Paritair Comité  voor het gas- en elektriciteitsbedrijf ressorteren en op de gebaremiseerde werknemers die zij tewerkstellen en die onder de toepassing vallen van de collectieve arbeidsovereenkomst van 29 september 2003 betreffende de arbeids- en loonsvoorwaarden.
Onder "werknemers" wordt verstaan: de mannelijke en vrouwelijke werknemers.

HOOFDSTUK II - Geldigheidsduur

Artikel 2

Behoudens uitdrukkelijk tegenstrijdig beding in de bepalingen van deze collectieve arbeidsovereenkomst wordt ze gesloten voor een onbepaalde duur en heeft zij uitwerking met ingang van 1 januari 2003.

Artikel 3

Deze collectieve arbeidsovereenkomst kan, mits het naleven van een opzegtermijn van 6 maanden, door één van de ondertekenende partijen, geheel of gedeeltelijk, worden opgezegd bij aangetekende brief, gericht aan de voorzitter van het Paritair Comité voor het gas- en elektriciteitsbedrijf.

HOOFDSTUK III - Koopkracht

Verhoging van wedde

Artikel 4

Met ingang van 1 april 2004 wordt een recurrente loonsverhoging toegekend van 1 % op de maandwedde. 
De verhoging heeft betrekking op de volgende soorten contracten: arbeidsovereenkomsten van onbepaalde duur, startbaanovereenkomsten/overeenkomsten voor eerste werkervaring, arbeidsovereenkomsten van bepaalde duur, met inbegrip van "risicogroepen" die onder de nieuwe arbeidsvoorwaarden aangeworven zijn, arbeidsovereenkomsten voor een welbepaald werk, studentenovereenkomsten.
De verhoging heeft betrekking op de aanvullingen die worden toegekend aan werknemers waarvan de arbeidsovereenkomst geschorst is wegens ziekte of ongeval en die zich in een periode van waarborg van inkomen bevinden.
In geval van schorsing van de arbeidsovereenkomst voor een andere reden dan ziekte en ongeval, betreft deze verhoging het loon op het ogenblik van de werkhervatting en/of het pensioen indien deze onmiddellijk volgt op de schorsingsperiode. 
In overeenstemming met de collectieve arbeidsovereenkomst van 29 september 2003, gesloten in het Paritair Comité voor het gas- en elektriciteitsbedrijf, betreffende de arbeids- en loonvoorwaarden van toepassing op de gebaremiseerde werknemers in het gas- en elektriciteitsbedrijf, betreft deze verhoging niet de oplosbare aanpassingspremies.

(...)

Tekst CAO van 30/06/2005

HOOFDSTUK I - Toepassingsgebied

Artikel 1

Behoudens tegenstrijdig beding in deze collectieve arbeidsovereenkomst, is deze van toepassing op de werkgevers die onder de bevoegdheid van het Paritair Comité voor het gas- en elektriciteitsbedrijf ressorteren en op de gebaremiseerde werknemers die zij tewerkstellen en die onder de toepassing vallen van de collectieve arbeidsovereenkomst van 29 september 2003 betreffende de arbeids- en loonsvoorwaarden.

Onder "werknemers" wordt verstaan: de mannelijke en vrouwelijke werknemers aangeworven met een overeenkomst voor bepaalde of onbepaalde duur, voltijds of deeltijds.

Onder "gebaremiseerde werknemers" wordt verstaan : de werknemers op wie het kwalificatie- en baremabezoldigingsysteem, opgenomen in de collectieve arbeidsovereenkomst van 29 september 2003 inzake de arbeids- en loonvoorwaarden, van toepassing is.
Onder "CAO Graduele toepassing" wordt verstaan: de CAO van 02.12.2004 betreffende de uitvoering van de CAO van 13.05.2004 betreffende de graduele toepassing  voor sommige ondernemingen van de collectieve arbeidsovereenkomst van 29.09.2003 betreffende de arbeids- en loonvoorwaarden.
Onder "onderneming" wordt verstaan: de juridische entiteit.

HOOFDSTUK  II - Koopkracht en geldelijke bepalingen

Artikel 2

Recurrente verhoging

Vanaf 1 mei 2006 wordt het barema verhoogd met 0,75%.

(...)

HOOFDSTUK V - Kwalificatie

Barema

Artikel 20

Vanaf 01.09.2005 is de "H"-schijf van het kwalificatiebarema opgesplitst in 2 schijven. Het nieuwe barema is opgenomen in bijlage 1 van deze CAO.

(...)

HOOFDSTUK X - Geldigheidsduur

Duur

Artikel 30

Behoudens uitdrukkelijk tegenstrijdig beding in de bepalingen van deze collectieve arbeidsovereenkomst wordt ze gesloten voor onbepaalde duur en heeft zij uitwerking met ingang van 1 januari 2005. 
Deze collectieve arbeidsovereenkomst kan, mits het naleven van een opzegtermijn van 6 maanden, door één van de ondertekenende partijen, geheel of gedeeltelijk,  worden opgezegd bij aangetekende brief, gericht aan de voorzitter van het Paritair Comité voor het gas- en elektriciteitsbedrijf.

(...)

COMMENTAAR: Voor de evolutie van de minimumlonen verwijzen wij u naar onze sectorale documentatie Hfdst. 0402

Tekst CAO van 29/11/2007

HOOFDSTUK I - Toepassingsgebied

Artikel 1

Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de gebaremiseerde personeelsleden, op wie de collectieve arbeidsovereenkomst van 29 september 2003,  gesloten in het Paritair Comité voor het gas- en elektriciteitsbedrijf, betreffende de arbeids- en loonvoorwaarden van toepassing is, algemeen verbindend verklaard  bij koninklijk besluit van 1 september 2004 en bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad van 20 oktober 2004..

HOOFDSTUK II - Begrippen en definities

Artikel 2

Voor de toepassing van deze collectieve arbeidsovereenkomst wordt verstaan onder:

"gebaremiseerde werknemer", de werknemer:
a) aangeworven vanaf 1 januari 2002 bij :
 

  • bedrijven ressorterend onder de bevoegdheid van het Paritair Comité voor het gas- en elektriciteitsbedrijf vôôr 1 januari 2004;
  • bedrijven, ressorterend onder de bevoegdheid van het Paritair Comité voor het gas-en elektriciteitsbedrijf, die voortkomen uit de hiervoorgenoemde bedrijven;
  • bedrijven, ressorterend onder de bevoegdheid van het Paritair Comité voor het gas- en elektriciteitsbedrijf die personeel overnemen, op basis van de collectieve arbeidsovereenkomst nr. 32bis van 7 juni 1985, gesloten in de Nationale Arbeidsraad, betreffende de waarborg van rechten van de werknemers in geval van verandering van werkgever wegens een conventionele transfer van de onderneming en die de rechten regelt van de werknemers die overgenomen worden in geval van overname van het actief na faillissement of gerechtelijk concordaat door afstand van het actief;

b) aangeworven bij:

  • bedrijven, ressorterend onder de bevoegdheid van het Paritair Comité voor het gas en elektriciteitsbedrijf vanaf 1 januari 2004;
  • bedrijven, ressorterend onder de bevoegdheid van het Paritair Comité voor het gas en elektriciteitsbedrijf, die voortkomen uit de hiervoorgenoemde bedrijven;
  • bedrijven, ressorterend onder de bevoegdheid van het Paritair Comité voor het gas en elektriciteitsbedrijf, die, op basis van de voormelde collectieve arbeidsovereenkomst nr. 32bis personeel hebben overgenomen;

c) aangeworven vanaf 1 januari 2004 bij;

  • de onderneming SPE;
  • een onderneming, ressorterend onder de bevoegdheid van het Paritair Comité voor het gas en elektriciteitsbedrijf, en die voortkomt uit de onderneming SPE;
  • een onderneming, ressorterend onder de bevoegdheid van het Paritair Comité voor het gas en elektriciteitsbedrijf, die, op basis van de voormelde collectieve arbeidsovereenkomst nr. 32bis personeel van SPE heeft overgenomen;

"onderneming": de juridische entiteit.

HOOFDSTUK III - Koopkracht en geldelijke bepalingen.

Section 1. Baremaverhoging.

Artikel 3

Op 1 december 2007 wordt een recurrente verhoging van 1,35 pet., op het barema en op het individueel maandloon dat van kracht is, toegekend (met inbegrip van de werknemers in het eerste jaar van waarborg van inkomen).

(...)

HOOFDSTUK VII - Geldigheidsduur

Artikel 22

Tenzij andersluidende bepalingen, wordt deze collectieve arbeidsovereenkomst gesloten voor onbepaalde duur en heeft ze uitwerking met ingang van 1 januari 2007.
Deze collectieve arbeidsovereenkomst kan, mits het naleven van een opzegtermijn van 6 maanden door één van de ondertekenende partijen, geheel of gedeeltelijk, bij aangetekende brief, gericht aan de voorzitter van het Paritair Comité voor het gas- en elektriciteitsbedrijf opgezegd worden.

(...)

Tekst CAO van 03/05/2012

HOOFDSTUK I - Toepassingsgebied

Artikel 1

Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de gebaremiseerde werknemers, op wie de collectieve arbeidsovereenkomst van 29 september 2003, gesloten in het Paritair Comité voor het gas- en elektriciteitsbedrijf, betreffende de arbeids en loonvoorwaarden van toepassing is, algemeen verbindend verklaard bij koninklijk besluit van 1 september 2004 en bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad van 20 oktober 2004 en op de ondernemingen die hen tewerkstellen.

HOOFDSTUK II - Begrippen en definities

Artikel 2

Voor de toepassing van deze collectieve arbeidsovereenkomst wordt verstaan onder:

§1 "gebaremiseerde werknemer", de werknemer

a) aangeworven vanaf 1 januari 2002 bij :

  • ondememingen, die vallen onder het toepassingsgebied van artikel 1, ressorterend onder de bevoegdheid van het Paritair Comité voor het gas- en elektriciteitsbedrijf vóór 1 januari 2004;

  • ondernemingen, die vallen onder het toepassingsgebied van artikel 1, ressorterend onder de bevoegdheid van het Paritair Comité voor het gas-en elektriciteitsbediijf, die voortkomen uit de hiervoorgenoemde;

  • ondernemingen, die vallen onder het toepassingsgebied van artikel 1, ressorterend onder de bevoegdheid van het Paritair Comité voor het gas- en elektriciteitsbedrijf die personeel overnemen, op basis van de collectieve arbeidsovereenkomst nr. 32bis van 7 juni 1985, gesloten in de Nationale Arbeidsraad, betreffende de waarborg van rechten van de werknemers in geval van verandering van werkgever wegens een conventionele transfer van de onderneming en die de rechten regelt van de werknemers die overgenomen worden in geval van overname van het actief na faillissement of gerechtelijk concordaat door afstand van het actief;

b) aangeworven bij:

  • ondernemingen, die vallen onder het toepassingsgebied van artikel 1, ressorterend onder de bevoegdheid van het Paritair Comité voor het gas en elektriciteitsbedrijf vanaf 1 januari 2004;

  • ondernemingen, die vallen onder het toepassingsgebied van artikel 1, ressorterend onder de bevoegdheid van het Paritair Comité voor het gas en elektriciteitsbedrijf, die voortkomen uit de hiervoorgenoemde ondernemingen;

  • ondernemingen, die vallen onder het toepassingsgebied van artikel 1, ressorterend onder de bevoegdheid van het Paritair Comité voor het gas en elektriciteitsbedrijf, die, op basis van de voormelde collectieve arbeidsovereenkomst nr. 32bis personeel hebben overgenomen.

c) aangeworven vanaf 1 januari 2004 bij:

  • de onderneming EDF Luminus;

  • een onderneming, ressorterend onder de bevoegdheid van het Paritair Comité voor het gas en elelçtriciteitsbedrijf, en die voortkomt uit de onderneming EDF Luminus;

  • een onderneming, ressorterend onder de bevoegdheid van het Paritair Comité voor het gas en elektticiteitsbedrijf, die, op basis van de voormelde collectieve arbeidsovereenkomst nr. 32bis personeel van EDF Luminus heeft overgenomen;

§2 "onderneming": de juridische entiteit.

 HOOFDSTUK III - Maatregelen betreffende de koopkracht

Artikel 3 - Recurrente loonsverhoging

Ongeacht elke impact van performance management of promotie wordt op 01.01.2012 een recurrente verhoging van 0,3% toegekend op het barema en op het reële individuele maandloon dat van kracht is.

(...)

 HOOFDSTUKX - Geldigheidsduur

Artikel 15

Tenzij andersluidende bepalingen, wordt deze collectieve arbeidsovereenkomst gesloten voor onbepaalde duur en heeft ze uitwerking met ingang van 1 januari 2011.
Deze collectieve arbeidsovereenkomst kan geheel of gedeeltelijk worden opgezegd, door elk van de partijen, middels een opzeggingstermijn van 6 maanden, per aangetekende brief gericht aan de voorzitter van het Paritair Comité van het gas- en elektriciteitsbediijf.

(...)

Paritaire Commentaren - Sociale Programmatie 2011-2012

De verhoging van het sectoraal barema voorzien in deze CAO van Sociale Progcammatie 2011-2012 is toepasselijk op alle barema's die zich baseren op dit sectoraal barema.

Tekst CAO van 4 januari 2016

HOOFDSTUK I - TOEPASSINGSGEBIED

Artikel 1

Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers die ressorteren onder het paritair comité voor het gas- en elektriciteitsbedrijf en op de gebaremiseerde werknemers die zij tewerkstellen.

(...)

HOOFDSTUK II - KOOPKRACHT

Artikel 2

Recurrente loonsverhoging

§1. Voor de gebaremiseerde werknemers op wie de CAO van 29.09.2003 betreffende de arbelds- en loonvoorwaarden van toepassing is (overeenkomst geregistreerd onder het nummer 72104/CO/326) en ongeacht elke impact van performance management of promotie wordt op 01.01.2016 een recurrente verhoging van 0,375% toegekend op het barema en op het reële, individuele maandloon dat van kracht is.

§2. Voor de gebaremiseerde werknemers op wie de CAO van 02.12.2004 betreffende de waarborg van de rechten van werknemers van de bedrijfstak gas en elektriciteit in dienst op 31.12.2001 van toepassing is (overeenkomst geregistreerd onder het nummer 74368/CO/326) en ongeacht elke impact van promotie wordt op 01.01.2016 een recurrente verhoging van 0,375% toegekend op het spilloon en op het reële, individuele maandloon dat van kracht is.

(...)

HOOFDSTUK VII - GELDIGHEIDSDUUR

Artikel 11

Tenzij andersluidende bepalingen, wordt deze collectieve arbeidsovereenkomst gesloten voor onbepaalde duur en heeft ze uitwerking met ingang van 1 januari 2015.

Deze collectieve arbeidsovereenkomst kan geheel of gedeeltelijk worden opgezegd, door elk van de partijen, middels een opzeggingstermijn van 6 maanden, per aangetekende brief gericht aan de voorzitter van het Paritair Comité van het gas- en elektriciteitsbedrijf.

(...)

CAO Sociale Programmatie 04.01.2016

Paritaire Commentaar

Artikel 2 Recurrente loonsverhoging

De verhoging van het sectoraal barema voorzien in deze CAO van Sociale Programmatie 2015-2016 is toepasselijk op alle barema's die zich baseren op dit sectoraal barema.

Tekst CAO van 1 maart 2018

HOOFDSTUK I - TOEPASSINGSGEBIED EN DEFINITIES

Artikel 1

Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers die ressorteren onder het paritair comité voor het gas- en elektriciteitsbedrijf en op de gebaremiseerde werknemers die zij tewerkstellen.

Artikel 2 - Definities

§1. Onder "NAV" wordt verstaan: de gebaremiseerde werknemers op wie de CAO van 29.09.2003 betreffende de arbeids- en loonvoorwaarden van toepassing is (geregistreerd onder het nummer 72104/CO/326).

§2. Onder "OAV" wordt verstaan: de gebaremiseerde werknemers op wie de CAO van 02.12.2004 betreffende de waarborg van de rechten van werknemers van de bedrijfstak gas en elektriciteit in dienst op 31.12.2001 van toepassing is (geregistreerd onder het nummer 74368/CO/326).

§3. Onder "hospitalisatieverzekering Ethias 8.000.030" wordt verstaan: de hospitalisatieverzekering van de ondernemingen die lid zijn van het Fonds voor Aanvullende Vergoedingen bij Ethias onder het polisnummer  8.000.030 of elke polis bij om het even welke verzekeraar die deze in de toekomst zou vervangen.

§4. We verstaan onder "groep van ondernemingen": de ondernemingen die vallen onder het toepassingsgebied van het PC 326 en die behoren tot dezelfde boekhoudkundige consolidatieperimeter.

HOOFDSTUK II - TOEKENNING VAN DE MARGE

Artikel 3 - Recurrente loonsverhoging 2018

§1. Voor de NAV en ongeacht elke impact van performance management of promotie wordt een recurrente verhoging van 1,1% toegekend op 01.01.2018 op het barema en op het reële, indivlduele maandloon dat van kracht is (met inbegrip van de werknemers in het eerste jaar van waarborg van inkomen).

Het gaat hier om werknemers met arbeidsovereenkomsten van onbepaalde duur, startbaanovereenkomsten of overeenkomsten voor eerste werkervaring, arbeidsovereenkomsten van bepaalde duur, met inbegrip van risicogroepen, arbeidsovereenkomsten voor een welbepaald werk en studentenovereenkomsten

§2. Voor de OAV en ongeacht elke impact van promotie wordt een recurrente verhoging van 1,1% toegekend op 01.01.2018 op het spilloon en op het reële, individuele maandloon dat van kracht is (met inbegrip van de werknemers in het eerste en tweede jaar van waarborg van inkomen).

(...)

HOOFDSTUK VIII - GELDIGHEIDSDUUR

Artikel 12

Tenzij andersluidende bepalingen, wordt deze collectieve arbeidsovereenkomst gesloten voor onbepaalde duur en heeft ze uitwerking met ingang van 01.01.2017.

Deze collectieve arbeidsovereenkomst kan geheel of gedeeltelijk worden opgezegd, door elk van de partijen, middels een opzeggingstermijn van 6 maanden, per aangetekende brief gericht aan de voorzitter van het Paritair Comité van het gas- en elektriciteitsbedrijf.

CAO Sociale Programmatie 2017-2018 - Paritaire Commentaar

Artikel 3 - Recurrente loonsverhoging

De verhoging van het sectoraal barema voorzien in deze CAO van Sociale Programmatie 2017-2018 is toepasselijk op alle barema's die zich baseren op dit sectoraal barema.

Toepasselijke collectieve arbeidsovereenkomst: om de integrale tekst te lezen, klik op het registratienummer.

Datum CAO
13/01/2020
Registratienr
157440
Geldig van
01/01/2019
Geldig tot
-
Neerleggingsdatum
15/01/2020
Registratiedatum
03/03/2020
Onderwerp
Sociale programmatie.
BS Bericht van neerlegging
30/03/2020
Algemeen verbindend verklaring
Gevraagd
Algemeen verbindend verklaard door Koninklijk Besluit van
13/12/2020
Gepubliceerd in het B.St. van
02/02/2021
Keywords
LONEN, ALTERNATIEF VOORDEEL/BELONINGSWIJZE (EXCL. PREMIE, CHEQUE, BONUS), AANVULLENDE PENSIOENEN EN GROEPSVERZEKERINGEN, VERGOEDINGEN VOOR VERPLAATSINGSKOSTEN, ARBEIDSDUURMODALITEITEN, OPLEIDING (EXCL. SYNDICALE VORMING), RISICOGROEPEN, SYNDICALE VORMING, SYNDICALE PREMIE, SOCIALE VREDE

Datum CAO
01/03/2018
Registratienr
145213
Geldig van
01/01/2017
Geldig tot
-
Neerleggingsdatum
05/03/2018
Registratiedatum
09/03/2018
Onderwerp
sociale programmatie
BS Bericht van neerlegging
20/03/2018
Algemeen verbindend verklaring
-
Algemeen verbindend verklaard door Koninklijk Besluit van
07/10/2018
Gepubliceerd in het B.St. van
25/10/2018
Keywords
LONEN, ALTERNATIEF VOORDEEL/BELONINGSWIJZE (EXCL. PREMIE, CHEQUE, BONUS), VERGOEDINGEN VOOR VERPLAATSINGSKOSTEN, BETAALDE VERLOFDAG (GEEN ADV- OF COMPENSATIEDAG) EN FEESTDAG, OUDERE WERKNEMERS-EXCL.AANV. PENSIOEN, BRUGPENSIOEN(SWT),TIJDSKREDIET, RISICOGROEPEN, SYNDICALE VORMING, SYNDICALE PREMIE, WERKING PARITAIR COMITÉ, SOCIALE VREDE

Historiek
01/01/2021 31/12/2050 040101 Loonvoorwaarden (nieuwe statuten)
01/01/2016 31/12/2020 040101 Loonvoorwaarden - Nieuwe Statuten
01/01/2012 31/12/2015 040101 Loonvoorwaarden - Nieuwe Statuten
01/01/2002 31/12/2011 040101 Loonvoorwaarden - Nieuwe Statuten