1806 Maatregelen inzake veiligheid en gezondheid op het werk ten aanzien van zogenaamde "weerspannige" ondernemingen

Paritair (sub-)Comité nr.:
124.00.00-00.00

Bijwerking: 21/04/2022
Geldig vanaf: 01/01/2002

De cao heeft ten doel de procedures en actiemiddelen te definiëren die moeten worden aangewend tegen werkgevers die ressorteren onder het paritair comité voor het bouwbedrijf en van wie de onderneming voldoet aan de definitie van weerspannige onderneming op het gebied van veiligheid en gezondheid op het werk.

In het Paritair Comité voor het Bouwbedrijf werd op 21 februari 2002 een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten tot toepassing  van een begeleidingsprocedure en van actiemiddelen op het gebied van veiligheid en gezondheid op het werk ten aanzien van zogenaamde “weerspannige” ondernemingen (nr. 61919/CO/124).

1. Definitie "weerspannige" onderneming

Een weerspannige onderneming is een onderneming die over een voldoende lange periode op minstens drie verschillende bouwplaatsen systematisch geen gevolg geeft aan meerdere belangrijke adviezen van Constructiv op het vlak van veiligheid en gezondheid.

2. Maatregelen 

2.1. Toepassing van een actieplan 

Er zal een begeleidingsgroep worden opgericht die bestaat uit een directielid en verschillende Constructiv-medewerkers. Deze begeleidingsgroep zal de zetel van de onderneming bezoeken voor een werkvergadering met de werkgever. Eén van de doelstellingen van deze werkgroep is om de leden van de begeleidingsgroep en de werkgever in staat te stellen samen een actieplan op te stellen om de vastgestelde leemten weg te werken.

2.2. Taak van de Raad van beheer van Constructiv

De Raad van beheer spreekt zich uit over de opvolging van het dossier van de weerspannige onderneming. De Raad kan beslissen:

a)      dat het actieplan werd uitgevoerd en dat de betrokken onderneming niet meer voldoet aan de definitie van weerspannige onderneming;

b)      dat het actieplan niet of onvoldoende werd uitgevoerd en dat de betrokken onderneming nog steeds voldoet aan de definitie van weerspannige onderneming.

De Raad deelt per aangetekende brief zijn beslissing aan de werkgever van de betrokken onderneming mee binnen een termijn van 15 dagen vanaf zijn beslissing. 

2.3. Verhaalprocedure voor het Paritair Comité 

De werkgever van de weerspannige onderneming kan de beslissing van de Raad van beheer van Constructiv betwisten voor het Paritair comité voor het bouwbedrijf. Het comité kan beslissen:

  • dat de betrokken onderneming niet meer voldoet aan de hoedanigheid van weerspannige onderneming;
  • dat aanvullende informatie moet worden verstrekt binnen de termijnen die zij vaststelt;
  • dat de beslissing van de Raad van beheer van Constructiv wordt bevestigd.

De beslissing van het paritair comité is definitief en uitvoervaar op het ogenblik dat zij aan de werkgever van de weerspannige onderneming wordt ter kennis gebracht.

3. Geldigheidsduur 

De collectieve arbeidsovereenkomst treedt in werking op 1 januari 2002 en ze wordt gesloten voor onbepaalde duur. 

 

Toepasselijke collectieve arbeidsovereenkomst: om de integrale tekst te lezen, klik op het registratienummer.

Datum CAO
21/02/2002
Registratienr
61919
Geldig van
-
Geldig tot
-
Neerleggingsdatum
13/03/2002
Registratiedatum
04/04/2002
Onderwerp
toepassing van 1 begeleidingsprocedure en actiemiddelen op het gebied van veiligheid&gezondheid op het werk t.aanzien v.weerspannige onder.
BS Bericht van neerlegging
25/04/2002
Algemeen verbindend verklaring
-
Algemeen verbindend verklaard door Koninklijk Besluit van
22/03/2006
Gepubliceerd in het B.St. van
27/04/2006
Keywords
WELZIJN OP HET WERK, ZIEKTE/ONGEVAL/OVERLIJDEN

Historiek
01/01/2002 31/12/2999 1806 Maatregelen inzake veiligheid en gezondheid op het werk ten aanzien van zogenaamde "weerspannige" ondernemingen