26010101 Tewerkstellingsbeleid en vastheid van betrekking: arbeiders van de privé-sector

Paritair (sub-)Comité nr.:
317.00.00-00.00

Bijwerking: 03/06/2003
Geldig vanaf: 01/06/2001
Geldig tot: 31/05/2003

In het Paritair Comité voor de bewakingsdiensten werd op 8 juli 1977 een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten betreffende de werkgelegenheids- en werkzekerheidspolitiek. Zij werd algemeen verbindend verklaard door een koninklijk besluit van 16 juni 1978 en gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 13 september 1978. Zij werd gewijzigd door een collectieve arbeidsovereenkomst van 14 oktober 1980, algemeen verbindend verklaard door een koninklijk besluit van 1 april 1981 en gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 8 mei 1981.

In hetzelfde paritair comité werd op 29 juni 2001 een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten betreffende de bevordering van de werkgelegenheid en tot vaststelling van sommige arbeidsvoorwaarden voor de werklieden van de bewakingsdiensten in de privé-sector. Zij werd algemeen verbindend verklaard door een koninklijk besluit van 11 mei 2003 en gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 21 mei 2003.

Wij geven u hierna de bepalingen uit beide CAO’s inzake tewerkstellingsbeleid en vastheid van betrekking.

Artikel 1

Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en de werknemers van de ondernemingen welke ressorteren onder het Paritair Comité voor de bewakingsdiensten.

Artikel 2 - Definities

In deze collectieve arbeidsovereenkomst wordt verstaan onder:

- "full-time" agent:    degene die door een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd is gebonden. Zoals  voorzien in de wet valt de werknemer die geen arbeidsovereenkomst heeft ondertekend, onder het stelsel van de arbeidsovereenkomst voor een onbepaalde tijd.

- "part-time" agent:  degene die door een arbeidsovereenkomst voor een onbepaalde tijd is gebonden doch waarvan de wekelijkse of maandelijkse arbeidsprestaties door de overeenkomst zijn beperkt.

- gelegenheids- of tussentijdsagent:      degene die onregelmatige arbeidsprestaties verricht en die door een arbeidsovereenkomst voor een bepaalde tijd is gebonden.

Artikel 3

Werkgelegenheids- en werkzekerheidspolitiek:

a)    Naargelang van de begrensde mogelijkheden van de sector wordt bij voorrang personeel aangeworven voor een onbepaalde tijd en wordt dat personeel, per uitbatingssector, in dienst gehouden als tot ontslag of vermindering van arbeidsposten moet worden overgegaan.

b)    Ingeval volledige dienstbetrekkingen te begeven zijn, wordt, bij gelijke kwalificatie en tegenover kandidaten van buiten uit, voorrang verleend aan personeel met onvolledige dienstbetrekking dat reeds in de onderneming is tewerkgesteld.

c)    Wat betreft de waakdiensten verricht in bestaande of toekomstige Belgische of buitenlandse militaire basissen, gevestigd op het Belgisch grondgebied, verbinden de bewakingsondernemingen er zich toe, in geval van ontslag of vermindering van het werkvolume, het personeel in de mate van het mogelijke aan het werk te houden.

Artikel 4

Deze collectieve arbeidsovereenkomst heeft uitwerking met ingang van 1 januari 1977 en wordt gesloten voor een onbepaalde tijd.

Artikel 1

§1            Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en op de werklieden van de ondernemingen die ressorteren onder het Paritair Comité voor de bewakingsdiensten en heeft directe uitwerking.

§2            Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op alle bewakingsondernemingen die een activiteit uitoefenen op Belgisch grondgebied, ongeacht het feit of hun zetel zich in België of in het buitenland bevindt.

§3            Voor de toepassing van deze collectieve arbeidsovereenkomst wordt onder "ondernemingen" verstaan: de ondernemingen die voor rekening van derden bewakingsdiensten verrichten, met uitzondering van de militaire basissen, en onder "werklieden": de werklieden en werksters.

 

(...)

(…)

Artikel 19 – Tewerkstellingsbeleid

§1            Gepensioneerden van 65 jaar en meer worden niet meer in dienst genomen.

§2            De eventuele tewerkstelling van gepensioneerden van minder dan 65 jaar, wordt geval per geval onderzocht door de ondernemingsraad of, bij ontstentenis, door de vakbondsafvaardiging of bij ontstentenis van deze laatste met de regionale vakbondssecretarissen van de ondertekenende representatieve werknemersorganisaties van deze collectieve arbeidsovereenkomst.

§ 3       De werkgevers verbinden zich ertoe geen werklieden meer in dienst te nemen die reeds een volwaardig arbeids- of vervangingsinkomen genieten.  Deze maatregel is niet van toepassing voor werklieden in dienst genomen voor weekendcontracten.

 

(...)

Artikel 29

§1        In geval van betwisting zijn partijen akkoord om uitsluitend een beroep te doen op de voorzitter van het paritair comité die een verzoeningsbureau kan samenstellen en een oplossing kan voorstellen aan betrokken partijen.

§ 2       Deze collectieve arbeidsovereenkomst treedt in werking op 1 juni 2001, (…).

             Deze overeenkomst is gesloten voor onbepaalde tijd, (…).

§ 3       Deze collectieve arbeidsovereenkomst vernietigt en vervangt de collectieve arbeidsovereenkomst van 5 juli 1999, geregistreerd ter griffie op 30 juli 1999 onder het nummer 51805/COF/317, betreffende de bevordering  van de tewerkstelling en de vaststelling van bepaalde arbeidsvoorwaarden voor de arbeiders tewerkgesteld in de privé-sector van de bewakingsdiensten, (...).

§ 4       Vanaf 1 oktober 2002 kan zij worden opgezegd door een van de ondertekenende partijen, met een opzeggingstermijn van drie maanden, bij aangetekende brief gericht aan de voorzitter van het Paritair Comité voor de bewakingsdiensten.

 

(…)


Historiek
01/06/2001 31/05/2003 26010101 Tewerkstellingsbeleid en vastheid van betrekking: arbeiders van de privé-sector
01/01/1999 31/05/2001 26010101 Tewerkstellingsbeleid en vastheid van betrekking: arbeiders van de privé-sector