Zondagsarbeid : een gedeelte van de stad Mechelen wordt erkend als een toeristisch centrum

Van 
86901

Het ministerieel besluit van 29 september 2017 (BS van 12 oktober 2017) heeft een gedeelte van de stad Mechelen als toeristisch centrum erkend.

Welke gedeelte van de stad wordt erkend als toeristisch centrum ?

Wordt erkend als toeristisch centrum, het gedeelte van het grondgebied van de stad Mechelen dat zich bevindt binnen de perimeter die wordt afgebakend door de vesten, aangevuld met de straten rondom het station van Mechelen.

Wat zijn de gevolgen op zondagsarbeid ?

Deze erkenning laat de kleinhandelszaken en kapperszaken van de toeristische centrum toe om op zondag de hele dag hun personeel te laten werken. Hun werknemers mogen op zondag tewerkgesteld worden:

1° vanaf de aanvang van de paasvakantie tot 30 september ;

2° gedurende de kerst- en nieuwjaar vakantie ;

3° buiten deze periodes van toeristisch hoogseizoen, gedurende ten hoogste dertien zondagen per jaar:

  • tijdens de periodes van toevloed van toeristen ingevolge het bestaan van bezienswaardigheden, natuurschoon, ondernemingen voor sportieve of culturele ontspanning, bedevaartoorden, logies of restauratie gelegenheden;
  • tijdens manifestaties zoals salons, tentoonstellingen, jaarbeurzen, nijverheids- en landbouwtentoonstellingen, markten, optochten en sportmanifestaties.

De inspectie van de Sociale Wetten moet op de hoogte worden gebracht van de zondagsarbeid en van de toegepaste uurroosters. Tijdens het toeristisch hoogseizoen moet ze tenminste twee weken vóór de aanvang van de zondagsarbeid geïnformeerd worden. Buiten het toeristisch hoogseizoen moet ze tenminste 48 uren vooraf geïnformeerd worden.
 

De prestaties op zondag geven recht op onbetaalde inhaalrust die in de loop van de drie weken die op de bewuste zondag volgen, moet toegekend worden. Deze inhaalrust moet niet noodzakelijk samenvallen met een gewone werkdag voor de werknemer maar mag niet samenvallen met een zondag of een feestdag.