0502 Bijkomend vakantiegeld voor invaliden

Paritair (sub-)Comité nr.:
124.00.00-00.00

Bijwerking: 15/09/2023
Geldig vanaf: 01/01/2023
Geldig tot: 31/12/2024

Toekenningsvoorwaarden:

  • Minstens 15 jaar dienst één of meerdere ondernemingen uit het Bouwbedrijf
  • Het bewijs leveren dat de laatste werkgever op het ogenblik waarop de arbeidsonderbreking die voorafging aan hun invaliditeit een aanvang nam, een onderneming uit het Bouwbedrijf was
  • Ten minste 5 legitimatiekaarten "rechthebbende" ontvangen tijdens de laatste 10 jaar die aan de toestand van invaliditeit voorafgaan of 7 tijdens de laatste 15 jaar
  • Het bewijs leveren dat men zich tijdens het vakantiedienstjaar in een toestand van invaliditeit bevond
  • Het recht op het wettelijke vakantiegeld hebben uitgeput

Bedrag: 575 euro

Betalingsdatum: tijdens het vakantiejaar

In het paritair comité voor het bouwbedrijf werd op 26 juni 2023 een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten betreffende de toekenning van een vakantiegeld aan sommige invalide arbeiders van de bouwnijverheid (nr. 181719/CO/124).

Toekenningsvoorwaarden

Het Fonds voor Bestaanszekerheid van de Werklieden uit het Bouwbedrijf (fbz Constructiv) kent aan de arbeiders die invalide zijn geworden, een jaarlijks vakantiegeld toe.

De arbeiders moeten gelijktijdig voldoen aan de volgende voorwaarden om aanspraak te kunnen maken op het vakantiegeld ten laste van fse Constructiv:

  1. ten minste 15 jaar van hun beroepsloopbaan doorgebracht hebben in dienst van één of meerdere ondernemingen uit het Bouwbedrijf. Het bewijs van de jaren loopbaan moet worden geleverd door middel van legitimatiekaarten "rechthebbende";
  2. het bewijs leveren dat hun laatste werkgever op het ogenblik waarop de arbeidsonderbreking die voorafging aan hun invaliditeit, een aanvang nam, een onderneming uit het Bouwbedrijf was. De arbeiders die op het ogenblik waarop de arbeidsongeschiktheid, voorafgaand aan hun toestand van invaliditeit, ingaat, gedurende minder dan 6 maanden volledig werkloos waren, worden na een ontslag door een werkgever van de bouwnijverheid, gelijkgesteld met de arbeiders, die als laatste werkgever een werkgever van de bouwnijverheid hebben.
  3. ten minste 5 legitimatiekaarten "rechthebbende" hebben ontvangen tijdens de laatste 10 jaar die aan de toestand van invaliditeit voorafgaan of 7 legitimatiekaarten "rechthebbende" tijdens de laatste 15 jaar die aan de toestand van invaliditeit voorafgaan;
  4. het bewijs leveren dat zij zich tijdens het vakantiedienstjaar in een toestand van invaliditeit bevonden, door middel van een attest, met betrekking tot de invaliditeitsperiode van het in aanmerking komende vakantiedienstjaar. Dit attest moet, naargelang het geval, worden afgeleverd door de mutualiteit, het Fonds voor Beroepsziekten of de verzekeringsinstelling;
  5. het recht op het wettelijke vakantiegeld hebben uitgeput.

2. Bedrag en uitkeringsmodaliteiten van het vakantiegeld

Het bedrag van het vakantiegeld aan de invaliden wordt vastgesteld op 575 EUR.

Het vakantiegeld aan invaliden kan niet worden gecumuleerd met het wettelijke vakantiegeld of met de voordelen van bestaanszekerheid die door fbz Constructiv worden toegekend, met uitzondering van de promotievergoeding.

In geval van cumul gebeurt de toekenning van het vakantiegeld volgens de pro rata-regeling, waarbij 1/12de van het vakantiegeld voor invaliden wordt toegekend voor elke maand die niet wordt gedekt door het wettelijke vakantiegeld of door de hierboven bedoelde voordelen.

Voor de toepassing van de pro rata-regeling wordt een periode die aanvangt vóór de 16de van de maand, beschouwd als een volledige maand en wordt een periode die aanvangt na de 15de van de maand, geneutraliseerd.

Het vakantiegeld wordt uitbetaald tijdens het vakantiejaar.

3. Procedure

De aanvraag voor toekenning van het door deze CAO bedoelde voordeel moet bij fbz Constructiv worden ingediend via een daartoe bestemd speciaal formulier, dat kan worden bekomen bij fbz Constructiv.

De aanvraag kan worden ingediend hetzij door toedoen van een werknemersorganisatie die deze CAO heeft ondertekend, hetzij rechtstreeks door de betrokkene.

Wanneer het om een eerste aanvraag gaat, moet de aanvraag vergezeld worden van de nodige stavende documenten.

Fbz Constructiv stuurt jaarlijks een hernieuwingsformulier aan de gerechtigden op de aanvullende vergoeding. Het formulier moet behoorlijk ingevuld worden en teruggestuurd worden naar fbz Constructiv.

De gerechtigde die het hernieuwingsformulier niet ambtshalve ontvangt, kan het bij fbz Constructiv bekomen.

 

Toepasselijke collectieve arbeidsovereenkomst: om de integrale tekst te lezen, klik op het registratienummer.

Datum CAO
26/06/2023
Registratienr
181719
Geldig van
01/01/2023
Geldig tot
31/12/2024
Neerleggingsdatum
24/07/2023
Registratiedatum
21/08/2023
Reikwijdte
Arbeiders die op het ogenblik waarop de arbeidsonderbreking die voorafging aan hun toestand van invaliditeit een aanvang nam, werden tewerkgesteld door een werkgever die onder het PC voor het bouwbedrijf ressorteert
Onderwerp
Toekenning van een vakantiegeld aan sommige invalide arbeiders
BS Bericht van neerlegging
29/08/2023
Algemeen verbindend verklaring
Gevraagd
Algemeen verbindend verklaard door Koninklijk Besluit van
19/12/2023
Gepubliceerd in het B.St. van
09/01/2024
Keywords
VAKANTIEGELD, ALLE PREMIES EN VERGOEDINGEN VOOR DE ACTIEVE WERKNEMER, VAKANTIEGELD
Tekst aangepast op
23/08/2023

Historiek
01/01/2023 31/12/2024 0502 Bijkomend vakantiegeld voor invaliden