40 Deeltijdse arbeid

Paritair (sub-)Comité nr.:
322.01.00-00.00

Bijwerking: 30/11/2022
Geldig vanaf: 01/01/2022

Vlanderen en Brussel:

  • Tijdens de tewerkstellingsperiode van drie maand te rekenen van de eerste dimona

Minimale arbeidsduur per prestatie : 3 uur

Minimale wekelijkse arbeidsduur : 3 uur

  • Na de tewerkstellingsperiode van drie maand te rekenen van de eerste dimona

Minimale arbeidsduur per prestatie : 3 uur

Minimale wekelijkse arbeidsduur :

  • werknemers die een aanvullende uitkering genieten : 13 uur
  •  werknemers die geen aanvullende uitkering genieten : 10 uur.

Waalse Gewest:

Er moet een gemiddelde van 19 uur zijn voor het geheel van de personeelsleden

1. Minimale wekelijkse arbeidsduur

Tijdens de eerste tewerkstellingsperiode van drie maand te rekenen van de eerste dimona, zullen de partijen verplicht zijn de minimumgrens van 3 uur prestaties, na te leven. Met betrekking tot de wekelijkse arbeidsduur zal er voor alle werknemers kunnen worden afgeweken van de minimumgrens van een derde van de tijd.

Na die periode van drie maand, d.w.z. bij de verplichte afsluiting van een arbeidsovereenkomst van onbepaalde duur, wat evenwel de minimum wekelijkse arbeidsduur betreft wordt er een onderscheid gemaakt naargelang de werknemers al dan niet een uitkering of een leefloon genieten:

  • voor de werknemers die een aanvullende uitkering genieten mag er niet worden afgeweken van de minimumlimiet van 13 uur;
  • voor de werknemers die geen aanvullende uitkering genieten mag de minimum wekelijkse arbeidsduur niet korter zijn dan 10 uur.

1.1. Specifieke voorwaarden voor goedkeuring in het Waals Gewest 

Erkende bedrijven in het Waalse Gewest zullen moeten voldoen aan specifieke regels rond arbeidsduur om hun goedkeuring te behouden: werknemers zullen gemiddeld 19 uur per week tewerkgesteld moeten zijn. Deze gemiddelde wekelijkse arbeidsduur moet op een alomvattende manier gerespecteerd worden voor al het personeel en niet per huishoudhulp.

  • Betrokken werknemers:

    • alleen de dienstenchequewerknemers die tewerkgesteld zijn in een vestigingseenheid in Wallonië vallen onder deze maatregelen.
  •  In aanmerking genomen arbeidsduur:
    • De gemiddelde wekelijkse arbeidsduur van het bedrijf wordt berekend op basis van het gemiddelde van elk kwartaal van het jaar waarin de werknemer tewerkgesteld is.
  • Er wordt rekening gehouden met de hoogste wekelijkse arbeidsduur tijdens elk betrokken kwartaal.
  • De conventionele arbeidsduur omvat de periodes van schorsing van de uitvoering van de arbeidsovereenkomst dienstencheques en omvat niet de overuren of gewerkte uren op grond van een arbeidsovereenkomst van bepaalde duur die werd gesloten om het aantal te presteren uren te wijzigen in het kader van een deeltijdse arbeidsovereenkomst van onbepaalde duur.
  • Controlemethode:
    • Om de naleving van deze bepalingen te kunnen controleren, bezorgt de betrokken erkende onderneming elk jaar in de maand februari aan de administratie een overzicht van de beoogde gemiddelde arbeidsduur voor elk kwartaal van het voorgaande jaar. Dit overzicht omvat de lijst van de werknemers die zijn aangeworven met een arbeidsovereenkomst dienstencheques, met vermelding van hun naam, voornaam en identificatienummer van het Rijksregister of, bij gebrek hieraan, het identificatienummer van de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid, evenals het aantal in aanmerking komende uren voor elk kwartaal. Indien de erkende onderneming gebruik maakt van een erkend sociaal secretariaat, garandeert dit laatste het overzicht.
  •  Vrijstelling voor nieuw erkende ondernemingen:
    • Nieuw erkende bedrijven zijn vrijgesteld van de verplichting om een gemiddelde wekelijkse arbeidsduur van 19 uur te bereiken. Deze verplichting geldt pas vanaf het vierde kalenderjaar na de goedkeuring. 
  • Deze maatregelen treden in werking met terugwerkende kracht op 1 januari 2022. Toch verduidelijkt het nieuwe besluit dat er geen rekening zal worden gehouden met de eerste drie kwartalen van 2022 wanneer het gemiddelde van de conventionele wekelijkse arbeidstijd van het bedrijf voor werknemers met een arbeidsovereenkomst dienstencheques en tewerkgesteld in een vestigingseenheid gelegen in het Waalse Gewest minder is dan 19 uur.

  • Er wordt geen rekening gehouden met de werknemers van wie de uitvoering van de arbeidsovereenkomst voor minstens honderd kalenderdagen wordt geschorst wegens een arbeidsongeschiktheid tijdens het jaar.

2. Minimale dagelijkse arbeidsduur/per prestatie

De arbeidsovereenkomst dienstencheques mag nooit een werkperiode voorzien die minder bedraagt dan 3 uren,  vanaf de eerste gewerkte dag.

Bronnen :  Wet van 20 juli 2001 tot bevordering van buurtdiensten en -banen (BS 11/08/2001),  art. 7 septies en art. 7 octies; KB van 12 december 2001 betreffende de dienstencheques (BS 22/12/2001), art. 9 bis; KB van 12 juli 2009 (B.S. 22/07/ 2009); Waals decreet van 9 december 2021  tot wijziging van de wet van 20 juli 2001 tot bevordering van buurtdiensten en -banen, B.S., 24 december 2021


Historiek
01/01/2022 31/12/2050 40 Deeltijdse arbeid
01/09/2009 31/12/2021 40 Deeltijdse arbeid