070103 Duur van de arbeid: arbeiders tewerkgesteld aan het waardevervoer

Paritair (sub-)Comité nr.:
317.00.00-00.00

Bijwerking: 31/03/2022
Geldig vanaf: 01/01/2022

Arbeidstijd:

  • aanwezigheidsuren (werkelijk gewerkte uren) + schaft- en rusttijd ter beschikking van de werkgever.

Overuren

  • boven 9 uur effectieve prestaties per dag
  • boven 42 uur per week

Minimale maandelijkse arbeidsduur:

  • 6-dagenstelsel: (aantal werkdagen van de maand x 6,17) - feestdag(en)
  • 5-dagenstelsel: (aantal werkdagen van de maand x 7,40) - feestdag(en)

Rusttijden:

  • 1/2 uur rust per 4 uur werkelijke arbeidsprestaties.

Deeltijdse werknemers:

  • toepassing van de wettelijke interprofessionele bepalingen.

In het Paritair comité voor de bewakingsdiensten en/of toezichtsdiensten werd op 15 maart 2012 een collectieve arbeidsovereenkomst betreffende de arbeidsduur en humanisering van de arbeid gesloten.

Deze collectieve arbeidsovereenkomst  werd meermaals gewijzigd.

U vindt hierna de bepalingen inzake arbeidsduur voor arbeiders tewerkgesteld aan het waardetransport.

1. Definities

Een volledige arbeidsprestatie stemt overeen met alle uren aanwezigheid overdag en/of 's nachts, begrepen tussen het eerste en het laatste gewerkte uur overdag en/of 's nachts. Het is mogelijk dat een volledige arbeidsprestatie twee kalenderdagen overbrugt.

De aanwezigheidsuren zijn de werkelijk gewerkte uren, de schafttijd en de rusttijd.

De verplaatsingstijd tussen opeenvolgende prestaties bij verschillende klanten of op verschillende locaties wordt beschouwd als te betalen arbeidstijd. Onder verplaatsingstijd verstaat men de tijd die nodig is om zich van de ene klant/locatie naar de andere klant/locatie te begeven.

 

Begrip

Definitie

C

Contractuele uren

Minimumaantal te betalen uren per maand

P

Gepresteerde uren

Gepresteerde uren/aanwezigheidsuren ter beschikking van de werkgever: effectief gepresteerde uren, rust- en schafttijd, trainingsuren, niet-productieve uren (onder andere onderhoud, administratie, bijgepaste uren om tot het minimum van 3 uur per prestaties te komen, medisch onderzoek) tijdens de betrokken maand

IS

Interne syndicale uren

OR, CPBW, SD, interne opdrachten binnen de onderneming

R

Gerecupereerde uren

Aantal uren recuperatie genomen tijdens de betrokken maand.

ES

Externe syndicale uren

Externe syndicale vergaderingen en opleiding

BA1

Betaalde afwezigheid aan 100 %

Betaalde afwezigheidsuren aan 100 %: ziekte (7 dagen), arbeidsongeval (7 dagen), klein verlet, anciënniteitsverlof, educatief verlof

RBA

Rest betaalde afwezigheid

Uren niet aanwezig maar wel betaald: ziekte en arbeidsongeval (meer dan 7 dagen)

NA

Niet-betaalde afwezigheid

Niet-betaalde afwezigheidsuren: ziekte en arbeidsongeval (meer dan 30 dagen), toegestane afwezigheid, ongewettigde afwezigheid, schorsing, onbetaald verlof, betaald verlof, economische werkloosheid

  • contractuele uren =  P + IS + R + ES + BA1 + RBA + NA
  • te recupereren uren (boven 180 uren): P + IS + R + ES + BA1
  • overuren = P

Arbeiders tewerkgesteld aan het vervoer van waarden of daarmee gelijkgestelde documenten of aan de begeleiding van dit vervoer:

Als de totale aanwezigheidsduur met inbegrip van de schafttijd 11 uur per dag of 42 uur per week niet overschrijdt, wordt voor de vaststelling van de toegelaten arbeidsduur de tijd die de werknemer besteedt aan maaltijden voor maximaal 5 uur per week niet beschouwd als tijd die de arbeider ter beschikking van de werkgever is.  

2. Gemiddelde wekelijkse arbeidsduur

De arbeidsduur is vastgelegd op gemiddeld 37 uur per week op jaarbasis (van 1 januari tot 31 december).

De lijst van de voltijds tewerkgestelde arbeiders wordt medegedeeld aan de vakbondsafvaardiging. Naargelang de mogelijkheden krijgen de arbeiders die niet voltijds zijn tewerkgesteld in hun functie van vervoerder van fondsen, voorrang voor elke verhoging van het aantal uren in het vervoer van fondsen.

Elke uitzonderlijke situatie moet worden geregeld met de vakbondsafvaardiging.

3. Minimale maandelijkse arbeidsduur (aanwezigheidsuren + gelijkgestelde uren)

De minimale arbeidsduur per maand wordt op de volgende wijze berekend:

  • in een stelsel van 6 dagen per week: aantal werkdagen per maand, vermenigvuldigd met 6,17, min de feestdag(en) ongeacht de dag(en) waarop deze feestdag(en) valt/vallen.
  • in een stelsel van 5 dagen per week: aantal werkdagen per maand, vermenigvuldigd met 7,40, min de feestdag(en) ongeacht de dag(en) waarop deze feestdag(en) valt/vallen.

Zie hoofdstuk 0701 voor een concrete toepassing in het lopende jaar.

4. Maximumgrens per dag

Het aantal effectief gepresteerde uren mag niet meer bedragen dan 11 uur per dag.

5. Overuren

Worden beschouwd als overuren en als dusdanig betaald:

  • alle uren boven 9 uur effectieve prestaties per dag
  • alle uren boven 42 uur per week

Het overloon wordt berekend op basis van een gemiddeld uurloon dat wordt bekomen door het loon (met inbegrip van de premies) van de 3 kalendermaanden die voorafgaan aan de maand waarin overloon verschuldigd is, te delen door het aantal gewerkte uren.

Voor de bepaling van het loon wordt rekening gehouden met normale prestaties,                             niet-productieve uren,  opleiding, interne syndicale uren, externe syndicale uren, inhaaluren en de verschillende aan de RSZ onderworpen premies (zaterdag, zondag, feestdagen, nacht, wapen, hond, ...).

Voor het aantal gewerkte uren wordt rekening gehouden met normale uren, niet-productieve uren, opleiding, interne syndicale uren en externe syndicale uren.

6. Pauzes en rusttijden

Er wordt voorzien in de betaling van 1/2 uur rust per 4 uur werkelijke arbeidsprestaties.

De rusttijd die een arbeider neemt (bijvoorbeeld in een bank, om te eten), wordt niet beschouwd als werkelijk gepresteerd en dus niet betaald.

7. Weekends

De arbeiders hebben recht op twintig vrije weekends per jaar/ buiten de jaarlijkse vakantie. De werkgever verbindt zich er toe alles in het werk te stellen om meer vrije weekends in te plannen voor de arbeiders.

Vanaf 1 januari 2022 wordt het jaarlijks aantal vrije weekends op 22 gebracht behalve voor de bewaking van evenementen (7de activiteit) en de bewaking in het uitgangsmilieu (sste activiteit).
Vanaf 1 januari 2020 hebben arbeiders van 55 jaar en ouder recht op 1 bijkomend vrij weekend en arbeiders van 60 jaar en ouder recht op 2 bijkomende vrije weekends.

Vanaf 1 januari 2022 betekent dit dat ze recht hebben op

  • 23 vrije weekends als ze 55jaar of ouder zijn
  • 24vrije weekends als ze 60 jaar of ouder zijn

Behalve voor de arbeiders actief in de bewaking van evenementen (7de activiteit) of in de bewaking in het uitgangsmilieu (8ste activiteit) waar het aantal vrije weekends behouden blijft op 2 vrije weekends als ze 55 jaar of ouder zijn en op 22 vrije weekends als ze 60 jaar of ouder zijn.

Arbeiders kunnen weigeren om te werken zonder hiervoor te worden gesanctioneerd na:

  • 28 gepresteerde weekends in de bewaking van evenementen (7de activiteit) en in de bewaking van het uitgangsmilieu (8 ste activiteit)
  • 26 gepresteerde weekends voor de andere arbeiders jonger dan 55 jaar
  • 25 gepresteerde weekends voor arbeiders van 55 jaar of meer behalve in de bewaking van evenementen en in de bewaking van het uitgangsmilieu waar dit behouden blijft op 27 gepresteerde weekends
  • 24 gepresteerde weekends voor arbeiders van 60 jaar of meer behalve in de bewaking van evenementen en in de bewaking van het uitgangsmilieu waar dit behouden blijft op 26 gepresteerde weekends

Onder weekend verstaat men een referteperiode van vrijdag 20 uur tot maandag 8 uur (60 uur) met de waarborg van een ononderbroken periode van 48 uur binnen de referteperiode, terwijl een volledige zaterdag of zondag wordt gewaarborgd. De mogelijkheid bestaat om in de ondernemingen samen met de vakbondsafvaardiging eventuele afwijkingen te bepalen tijdens het onderzoek van de planningen.

In de ondernemingen waarvoor deze definitie van het begrip weekend een probleem zou vormen, kan een collectieve arbeidsovereenkomst op ondernemingniveau voorzien in een afwijking als ze de volgende elementen bevat:

  • Het gaat om vrijwilligheid beperkt in de tijd met een mogelijkheid voor de werknemer om uit deze vrijwilligheid te stappen met een te bepalen opzeggingstermijn;
  • De vrijwillige aanvraag moet worden ingediend door de vakbondsafvaardigingen die de lijst van de vrijwilligers aan de betrokken werkgever overhandigen.

Alle (bestaande of komende) collectieve arbeidsovereenkomsten op ondernemingsniveau die afwijken van de definitie van het bovenvermelde begrip weekend moeten ter controle worden voorgelegd aan de voorzitter van het paritair comité. De voorzitter informeert het paritair comité over alle ontvangen collectieve arbeidsovereenkomsten.

Deze bepalingen gelden niet voor arbeiders die een weekendovereenkomst hebben gesloten.

Weekendprestaties worden bij voorkeur door vrijwilligers verricht.

De werkgevers verbinden zich ertoe om strikter toe te zien op de bestaande regeling voor weekendarbeid en om op ondernemingsvlak samen met de ondernemingsraad een concrete evaluatie uit te werken.

8. Bepalingen eigen aan de onderneming

Alle voordeligere overeenkomsten blijven van toepassing voor zover ze niet strijdig zijn met de algemene bepalingen van de collectieve arbeidsovereenkomsten gesloten in het Paritair comité voor de bewakings- en/of toezichtsdiensten.

Voor elke prestaties van 3 uur kan worden afgeweken van de wettelijke regeling op voorwaarde dat dit het voorwerp heeft uitgemaakt van een discussie binnen de vakbondsafvaardiging en er met de bevoegde regionale vakbondssecretarissen van de organisaties vertegenwoordigd in het Paritair comité voor de bewakings- en/of toezichtsdiensten een bijzonder collectieve arbeidsovereenkomst wordt gesloten die wordt neergelegd bij de voorzitter van het Paritair comité voor de bewakings- en/of toezichtsdiensten en goedgekeurd door het paritair comité.

9. Planningen

Voor de vaste commerciële contracten moeten de werkgevers de planningen aan de arbeiders overmaken tussen de 22ste en 25ste van iedere maand.

De sector verbindt zich ertoe om, met respect voor het bioritme van het individu, behoudens punctuele en zeer uitzonderlijke omstandigheden geen onmiddellijke dag-nacht of nacht-dag opvolging van shiften in te plannen. Bij het plannen moet bovendien zoveel mogelijk het principe van voorwaartse rotatie worden gehanteerd. Deze verbintenis wordt systematisch geëvalueerd tijdens de planningcontrole.

Economische werkloosheid kan niet worden gebruikt als een planningsinstrument. Nul planningen zijn verboden.

Uren en dagen jaarlijkse vakantie komen niet in aanmerking om eventuele planningsproblemen op te lossen. De ondernemingsraad of vakbondsafvaardiging moet een verlofaanvraagformulier uitwerken waardoor misbruiken kunnen worden uitgesloten.

Specifieke problemen op ondernemingsvlak moeten worden besproken met de bevoegde regionale vakbondssecretarissen van de organisaties die in het paritair comité vertegenwoordigd zijn en maken het voorwerp uit van een lokale of bijzondere collectieve arbeidsovereenkomst die wordt neergelegd bij de voorzitter van het paritair comité.

 

Toepasselijke collectieve arbeidsovereenkomst: om de integrale tekst te lezen, klik op het registratienummer.

Datum CAO
01/02/2018
Registratienr
144989
Geldig van
01/01/2018
Geldig tot
-
Neerleggingsdatum
15/02/2018
Registratiedatum
05/03/2018
Onderwerp
arbeidsduur en humanisering van de arbeid
BS Bericht van neerlegging
15/03/2018
Algemeen verbindend verklaring
-
Algemeen verbindend verklaard door Koninklijk Besluit van
17/08/2018
Gepubliceerd in het B.St. van
10/09/2018
Keywords
ARBEIDSDUURMODALITEITEN, DEELTIJDSE ARBEID

Datum CAO
10/09/2015
Registratienr
130083
Geldig van
01/01/2016
Geldig tot
-
Neerleggingsdatum
08/10/2015
Registratiedatum
18/11/2015
Onderwerp
wijziging van de CAO van 12 maart 2012 over de arbeidsduur en de humanisering van de arbeid
BS Bericht van neerlegging
07/12/2015
Algemeen verbindend verklaring
-
Algemeen verbindend verklaard door Koninklijk Besluit van
15/07/2016
Gepubliceerd in het B.St. van
14/09/2016
Keywords
ARBEID TIJDENS WEEKENDS EN OP FEESTDAGEN, ARBEIDSDUUR IN UREN, ARBEIDSDUURMODALITEITEN, ARBEIDSDUURFLEXIBILITEIT, OVERUREN, DEELTIJDSE ARBEID

Datum CAO
15/03/2012
Registratienr
109432
Geldig van
01/01/2012
Geldig tot
-
Neerleggingsdatum
04/04/2012
Registratiedatum
23/04/2012
Onderwerp
arbeidsduur en humanisering van de arbeid
BS Bericht van neerlegging
11/05/2012
Algemeen verbindend verklaring
-
Algemeen verbindend verklaard door Koninklijk Besluit van
23/04/2013
Gepubliceerd in het B.St. van
25/06/2013
Keywords
LONEN, ARBEID TIJDENS WEEKENDS EN OP FEESTDAGEN, ARBEIDSDUUR IN UREN, ARBEIDSDUURMODALITEITEN, ARBEIDSDUURFLEXIBILITEIT, OVERUREN, DEELTIJDSE ARBEID

Datum CAO
05/12/2019
Registratienr
157033
Geldig van
01/01/2020
Geldig tot
-
Neerleggingsdatum
23/12/2019
Registratiedatum
11/02/2020
Onderwerp
Arbeidsduur en humanisering van de arbeid.
BS Bericht van neerlegging
11/03/2020
Algemeen verbindend verklaring
Gevraagd
Algemeen verbindend verklaard door Koninklijk Besluit van
22/06/2020
Gepubliceerd in het B.St. van
29/07/2020
Keywords
ARBEID TIJDENS WEEKENDS EN OP FEESTDAGEN, BETAALDE VERLOFDAG (GEEN ADV- OF COMPENSATIEDAG) EN FEESTDAG, OUDERE WERKNEMERS-EXCL.AANV. PENSIOEN, BRUGPENSIOEN(SWT),TIJDSKREDIET

Datum CAO
22/12/2021
Registratienr
171204
Geldig van
01/01/2022
Geldig tot
-
Neerleggingsdatum
22/12/2021
Registratiedatum
21/03/2022
Onderwerp
Arbeidsduur en humanisering van de arbeid
BS Bericht van neerlegging
31/03/2022
Algemeen verbindend verklaring
Gevraagd
Algemeen verbindend verklaard door Koninklijk Besluit van
07/10/2022
Gepubliceerd in het B.St. van
16/02/2023
Keywords
ARBEID TIJDENS WEEKENDS EN OP FEESTDAGEN, BETAALDE VERLOFDAG (GEEN ADV- OF COMPENSATIEDAG) EN FEESTDAG, BETAALDE VERLOFDAG EN FEESTDAG, ALLE PREMIES EN VERGOEDINGEN VOOR DE ACTIEVE WERKNEMER, ARBEID TIJDENS WEEKENDS EN OP FEESTDAGEN (EXCL. E-COMMERCE)
Tekst aangepast op
23/03/2022

Historiek
01/01/2022 31/12/2050 070103 Duur van de arbeid: arbeiders tewerkgesteld aan het waardevervoer
01/01/2018 31/12/2021 070103 Duur van de arbeid: arbeiders tewerkgesteld aan het waardevervoer
01/01/2016 31/12/2017 070103 Duur van de arbeid: arbeiders tewerkgesteld aan het waardevervoer
01/01/2012 31/12/2015 070103 Duur van de arbeid: arbeiders tewerkgesteld aan het waardevervoer