Doelgroepvermindering oudere werknemers in Brussel: daling van de maximale loongrens per kwartaal

Van 
86236

Vanaf 1 oktober 2017 daalt de maximale loongrens per kwartaal van 12.000 euro tot 10.500 euro.

Op 1 oktober 2016 trad in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een nieuwe doelgroepvermindering voor oudere werknemers in werking. Deze vermindering van sociale bijdragen is van toepassing op werkgevers die in een vestigingseenheid in Brussel werknemers tewerkstellen die onderworpen zijn aan alle takken van de sociale zekerheid.

De werknemers die in aanmerking komen, behoren tot categorie 1 van de structurele vermindering, zijn minstens 55 jaar oud en verdienen niet meer dan een bepaald refertekwartaalloon.

Vanaf 1 oktober 2017 zal  het bedrag van het refertekwartaalloon dalen van12.000 euro tot 10.500 euro(*). Met andere woorden, enkel werknemers van wie het refertekwartaalloon van het lopende kwartaal niet meer bedraagt dan 10.500 euro, kunnen nog in aanmerking komen.

De loongrens wordt verhoogd worden met 2 % bij elke verhoging van de loongrenzen van toepassing voor de werkbonus ten voordele van werknemers met lage lonen en en ten voordele van sommige werknemers die  het slachtoffer werden van een herstructurering. Deze verhoging van de loongrens voor de doelgroepvermindering voor oudere werknemers in Brussel vindt plaats vanaf het kwartaal dat volgt op het kwartaal waarin de loongrenzen voor de werkbonus verhoogd worden of, indien deze verhoging samenvalt met het begin van een kwartaal, met ingang van dat kwartaal.

 

Het bedrag van de doelgroepvermindering is afhankelijk van de leeftijd van de werknemer

Leeftijd van de werknemer op de laatste dag van het kwartaal van tewerkstelling

 Bedrag

 ≥ 55 jaar en < 58 jaar op de laatste dag van het kwartaal

 400 euro per kwartaal (bedrag voor een voltijdse tewerkstelling)

 ≥ 58 jaar en < 62 jaar op de laatste dag van het kwartaal

 1000 euro  per kwartaal (bedrag voor een voltijdse tewerkstelling)

 ≥ 62 jaar en < 65 jaar op de laatste dag van het kwartaal

 1500 euro per kwartaal (bedrag voor een voltijdse tewerkstelling)

 

 Wat te verwachten?

Een nieuwe aanpassing van de doelgroepvermindering wordt verwacht op 1 juli 2018. Die aanpassing de minimumleeftijd voor de toegang tot de doelvermindering  verhogen tot 57 jaar en  zou ook de bedragen van de vermindering wijzigen.

 

(*) Besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering van 7 september 2017 tot wijziging van het koninklijk besluit van 16 mei 2003 tot uitvoering van Hoofdstuk 7 van Titel IV van de programmawet van 24 december 2002 (I) betreffende de harmonisering en de vereenvoudiging van de regelingen inzake verminderingen van de socialezekerheids-bijdragen (BS, 25 september 2017).