2107 Aanvullende vergoeding SWT en gebrek werkgever

Paritair (sub-)Comité nr.:
312.00.00-00.00

Bijwerking: 03/07/2002
Geldig vanaf: 01/02/1976

Het "Sociaal Fonds der warenhuizen" verzekert de waarborg van betaling van de aanvullende vergoeding SWT in geval een werkgever dertig dagen na het verstrijken van de betalingsmaand van de aanvullende vergoeding, de verplichtingen niet is nagekomen.

In het Paritair Comité voor de warenhuizen werd op 22 maart 1976 een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten tot regeling van de waarborg en de vereffeningsmodaliteiten van de aanvullende vergoeding ten gunste van sommige bejaarde werknemers indien zijn worden ontslagen. Zij werd algemeen verbindend verklaard door een koninklijk besluit van 23 juli 1976 en gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 19 oktober 1976.

Wij geven u hierna de integrale tekst van de CAO van 22 maart 1976.

HOOFDSTUK I - TOEPASSINGSGEBIED

Artikel 1

Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing:

  1. op de werkgevers van de ondernemingen welke ressorteren onder het Paritair comité voor de warenhuizen en die de verplichtingen welke zijn vastgesteld bij de collectieve arbeidsovereenkomst gesloten op 19 december 1974 in de Nationale Arbeidsraad, tot invoering van een regeling van aanvullende vergoeding ten gunste van sommige bejaarde werknemers indien zij worden ontslagen, algemeen verbindend verklaard bij Koninklijk besluit van 16 januari 1975, niet zijn nagekomen;
  2. op de werknemers die zij tewerkstellen en die recht hebben op de aanvullende vergoeding ingevolge de bovenvermelde collectieve arbeidsovereenkomst, maar waarvan de laatste werkgever aan de bepalingen ervan niet heeft voldaan.

Zijn, evenwel, uitgesloten uit het toepassingsgebied, de werkgevers die in de onmogelijkheid verkeren de aanvullende vergoeding te betalen ingevolge van sluiting van de onderneming of daarmee gelijkgestelde gevallen, aangezien de waarborg van betaling van de bijkomende vergoeding dan wordt verzekerd door het Fonds tot vergoeding van de in geval van sluiting van ondernemingen ontslagen werknemers.

HOOFDSTUK II - PRINCIPES

Artikel 2

Het "Sociaal Fonds der warenhuizen" verzekert de waarborg van betaling van de aanvullende vergoeding in geval een werkgever dertig dagen na het verstrijken van de betalingsmaand van de aanvullende vergoeding, de verplichtingen niet is nagekomen welke hem krachtens de collectieve arbeidsovereenkomst bedoeld in artikel 1 zijn opgelegd.

Artikel 3

De werknemer richt tot het "Sociaal Fonds der warenhuizen" een verzoek om tussenkomst.

Artikel 4

De werknemer stelt het "Sociaal Fonds der warenhuizen" in zijn rechten en middelen voor de inning van de bedragen welke overeenstemmen met de aanvullende vergoedingen welke door de in gebreke gebleven werkgever hadden moeten worden betaald.

Artikel 5

Alle kosten gedragen door het "Sociaal Fonds der warenhuizen" om de terugbetaling te bekomen van de sommen welke in de plaats van de in gebreke gebleven werkgever werden uitgekeerd, zijn ten laste van deze laatste.

HOOFDSTUK III - MODALITEITEN VOOR HET INDIENEN VAN DE AANVRAAG

Artikel 6

De aanvraag tot betaling van de aanvullende vergoeding in geval de werkgever in gebreke blijft, moet door de betrokken werknemer bij het "Sociaal Fonds der warenhuizen" worden ingediend bij middel van een document dat overeenstemt met het model door de Raad van Beheer van het Fonds werd opgesteld.

Artikel 7

De vermeldingen welke moeten voorkomen op het document waarvan sprake in artikel 6, hebben, inzonderheid, betrekking op de volgende punten:

  • identiteit en adres van de aanvrager;
  • identiteit en adres van de laatste werkgever;
  • het recht op de werkloosheidsuitkering;
  • het bedrag van de werkloosheidsuitkering;
  • de netto refertewedde of het netto referteloon;
  • de door de aanvrager gewenste betalingswijze.

Artikel 8

Telkens als de werkgever in gebreke blijft, moet de aanvraag tot betaling opnieuw bij het "Sociaal Fonds der warenhuizen" worden ingediend.

HOOFDSTUK IV - BETALINGSMODALITEITEN

Artikel 9

Na voorafgaandelijk de gegrondheid van de aanvraag te hebben nagezien, betaalt het "Sociaal Fonds der warenhuizen" binnen de dertig dagen welke volgen op het indienen van de aanvraag.

Artikel 10

De administratieve kosten welke uit deze betaling voortspruiten worden voorgeschoten door het "Sociaal Fonds der warenhuizen", dat deze verhaalt op de in gebreke gebleven werkgever.

Artikel 11

De werknemer is verplicht de ten onrechte uitgekeerde bedragen terug te betalen.

HOOFDSTUK V - VERZAKING

Artikel 12

Wanneer de werknemer, als slachtoffer van een werkonbekwaamheid, aan de aanvullende vergoeding, verzaakt om aanspraak te maken op de "ziekte- en invaliditeitsverzekering", moet hij het "Sociaal Fonds der warenhuizen" daarvan in kennis te stellen.

HOOFDSTUK VI - SLOTBEPALINGEN

Artikel 13

Deze collectieve arbeidsovereenkomst heeft uitwerking met ingang van 1 februari 1976, en wordt gesloten voor onbepaalde tijd.

Elk van de partijen kan ze beëindigen mits een opzegging van zes maanden, te betekenen aan de voorzitter van het Paritair comité voor de warenhuizen.

De organisatie welke het initiatief van de opzegging neemt, moet de redenen ervan aangeven en gelijktijdig amendementsvoorstellen indienen waarvoor de andere ondertekende organisaties zich verbinden ze binnen de termijn van een maand in het Paritair comité voor de warenhuizen te bespreken.


Historiek
01/02/1976 31/12/2999 2107 Aanvullende vergoeding SWT en gebrek werkgever