1801 Vergoeding voor slijtage aan gereedschap

Paritair (sub-)Comité nr.:
124.00.00-00.00

Bijwerking: 13/06/2003
Geldig vanaf: 01/01/2003
Geldig tot: 31/12/2004

Op 8 mei 2003 werd in het Paritair Comité voor het bouwbedrijf een collectieve arbeidsovereenkomst tot vaststelling van de arbeidsvoorwaarden gesloten, waarin o.m. de bepalingen betreffende de vergoeding voor slijtage aan het gereedschap der werklieden voorkomt. De collectieve arbeidsovereenkomst werd neergelegd op 23 mei 2003 op de Griffie van de Dienst der collectieve arbeidsbetrekkingen en geregistreerd op 10 juli 2003 onder het nummer 66737/CO/124. Het bericht van neerlegging verscheen in het Belgisch Staatsblad van 22 juli 2003.

 

De overeenkomst trad in werking op 1 januari 2003.

 

Hieronder reproduceren wij de voorwaarden in verband met het bekomen van deze vergoeding in een eerste punt. In een tweede punt geven wij de lijsten van gereedschap die het voorwerp uitmaken van de beslissing van het Paritair Comité voor het bouwbedrijf van 27 juni 1963, algemeen bindend verklaard bij koninklijk besluit van 5 september 1963 (BS 21.9.1963).

 

A. CAO van 5 juli 2001

HOOFDSTUK 1 - Toepassingsgebied

Artikel 1

Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers van de ondernemingen die ressorteren onder het Paritair Comité voor het bouwbedrijf en op de arbeiders die zij tewerkstellen.

Onder "arbeiders" verstaat men, de arbeiders en arbeidsters tewerkgesteld krachtens een arbeidsovereenkomst voor werklieden, bedoeld in artikel 2 van de Wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten.

 

Artikel 2

Onverminderd de bevoegdheid van de andere paritaire comités, zijn de arbeidsvoorwaarden bepaald in deze collectieve arbeidsovereenkomst ook van toepassing op de arbeidskrachten in dienst van gedeelten van ondernemingen, als bedoeld in artikel 1, die werken uitvoeren die niet gerekend worden tot het bouwbedrijf, maar die in wezen bijdragen tot de verwezenlijking van de hoofdbedrijvigheid van die ondernemingen.

 

Artikel 3

Een aanvullende overeenkomst regelt bepaalde arbeidsvoorwaarden van de aan boord van het baggermaterieel tewerkgestelde arbeiders, alsmede van de arbeiders die na het aanleggen van de dijken op het stort zijn tewerkgesteld, met uitzondering van diegenen die tewerkgesteld zijn aan de voorbereiding van het stort en aan het ophogen van de dijken.

Een andere aanvullende overeenkomst regelt bepaalde arbeidsvoorwaarden van de arbeiders tewerkgesteld in de betoncentrales die stortklaar beton produceren en leveren aan derden.

Voor de bij deze aanvullende overeenkomsten niet beoogde gevallen, geldt de huidige CAO.

 

(...)

 

HOOFDSTUK 15 - Gereedschap

Artikel 30

A)  Vergoeding voor slijtage aan gereedschap

1°  Een vergoeding voor slijtage aan gereedschap ten belope van 0,0273 EUR per uur werkelijke arbeid, dient uitgekeerd te worden aan de marmerbewerkers en steenhouwers, die in het bezit zijn van het gereedschap, vermeld in de lijsten die op hen betrekking hebben.

2°  Een vergoeding voor slijtage aan gereedschap ten belope van 0,0273 EUR per uur werkelijke arbeid dient uitgekeerd te worden aan de schrijnwerkers, timmerlieden en trapmakers, werkzaam in een schrijnwerkerij, en in het bezit van het gereedschap, vermeld in de lijsten die op hen betrekking hebben.

3°  Een vergoeding wegens slijtage aan gereedschap ten belope van 0,0273 EUR per uur werkelijke arbeid dient uitgekeerd te worden aan de loodgieters-zinkbewerkers die in het bezit zijn van het in goede staat verkerende gereedschap, vermeld in de lijst die op hen betrekking heeft.

4°  Een vergoeding wegens slijtage aan gereedschap ten belope van 0,0211 EUR per uur werkelijke arbeid dient uitgekeerd te worden aan de stukadoors die in het bezit zijn van het gereedschap vermeld in de lijst die op hen betrekking heeft.

5°  Een vergoeding wegens slijtage aan gereedschap ten belope van 0,0273 EUR per uur werkelijke arbeid dient uitgekeerd te worden aan de timmerlieden en timmerlieden-bekisters van ruwbouwondernemingen, die op de bouwplaats in het bezit zijn van het gereedschap vermeld in de lijst die op hen betrekking heeft.

6°  Een vergoeding wegens slijtage aan gereedschap ten belope van 0,0211 EUR per uur werkelijke arbeid dient uitgekeerd te worden aan de metselaars die op de bouwplaats in het bezit zijn van het gereedschap vermeld in de lijst die op hen betrekking heeft.

7°  Een vergoeding wegens slijtage aan gereedschap ten belope van 0,0273 EUR per uur werkelijke arbeid dient uitgekeerd te worden aan de witsteenzagers en -houwers, beeldhouwers en beeldhouwers ornamentwerkers, die met eigen gereedschap werken.

8°  Een vergoeding wegens slijtage aan gereedschap ten belope van 0,0211 EUR per uur werkelijke arbeid dient uitgekeerd te worden aan de bevloerders die in het bezit zijn van het gereedschap vermeld in de lijst die op hen betrekking heeft.

De hierboven vermelde bedragen van 0,0273 EUR en 0,0211 EUR worden per 1 juli 2003 respectievelijk gebracht op 0,0300 EUR en 0,0232 EUR

De gereedschapslijsten waarvan hierboven sprake zijn die welke het voorwerp uitmaken van artikel 3 van de beslissing van 27 juni 1963 van het Paritair Comité voor het bouwbedrijf, algemeen verbindend verklaard bij KB van 5 september 1963 (BS 21 september 1963).

De betaling van de vergoeding wegens slijtage aan gereedschap wordt afhankelijk gesteld van het bezitten van alle in de lijst opgenomen werktuigen.

Het gebeurlijk ontbreken van bepaalde werktuigen die niet noodzakelijk zijn voor het uitvoeren van een werk op een bepaalde dag, mag geen reden betekenen om de vergoeding niet te betalen.

De vergoedingen moeten tweemaal per jaar worden uitgekeerd: dit wil zeggen respectievelijk op 15 april en 15 oktober (wanneer de arbeider niet meer tot het bedrijf behoort, dient men hem het verschuldigde bedrag uit te betalen tegelijk met de eindloonafrekening).

 

B)  Verlening van gereedschap

De ruwbouwondernemingen zijn verplicht aan de grondwerkers en ijzervlechters alle gereedschappen ter hand te stellen die zij voor hun werk nodig hebben.

(...)

 

HOOFDSTUK 18 - Geldigheidsduur

Artikel 35

Deze CAO treedt in werking op 1 januari 2003 en vervangt de CAO van 5 juli 2003 betreffende de arbeidsvoorwaarden.

Zij wordt gesloten voor een onbepaalde tijd met dien verstande dat ze te allen tijde kan worden aangepast aan bepalingen van andere in het Paritair Comité voor het bouwbedrijf gesloten CAO's.

Zij kan door één der partijen worden opgezegd met in achtneming van een opzeggingstermijn van zes maanden.  De opzegging wordt betekend  bij aangetekend schrijven, gericht aan de Voorzitter van het Paritair Comité voor het bouwbedrijf.

(…)

 

Artikel 37

1°  Gedurende een periode die verstrijkt op 31 december 2004, ontzeggen de ondertekenende partijen zich iedere actie buiten het paritair comité teneinde de overeengekomen bepalingen te wijzigen. Zij gaan de verbintenis aan alles in het werk te stellen om te zorgen voor de veralgemening en de strikte naleving ervan.

Tenslotte gaan de partijen de verbintenis aan geen bijzondere regelingen te treffen buiten het paritair comité die een streek of één der beroepen aanbelangen uit de bouwnijverheid welke afhangen van het Paritair Comité voor het bouwbedrijf.

2°  Tijdens de duur van de periode waarvan sprake in 1°, zijn de partijen nochtans gemachtigd in het paritair comité een kwestie voor te leggen waarvan het onderzoek wenselijk wordt geoordeeld, zelfs indien het een wijziging betreft aan één der clausules van de van kracht zijnde CAO of een nieuwe bepaling.

Na uitspraak van het paritair comité zullen de partijen zich neerleggen bij de beslissing en de aangegane verbintenis niet trachten te wijzigen door middel van stappen en acties gevoerd buiten het paritair comité.

3°  Ten vroegste zes maanden vóór de datum waarop de onder 1° bedoelde periode verstrijkt moeten de partijen hun voorstellen tot gedeeltelijke of totale herziening indienen door een omstandige mededeling, gericht aan de voorzitter van het paritair comité.

4°  De partijen zijn het eens over het principe dat de voorstellen waarvan sprake in 3° moeten ingediend en onderzocht worden op geordende wijze.

 

 

B. Beslissing van 27 juni 1963

Lijsten van het gereedschap waarvan verwezen wordt in artikel 30 van de CAO van 8 mei 2003

1)  Marmerbewerkers en steenhouwers

 

Arbeiders marmerbewerkers

 

 

1 middelgrote moker

1 kleine moker

1 kleine regel

1 grote winkelhaak

1 kleine winkelhaak

1 zwaaihaak

1 dubbele meter

6 middelgrote hardmetaalbeitels

2 stalen beitels

6 kleine beitels

6 kleine punt- of spitsijzers

3 middelgrote tandijzers

3 kleine tandijzers

1 schuursteen

1 bril

1 passer

1 krompasser (= buitenpasser)

1 steenpotlood

1 kleine boor met boorijzers

 

 

Arbeiders steenhouwers

 

 

1 grote houten hamer

1 kleine houten hamer

1 grote moker

1 middelgrote moker

1 kleine moker

1 kleine regel

1 grote winkelhaak

1 kleine winkelhaak

1 zwaaihaak

1 dubbele meter

6 smalle hardmetaalbeitels

4 brede hardmetaalbeitels

1 houtbeitel

2 stalen beitels

6 kleine beitels

6 puntbeitels

6 puntbeitels voor het inhoeken

3 brede tandijzers

3 smalle tandijzers

3 tandhamers (= bouchardhamers)

1 schuursteen

2 wetstenen

1 eenpikkel en 6 poten

1 brede uitklopspie

1 smalle uitklopspie

1 zandstrooier

1 bril

1 passer

1 krompasser (= buitenpasser)

1 steenpotlood

1 handborstel

 

2)  Schrijnwerkers, timmerlieden en trapmakers

 

Werklieden – Schrijnwerkers

 

 

1 gereedschapskist

1 rij- en roffelschaaf

1 voorloper

2 blokschaven

1 groefschaaf 18 – 7

2 sponningschaven 15 en 22 mm

1 overzijschaaf

1 nootschaaf (waterlijst)

1 halfronde schaaf 10 mm (vensterdorpel)

1 halfronde schaaf 30 mm

1 mouluurschaaf 6 mm

1 grondschaaf

9 platte steekbeitels 4 - 6 – 8 - 1 - 14 - 16 - 26 - 35 en 45 mm

3 schietbeitels 8 - 12 - 14 mm

2 steekgutsen 8 en 15 mm

1 houten hamer

1 zware hamer (800 gram)

1 gewone hamer

1 grote houten winkelhaak (80 cm minimum)

1 metalen winkelhaak 0,25 m

1 verstekwinkelhaak

1 zwaaihaak

1 penzaag

1 keurzaag

1 draaizaag

1 schrobzaag (St. Jozefzaag)

1 rugzaag

1 steekzaag

1 zagentrekker, zaagzetter

2 zaagvijlen

1 verstelbak

1 borstboor, omslagboor met ratel (zwengelboor)

1 stel van 6 boren, schroevendraaier, fretboren met krug ad hoc

1 grote schroevendraaier

2 kleine schroevendraaiers

2 schraapmessen

1 aanzetstaal

1 spookschaaf

1 zetbord

2 kruishouten

1 metalen passer

1 schrijfpunt

1 nijptang

2 koudbeitels 15 en 30 mm

1 puntbeitel

1 stel rawplugs

1 koevoet (spijkertrekker)

1 waterpas

1 schietlood

1 wetsteen

1 dubbele meter

2 drevels

1 grote rasp

1 zak of kleine kist voor verplaatsing

 

Werklieden – Timmerlieden

 

 

1 passer

1 schietlood

1 dubbele meter

1 dissel

1 trekbeitel

1 zwaaihaak

1 winkelhaak (hout en metaal)

1 schrobzaag (St. Jozefzaag)

1 draaizaag

1 schulpzaag

4 verstrekte steekbeitels : 19, 25, 30 en 40 mm

1 wetsteen

1 nijptang

1 trektang

1 waterpas

1 bijltje

1 schaaf

1 sponningschaaf

1 voorloper

1 hamer

1 guts

1 houten hamer

3 aangepaste koudbeitels

2 zwikboren

1 drevel

1 zaagzetter

1 steekzaag

1 vijl voor het scherpen van de zagen

1 vijl voor het scherpen van de zwikboren

1 koevoet

 

Werklieden – Trapmakers

 

 

1 gereedschapskist

1 rij- of roffelschaaf (facultatief)1 blokschaven

1 voorloper

1 groefschaaf 18 - 7 (facultatief)

2 sponningschaven 15 en 22 mm

1 halfronde schaaf 10 mm

1 grondschaaf

1 halfronde schaaf 30 mm

9 platte steekbeitels 4 - 6 – 8 - 12 - 14 - 16 - 26 - 35 en 45 mm

2 schietbeitels 12 en 14 mm

2 steekgutsen 8 en 15 mm

1 houten hamer

1 zware hamer (800 gram)

1 gewone hamer

1 grote houten winkelhaak (80 cm minimum)

1 metalen winkelhaak 25 cm

1 verstekwinkelhaak

2 zwaaihaken

1 penzaag

1 keurzaag

1 draaizaag

1 schrobzaag (St.- Jozefzaag)

1 rugzaag

1 steekzaag

1 zaagtrekker, zaagzetter

2 zaagvijlen

1 borstboor, omslagboor met ratel (zwengelboor)

1 stel van 6 boren, schroevendraaier fretboren met kruk ad hoc

1 grote schroevendraaier

2 schraapmessen

3)  Loodgieters en zinkbewerkers

 

1 zware hamer (1 kg)

1 halfzware hamer (0,500 kg)

1 pinhamer (zinkwerk)

1 lichte hamer (0,200 kg)

1 breekijzer 50 cm

1 breekijzer 30 cm

1 breekijzer 20 cm

1 breekijzer 12 cm

1 breekijzer 10 cm

1 doorslag

1 puntijzer of steekijzer

1 krukboor

1 schuine plooitang voor zink

1 klistang voor zink

1 grote gastang

1 kleine gastang

1 grote verzettang

1 kleine verzettang

1 engelse sleutel

1 verstelbare sleutel (molette tang)

1 kleine platte tang

1 ronde tang

1 snijtang voor loden buizen

1 metaalschaar

1 gebogen metaalschaar

1 grote schroevendraaier

1 kleine schroevendraaier

1 middelmatige schroevendraaier

1 gewone omslagboor of zwengelboor (gewone zwang)

1 houtbeitel 5/4

1 houtbeitel 3/4

1 gutsbeitel 20 cm

1 kleine handboor

1 middelmatige handboor

1 dubbele meter

1 rechte passer 20 cm

1 stalen lat 30 cm

1 luchtbelwaterpas

1 schietlood

1 gewone ijzeren winkelhaak

1 verzethaak (zweihaak) 25 cm

1 metaalzaag

1 schrobzaag (St. Jozefzaag)

1 steekzaag

1 loodbeitel

1 loodmes

1 houtvijl 12"

1 loodvijl 12"

1 schrijfpunt

1 zinkgrif

1 zinkkrabber

1 loodkrabber

1 loodklopper (loodschasse)

1 aandrijver (chasse) voor geteerde koord

1 houten hamer voor zink

1 palmhouten taphamer

1 kleine soldeerbout

2 palmen tappen 3 stuks

1 korte rieten uitbuiler

1 lange stalen uitbuiler

2 bobijnen op koord

1 reeks bobijnen met volgers

1 reeks plooistokken

1 reeks soldeervodden

1 kaarde

1 potje voor zwart

1 potje voor rood

1 meettouw

1 metselaastruweel

1 klein truweel

1 pleisterbak

1 pleisterberd

1 gereedschapskofer

1 gereedschapszak

4)  Stukadoors

 

Gereedschapskist

Sproeiborstels

Beitel van 30 cm

Beitel (kleine)

Passer

Dubbele meter

Schuifkrammen voor het vastmaken van rijen

Verstekhaak

Winkelhaak van 90 graden van 50 x 40 cm

Schietlood

Schietlood (klein)

Stel lijstijzers (5 stuks)

Stukadoorshamer

Zware hamer (1 kg) voor stellingen

Houten luchtbelwaterpas van 40 cm

Strijkbord

Penseel

Gewone troffel

Polijsttroffel

Rijen van verschillende afmetingen

Spatel van 7 cm (schildersmes)

Punttruweel

Hoekijzers - (hoekploeg) - (hoektruweel)

IJzers voor afrondingen

Houten raapbord

Houten spaan

Polijsttruweel

Speciaal truweel voor werken achter buizen

Cementtruweel (vierkantig truweel)

Mengtruweel

Bobijnkoord

Voegspijker

Kleine pan

Klemhaak

5)  Timmerlieden en timmerlieden-bekisters

 

1 schrobzaag (St. Jozefzaag)

1 hamer met nageltrekker

1 breekijzer voor ontkisting

1 nijptang

1 katoendraad

1 schietlood

1 dubbele meter

1 ijzeren zwaaihaak

1 zwei (verstelbare winkelhaak)

1 zaagtrekker of 1 tandbreekijzer

1 waterpas

1 zwikboor van 12 mm

1 bijltje

1 zaagzetter

6)  Metselaars

 

1 truweel groot formaat

1 truweel klein formaat (voor gevels)

1 schietlood

1 dubbele meter

3 voegijzers

1 houten rij, 1,10 m à 1,20 m( 5 cm x 2 cm)

1 nijptang

1 waterpas van 30 cm

1 kleine winkelhaak

1 betonnaald 40 cm

1 beitel van 50 cm

1 amarilsteen

1 plat schrijnwerkerspotlood

1 zware hamer (1,250 kg)

2 metseldraden

1 plakspaan

1 grote houten passer (facultatief)

1 bikhamer

7)  Arbeiders - bevloerders

 

1 puinhamer

1 hamer van 1,250 kg

1 bol koord

1 truweel

1 pleisterspaan

1 voegijzer

1 truweeltje (vorm "schoppenaas")

1 groot breekijzer

1 klein Widiabeitel

1 granitobeitel

4 spillen

1 waterpas

1 aftrekker

1 nijptang

1 traceerstift

1 emmer

2 rijen van ± 1,70 m

1 rij van 1 m

1 schop

1 spons

1 ijzeren winkelhaak

1 dubbele meter

1 potlood

1 slijpsteen

1 borstel

 

 

C. Praktische schikkingen

 

Voor de aangeslotenen van het erkende sociaal secretariaat GROEP S - Sociale Secretariaat, vzw.

 

Voor een vlot administratief verloop kunt U op de prestatieopgaven vermelden :

·     onder de code 152 "vergoeding voor slijtage aan gereedschap" met het aantal uren voor de vergoeding van 0,0211 EUR.

·     onder de code 153 "vergoeding voor slijtage aan gereedschap" met het aantal uren voor de vergoeding van 0,0273 EUR.

 

 


Historiek
01/07/2014 31/12/2999 1801 Vergoeding voor slijtage aan gereedschap
01/01/2011 30/06/2014 1801 Vergoeding voor slijtage aan gereedschap
01/01/2009 31/12/2010 1801 Vergoeding voor slijtage aan gereedschap
01/01/2009 01/01/2009 1801 Vergoeding voor slijtage aan gereedschap
01/01/2007 31/12/2008 1801 Vergoeding voor slijtage aan gereedschap
01/01/2005 31/12/2006 1801 Vergoeding voor slijtage aan gereedschap
01/01/2003 31/12/2004 1801 Vergoeding voor slijtage aan gereedschap
01/01/2001 31/12/2002 1801 Vergoeding voor slijtage aan gereedschap
01/01/1999 04/07/2001 1801 Vergoeding voor slijtage aan gereedschap