0701 Arbeidsduur

Paritair (sub-)Comité nr.:
323.00.00-00.00

Bijwerking: 06/03/2024
Geldig vanaf: 01/01/2024

Wekelijkse arbeidsduur: 38 uur

Minimale dagelijkse arbeidsduur/per prestatie: 3 uren

Rusttijden: 11 uren (12 uren jonge werknemers)

Pauzes: 15 minuten na 6 uren prestaties (regels jonge werknemers)

In het paritair comité voor het beheer van de gebouwen, de vastgoedmakelaars en de dienstboden werd op 29 januari 2024 een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten betreffende de arbeidsduur (nr. 186323/CO/323). 

1. Wekelijkse arbeidsduur

De wekelijkse arbeidsduur wordt vastgelegd op 38 uur.

1.1 Bedienden en arbeiders

De gemiddelde wekelijkse arbeidsduur van 38 uur moet gerespecteerd worden op jaarbasis. De verplaatsingsduur tussen twee werkposten wordt als arbeidstijd beschouwd.

1.2 Conciërges en dienstboden

In elke onderneming wordt er afgesproken of de wekelijkse arbeidsduur van 38 uur wordt gerealiseerd, hetzij via de toekenning van onbetaalde compensatiedagen om tot gemiddeld 38u op jaarbasis te komen, hetzij via een wekelijkse effectieve arbeidsduur van 38 uur zonder compensatiedagen.

Voor zover geopteerd wordt voor een arbeidsregeling met onbetaalde compensatiedagen, gelden de volgende regels :

  • De werknemers die het ganse jaar in dienst zijn van dezelfde werkgever hebben recht op zes (regime van 39 uren/week) of twaalf (regime van 40 uren/week) onbetaalde compensatiedagen. De werknemers die in de loop van het jaar in dienst komen of uit dienst zijn gegaan, hebben recht op een of twee compensatiedagen per schijf van twee maanden dat zij in de onderneming in dienst waren.
  • Voor de vaststelling van het aantal compensatiedagen wordt rekening gehouden met de effectieve prestaties, met de periodes van jaarlijkse vakantie, de feestdagen en met alle schorsingen van de uitvoering van de arbeidsovereenkomst die recht geven op een betaling van gewaarborgd loon ten laste van de werkgever.
  • De compensatiedagen worden genomen overeenkomstig de in dit verband tussen de werkgever en de werknemer op ondernemingsvlak gemaakte afspraken.
  • Voor zover alle compensatiedagen niet integraal zijn opgenomen in het betrokken jaar, dan worden de resterende compensatiedagen verder uitgeput in de loop van het eerste kwartaal van het daaropvolgend jaar.

1.3 Specifieke bepalingen voor conciërges

  • Onverminderd de bepalingen van de wet van 8 april 1965, tot instelling van de arbeidsreglementen, zal de individuele arbeidsovereenkomst van de huisbewaarders van flatgebouwen tevens melding maken van het uur van aanvang en beëindiging van iedere dagelijkse arbeidsprestatie. De taken moeten uitgevoerd worden binnen de uren vermeld in de individuele arbeidsovereenkomst. Omwille van omstandigheden buiten de wil van de werkgever of de conciërge kan ook buiten deze uren gewerkt worden.
  • De uren van verplichte aanwezigheid zonder effectieve arbeid (permanentie) mogen 20 pct. van de duur van de effectieve prestaties niet overschrijden. Deze uren moeten duidelijk vastgelegd zijn in de individuele arbeidsovereenkomst.
  • Wanneer de uren van verplichte aanwezigheid zonder effectieve arbeid een fysieke aanwezigheid/bereikbaarheid van de huisbewaarder vereisen, zal de bezoldiging gelijk zijn aan het gewone uurloon zoals voorzien voor de bezoldiging van effectieve arbeid. Deze uren zullen als arbeidstijd dienen beschouwd te worden. Wanneer deze uren enkel een telefonische of digitale bereikbaarheid vereisen, zal de bezoldiging één derde bedragen van het uurloon zoals voorzien voor de bezoldiging van effectieve arbeid.
  • Het totaal aantal uren van effectieve arbeid en van verplichte aanwezigheid zonder effectieve arbeid mag 38 uren per week niet overschrijden (of 39 of 40 uur in functie van het regime waarvoor wordt geopteerd
  • Zo er geen verplichte aanwezigheid zonder effectieve arbeid is voorzien, zal bij de berekening van de bezoldiging alleen rekening worden gehouden met de daadwerkelijk gepresteerde uren.
  • Onverminderd de bepalingen van de arbeidswet van 16 maart 1971, kunnen aanvullende taken niet worden uitgevoerd buiten de werktijden, tenzij met het akkoord van de twee partijen en voor zover zij uitzonderlijk zijn.
  • Buiten de werkuren of de uren van verplichte aanwezigheid is de huisbewaarder vrij van iedere verplichting ten aanzien van de werkgever.

2. Minimale dagelijkse arbeidsduur/per prestatie

Bedienden: de duur van elke arbeidsperiode mag niet minder dan 3 uren bedragen.

Arbeiders: de duur van elke arbeidsperiode mag niet minder dan 3 uren bedragen. Dit kan gespreid worden over meerdere werkposten, afhankelijk van de werkplanning in de beheerde gebouwen.

3. Minimale wekelijkse arbeidsduur                                                                                  

Arbeiders en bedienden: de minimale arbeidsduur bedraagt 13 uur per week.

4. Rusttijden

De werknemers hebben recht op elf opeenvolgende uren (twaalf uren voor jonge werknemers) rust in de loop van elke periode van vierentwintig uur, tussen de stopzetting en de hervatting van de arbeid.

De duur van de rustonderbrekingen voegt zich bij de zondagsrust of de inhaalrust voor de tewerkstelling van een werknemer op zondag, zodat de werknemers een arbeidsonderbreking van 35 opeenvolgende uren genieten.

Er kan worden afgeweken van deze verplichte regels ofwel bij de wet (werken uitgevoerd om het hoofd te bieden aan een voorgevallen of dreigend ongeval, dringende werken aan machines en materiaal, onvoorziene noodzakelijkheid, ezv) ofwel bij een cao die algemeen verbindend werd verklaard.

In dit paritair comité, is er geen afwijking voorzien.

5. Pauzes

De werknemers mogen zes uren zonder onderbreking werken. Wanneer de arbeidstijd per dag zes uren overschrijdt, hebben zij recht op een pauze waarvan de duur en de toepassingsmodaliteiten moeten vastgelegd worden hetzij door cao (sectorale of onderneming) hetzij bij KB.

In dit paritair comité werden geen modaliteiten voorzien. Bij gebrek aan cao of KB, hebben dus de werknemers ten minste recht op een kwartier pauze ten laatste op het ogenblik waarop de duur van de prestaties zes uren bereikt.

De jonge werknemers mogen slechts gedurende vierenhalf uren zonder onderbreking werken. Wanneer de arbeidstijd per dag vierenhalf uur overschrijdt, hebben zij recht op een half uur rust. Wanneer de arbeidstijd zes arbeidsuren per dag overschrijdt, hebben zij recht op één uur rust per dag, waarbij een half uur in één keer moet genomen worden.

Toepasselijke collectieve arbeidsovereenkomst: om de integrale tekst te lezen, klik op het registratienummer.

Datum CAO
29/01/2024
Registratienr
186323
Geldig van
01/01/2024
Geldig tot
-
Neerleggingsdatum
20/02/2024
Registratiedatum
27/02/2024
Onderwerp
Arbeidsduur
BS Bericht van neerlegging
11/03/2024
Algemeen verbindend verklaring
Gevraagd
Algemeen verbindend verklaard door Koninklijk Besluit van
-
Gepubliceerd in het B.St. van
-
Keywords
-
Tekst aangepast op
29/02/2024

Historiek
01/01/2024 31/12/2050 0701 Arbeidsduur
03/06/2004 31/12/2023 0701 Arbeidsduur
01/10/2002 02/06/2004 0701 Arbeidsduur