1001 Jaarlijkse vakantie - Nederlands taalgebied

Paritair (sub-)Comité nr.:
304.00.00-00.00

Bijwerking: 15/11/2018
Geldig vanaf: 01/07/2017

  • Indien er op ondernemingsvlak een collectieve vakantie geldt voor het vast personeel, wordt de periode hiervan uiterlijk op 15 december van het voorafgaande jaar bepaald, na overleg tussen de werkgever en de werknemers. Afwijking kan worden toegestaan in overeenkomst met de werknemers.
  • Specifieke regeling sector podiumkunsten.

In het Paritair Comité voor het vermakelijkheidsbedrijf werd op 19 december 2016 een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten betreffende de loon- en arbeidsvoorwaarden voor het Nederlands taalgebied (registratienummer 138114/CO/304).

Zij werd gewijzigd door een cao van 28 juni 2017 (registratienummer 140756/CO/304). De nieuwe bepalingen treden in werking op 1 juli 2017.

Wij geven u hierna de bepalingen betreffende de jaarlijkse vakantie.

HOOFDSTUK I - Toepassingsgebied

Artikel 1

Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers die cumulatief voldoen aan de volgende voorwaarden:

  1. ressorteren onder het Paritair Comité voor het vermakelijkheidsbedrijf;
  2. de maatschappelijke zetel bevindt zich hetzij in het Vlaamse Gewest, hetzij in het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest;
  3. de werkgever is ingeschreven op de Nederlandse taalrol bij de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid,

en hun werknemers, zelfs als ze gelegenheidswerk verrichten,

  1. die ongeacht de plaats en de omstandigheden voor publiek:

    1. vertoningen geven in het kader van schouwspel- of kermisvoorstellingen;
    2. individueel of collectief een kunst beoefenen behorende tot onder meer iedere vorm van muziek, zang, dans, gesproken woord, mime, behendigheids- of krachtoefeningen;
  2. die, in om het even welke functie, meewerken aan de voorstelling zelf;
  3. die, in om het even welke functie, meewerken aan de voorbereiding en/of de organisatie van de voorstelling.

Artikel 2

Deze collectieve arbeidsovereenkomst is ook van toepassing als de werkgever van de in artikel 1 genoemde werknemers voor andere activiteiten onder de bevoegdheid van een ander paritair comité valt. Dit op voorwaarde dat de maatschappelijke zetel zich bevindt in het Vlaamse Gewest of het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest en de werkgever is ingeschreven op de Nederlandse taalrol bij de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid.

Deze collectieve arbeidsovereenkomst is evenwel niet van toepassing op :

  1. de werknemers en hun werkgevers voor de activiteiten die tot de bevoegdheid van het Paritair Comité voor het hotelbedrijf (PC 302) behoren;
  2. de betaalde sportbeoefenaars en hun werkgevers (PC 223);
  3. de werknemers en hun werkgevers die vallen onder de bevoegdheid van het Paritair Comité voor het filmbedrijf (PC 303);
  4. de werknemers die hoofdzakelijk hoofdarbeid verrichten en hun werkgevers die ressorteren onder de bevoegdheid van het Paritair Comité voor de audiovisuele sector (PC 227).

(...)

HOOFDSTUK II - Algemene bepalingen

Artikel 3 - Toepassing algemene bepalingen

De bepalingen uit dit hoofdstuk gelden voor de werkgevers en hun werknemers omschreven in artikel 1 van deze collectieve arbeidsovereenkomst.

Voor de werkgevers en hun werknemers omschreven in artikel 2 van deze collectieve arbeidsovereenkomst en behorende tot functies 1.1. en 1.2. (zie artikel 4 van deze collectieve arbeidsovereenkomst), zijn alleen volgende bepalingen van toepassing : artikel 5, artikel 6, artikel 9, artikel 10 en artikel 14.

(...)

Artikel 15 - Jaarlijkse vakantie

Indien er op ondernemingsvlak een collectieve vakantie geldt voor het vast personeel, wordt de periode hiervan uiterlijk op 15 december van het voorafgaande jaar bepaald, na overleg tussen de werkgever en de werknemers. Afwijking kan worden toegestaan in overeenkomst met de werknemers.

(...)

HOOFDSTUK III - Bijzondere bepalingen

Onverminderd de bepalingen uit hoofdstuk II van deze collectieve arbeidsovereenkomst, gelden de bepalingen uit hoofdstuk III voor de werkgevers omschreven in hoofdstuk I, artikel 1 van deze collectieve arbeidsovereenkomst, voor zover zij een toelage krijgen van de Vlaamse Gemeenschap op basis van het decreet van 13 december 2013 houdende de ondersteuning van de professionele kunsten en zijn latere wijzigingen, en hun werknemers.

(...)

Artikel 21 - Jaarlijkse vakantie - specifieke regeling sector podiumkunsten

De werknemers met flexibele arbeidstijden behorend tot de artistieke of technisch-artistieke functiegroep (functies 1 tot en met 9 en functies 20 tot en met 26) met een arbeidsovereenkomst van vier maanden of meer, hebben naast de wettelijke vakantie recht op 10 dagen extra jaarlijks verlof in het stelsel van de vijfdagenweek en 12 in het stelsel van de zesdagenweek. In deze twee weken is geen enkele compensatiedag noch wettelijke feestdag inbegrepen.

Deze minimum supplementaire vakantietijd mag teruggebracht worden tot één week op voorstel van de werkgever en mits akkoord van de werknemer, indien de werkgever een eindejaarspremie betaalt die minstens gelijk is aan een volledige dertiende maand. De twee weken extra vakantie worden beschouwd als compensatiedagen.

Het recht hierop wordt opgebouwd in verhouding tot de duur van de arbeidsovereenkomst, of voor arbeidsovereenkomsten van onbepaalde tijd, in het vakantiejaar (en niet in het vakantiedienstjaar). Wanneer deze dagen niet worden opgenomen in de loop van de arbeidsovereenkomst, zal de werkgever bij afloop van de arbeidsovereenkomst een percentage bijbetalen in de vorm van een premie. Eén week extra vakantie (als er een eindejaarspremie is) staat dan voor 2 pct., twee weken voor 4 pct. van het brutoloon.

Deze bepaling geldt enkel voor arbeidsovereenkomsten van 4 of meer dan 4 maanden. Deze vakantiedagen kunnen niet opgenomen worden bij de volgende werkgever.

Elke voor onbepaalde duur aangeworven werknemer behorend tot de artistieke of technisch-artistieke functiegroep (functies 1 tot en met 9 en functies 20 tot en met 26) kan jaarlijks een ononderbroken betaald verlof van minimaal 4 weken opnemen; alle andere voor onbepaalde duur aangeworven werknemers kunnen jaarlijks minimaal drie weken ononderbroken opnemen. De planning van dit verlof moet gebeuren overeenkomstig de aanvraagprocedure en binnen de periode zoals vastgelegd in het arbeidsreglement.

HOOFDSTUK IV - Overgangsbepalingen, duurtijd en opzeggingsmodaliteiten

Artikel 23 - Overgangsbepalingen

Bij dezelfde werkgever worden de verworven sociale rechten op basis van eerdere collectieve arbeidsovereenkomsten behouden op voorwaarde dat ze gunstiger zijn dan de in onderhavige collectieve arbeidsovereenkomst bedongen voorwaarden.

Deze collectieve arbeidsovereenkomst vervangt, in de mate ze ervan afwijkt, voor de muzieksector de collectieve arbeidsovereenkomst van 28 januari 2005(8), voor die werkgevers en werknemers die onder het toepassingsgebied van deze collectieve arbeidsovereenkomst vallen.

Zij vervangt voor de sector van de podiumkunsten de collectieve arbeidsovereenkomst van 29 januari 2009(9), gewijzigd op 6 februari 2013, voor die werkgevers en werknemers die onder het toepassingsgebied van deze collectieve arbeidsovereenkomst vallen.

Artikel 24 - Duurtijd en opzeggingsmodaliteiten

Deze collectieve arbeidsovereenkomst treedt in werking op 1 juli 2017 en geldt voor onbepaalde duur.

Deze collectieve arbeidsovereenkomst kan worden opgezegd door elk van de ondertekenende partijen, middels een aangetekend schrijven gericht aan de voorzitter van het Paritair Comité voor het vermakelijkheidsbedrijf en met een opzegtermijn van 6 maanden.


(8) Geregistreerd bij de Dienst Collectieve Arbeidsbetrekkingen van de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg onder het nummer 74349, gewijzigd op 10 december 2007, en zijn latere wijzigingen.
(9) Geregistreerd bij de Dienst Collectieve Arbeidsbetrekkingen van de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg onder het nummer 95487.

Toepasselijke collectieve arbeidsovereenkomst: om de integrale tekst te lezen, klik op het registratienummer.

Datum CAO
19/12/2016
Registratienr
138114
Geldig van
01/07/2017
Geldig tot
-
Neerleggingsdatum
19/01/2017
Registratiedatum
21/02/2017
Onderwerp
loon- en arbeidsvoorwaarden - Nederlands taalgebied
BS Bericht van neerlegging
02/03/2017
Algemeen verbindend verklaring
-
Algemeen verbindend verklaard door Koninklijk Besluit van
26/01/2018
Gepubliceerd in het B.St. van
13/02/2018
Keywords
LONEN, JONGE WERKNEMERS: LONEN, ECOCHEQUES, VAKANTIEGELD, EINDEJAARSPREMIE, VERGOEDINGEN VOOR VERPLAATSINGSKOSTEN, KOSTENVERGOEDINGEN (EXCL. VERPLAATSINGSKOSTEN), FUNCTIECLASSIFICATIE, ARBEIDSDUUR IN UREN, BETAALDE VERLOFDAG (GEEN ADV- OF COMPENSATIEDAG) EN FEESTDAG, ARBEIDSDUURMODALITEITEN, ARBEIDSDUURFLEXIBILITEIT, DEELTIJDSE ARBEID, OPLEIDING (EXCL. SYNDICALE VORMING)

Historiek
01/07/2017 31/12/2999 1001 Jaarlijkse vakantie - Nederlands taalgebied
07/07/2006 30/06/2017 1001 01 Jaarlijkse vakantie (musici)
01/07/2006 30/06/2017 1001 02 Jaarlijkse vakantie (podiumkunsten)
28/01/2005 06/07/2006 1001 01 Jaarlijkse vakantie (musici)
01/07/2006 30/06/2006 1001 02 Jaarlijkse vakantie (podiumkunsten)