Zondagsarbeid : de gemeente Kasterlee wordt erkend als toeristisch centrum

Van 
90408

Het ministerieel besluit van 9 april 2018 (BS van 17 april 2017) heeft de gemeente Kasterlee als toeristisch centrum erkend.

Welke gedeelte van de gemeente wordt erkend als toeristisch centrum ?

Wordt erkend als toeristisch centrum, het volledig grondgebied  van de gemeente Kasterlee.

Wat zijn de gevolgen op zondagsarbeid ?

Deze erkenning laat de kleinhandelszaken en kapperszaken van Kasterlee toe om op zondag de hele dag hun personeel te laten werken. Hun werknemers mogen op zondag tewerkgesteld worden:

1° vanaf de aanvang van de paasvakantie tot 30 september ;

2° gedurende de kerst- en nieuwjaar vakantie ;

3° buiten deze periodes van toeristisch hoogseizoen, gedurende ten hoogste dertien zondagen per kalenderjaar. Het moet meer bepaald gaan om :

  • zondagen waarop een toevloed  aan toeristen plaatsheeft ingevolge het bestaan van bezienswaardige of bekende plaatsen van culturele, historische of religieuze aard of van natuurschoon ;
  • ofwel zondagen waarop allerlei manifestaties en organisaties plaatsgrijpen, zoals salons, tentoonstellingen, musea, handels-, landbouw- en industriële beurzen, braderijen, stoeten en sportmanifestaties.

De prestaties op zondag geven recht op onbetaalde inhaalrust die in de loop van de zes dagen die op de bewuste zondag volgen, moet toegekend worden. Deze inhaalrust moet niet noodzakelijk samenvallen met een gewone werkdag voor de werknemer maar mag niet samenvallen met een zondag of een feestdag.