26010102 Tewerstellingsbeleid en vastheid van betrekking: arbeiders van de militaire sector

Paritair (sub-)Comité nr.:
317.00.00-00.00

Bijwerking: 21/05/2003
Geldig vanaf: 01/04/1997
Geldig tot: 31/05/2003

In het Paritair Comité voor de bewakingsdiensten werd op 8 juli 1977 een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten betreffende de werkgelegenheids- en werkzekerheidspolitiek. Zij werd algemeen verbindend verklaard door een koninklijk besluit van 16 juni 1978 en gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 13 september 1978. Zij werd gewijzigd door een collectieve arbeidsovereenkomst van 14 oktober 1980, algemeen verbindend verklaard door een koninklijk besluit van 1 april 1981 en gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 8 mei 1981.

 

In het Paritair Comité voor de bewakingsdiensten werd op 12 mei 1997 een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten betreffende de bevordering van de tewerkstelling en de vaststelling van sommige arbeidsvoorwaarden van de werklieden die bewakingsdiensten verrichten in de militaire sector. Zij werd algemeen verbindend verklaard door een koninklijk besluit van 14 december 2001 en gepubliceerd in Belgisch Staatsblad van 22 januari 2002.

Wij geven u hierna de bepalingen uit beide CAO’s betreffende de werkgelegenheids- en werkzekerheidspolitiek.

Artikel 1

Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en de werknemers van de ondernemingen welke ressorteren onder het Paritair Comité voor de bewakingsdiensten.

Artikel 2 - definities

In deze collectieve arbeidsovereenkomst wordt verstaan onder :

-      "full-time" agent :         degene die door een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd is gebonden. Zoals voorzien in de wet valt de werknemer die geen arbeidsovereenkomst heeft ondertekend, onder het stelsel van de arbeidsovereen­komst voor een onbepaalde tijd.

-      "part-time" agent :       degene die door een arbeidsovereenkomst voor een onbepaalde tijd is gebonden doch waarvan de wekelijkse of maandelijkse arbeidsprestaties door de overeenkomst zijn beperkt.

-      gelegenheids- of tussentijdsagent :           degene die onregelmatige arbeidsprestaties verricht en die door een arbeidsovereenkomst voor een bepaalde tijd is gebonden.

Artikel 3

Werkgelegenheids- en werkzekerheidspolitiek :

a)    Naargelang van de begrensde mogelijkheden van de sector wordt bij voorrang personeel aangeworven voor een onbepaalde tijd en wordt dat personeel, per uitbatingssector, in dienst gehouden als tot ontslag of vermindering van arbeidsposten moet worden overgegaan.

b)    Ingeval volledige dienstbetrekkingen te begeven zijn, wordt, bij gelijke kwalificatie en tegenover kandi­daten van buiten uit, voorrang verleend aan personeel met onvolledige dienstbetrekking dat reeds in de onderneming is tewerkgesteld.

c)    Wat betreft de waakdiensten verricht in bestaande of toekomstige Belgische of buitenlandse militaire basissen, gevestigd op het Belgisch grondgebied, verbinden de bewakingsondernemingen er zich toe, in geval van ontslag of vermindering van het werkvolume, het personeel in de mate van het mogelijke aan het werk te houden.

Artikel 4

Deze collectieve arbeidsovereenkomst heeft uitwerking met ingang van 1 januari 1977 en wordt gesloten voor een onbepaalde tijd.

 

Artikel 1

§1            Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en werklieden van de ondernemingen die ressorteren onder het Paritair Comité voor de bewakingsdiensten en heeft directe uitwerking.

§2            Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op alle bewakingsondernemingen die een activiteit uitoefenen in militaire basissen gevestigd op Belgisch grondgebied, ongeacht het feit of hun zetel zich in België of in het buitenland bevindt.

§3            Voor de toepassing van deze collectieve arbeidsovereenkomst worden onder "ondernemingen" verstaan: de ondernemingen die bewakingsdiensten verrichten in bestaande of toekomstige Belgische of buitenlandse militaire basissen in België of die prestaties leveren en speciale zendingen uitvoeren, bevolen door welke legermacht ook die gestationeerd is op Belgisch grondgebied, en onder "werklieden": de werklieden en werksters.

 

(...)

Artikel 22

§1            Wat het tewerkstellingsbeleid en de vastheid van betrekking betreft, blijven de bepalingen van de collectieve arbeidsovereenkomst van 8 juli 1977 gesloten in het Paritair Comité voor de bewakingsdiensten betreffende de tewerkstellingspolitiek en de werkzekerheid, algemeen verbindend verklaard bij koninklijk besluit van 16 juni 1978 (Belgisch Staatsblad van 13 september 1978), gewijzigd bij de collectieve arbeidsovereenkomst van 14 oktober 1980, algemeen verbindend verklaard bij koninklijk besluit van 1 april 1981 (Belgisch Staatsblad van 8 mei 1981), van toepassing.

§2            Gepensioneerden vanaf 65 jaar en meer, worden niet meer in dienst genomen.

§3            De eventuele tewerkstelling van gepensioneerden van minder dan 65 jaar zal, geval per geval worden onderzocht door de ondernemingsraad of, bij gebrek ervan, door de vakbondsafvaardiging of, bij gebrek hiervan, met de plaatselijke vakbondsvrijgestelden van de ondertekenende representatieve werknemersorganisaties van deze collectieve arbeidsovereenkomst.

 

(…)

Artikel 24

De sociale gesprekspartners verbinden zich ertoe om tijdens de duur van deze collectieve arbeidsovereenkomst alles in het werk te stellen om de arbeidsvrede te waarborgen, noch op nationaal, noch op gewestelijk, noch op ondernemingsniveau eisen te stellen en de bepalingen van de beslissing van 19 juni 1980 van het Paritair Comité voor de bewakingsdiensten inzake de prestaties van algemeen belang in vredestijd na te leven.

 

(…)

 

 

 

 

Artikel 26

§1            In geval van betwisting zijn partijen akkoord om eerst een beroep te doen op de Voorzitter  van het paritair comité die een verzoeningsbureau kan samenstellen en een oplossing kan voorstellen aan betrokken partijen.

§2            Onverminderd andere vermeldingen hebben de bepalingen van deze collectieve arbeidsovereenkomst uitwerking met ingang van 1 april 1997 en is ze gesloten voor onbepaalde tijd, (…).

§3            Zij vervangt de collectieve arbeidsovereenkomst van 11 april 1996 ter griffie geregistreerd op 21 mei 1996 onder het nummer 41818/CO/317 betreffende de bevordering van de tewerkstelling en vastlegging van bepaalde arbeidsvoorwaarden  voor de werklieden  tewerkgesteld in de militaire sector van de bewaking.

§4            Vanaf 1 oktober 1998 zal zij kunnen worden opgezegd door een van de ondertekende partijen, met een opzegtermijn van drie maanden, bij aangetekend schrijven gericht aan de Voorzitter van het Paritair Comité voor de bewakingsdiensten.

 


Historiek
01/04/1997 31/05/2003 26010102 Tewerstellingsbeleid en vastheid van betrekking: arbeiders van de militaire sector