Doelgroepvermindering oudere werknemers in de Duitstalige Gemeenschap : geen recht meer indien geen effectieve prestaties

Van 
91106

Vanaf 1 april 2018 wordt de doelgroepvermindering oudere werknemers in de Duitstalige gemeenschap niet meer toegekend voor een bepaald kwartaal als de oudere werknemer in dat volledige kwartaal geen effectieve arbeidsprestaties levert.

Om in de Duitstalige gemeenschap de doelgroepvermindering oudere werknemers te kunnen genieten, gelden volgende voorwaarden:

  1. de werknemer moet behoren tot categorie 1 zoals omschreven bij de structurele vermindering;
  2. hij moet minstens 54 jaar oud zijn op de laatste dag van het kwartaal;
  3. hij moet een refertekwartaalloon hebben dat lager is dan 13 942,47 € (bedrag sinds 1 januari 2018).

Vanaf 1 januari 2018 voorziet de Duitstalige Gemeenschap een bijkomende vierde voorwaarde om deze doelgroepvermindering te kunnen genieten : de oudere werknemer moet in het volledige kwartaal effectieve arbeidsprestaties leveren.

Meer concreet zal de doelgroepvermindering oudere werknemers niet worden toegekend als een overeenkomst tussen de werkgever en de werknemer bepaalt dat de werknemer geen arbeidsprestatie moet leveren doch met doorbetaling van het loon.

Er gelden wel uitzonderingen. De doelgroepvermindering blijft van toepassing als de vrijstelling van prestaties het gevolg is van:

  • hetzij een wettelijke volledige schorsing van de uitvoering van de arbeidsovereenkomst zoals de schorsingen bepaald in de wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten (ziekte, vakantie, etc.), bij een volledige onderbreking in het kader van tijdskrediet, en bij een volledige onderbreking in het kader van een thematisch verlof,
  • hetzij een vrijstelling van prestaties tijdens de opzeggingsperiode.

Bron: programmadecreet 2018 van 26 februari 2018, BS 26 maart 2018.