1501 Aannemingsovereenkomsten en de detachering

Paritair (sub-)Comité nr.:
118.11.00-00.00

Bijwerking: 16/03/2007
Geldig vanaf: 01/01/2004
Geldig tot: 31/12/2006

In het voedingsnijverheid werd op 8 oktober 2003 een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten betreffende aannemingsovereenkomsten en de detachering. Zij werd neergelegd op de Griffie van de Dienst der collectieve arbeidsbetrekkingen en geregistreerd op 28 november 2003 onder het nr. 68702/CO/118. Het bericht van neerlegging verscheen in het Belgisch Staatsblad van 11 december 2003.

Zij werkt bij de CAO van 25 januari 2001 geregistreed op 29 juni 2001 onder het nr. 57677/CO/118.

U kan deze CAO en zijn bijlagen consulteren door te klikken op bovenstaande link.

A. Tekst van de CAO

 

HOOFDSTUK I. Bevoegdheid

Artikel 1. Toepassingsgebied

Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op :

1. Elke natuurlijke of rechtspersoon die een inrichting uitbaat die ressorteren onder de volgende activiteiten :

- vleesprodukten, andere produkten van dierlijke oorsprong en kant- en klaargerechten op basis van vlees als bedoeld in artikel 2, onder a), b) en c) van de Richtlijn 92/05/EEG;

- vlees als bedoeld in volgende artikelen: artikel 2 onder a), van de Richtlijn 64/433/EEG; artikel 2 van richtlijn 71/118/EEG; artikel 2 van Richtlijn 72/461/EEG; artikel 2 van de Richtlijn 72/462/EEG; artikel 2, punten 1 en 2 van de Richtlijn 91/495/EEG;

- gehakt vlees en vleesbereidingen, als bedoeld in artikel 2, onder punt 2), a) en b) van de Richtlijn 94/65/EEG.

Deze natuurlijke of rechtspersoon wordt verder "de uitbater"genoemd.

2. Elke natuurlijke persoon of rechtspersoon die de inrichting in artikel 1, 1 betreedt om enige werkzaamheid uit te oefenen, waarbij er een rechtstreeks contact is met de in artikel 1, 1 gedefinieerde produkten.

3. Elke natuurlijke persoon of rechtspersoon die een inrichting betreedt om hier te fungeren als werkgever, hieronder genoemd de "aannemer".

Voorbeelden van dergelijke vleesprodukten zijn: vleesconserven, worsten, gezouten vlees, gerookt vlees, vleesderivaten, werkhuizen voor het uitsnijden van vlees, vetsmelterijen, darmfabrieken, bewerken en behandelen van rauwe en droge darmen, sorteren en plakken inbegrepen, slachthuizen, pluimveeslachterijen, pluimveeconserven

HOOFDSTUK II. Arbeidsovereenkomst en aannemingsovereenkomst

Artikel 2.

§1. De uitbater van de inrichting verbindt er zich toe om, behoudens de in artikel 3 vermelde uitzondering, elke persoon die bij hem arbeid verricht waarbij rechtstreeks contact met de in artikel 1 gedefinieerde produkten van de in artikel 1 gedefinieerde activiteiten is, tewerk te stellen met een arbeidsovereenkomst.

Deze arbeidsovereenkomst moet voor iedere werknemer afzonderlijk schriftelijk worden vastgesteld, uiterlijk op het tijdstip waarop de werknemer in dienst treedt.

§ 2. Van elke arbeidsovereenkomst, bedoeld in § 1, ligt een kopie ter inzage op de plaats van de effectieve tewerkstelling.

Artikel 3.

§ Onder volgende voorwaarden kunnen personen die een inrichting, bedoeld in artikel 1, arbeid verrichten zonder door een arbeidsovereenkomst zoals vermeld in artikel 2 met de uitbater verbonden te zijn :

1. Op de plaats waar de sociale documenten bijgehouden worden of de plaats van de effectieve tewerkstelling indien de plaats waar de sociale documenten bijgehouden worden niet de plaats is van de effectieve tewerkstelling, ligt ter inzage ten behoeve van de met toezicht bevoegde ambtenaren :

A. een kopie van het aannemingscontract zoals gevoegd in bijlage bij deze collectieve arbeidsovereenkomst, gesloten tussen de uitbater en de aannemer;

B. - in het geval de aannemer als individu en alleen instaat voor de uitvoering van het aannemingscontract, een kopie van alle stukken betreffende de onderwerping aan de sociale zekerheid voor zelfstandigen alsook van andere verplichte formaliteiten om een zelfstandige activiteit uit te oefenen (o.a. aansluiting bij een sociale verzekeringskas voor zelfstandigen, inschrijving in het handelsregister, in het bezit zijn van een BTW-nummer, het zich in regel stellen met het CODEX);

- in het geval de aannemer met eigen werknemers instaat voor de uitvoering van de aannemersovereenkomst, naast de documenten vermeld onder B eerste streepje, een betalingsbewijs en de aangifte van de RSZ-Bijdragen voor de kwartalen gedurende dewelke de werknemers werkzaam zijn in het bedrijf.

C. De uitbater moet in orde zijn met de wetgeving.

2. Op alle momenten van de aanwezigheid in de inrichting van de uitbater, moet de aannemer en de eventueel tewerkgestelden bedoeld in §1, 1van dit artikel zich kenbaar kunnen maken door middel van een identiteitsfiche, af te leveren door de aannemer, met verplichte vermelding van :

- naam, adres en aansluitingsnummer van de aannemer bij zijn sociale verzekeringskas van zelfstandigen;

- naam en adres van de onderneming van de aannemer, voor het geval deze werkt met werknemers; alsook het RSZ-nummer;

- naam van de tewerkgestelde.

§2. Voor de uitbater die beroep doet op een niet geregistreerde aannemer zoals bepaald in artikel 7 en die de vereiste stukken voorzien in § 1, punt 1 van dit artikel niet kan voorleggen binnen de door de wet gestelde termijn, zijn alle bepalingen inzake loon- en arbeidsvoorwaarden van toepassing die normaliter zouden gelden wanneer de tewerkgestelde, arbeider zou verrichten in het kader van een arbeidsovereenkomst.

§3. De §2 van dit artikel is niet van toepassing indien de uitbater beroep doet op een aannemer erkend door de Registratiecommissie voorzien in artikel 7.

Artikel 4.

§1. In het geval artikel 3, § 1, 1, B, tweede streepje moet in de onderneming van de uitbater steeds een verantwoordelijke persoon aanwezig zijn (identificeerbaar op de fiche). Deze persoon vertegenwoordigt de aannemer tegenover de uitbater, zodat er zich geen rechtstreeks overleg voordoet tussen de eigen werknemers van de aannemer en de uitbater.

Alle contacten en het werkoverleg geschieden met de aannemer zelf of de door hem aangeduide verantwoordelijk persoon.

Als de aannemer werknemers heeft die activiteiten leveren bij de uitbater zal de uitbater de werkinstructies richten aan de verantwoordelijke van de aannemer. Het is de aannemer die zelf zijn instructies dient te geven aan de door hem tewerkgestelde werknemers. De aannemer blijf de verantwoordelijkheid dragen tegenover zijn personeel en dient dan ook aan hen de nodige instructie te geven.

Wanneer de prestaties geleverd worden door de aannemer als individu zoals vermeld in artikel 3, § 1, 1 B, eerste streepje zal deze laatste op een zelfstandige wijze zijn prestaties leveren. De contacten en het werkoverleg geschieden rechtstreeks tussen de uitbater en de aannemer.

§ 2. Indien aan § 1 van dit artikel niet voldaan is en er een feitelijke gezagsrelatie zou zijn met de uitbater dan zijn bepalingen inzake loon- en arbeidsvoorwaarden, die normaliter zouden gelden wanneer de tewerkgestelde arbeid zou verrichten in het kader van een arbeidsovereenkomst met de uitbater van toepassing.

HOOFDSTUK III. Detachering

Artikel 5.

§1. Ingeval de inrichting, bedoeld in artikel1, tijdelijk gedetacheerden (dit wil zeggen diegenen die op het grondgebied van een Lid-Staat van de Europese Unie werkzaamheden in loondienst verrichten voor een onderneming waarin zij normaal verbonden zijn, en door deze onderneming gedetacheerd worden op het Belgisch grondgebied ten einde aldaar voor haar rekening arbeid te verrichten) tewerk stelt, dient de uitbater van de inrichting, bedoeld in artikel 1, volgende stukken betreffende deze gedetacheerde op plaats van de effectieve tewerkstelling ter inzage te leggen:

1.een kopie van de arbeidsovereenkomst met de uitzende werkgever;

2.een kopie van het bewijs van detachering, dit wil zeggen

- een E101-formulier;

- een E 102-formulier in geval van verlenging van de detachering;

- toelating van het ministerie van Sociale voorzorg in geval van uitzonderlijke verlenging op basis van artikel 17 van de Verordening 1408/71;.

3. een kopie van het woonplaatsattest of een kopie van de identiteitskaart.

§ 2. Op alle momenten van zijn aanwezigheid in de inrichting, moet de gedetacheerde zich kenbaar kunnen maken door middel van een identiteitsfiche af te leveren door de aannemer ,met verplichte vermelding van :

- naam en adres van de aannemer;

- naam en adres van de gedetacheerde.

§ 3. Voor de uitbater die beroep doet op een niet geregistreerde buitenlandse aannemer zoals bedoeld in § 1, punten 1, 2 en 3, en die de vereiste stukken voorzien in artikel 5 niet kan voorleggen binnen de door de wet gestelde termijn, zijn alle bepalingen inzake loon- en arbeidsvoorwaarden, van toepassing die normaliter zouden gelden wanneer de tewerkgestelde, arbeid zou verrichten in het kader van een arbeidsovereenkomst.

§4. De § 3 van dit artikel is niet van toepassing indien de uitbater beroep doet op een aannemer erkend door de registratiecommissie voorzien in artikel 7.

HOOFDSTUK IV. Gemeenschappelijke bepalingen

Artikel 6.

De aannemer verbindt zich er toe uiterlijk bij de aanvang van de prestatie zijn eigen aanwezigheid en van de werknemers van hem dagelijks te melden aan de uitbater, met het oog op het bijhouden van een dagelijkse aanwezigheidslijst door de uitbater, van de aannemer en zijn werknemers die met de vleesprodukten, andere produkten van dierlijke oorsprong en kant- en klaargerechten op basis van vlees, gehakt vlees en vleesbereidingen in aanraking is gekomen of zal komen. De uitbater zal de aanwezigheidslijst bewaren gedurende 1 jaar na de datum van opstelling van elke aanwezigheidslijst.

De uitbater van de inrichting, bedoeld in artikel 1, stelt per jaar een lijst op van alle zelfstandigen die in de inrichting arbeid verrichten, een lijst van alle gedetacheerden, een lijst van de aannemers en de werknemers van deze aannemers. Hij maakt deze lijsten over aan de Voorzitter van het Paritair Comité voor de voedingsnijverheid (Fédérale Overheidsdienst – Werkglegenheid, Arbeid en Sociaal overleg, Belliardstraat 51, 1040 Brussel).

Artikel 7.

Aan de partijen bij deze collectieve arbeidsovereenkomst en aan alle instellingen die betrokken zijn bij de controle van de werking van de inrichtingen bedoeld in artikel 1 wordt aanbevolen om elke overtreding of elke geschil te melden aan de door het Paritair Comité voor de voedingsnijverheid, opgerichte Registratiecommissie. Deze Registratiecommissie is onder meer bevoegd voor :

1) het erkennen van de aannemers zoals voorzien in artikel 3, §2 en §3 en artikel 5, §3 en §4,

2) het geven van adviezen omtrent deze collectieve arbeidsovereenkomst,

3) het uitleggen van deze collectieve arbeidsovereenkomst,

4) het voorleggen van aanvullingen aan deze collectieve arbeidsovereenkomst aan het paritair comité,

5) het horen van de Inspectie van de Sociale wetten en andere controlerende instanties als deze laatste hiermee hun instemming betuigen.

Artikel 8

Loon en arbeidsvoorwaarden van de werknemers van de aannemer.

Gedurende de uitvoering van de aannemingsovereenkomst zijn de loon- en arbeidsvoorwaarden die gelden voor het Paritair Comité voor de voedingsnijverheid van toepassing op de werknemers van de aannemer zoals bedoeld in artikel 1 van deze collectieve arbeidsovereenkomst.

Artikel 9.

De in artikel 7 vermelde registratiecommissie maakt een evaluatierapport op, inzake de opvolging van de collectieve arbeidsovereenkomst, en brengt ze hierover een verslag uit op het Paritair Comité van de voedingsnijverheid en dit om de 6 na de inwerkingtreding van deze collectieve arbeidsovereenkomst.

Artikel 10.

Deze collectieve arbeidsovereenkomst wordt voor bepaalde tijd gesloten.

Zij heeft uitwerking met ingang van 1 januari 2004 en houdt op van kracht te zijn op 31 december 2006. Zij kan opgezegd worden door één van de partijen, mits een opzegging van 3 maanden betekend bij een ter post aangetekende brief gericht aan de Voorzitter van het Paritair Comité voor de voedingsnijverheid en aan de erin vertegenwoordigde organisaties.

 

B. bijlagen

De CAO van 8 oktober bevat de volgende bijlagen:

- Model van aanemingsovereenkomst

- Voorscriften na te leven in verband met arbeidsveiligheid

U kan de bijlagen consulteren door te klikken op bovenstaande link.

Toepasselijke collectieve arbeidsovereenkomst: om de integrale tekst te lezen, klik op het registratienummer.

Datum CAO
08/10/2003
Registratienr
68702
Geldig van
-
Geldig tot
31/12/2006
Neerleggingsdatum
17/10/2003
Registratiedatum
28/11/2003
Onderwerp
aannemingsovereenkomsten en detachering
BS Bericht van neerlegging
11/12/2003
Algemeen verbindend verklaring
-
Algemeen verbindend verklaard door Koninklijk Besluit van
-
Gepubliceerd in het B.St. van
-
Keywords
TIJDELIJKE ARBEID EN UITZENDARBEID

Historiek
01/01/2011 31/12/2999 1501 Aannemingsovereenkomsten en de detachering
01/07/2010 31/12/2010 1501 Aannemingsovereenkomsten en de detachering
01/01/2010 30/06/2010 1501 Aannemingsovereenkomsten en de detachering
01/01/2008 31/12/2009 1501 Aannemingsovereenkomsten en de detachering
01/01/2007 31/12/2007 1501 Aannemingsovereenkomsten en de detachering
01/01/2004 31/12/2006 1501 Aannemingsovereenkomsten en de detachering