Wetenschappelijk onderzoek: vergeet uw projecten niet aan te melden voor 31/12/2014


68922

Werkgevers die personeel tewerkstellen in het kader van wetenschappelijk onderzoek kunnen genieten van een gedeeltelijke vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing (80 % van de ingehouden bedrijfsvoorheffing).

Sinds begin dit jaar werden de voorwaarden om daarvoor in aanmerking te komen gewijzigd. Enerzijds werd er een definitie gegeven waaraan de wetenschappelijke projecten en programma’s die voor de maatregel in aanmerking willen komen moeten voldoen (zie ons artikel van 29 juli 2013) en anderzijds werd er een verplichting tot aanmelding van die projecten en programma’s bij de Programmatorische Federale Overheidsdienst Wetenschapsbeleid ingevoerd. Daarbij moeten volgende gegevens worden opgegeven:

  1. de identificatie van de schuldenaar van de bedrijfsvoorheffing;
  2. de beschrijving van het project of programma waarbij wordt aangetoond dat het fundamenteel onderzoek, industrieel onderzoek of experimentele ontwikkeling tot doel heeft;
  3. de verwachte aanvangsdatum en de vooropgestelde einddatum van het project of programma.

Nieuwe projecten of programma’s waarvoor men in aanmerking wilde komen voor de vrijstelling moesten vanaf 1 januari 2014 worden aangemeld.

Indien u echter al een lopend project of programma had vóór die datum heeft u nog tijd tot ten laatste 31 december 2014 om dat project of programma aan te melden. Bovendien moet uw wetenschappelijk project of programma pas vanaf 1 januari 2015 voldoen aan de nieuwe definitie om in aanmerking te komen voor de vrijstelling van doorstorting.

Op de website van Belspo vindt u nog een FAQ met betrekking tot deze gedeeltelijke vrijstelling van bedrijfsvoorheffing en een online aanmeldingsformulier voor uw projecten of programma’s.