0301 Beroepenclassificatie in de bakkerijen, de banketbakkerijen die "verse" producten vervaardigen voor onmiddellijke consumptie met zeer beperkte houdbaarheid en de verbruikszalen bij een banketbakkerij

Paritair (sub-)Comité nr.:
118.03.00-00.00

Bijwerking: 25/02/2016
Geldig vanaf: 01/01/2014
Geldig tot: 31/12/2015

CAO van 18 december 2013

Geldigheid : 01/01/2014 - 31/12/2015 en stilzwijgend verlengd

Beroepsclassificatie (code) :

Cat. 1 : code 01

Cat. 2 : derde arbeider : code 02

Cat. 3 : tweede arbeider : code 03

Cat. 4 : geschoold arbeider : code 04

Cat. 5 : ploegbaas : code 05

Cat. 6 : chef bakker en/of banketbakker : code 06

Cat. 7 : arbeider belast met de schoonmaak van de lokalen, de kantoren en het klein materiaal : code 07

Cat. 8 : arbeider belast met de industriële schoonmaak van productieruimten : code 08

Cat. 9 : gemengde functie verkooppunt en/of productieruimte : code 09

Cat. 10 : vorkheftruckbestuurder en/of bestuurder van transpallet, met andere dans manuele bediening : code 10

Cat. 11 : magazijnier, magazijnier-vorkheftruckbestuurder : code 11

Cat. 12 : chauffeur-besteller met rijbewijs B : code 12

Cat. 13: chauffeur-besteller met rijbewijs C en/of chauffeur voor thuisbestelling die het geld int : code 13

Cat. 14 : beginnend mecanicien of elektricien : code 14

Cat. 15 : geschoold mecanicien of elektricien : code 15

Cat. 16 : elektromecanicien : code 16

 

In het Paritair Comité voor de voedingsnijverheid werd op 18 december 2013 een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten betreffende de beroepsclassificatie en de minimumlonen voor de arbeiders van de bakkerijen en banketbakkerijen. Zij werd neergelegd op de Griffie van de Dienst der collectieve Arbeidsbetrekkingen en geregistreerd op 5 maart 2014 onder het nummer 119835/CO/118.03. Het bericht van neerlegging verscheen in het Belgisch Staatsblad van 20 maart 2014.

Wij geven u hierna de bepalingen m.b.t. de beroepenclassificatie en vervolgens enkele belangrijke praktische schikkingen. Uit praktische overwegingen hebben wij de door de aangeslotenen van Group S – Sociaal Secretariaat vzw te gebruiken codes voor de beroepskwalificatie geïntegreerd in de tekst van de CAO; het gaat om de cijfers in vetjes.

Voor de bepalingen betreffende de arbeidsvoorwaarden, zie onze sectorale documentatie Hfdst. 0401 en voor de evolutie van de minimumuurlonen, zie onze Hfdst. 0402.

A. BEROEPENCLASSIFICATIE

HOOFDSTUK I – Toepassingsgebied

Artikel 1

§1. Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en de arbeiders van de bakkerijen, de banketbakkerijen die “verse” producten vervaardigen voor onmiddellijke consumptie met zeer beperkte houdbaarheid en de verbruikszalen bij een banketbakkerij.

§2. Met arbeiders worden de mannelijke en vrouwelijke arbeiders bedoeld.

§3. Met werknemers worden arbeiders en bedienden bedoeld, in hoofden uitgedrukt.

§4. Zij is niet van toepassing op de leerlingen onder gehomologeerd leercontract door het Ministerie voor Middenstand.

HOOFDSTUK II — Definitie grote en kleine bakkerijen

Artikel 2

Onder "kleine bakkerijen en banketbakkerijen" wordt verstaan de bakkerijen, de banketbakkerijen die verse producten vervaardigen voor onmiddellijke consumptie met zeer beperkte houdbaarheid en de verbruikszalen bij een banketbakkerij die gemiddeld minder dan 20 arbeiders (uitgedrukt in voltijdse equivalenten) tewerkstellen.

Onder "grote bakkerijen en banketbakkerijen" wordt verstaan de bakkerijen, de banketbakkerijen die verse producten vervaardigen voor onmiddellijke consumptie met zeer beperkte houdbaarheid en de verbruikszalen bij een banketbakkerij die gemiddeld 20 of meer arbeiders (uitgedrukt in voltijdse equivalenten) tewerkstellen.

Het aantal arbeiders wordt berekend per technische bedrijfseenheid (TBE) in de zin van de Bedrijfsorganisatiewet.

Het gemiddeld aantal arbeiders wordt jaarlijks op 30 september (= dag X) bepaald en dit op basis van de tewerkstelling van de arbeiders en de interim-arbeiders in de referteperiode, die loopt van 1 september tot 31 augustus voorafgaand aan dag X.

Het aantal voltijdse equivalenten wordt bekomen door het aantal kalenderdagen dat elke arbeider en interim-arbeider in de referteperiode in dienst was te delen door 365. 

Voor arbeiders die een uurregeling hebben van minder dan 75% van een voltijdse uurregeling wordt het totaal aantal kalenderdagen zoals bekomen in toepassing van het vorige lid gedeeld door 2.

Periodes van schorsing van de arbeidsovereenkomst ingevolge langdurige ziekte (dit is vanaf meer dan 3 maanden ziekte) en volledige onderbreking van prestaties in het kader van tijdskrediet of thematische verloven tellen niet mee in deze berekening.

Het resultaat dat in toepassing van deze paragraaf op dag X wordt bekomen heeft uitwerking vanaf 1 januari volgend op dag X.

Als het resultaat dat op dag X wordt bekomen tot gevolg heeft dat een onderneming overgaat van een kleine bakkerij en banketbakkerij naar een grote bakkerij en banketbakkerij of omgekeerd dient de werkgever de arbeiders hiervan uiterlijk op 31 oktober volgend op dag X schriftelijk in kennis stellen.

HOOFDSTUK III – Beroepsclassificatie

Artikel 3 – Benaming van de functies

1. Technische functies

Categorie 1:

  • beginnend arbeider zonder scholing;
  • handlanger;
  • broodsnijder en/of inpakker.

Categorie 2: derde arbeider

Categorie 3: tweede arbeider

Categorie 4: geschoold arbeider

Categorie 5: ploegbaas

Categorie 6: chef bakker en/of banketbakker 

2. Diverse functies

Categorie 7: arbeider belast met de schoonmaak van de lokalen, de kantoren en het klein materiaal

Categorie 8: arbeider belast met de industriële schoonmaak van productieruimten

Categorie 9: gemengde functie verkooppunt en/of productieruimte

Categorie 10: vorkheftruckbestuurder en/of bestuurder van transpallet, met andere dan manuele bediening

Categorie 11: magazijnier, magazijnier-vorkheftruckbestuurder

Categorie 12: chauffeur-besteller met rijbewijs B

Categorie 13: chauffeur-besteller met rijbewijs C en/of chauffeur voor thuisbestelling die het geld int.

3. Onderhouds- en herstellingsfuncties

Categorie 14: beginnend mecanicien of elektricien

Categorie 15: geschoold mecanicien of elektricien

Categorie 16: elektromecanicien

Artikel 4 – Beschrijving en voorwaarden van de functies

Categorie 1:

- beginnend arbeider zonder scholing: arbeider zonder enige kennis van de stiel, die kleine werkjes uitvoert en inspanningen levert om zich de bakkers- en/of banketbakkersstiel eigen te maken.

- handlanger: arbeider zonder enige kennis van de stiel en zonder enige specifieke kennis en die geen functie uitoefent in het kader van het productieproces.

- broodsnijder en/of inpakker: arbeider belast met het snijden en/of het inpakken van bakkerij- en/of banketbakkerijproducten

Code: 01

Categorie 2: derde arbeider

arbeider die vervuld heeft en/of in het bezit is van:

  • hetzij de arbeider die twee jaar ervaring als beginnend arbeider zonder scholing categorie 1;
  • hetzij de volledige middenstandsopleiding en/of het beroepsonderwijs doch zonder certificaat tengevolge van één of meer mislukkingen in algemene vakken;
  • hetzij het certificaat van drie jaar succesvolle middenstandsopleiding;
  • hetzij het certificaat van vier jaar succesvolle beroepsopleiding van lager secundair onderwijs.

Code: 02

Categorie 3: tweede arbeider

  • hetzij de derde arbeider met twee jaar ervaring in de bakkers- en/of banketbakkersstiel categorie 2;
  • hetzij de bankwerker in de bakkerij.

Code: 03

Categorie 4: geschoold arbeider

  • hetzij de arbeider met twee jaar ervaring in de stiel als tweede arbeider en bekwaam om de verschillende functies van banketbakker uit te oefenen;
  • hetzij de kneder en/of ovenman in de bakkerij.

Code: 04

Categorie 5: ploegbaas

geschoold arbeider die verantwoordelijk is voor minstens twee arbeiders en/of productielijnen.  Deze functie behelst het eventueel opnemen van bestellingen en de opstelling van de productielijsten.

Code: 05

Categorie 6: chef bakker en/of banketbakker

geschoold arbeider met minstens vijf jaar ervaring als ploegbaas en/of met minstens twee ploegbazen en/of verantwoordelijken van productielijnen onder zijn gezag en/of bekwaam om het geheel van functies in een bakkers- en/of banketbakkersproductieruimte te leiden.

Code: 06

Categorie 7: arbeider belast met de schoonmaak van de lokalen, de kantoren en het klein materiaal

arbeider belast met het net houden van de lokalen en van het klein materiaal.

Code: 07

Categorie 8: arbeider belast met de industriële schoonmaak van productieruimten

zelfde functies als categorie 7, de arbeider heeft de bijkomende opdracht de productiemachines en de gebouwen in het algemeen proper te houden.

Code: 08

Categorie 9: gemengde functie verkooppunt en/of productieruimte

arbeider die minder dan 50 % van de taken uitvoert die voorbehouden zijn aan het verkoopspersoneel en die meer dan 50 % taken uitvoert die voorbehouden zijn aan het personeel van de productieruimte.

Code: 09

Categorie 10: vorkheftruckbestuurder en/of bestuurder van transpallet met andere dan manuele bediening

arbeider belast met de besturing van een vorkheftruck en/of van een transpallet met andere dan manuele bediening

Code: 10

Categorie 11: magazijnier, magazijnier-vorkheftruckbestuurder

arbeider belast met het stockeren en/of het voorbereiden van de bestellingen en/of het opvolgen van de grondstoffen nodig bij het vervaardigen van bakkerij- en/of banketbakkerijproducten, rauw, half-afgewerkt en/of afgewerkt.

Code: 11

Categorie 12: chauffeur-besteller met rijbewijs B

arbeider belast met de voorbereiding van zijn bestellingen en/of het laden van zijn voertuig en/of het bestellen van bakkerij- en/of banketbakkerij producten.  Bij gelegenheid mag hij geld innen.

Code: 12

Categorie 13: chauffeur-besteller met rijbewijs C en/of chauffeur voor thuisbestellingen

arbeider belast met de voorbereiding van zijn bestellingen en/of het laden van zijn voertuig en/of het bestellen van bakkerij- en/of banketbakkerijproducten, belast met de ronden voor thuisbestellingen en die het geld int bij de leveringen.

Code: 13

Categorie 14: beginnend mecanicien of elektricien

  • hetzij technische opleiding niveau A3;
  • hetzij mecanicien of elektricien met gelijkwaardige ervaring aan het diploma A3.

Code: 14

Categorie 15: geschoold mecanicien of elektricien

  • hetzij technische opleiding niveau A2;
  • hetzij categorie 14 met één jaar ervaring in de bakkerij- en/of banketbakkerijsector;
  • hetzij mecanicien of elektricien met gelijkwaardige ervaring aan het diploma A2.

Code: 15

Cat. 16: elektromecanicien

Code: 16

Artikel 5 - Commentaar

§1. De functie van categorie 9 doet geen afbreuk aan de functie van het verkooppersoneel in de kleinhandel van het Paritair Comité 201.

§2. Er is wel te verstaan dat de classificatie van de chauffeurs in categorie 12 en 13 gebonden is aan het type camion die de chauffeur bestuurt en die ofwel het bezit van een rijbewijs B, ofwel het bezit van een rijbewijs C vereist.

(...)

HOOFDSTUK IX – Geldigheidsduur

Artikel 14

De huidige collectieve arbeidsovereenkomst vervangt deze van 11 september 2012, gesloten in het Paritair Comité voor de Voedingsnijverheid, betreffende de beroepsclassificatie en lonen van de arbeiders tewerkgesteld in de bakkerijen, de banketbakkerijen die “verse” producten vervaardigen voor onmiddellijke consumptie met zeer beperkte houdbaarheid en de verbruikszalen bij een banketbakkerij, geregistreerd onder het nummer 111881/CO/118 en algemeen verbindend verklaard bij koninklijk besluit van 19 april 2013 (Belgisch Staatsblad van 4 juli 2013).

Zij heeft uitwerking met ingang van 1 januari 2014 en houdt op van kracht te zijn op 31 december 2015. Nadien wordt zij stilzwijgend verlengd voor opeenvolgende periodes van één jaar, behoudens opzegging door één der partijen, uiterlijk drie maanden voor het verstrijken van de collectieve arbeidsovereenkomst bij een ter post aangetekend schrijven gericht aan de voorzitter van het Paritair Comité voor de voedingsnijverheid en aan de erin vertegenwoordigde organisaties.

B. PRAKTISCHE SCHIKKINGEN

Krachtens art. 15 van het koninklijk besluit van 8 augustus 1980 betreffende het bijhouden van sociale documenten, moet voor iedere werknemer op de individuele rekening worden vermeld:

  • de functie die hij hoofdzakelijk uitoefent bij de werkgever;
  • de beroepskwalificatie die hem door de werkgever wordt toegekend, overeenkomstig de beschikkingen van de collectieve arbeidsovereenkomsten tot vaststel­ling van de arbeids- en loonvoorwaarden, of overeenkomstig de bepalingen van de besluiten waarbij forfaitaire lonen worden bepaald voor de toepassing van de wetgeving op de sociale zekerheid.

De aangeslotenen van GROUP S - Sociaal Secretariaat vzw worden bijgevolg verzocht zowel de functie (omschrijving) als de beroepskwalificatie (code) te vermelden op het identiteitsformulier van iedere nieuw aangeworven arbeider en ons tevens iedere wijziging dienaangaande in de loop van de tewerkstelling mede te delen.

Toepasselijke collectieve arbeidsovereenkomst: om de integrale tekst te lezen, klik op het registratienummer.

Datum CAO
18/12/2013
Registratienr
119835
Geldig van
01/01/2014
Geldig tot
01/01/2016
Neerleggingsdatum
23/12/2013
Registratiedatum
05/03/2014
Onderwerp
loon- en arbeidsvoorwaarden
BS Bericht van neerlegging
20/03/2014
Algemeen verbindend verklaring
-
Algemeen verbindend verklaard door Koninklijk Besluit van
09/10/2014
Gepubliceerd in het B.St. van
03/03/2016
Keywords
LONEN, JONGE WERKNEMERS: LONEN, FUNCTIECLASSIFICATIE, AANWERVING

Historiek
01/01/2023 31/12/2024 0301 Beroepenclassificatie in de bakkerijen en de banketbakkerijen
01/01/2022 31/12/2022 0301 Beroepenclassificatie in de bakkerijen en de banketbakkerijen
01/07/2019 31/12/2021 0301 Beroepenclassificatie in de bakkerijen en de banketbakkerijen
01/07/2017 30/06/2019 0301 Beroepenclassificatie in de bakkerijen, de banketbakkerijen die "verse" producten vervaardigen voor onmiddellijke consumptie met zeer beperkte houdbaarheid en de verbruikszalen bij een banketbakkerij
01/01/2016 30/06/2017 0301 Beroepenclassificatie in de bakkerijen, de banketbakkerijen die "verse" producten vervaardigen voor onmiddellijke consumptie met zeer beperkte houdbaarheid en de verbruikszalen bij een banketbakkerij
01/01/2014 31/12/2015 0301 Beroepenclassificatie in de bakkerijen, de banketbakkerijen die "verse" producten vervaardigen voor onmiddellijke consumptie met zeer beperkte houdbaarheid en de verbruikszalen bij een banketbakkerij
01/01/2011 31/12/2013 0301 Beroepenclassificatie in de bakkerijen, de banketbakkerijen die "verse" producten vervaardigen voor onmiddellijke consumptie met zeer beperkte houdbaarheid en de verbruikszalen bij een banketbakkerij
01/01/2009 31/12/2010 0301 Beroepenclassificatie in de bakkerijen, de banketbakkerijen die "verse" producten vervaardigen voor onmiddellijke consumptie met zeer beperkte houdbaarheid en de verbruikszalen bij een banketbakkerij
01/07/2008 31/12/2008 0301 Beroepenclassificatie in de bakkerijen, de banketbakkerijen die "verse" producten vervaardigen voor onmiddellijke consumptie met zeer beperkte houdbaarheid en de verbruikszalen bij een banketbakkerij
01/07/2005 30/06/2008 0301 Beroepenclassificatie in de bakkerijen, de banketbakkerijen die "verse" producten vervaardigen voor onmiddellijke consumptie met zeer beperkte houdbaarheid en de verbruikszalen bij een banketbakkerij
01/10/2003 30/06/2005 0301 0303 Beroepenclassificatie (118.03.00)
01/07/2001 30/09/2003 0301 0303 Beroepenclassificatie (118.03.00)
01/09/1999 30/06/2001 0301 0303 Beroepenclassificatie (118.03.00)