Weldra 39 zondagen per werknemer in toeristische centra

Van 
92365

In badplaatsen, luchtkuuroorden en toeristische centra mogen de werknemers 's van kleinhandelszaken en kapsalons voortaan 39 zondagen per jaar werken. Deze grens geldt voor elke werknemer afzonderlijk.

Werknemers van kleinhandelszaken en kapsalons in badplaatsen, luchtkuuroorden en toeristische centra mogen onder bepaalde bij koninklijk besluit bepaalde voorwaarden  's zondags werken.

Zondagswerk is toegestaan tijdens de periode van 1 mei tot 30 september,  en  tijdens de kerst- en paasvakantie.  Buiten deze periodes mogen de werknemers nog 13 extra zondagen per jaar werken bij een toevloed van toeristen of bij manifestaties.

Om een einde te stellen aan uiteenlopende interpretaties over de individuele of collectieve verrekening van deze 13 zondagen, heeft de wetgever de toelating van zondagswerk verruimd door  in de basiswet een globale grens van 39 zondagen per jaar en per werknemer vast te leggen.

Kleinhandelszaken en kapsalons mogen voortaan dus gans het jaar open zijn op zondag  waarbij hun personeel volgens een beurtrol wordt tewerkgesteld binnen de grens van 39 zondagen per jaar per werknemer.

Deze wijzigingen treden in werking op 10 november 2018.

Bron: Wet van 11 oktober 2018  tot wijziging van de arbeidswet van 16 maart 1971 voor wat het zondagswerk betreft (BS van 31 oktober 2018)