120101 Vervoerskosten

Paritair (sub-)Comité nr.:
111.03.00-00.00

Bijwerking: 17/07/2020
Geldig vanaf: 01/07/2009
Geldig tot: 30/12/2021

Rechthebbenden

Alle werklieden van de ondernemingen welke bruggen en metalen gebinten monteren.

Vervoermiddelen

Alle openbare- en privé vervoermiddelen, niet door de werkgever georganiseerd.

Bedrag

  • Vervoer per spoor : volgens schaal van de NAR CAO 19/9
  • Ander gemeenschappelijk openbaar vervoer :

    • prijs in verhouding tot afstand : volgens schaal van de NAR CAO 19/9
    • eenheidsprijs : 71,8% van de werkelijk door de werkman betaalde prijs.
  • Privé-vervoermiddelen : tabellen zie Hfdst. 1202.
  • Fiets: tabellen zie Hfdst. 1202.

Afstand

Geen minimumafstand.

Voor de afstanden van minder dan 3 kilometer wordt de werkgeversbijdrage berekend volgens het principe van 1/3e per kilometer van de bijdrage van de werkgever in de prijs van het "sociale abonnement" NMBS (treinkaart) voor de afstand "O-3 km".

Gemeenschappelijk openbaar vervoer andere dan NMBS :  voor de berekening van de te vergoeden afstand moet rekening worden gehouden met de afstand van halte tot halte (vanaf 01/01/2020, geen minimale afstand).

In het Paritair Comité voor de metaal-, machine- en elektrische bouw sectie monteerders werd op 23 juni 2009 een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten betreffende de vervoerskosten. Zij werd neergelegd bij de griffie van de Dienst der collectieve arbeidsbetrekkingen en geregistreerd op 21 januari 2010 onder het nummer 96953/CO/111.03.

Deze CAO werd algemeen verbindend verklaard door een koninklijk besluit van 10 oktober 2010 en gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 9 november 2010.

Wij geven u hierna de tekst van de CAO en vervolgens een samenvatting en praktische schikkingen.

Tekst CAO

In uitvoering van artikel 9 van het nationaal akkoord 2009-2010 van 26 mei 2009.

Hoofdstuk I - Toepassingsgebied

Artikel 1

§1. Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en arbeiders van de ondernemingen welke ressorteren onder het Paritair Comité voor de metaal-, machine- en elektrische bouw, met uitzondering van die welke tot de sector van de ondernemingen der metaalverwerking behoren.

§2. Onder "ondernemingen welke bruggen en metalen gebinten monteren" wordt verstaan de firma's die gespecialiseerd zijn in het monteren, demonteren, afbreken op openluchtwerven, van gebinten en onderdelen van bruggen, réservoirs, gashouders, zwaar ketelwerk, bestanddelen van zware machinebouw, petroleuminstallaties, alsmede in het hanteren van zware stukken en het optrekken van stellingen. Deze firma's welke in het vorig lid vermeld materiaal hebben vervaardigd of voor deze welke dit gekocht hebben en het gebruik ervan hebben.

§3. Deze collectieve arbeidsovereenkomst is eveneens van toepassing op buitenlandse firma's die in België montagewerken verrichten met vreemd personeel.

Artikel 2

Voor de toepassing van deze collectieve arbeidsovereenkomst wordt onder "arbeiders" verstaan: de mannelijke en vrouwelijke arbeiders.

Artikel 3

De beschikkingen van deze overeenkomst zijn toepasselijk ongeacht welke de afgelegde afstanden zijn. De afstand, heen en terug berekend, wordt afgerond naar de hogere of lagere kilometer naargelang de kilometrische schijf 500 bereikt en/of overschrijdt of niet.

Hoofdstuk II - Gemeenschappelijk openbaar vervoer

Afdeling 1 - Vervoer per spoor

Artikel 4

Wanneer de arbeider zich naar het werk verplaatst met de trein, heeft hij recht op een vergoeding conform artikel 3 van de collectieve arbeidsovereenkomst nr. 19octies betreffende de financiële bijdrage van de werkgevers in de prijs van het vervoer van de werknemers, gesloten in de Nationale Arbeidsraad op 20 februari 2009.

Afdeling 2 - Ander gemeenschappelijk openbaar vervoer

Artikel 5

Wanneer de arbeider zich naar het werk verplaatst met een ander gemeenschappelijk openbaar vervoer, georganiseerd door de regionale vervoermaatschappijen, heeft hij recht op dezelfde vergoeding zoals bepaald in artikel 4 van onderhavige overeenkomst.

Wanneer het een eenheidsprijs betreft, ongeacht de afstand, wordt de bijdrage van de werkgever forfaitair vastgesteld conform artikel 4b van de collectieve arbeidsovereenkomst nr. 19octies van 20 februari 2009 betreffende de financiële bijdrage van de werkgevers in de prijs van het vervoer van de werknemers.

Artikel 6

De modaliteiten van de bijdrage van de werkgevers ten gunste van de arbeiders die dit type van vervoer gebruiken, worden vastgesteld als volgt:

De arbeider legt aan de werkgever een ondertekende verklaring voor, waarbij verzekerd wordt dat hij gewoonlijk een gemeenschappelijk openbaar vervoermiddel gebruikt, georganiseerd door de regionale vervoermaatschappijen, voor de verplaatsing van de woonplaats naar de plaats van tewerkstelling en omgekeerd en preciseert het aantal effectief afgelegde kilometers.

Hij waakt erover in de kortst mogelijke tijd alle wijzigingen in deze toestand te signaleren.

De werkgever kan op elk ogenblik de authenticiteit van de hierboven bedoelde verklaring nagaan.

Afdeling 3 - Gemengde openbare vervoermiddelen

Artikel 7

Wanneer de arbeider verschillende openbare gemeenschappelijke vervoermiddelen gebruikt, heeft hij recht op dezelfde vergoeding zoals bepaald in artikel 4 van onderhavige overeenkomst en dit voor de afstand die overeenstemt met de som van de afstanden van de verschillende vervoermiddelen.

Hoofdstuk III - Privévervoer

Artikel 8 - Tabel

§1. Voor de werklieden die geen gemeenschappelijk openbaar vervoermiddel gebruiken, wordt de bijdrage van de werkgever berekend op basis van de tabel opgenomen in bijlage aan deze collectieve arbeidsovereenkomst.

§2. Deze tabel neemt de wekelijkse bijdrage over van het barema vastgesteld in de bijlage van CAO nr. 19octies (gemiddelde van 60%). Voor de afstanden van minder dan 3 kilometer, wordt per kilometer een forfaitaire vergoeding toegekend gelijk aan 1/3e van het bedrag voor 3km voorkomend in voornoemd barema.

§3. De verplaatsing met het eigen vervoer heeft betrekking op alle eigen vervoermiddelen.

Artikel 9 - Indexering

Deze tabel is gekoppeld aan het indexcijfer van de consumptieprijzen. Met ingang van het kalenderjaar 2010 vindt de indexering automatisch plaats op de 1ste februari van elk kalenderjaar. Voor de eerste maal is dit het indexcijfer van 1 januari 2009: 111,45. Aanpassingen aan deze tabel gebeuren door het indexcijfer van de maand januari van het lopende jaar, voorafgaand aan de maand februari, te plaatsen tegenover het indexcijfer van de maand januari van het voorgaande jaar.

Artikel 10 - Fietsvergoeding

Voor de arbeider die zich, voor een gedeelte of de ganse afstand, met de fiets verplaatst wordt de tussenkomst van de werkgever bedoeld in artikel 8 en artikel 9 beschouwd als een fietsvergoeding.

De werkgever zal op vraag van de arbeider jaarlijks de nodige gegevens bevestigen die het de arbeider mogelijk maakt zijn fietsgebruik aan te tonen. Deze gegevens hebben betrekking op de in aanmerking genomen afstand tot de werkplaats, het aantal gewerkte dagen en de betaalde vergoeding.

Hoofdstuk IV - Betalingsmodaliteiten

Artikel 11 - Tijdstip

De bijdrage van de werkgevers in de door de arbeiders gedragen vervoerkosten wordt tenminste eenmaal per maand betaald. De praktische schikkingen voor het betalen van de bijdrage van de werkgevers worden paritair op het vlak van de onderneming geregeld.

Artikel 12 - Gemeenschappelijk openbaar vervoer

De bijdrage van de werkgevers in de vervoerkosten per spoor wordt betaald tegen indiening van het speciaal getuigschrift voor de sociale abonnementen afgeleverd door de NMBS.

De bijdrage van de werkgevers in de kosten voor het vervoer, georganiseerd door de regionale vervoermaatschappijen, wordt betaald tegen overhandiging van het vervoerbewijs afgeleverd door deze maatschappijen.

Artikel 13 - Privévervoer

Voor de arbeiders die geen gemeenschappelijk openbaar vervoer gebruiken geschiedt de uitbetaling zonder bijzondere modaliteiten, uitgezonderd het hierna bepaalde:

Indien de werkgever het vraagt, worden de arbeiders eraan gehouden de verplaatsingsmiddelen die ze gebruiken te melden. Ze zullen op eigen initiatief elke wijziging van verblijfplaats of van vervoermiddel melden.

Hoofdstuk V - Specifieke bepalingen

Artikel 14 - Gunstigere bepalingen

In de gevallen waarin bij de in artikel 1 bedoelde ondernemingen verschillende en op sommige punten van deze collectieve arbeidsovereenkomst gunstiger oplossingen zouden van toepassing zijn, kunnen deze worden behouden.

Artikel 15 - Vervoer volledig of gedeeltelijk door de werkgever georganiseerd

§1. Wanneer de werkgever volledig of gedeeltelijk het vervoer van de werkman inricht en deze laatste al dan niet bijkomend een openbaar gemeenschappelijk vervoermiddel gebruikt, wordt de bijdrage van de werkgever als uitgevoerd beschouwd als de last van de werkgever, voor de afstand afgelegd per werkman-gebruiker, de bijdrage voorzien bij artikel 4 bereikt of overschrijdt.

§2. Indien dit niet het geval is, wordt de toepassing van het principe van tussenkomst voorzien bij artikel 4 op het vlak van de onderneming paritair geregeld.

§3. Voor de berekening van de afstand afgelegd met het door de werkgever ingezette vervoermiddel, moet ermee rekening worden gehouden dat dit vervoermiddel tussen de verblijfplaats van de werkman en de werkplaats, in het algemeen niet de directe weg volgt. In dit geval wordt de afstand die als basis dient voor de bijdrage van de werkgever op het vlak van de onderneming paritair bepaald.

Hoofdstuk VI - Slotbepalingen

Artikel 16 - Vervanging van collectieve arbeidsovereenkomsten

Deze collectieve arbeidsovereenkomst vervangt en coördineert:

1. Artikel 9, § 1 en 2 van Hoofdstuk IV - Vervoerskosten van het nationaal akkoord 2009-2010 van 26 mei 2009 voor de sector Monteerders.

2. De collectieve arbeidsovereenkomst met betrekking tot de vervoerskosten van 21 oktober 1991 gesloten in het Paritair Comité voor de metaal-, machine- en elektrische bouw, sectie monteerders, algemeen verbindend verklaard bij koninklijk besluit van 31 mei 1994 (Belgisch Staatsblad 16 september 1994), gewijzigd door de collectieve arbeidsovereenkomst met betrekking tot de vervoerskosten van 17 mei 1999, gesloten in het Paritair Comité voor de metaal-, machine- en elektrische bouw, sectie monteerders, algemeen verbindend verklaard bij koninklijk besluit van 28 mei 2003 (Belgisch Staatsblad 28 juli 2003).

Artikel 17 - Duur

Deze collectieve arbeidsovereenkomst treedt in werking op 1 juli 2009 en wordt gesloten voor onbepaalde duur.

Zij kan door één van de partijen worden opgezegd mits een opzegging van drie maanden, betekend bij een ter post aangetekende brief, gericht aan de voorzitter van het Paritair Subcomité voor de terugwinning van metalen.

Toepasselijke collectieve arbeidsovereenkomst: om de integrale tekst te lezen, klik op het registratienummer.

Datum CAO
23/06/2009
Registratienr
96953
Geldig van
01/07/2009
Geldig tot
31/01/2020
Neerleggingsdatum
09/07/2009
Registratiedatum
21/01/2010
Onderwerp
financiële bijdrage in de vervoerskosten
BS Bericht van neerlegging
01/02/2010
Algemeen verbindend verklaring
-
Algemeen verbindend verklaard door Koninklijk Besluit van
10/10/2010
Gepubliceerd in het B.St. van
09/11/2010
Keywords
VERGOEDINGEN VOOR VERPLAATSINGSKOSTEN

Historiek
01/01/2024 31/12/2050 120101 Vervoerskosten
01/01/2022 31/12/2023 120101 Vervoerskosten
01/07/2009 30/12/2021 120101 Vervoerskosten
01/02/2009 30/06/2009 120101 Vervoerskosten
15/05/2000 31/01/2009 120101 Vervoerskosten
01/01/1999 14/05/2000 120101 Vervoerskosten