2002 Bestaanszekerheidsuitkeringen (tijdelijke werkloosheid)

Paritair (sub-)Comité nr.:
115.03.00-00.00

Bijwerking: 07/03/2024
Geldig vanaf: 01/01/2023
Geldig tot: 31/12/2024

Tussenkomst: tijdelijke werkloosheid om economische en/of technische redenen en overmacht. 

Bedragen (vanaf 01/11/2023):

  • Sectoraal:

    • economische en technische werkloosheid:

      • 5 d./w.:

        • gedurende 78 eerste dagen: 14,1265 EUR;
        • boven eerste 78 dagen: 17,8569 EUR.
      • 6 d./w.: 
        • gedurende 78 eerste dagen: 11,8371 EUR;
        • boven eerste 78 dagen: 14,8812 EUR.
    • overmacht werkloosheid - gedurende 78 eerste dagen:
      • 5 d./w.: 14,1265 EUR;
      • 6 d./w.: 11,8371 EUR.
  • Wettelijk:
    • 2 EUR/dag in geval van slecht weer (onbeperkt). 
    • 5 EUR/dag gedekt door een tijdelijke werkloosheidsuitkering bovenop de sectorale toeslag voor alle vormen van tijdelijke werkloosheid met uitzondering van overmacht.

Betaling: werkgever. 

In het Paritair Comité voor het Glasbedrijf werd op 10 november 2023 een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten betreffende de arbeids- en loonvoorwaarden, de akkoorden voor de werkgelegenheid en de vorming en andere arbeidsmodaliteiten in de sector van de spiegelmakerij en van de fabricage van kunstramen in 2023 en 2024 (nr. 184268/CO/115.3).

1. Toepassingsgebied

Van toepassing op de fabrieken en ondernemingen van de volgende bedrijfssectoren, het door hen verrichte monteren en plaatsen inbegrepen (met uitzondering van de naamloze vennootschap AGC MIRODAN N.V. te Heule) :

  • samengevoegd en/of omgevormd en/of bewerkt vlak glas, bijvoorbeeld: isolerende beglazing, spiegelglas, geslepen spiegelglas, met geslepen rand, verzilverd, gegraveerd, versierd, gewelfd, dofgemaakt, fijn glas, kortom de spiegelmakerij, en andere;
  • de fabricage van kunstramen.

2. Uitkering

Tijdelijke werkloosheid wegens economische of technische redenen of overmacht.

3. Bedrag en duur

De bedragen die hierboven opgesomd zijn schommelen volgens het koppelingssysteem, vastgesteld voor de evolutie van de drempels van het algemeen stelsel van de sociale zekerheid door de wet van 2 augustus 1971, gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 20 augustus 1971.

De uitkering is enkel verschuldigd wanneer de rechthebbende werkelijk werkloos is.

De uitkering wordt pas uitbetaald na nazicht van de controlefiches. De uitkering wordt met dezelfde periodiciteit als de lonen uitbetaald.

3.1. Economische en technische werkloosheid

Deze uitkering wordt zonder beperking van het aantal werkloosheidsdagen tijdens het kalenderjaar toegekend.

Deze uitkering is voor een arbeidsregeling van 38 uur per week vastgesteld op:

  • Vanaf 1 oktober 2023:

    • 5 dagen per week:

      • gedurende de eerste 78 dagen werkloosheid: 13,8495 euro;
      • boven de eerste 78 dagen werkloosheid: 17,5068 euro.
    • 6 dagen per week:
      • gedurende de eerste 78 dagen werkloosheid: 11,6050 euro;
      • boven de eerste 78 dagen werkloosheid: 14,5894 euro.
  • Vanaf 1 november 2023:
    • 5 dagen per week:

      • gedurende de eerste 78 dagen werkloosheid: 14,1265 euro;
      • boven de eerste 78 dagen werkloosheid: 17,8569 euro.
    • 6 dagen per week:
      • gedurende de eerste 78 dagen werkloosheid: 11,8371 euro;
      • boven de eerste 78 dagen werkloosheid: 14,8812 euro.

3.2. Overmacht (erkend door een federale of regionale overheid)

Deze uitkering is beperkt tot de eerste 78 dagen tijdelijke werkloosheid tijdens het kalenderjaar. 

  • Vanaf 1 oktober 2023:

    • 5 dagen per week - gedurende de eerste 78 dagen werkloosheid: 13,8495 euro;
    • 6 dagen per week - gedurende de eerste 78 dagen werkloosheid: 11,6050 euro;
  • Vanaf 1 november 2023:
    • 5 dagen per week - gedurende de eerste 78 dagen werkloosheid: 14,1265 euro;
    • 6 dagen per week - gedurende de eerste 78 dagen werkloosheid: 11,8371 euro.

4. Opmerking betreffende de berekening van de extrawettelijke bijslag bij het vakantiegeld

Voor de toepassing van de artikelen 25 en 26 van de CAO nr. 184268/CO/115.3, worden, 40 dagen tijdelijke werkloosheid per jaar gelijkgesteld met gewerkte dagen.

Voor de arbeiders die geen 220 arbeidsdagen of hiermee gelijkgestelde dagen totaliseren omdat zij tijdelijk werkloos zijn geweest, wordt het principe van de betaling "pro rata temporis" toegepast.

Elke bestaande regeling die voordeliger en nog steeds van kracht is in de ondernemingen, blijft van toepassing.

Voor meer informatie zie onze sectorale documentatie Hfdst. 05.

5. Toekenningsvoorwaarden

De werkgevers verbinden zich ertoe de vertegenwoordigers van de representatieve vakbondsorganisaties zo snel mogelijk te verwittigen bij een eventuele invoering van werkloosheid.

In geval van tijdelijke werkloosheid, wordt, in de mate van het mogelijke, een beurtrolstelsel ingesteld onder de arbeiders met equivalente functies, en, het personeel dat hierin geïnteresseerd is wordt zo mogelijk in andere afdelingen of divisies van de onderneming tewerkgesteld.

Worden beschouwd als zijnde in tijdelijke werkloosheid, de werknemers waarvan de uitvoering van de arbeidsovereenkomst nog niet is geschorst.

Wanneer de tijdelijke werkloosheid is veroorzaakt door economische en/of technische redenen, met uitzondering van de tijdelijke werkloosheid welke wordt veroorzaakt door stakingen of gevolgen van stakingen in de onderneming of in andere ondernemingen, wordt per dag werkloosheid een uitkering toegekend aan de arbeiders.

Wanneer een overmachtssituatie door een federale of regionale overheid wordt erkend en er een recht op tijdelijke werkloosheid in het kader van overmacht uit voortvloeit, heeft elke arbeider recht op een pot van 78 dagen per jaar in een voltijds arbeidsregime gedekt door een aanvullende werkloosheidsvergoeding ten laste van de werkgever. Het bedrag van deze aanvullende werkloosheidsvergoeding stemt overeen met de aanvullende werkloosheidsvergoedingen die bepaald werden in de onderscheiden subsectoren van de glassector in het kader van tijdelijke werkloosheid voor economische redenen. Op het bedrag van de sectorale aanvullende vergoeding overmachtswerkloosheid zullen de bedragen die eventueel door de overheid worden toegekend in mindering worden gebracht.

6. Wettelijke uitkering

Sinds 2012, heeft de werknemer recht op een supplement op de werkloosheidsuitkering. Het minimumbedrag van het supplement wordt bepaald op 2 euros per dag waarop de arbeider niet heeft gewerkt wegens tijdelijke werkloosheid (economisch, technisch, slecht weer). De werkgever is ertoe gehouden dit supplement te betalen, tenzij de betaling daarvan door een door de Koning algemeen verbindend verklaarde collectieve arbeidsovereenkomst ten laste wordt gelegd van het Fonds voor Bestaanszekerheid.

Vanaf 1 januari 2024 moeten werkgevers aan de werknemers (arbeiders en bedienden) die ze in tijdelijke werkloosheid  (met uitzondering van overmacht) plaatsen voor elke door de werkloosheid vergoede dag een bijkomend supplement van 5 euro betalen, tenzij de betaling ervan door een door de Koning algemeen verbindend verklaarde collectieve arbeidsovereenkomst ten laste wordt gelegd van het Fonds voor Bestaanszekerheid. Dit wettelijk supplement van 5 euro moet steeds betaald worden bovenop de bestaande supplementen die reeds voorzien zijn bij wet, CAO of andere bestaande afspraken in ondernemingen. Voor meer info, verwijzen wij u naar ons artikel.

PSC 115.03: De werkgever moet een aanvullende vergoeding van min. 2 EUR/dag werkloosheid betalen na de vergoedbare periode voorzien door de sector  (onbeperkt voor tijdelijke werkloosheid ingevolge slecht weer). De aanvullende vergoeding van 5 euro moet steeds betaald worden voor alle vormen van tijdelijke werkloosheid met uitzondering van overmacht en dit bovenop de voorziene sectorale toeslag. 

7. Tabel

Type werkloosheid  Sectoraal supplement Wettelijk supplement van 2 euro Wettelijk supplement van 5 euro Tussenkomst
Economische reden V (onbeperkt) X V Werkgever 
Technische stoornis  V (onbeperkt) X V Werkgever 
Overmacht  V (gedurende de eerste 78 dagen) X X Werkgever 
Slecht weer X V (onbeperkt) V Werkgever 
Andere  X X V Werkgever 

 

8. Werkloosheid energiecrisis

Er is ook een wettelijke vergoeding voorzien voor tijdelijke werkloosheid energiecrisis ( te betalen door de werkgever). Aangezien deze sector reeds een supplement voorziet voor economische werkloosheid in het klassieke stelsel, verwijzen we je naar ons interprofessionneel artikel dat uitlegt hoe je die toeslag combineert met de wettelijke toeslag die wordt voorzien bij tijdelijke werkloosheid energiecrisis. Deze maatregel is niet langer van toepassing sinds maart 2023.

Toepasselijke collectieve arbeidsovereenkomst: om de integrale tekst te lezen, klik op het registratienummer.

Datum CAO
10/11/2023
Registratienr
184268
Geldig van
-
Geldig tot
31/12/2024
Neerleggingsdatum
21/11/2023
Registratiedatum
30/11/2023
Reikwijdte
Subsector van de spiegelmakerij en van de fabricage van kunstramen
Buiten bereik
Naamloze vennootschap AGC Mirodan NV (behalve artikelen 23 tot 26)
Onderwerp
Arbeids- en loonvoorwaarden, akkoorden voor de werkgelegenheid en de vorming, en andere arbeidsmodaliteiten 2023-2024 (spiegelmakerij en fabricage van kunstramen)
BS Bericht van neerlegging
21/12/2023
Algemeen verbindend verklaring
Gevraagd
Algemeen verbindend verklaard door Koninklijk Besluit van
-
Gepubliceerd in het B.St. van
-
Keywords
LONEN, ECOCHEQUES, PLOEGEN- EN NACHTARBEID, ARBEID TIJDENS WEEKENDS EN OP FEESTDAGEN, VAKANTIEGELD, ANCIËNNITEITSPREMIE, AFSCHEIDSPREMIE, VERGOEDINGEN VOOR VERPLAATSINGSKOSTEN, FUNCTIECLASSIFICATIE, BETAALDE VERLOFDAG (GEEN ADV- OF COMPENSATIEDAG) EN FEESTDAG, ARBEIDSDUURFLEXIBILITEIT, OVERUREN, TIJDELIJKE ARBEID EN UITZENDARBEID, KLEIN VERLET, OPLEIDING (EXCL. SYNDICALE VORMING), MAATREGEL VOOR ONDERNEMING IN MOEILIJKHEDEN/HERSTRUCTURERING-NIET SWT, OUDERE WERKNEMERS-EXCL.AANV. PENSIOEN, BRUGPENSIOEN(SWT),TIJDSKREDIET, WERKLOOSHEID (ANDERE DAN ECONOMISCHE WERKLOOSHEID VOOR BEDIENDEN), OPZEGGING/ONTSLAG, SYNDICALE VORMING, SOCIALE VREDE, MINIMUMUUR- EN MAANDLONEN, INDEXERINGSBEPALINGEN, LOONNORM, FUNCTIECLASSIFICATIE, LOONKLOOF, ANCIËNNITEITSVERLOF (ANDERE DAN EINDELOOPBAANDAGEN), ARBEIDSDUURFLEXIBILITEIT EN OVERUREN - ARBEIDSORGANISATIE, OVERUREN - QUOTUM, UITZENDARBEID, KLEIN VERLET, OPLEIDING (EXCL. SYNDICALE VORMING), ONTSLAGVERGOEDING BIJ SLUITING OF COLLECTIEF ONTSLAG / AFSCHEIDSPREMIE, OUDERE WERKNEMERS:ANCIËNNITEITSVERLOF,-TOESLAG,-PREMIE/AFSCHEIDSPREMIE, WERKLOOSHEID (ANDERE DAN ECONOMISCHE WERKLOOSHEID VOOR BEDIENDEN), OPZEGGING/ONTSLAG - ORGANISATIE EN PROCEDURE, SYNDICALE VORMING, SOCIALE VREDE, ALLE PREMIES EN VERGOEDINGEN VOOR DE ACTIEVE WERKNEMER, VAKANTIEGELD, ECOCHEQUES, EENMALIGE PREMIE, PLOEGENARBEID (EXCL. E-COMMERCE), ARBEID TIJDENS WEEKENDS EN OP FEESTDAGEN (EXCL. E-COMMERCE), AFSCHEIDSPREMIE, PREMIE EIGEN AAN DE SECTOR OF AAN DE ONDERNEMING, VERGOEDINGEN VOOR VERPLAATSINGSKOSTEN / VERHUISVERGOEDING
Tekst aangepast op
04/12/2023

Historiek
01/01/2023 31/12/2024 2002 Bestaanszekerheidsuitkeringen (tijdelijke werkloosheid)
01/01/2021 31/12/2022 2002 Bestaanszekerheidsuitkeringen (tijdelijke werkloosheid)
01/01/2019 31/12/2020 2002 Bestaanszekerheidsuitkeringen (tijdelijke werkloosheid)
01/07/2019 29/02/2020 2002 Bestaanszekerheidsuitkeringen vanaf 1 juli 2019
01/09/2018 30/06/2019 2002 Bestaanszekerheidsuitkeringen vanaf 1 september 2018
01/06/2017 31/08/2018 2002 Bestaanszekerheidsuitkeringen vanaf 1 juni 2017
01/06/2016 31/05/2017 2002 Bestaanszekerheidsuitkeringen vanaf 1 juni 2016
01/01/2016 31/05/2016 2002 Bestaanszekerheidsuitkeringen vanaf 1 januari 2016
01/12/2012 31/12/2015 2002 Bestaanszekerheidsuitkeringen vanaf 1 december 2012
01/02/2012 30/11/2012 2002 Bestaanszekerheidsuitkeringen vanaf 1 februari 2012
01/01/2012 31/01/2012 2002 Bestaanszekerheidsuitkeringen vanaf 1 januari 2012
01/05/2011 31/12/2011 2002 Bestaanszekerheidsuitkeringen vanaf 1 mei 2011
01/09/2010 30/04/2011 2002 Bestaanszekerheidsuitkeringen vanaf 1 september 2010
01/09/2008 31/08/2010 2002 Bestaanszekerheidsuitkeringen vanaf 1 september 2008
01/05/2008 31/08/2008 2002 Bestaanszekerheidsuitkeringen vanaf 1 mei 2008
01/04/2008 30/04/2008 2002 Bestaanszekerheidsuitkeringen vanaf 1 april 2008
01/01/2008 31/03/2008 2002 Bestaanszekerheidsuitkeringen vanaf 1 januari 2008
01/05/2007 31/12/2007 2002 Bestaanszekerheidsuitkeringen vanaf 1 mei 2007
01/10/2006 30/04/2007 2002 Bestaanszekerheidsuitkeringen vanaf 1 oktober 2006
01/08/2005 30/09/2006 2002 Bestaanszekerheidsuitkeringen vanaf 1 augustus 2005
01/06/2005 31/07/2005 2002 Bestaanszekerheidsuitkeringen vanaf 1 juni 2005
01/10/2004 31/05/2005 2002 Bestaanszekerheidsuitkeringen vanaf 1 oktober 2004
01/06/2003 30/09/2004 2002 Bestaanszekerheidsuitkeringen vanaf 1 juni 2003
01/06/2003 31/05/2003 2002 Bestaanszekerheidsuitkeringen vanaf 1 juni 2003
01/02/2002 31/05/2003 2002 Bestaanszekerheidsuitkeringen op 1 februari 2002
01/06/2001 31/01/2002 2002 Bestaanszekerheidsuitkeringen op 1 juni 2001
01/06/2001 31/05/2001 2002 Bestaanszekerheidsuitkeringen op 1 juni 2001
01/09/2000 31/05/2001 2002 Bestaanszekerheidsuitkeringen op 1 september 2000
01/06/1999 31/08/2000 2002 Bestaanszekerheidsuitkeringen op 1 juni 1999