0301 Beroepenclassificatie in de bakkerijen, de banketbakkerijen die "verse" producten vervaardigen voor onmiddellijke consumptie met zeer beperkte houdbaarheid en de verbruikszalen bij een banketbakkerij

Paritair (sub-)Comité nr.:
118.03.00-00.00

Bijwerking: 17/11/2009
Geldig vanaf: 01/01/2009
Geldig tot: 31/12/2010

In het Paritair Comité voor de voedingsnijverheid werd op 29 juni 2009 een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten betreffende de beroepsclassificatie en de minimumlonen.  Zij werd neergelegd op de Griffie van de dienst der collectieve arbeidsbetrekkingen en geregistreerd op 13 oktober 2009 onder het nr. 94945/CO/118.03; het bericht van neerlegging verscheen in het Belgisch Staatsblad van 23 oktober 2009.

Wij geven u hierna de bepalingen m.b.t. de beroepenclassificatie en vervolgens enkele belangrijke praktische schikkingen. Uit praktische overwegingen hebben wij de door de aangeslotenen van Groep S – Sociaal Secretariaat vzw te gebruiken codes voor de beroepskwalificatie geïntegreerd in de tekst van de CAO; het gaat om de cijfers in vetjes.

Voor de bepalingen betreffende de arbeidsvoorwaarden, zie onze sectorale documentatie Hfdst. 0401 en voor de evolutie van de minimumuurlonen, zie onze Hfdst. 0402.

A. BEROEPENCLASSIFICATIE

HOOFDSTUK I – Toepassingsgebied

Artikel 1

§1. Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en de arbeiders van de bakkerijen, de banketbakkerijen die “verse” producten vervaardigen voor onmiddellijke consumptie met zeer beperkte houdbaarheid en de verbruikszalen bij een banketbakkerij.

§2. Met arbeiders worden de mannelijke en vrouwelijke arbeiders bedoeld.

§3. Met werknemers worden arbeiders en bedienden bedoeld, in hoofden uitgedrukt.

§4. Zij is niet van toepassing op de leerlingen onder gehomologeerd leercontract door het Ministerie voor Middenstand.

HOOFDSTUK II – Beroepsclassificatie

Artikel 2 – Benaming van de functies

1. Technische functies

Categorie 1:

  • beginnend arbeider zonder scholing;
  • handlanger;
  • broodsnijder en/of inpakker.

Categorie 2: derde arbeider

Categorie 3: tweede arbeider

Categorie 4: geschoold arbeider

Categorie 5: ploegbaas

Categorie 6: chef bakker en/of banketbakker 

2. Diverse functies

Categorie 7: arbeider belast met de schoonmaak van de lokalen, de kantoren en het klein materiaal

Categorie 8: arbeider belast met de industriële schoonmaak van productieruimten

Categorie 9: gemengde functie verkooppunt en/of productieruimte

Categorie 10: vorkheftruckbestuurder en/of bestuurder van transpallet, met andere dan manuele bediening

Categorie 11: magazijnier, magazijnier-vorkheftruckbestuurder

Categorie 12: chauffeur-besteller met rijbewijs "B"

Categorie 13: chauffeur-besteller met rijbewijs "C" en/of chauffeur voor thuisbestelling die het geld int.

3. Onderhouds- en herstellingsfuncties

Categorie 14: beginnend mecanicien of elektricien

Categorie 15: geschoold mecanicien of elektricien

Categorie 16: elektromecanicien

Artikel 3 – Beschrijving en voorwaarden van de functies

Categorie 1:

- beginnend arbeider zonder scholing: arbeider zonder enige kennis van de stiel, die kleine werkjes uitvoert en inspanningen levert om zich de bakkers- en/of banketbakkersstiel eigen te maken.

- handlanger: arbeider zonder enige kennis van de stiel en zonder enige specifieke kennis en die geen functie uitoefent in het kader van het productieproces.

- broodsnijder en/of inpakker: arbeider belast met het snijden en/of het inpakken van bakkerij- en/of banketbakkerijproducten

Code: 01

Categorie 2: derde arbeider

arbeider die vervuld heeft en/of in het bezit is van:

  • hetzij twee jaar ervaring als beginnend arbeider zonder scholing categorie 1;
  • hetzij de volledige middenstandsopleiding en/of het beroepsonderwijs doch zonder certificaat tengevolge van één of meer mislukkingen in algemene vakken;
  • hetzij het certificaat van drie jaar succesvolle middenstandsopleiding;
  • hetzij het certificaat van vier jaar succesvolle beroepsopleiding van lager secundair onderwijs.

Code: 02

Categorie 3: tweede arbeider
  • hetzij de derde arbeider met twee jaar ervaring in de bakkers- en/of banketbakkersstiel categorie 2;
  • hetzij de bankwerker in de bakkerij.

Code: 03

Categorie 4: geschoold arbeider
  • hetzij de arbeider met twee jaar ervaring in de stiel als tweede arbeider en bekwaam om de verschillende functies van banketbakker uit te oefenen;
  • hetzij de kneder en/of ovenman in de bakkerij.

Code: 04

Categorie 5: ploegbaas

geschoold arbeider die verantwoordelijk is voor minstens twee arbeiders en/of productielijnen.  Deze functie behelst het eventueel opnemen van bestellingen en de opstelling van de productielijsten.

Code: 05

Categorie 6: chef bakker en/of banketbakker

geschoold arbeider met minstens vijf jaar ervaring als ploegbaas en/of met minstens twee ploegbazen en/of verantwoordelijken van productielijnen onder zijn gezag en/of bekwaam om het geheel van functies in een bakkers- en/of banketbakkersproductieruimte te leiden.

Code: 06

Categorie 7: arbeider belast met de schoonmaak van de lokalen, de kantoren en het klein materiaal

arbeider belast met het net houden van de lokalen en van het klein materiaal

Code: 07

Categorie 8: arbeider belast met de industriële schoonmaak van productieruimten

zelfde functies als categorie 7, de arbeider heeft de bijkomende opdracht de productiemachines en de gebouwen in het algemeen proper te houden

Code: 08

Categorie 9: gemengde functie verkooppunt en/of productieruimte

arbeider die minder dan 50 % van de taken uitvoert die voorbehouden zijn aan het verkoopspersoneel en die meer dan 50 % taken uitvoert die voorbehouden zijn aan het personeel van de productieruimte.

Code: 09

Categorie 10: vorkheftruckbestuurder en/of bestuurder van transpallet met andere dan manuele bediening

arbeider belast met de besturing van een vorkheftruck en/of van een transpallet met andere dan manuele bediening

Code: 10

Categorie 11: magazijnier, magazijnier-vorkheftruckbestuurder

arbeider belast met het stockeren en/of het voorbereiden van de bestellingen en/of het opvolgen van de grondstoffen nodig bij het vervaardigen van bakkerij- en/of banketbakkerijproducten, rauw, half-afgewerkt en/of afgewerkt.

Code: 11

Categorie 12: chauffeur-besteller met rijbewijs "B"

arbeider belast met de voorbereiding van zijn bestellingen en/of het laden van zijn voertuig en/of het bestellen van bakkerij- en/of banketbakkerijproducten.  Bij gelegenheid mag hij geld innen.

Code: 12

Categorie 13: chauffeur-besteller met rijbewijs "C" en/of chauffeur voor thuisbestellingen

arbeider belast met de voorbereiding van zijn bestellingen en/of het laden van zijn voertuig en/of het bestellen van bakkerij- en/of banketbakkerijproducten, belast met de ronden voor thuisbestellingen en die het geld int bij de leveringen.

Code: 13

Categorie 14: beginnend mecanicien of elektricien
  • hetzij technische opleiding niveau A3;
  • hetzij mecanicien of elektricien met gelijkwaardige ervaring aan het diploma A3.

Code: 14

Categorie 15: geschoold mecanicien of elektricien
  • hetzij technische opleiding niveau A2;
  • hetzij categorie 14 met één jaar ervaring in de bakkerij- en/of banketbakkerijsector;
  • hetzij mecanicien of elektricien met gelijkwaardige ervaring aan het diploma A2.

Code: 15

Cat. 16: elektromecanicien

Code: 16

Artikel 4 - Commentaar

§1. De functie van categorie 9 doet geen afbreuk aan de functie van het verkooppersoneel in de kleinhandel van het PC 201.

§2. Er is wel te verstaan dat de classificatie van de chauffeurs in categorie 12 en 13 gebonden is aan het type camion dat de chauffeur bestuurt en dat ofwel het bezit van een rijbewijs B, ofwel het bezit van een rijbewijs C vereist.

(...)

HOOFDSTUK VI – Bijzondere bepalingen

(...)

Artikel 10 – Extra arbeiders

Arbeider aangeworven bij feestelijkheden en/of weekends, tengevolge van een productiestijging tijdens deze dagen in kleine en middelgrote ondernemingen.  De arbeider als “extra” werkkracht genoemd, heeft recht op het loon dat vastgesteld is voor de uitgeoefende functie vermeerderd met 20 % van dit uurloon.

(...)

HOOFDSTUK VIII – Geldigheidsduur

Artikel 13

De huidige collectieve arbeidsovereenkomst vervangt deze van 4.07.2007, gesloten in het Paritair Comité voor de voedingsnijverheid, betreffende de beroepsclassificatie en lonen van de arbeiders tewerkgesteld in de bakkerijen, de banketbakkerijen die "verse" producten vervaardigen voor onmiddellijke consumptie met zeer beperkete houdbaarheid en de verbruikszalen bij een banketbakkerij, algemeen bindend verklaard bij koninklijk besluit van 10.03.2008 (Belgisch Staatsblad van 16.04.2008).

Zij heeft uitwerking met ingang van 1 januari 2009 en houdt op van kracht te zijn op 31 december 2010.  Nadien wordt zij stilzwijgend verlengd voor opeenvolgende periodes van één jaar, behoudens opzegging door één der partijen, uiterlijk drie maanden voor het verstrijken van de collectieve arbeidsovereenkomst bij een ter post aangetekend schrijven gericht aan de voorzitter van het PC voor de voedingsnijverheid.

(...)

B. PRAKTISCHE SCHIKKINGEN

Krachtens art. 15 van het koninklijk besluit van 8 augustus 1980 betreffende het bijhouden van sociale documenten, moet voor iedere werknemer op de individuele rekening worden vermeld:

  • de functie die hij hoofdzakelijk uitoefent bij de werkgever;
  • de beroepskwalificatie die hem door de werkgever wordt toegekend, overeenkomstig de beschikkingen van de collectieve arbeidsovereenkomsten tot vaststel­ling van de arbeids- en loonvoorwaarden, of overeenkomstig de bepalingen van de besluiten waarbij forfaitaire lonen worden bepaald voor de toepassing van de wetgeving op de sociale zekerheid.

De aangeslotenen van GROEP S - Sociaal Secretariaat vzw worden bijgevolg verzocht zowel de functie (omschrijving) als de beroepskwalificatie (code) te vermelden op het identiteitsformulier van iedere nieuw aangeworven arbeider en ons tevens iedere wijziging dienaangaande in de loop van de tewerkstelling mede te delen.


Historiek
01/01/2023 31/12/2024 0301 Beroepenclassificatie in de bakkerijen en de banketbakkerijen
01/01/2022 31/12/2022 0301 Beroepenclassificatie in de bakkerijen en de banketbakkerijen
01/07/2019 31/12/2021 0301 Beroepenclassificatie in de bakkerijen en de banketbakkerijen
01/07/2017 30/06/2019 0301 Beroepenclassificatie in de bakkerijen, de banketbakkerijen die "verse" producten vervaardigen voor onmiddellijke consumptie met zeer beperkte houdbaarheid en de verbruikszalen bij een banketbakkerij
01/01/2016 30/06/2017 0301 Beroepenclassificatie in de bakkerijen, de banketbakkerijen die "verse" producten vervaardigen voor onmiddellijke consumptie met zeer beperkte houdbaarheid en de verbruikszalen bij een banketbakkerij
01/01/2014 31/12/2015 0301 Beroepenclassificatie in de bakkerijen, de banketbakkerijen die "verse" producten vervaardigen voor onmiddellijke consumptie met zeer beperkte houdbaarheid en de verbruikszalen bij een banketbakkerij
01/01/2011 31/12/2013 0301 Beroepenclassificatie in de bakkerijen, de banketbakkerijen die "verse" producten vervaardigen voor onmiddellijke consumptie met zeer beperkte houdbaarheid en de verbruikszalen bij een banketbakkerij
01/01/2009 31/12/2010 0301 Beroepenclassificatie in de bakkerijen, de banketbakkerijen die "verse" producten vervaardigen voor onmiddellijke consumptie met zeer beperkte houdbaarheid en de verbruikszalen bij een banketbakkerij
01/07/2008 31/12/2008 0301 Beroepenclassificatie in de bakkerijen, de banketbakkerijen die "verse" producten vervaardigen voor onmiddellijke consumptie met zeer beperkte houdbaarheid en de verbruikszalen bij een banketbakkerij
01/07/2005 30/06/2008 0301 Beroepenclassificatie in de bakkerijen, de banketbakkerijen die "verse" producten vervaardigen voor onmiddellijke consumptie met zeer beperkte houdbaarheid en de verbruikszalen bij een banketbakkerij
01/10/2003 30/06/2005 0301 0303 Beroepenclassificatie (118.03.00)
01/07/2001 30/09/2003 0301 0303 Beroepenclassificatie (118.03.00)
01/09/1999 30/06/2001 0301 0303 Beroepenclassificatie (118.03.00)