Aanvang periode gewaarborgd loon in geval van een onderbroken arbeidsdag


65083

Vanaf 2014 wordt de eerste onderbroken arbeidsdag in geval van ziekte of ongeval van gemeen recht waarvoor de werkgever gewaarborgd dagloon verschuldigd is, niet meer beschouwd als de eerste dag van de periode van gewaarborgd loon.

Dit betekent dat zowel voor arbeiders als bedienden de periode van gewaarborgd loon pas kan aanvangen de dag na de onderbroken arbeidsdag, zelfs wanneer het doktersattest van de werknemer ook deze dag dekt.

Voor werkgevers heeft dit tot gevolg dat zij een dag langer gewaarborgd loon zullen verschuldigd zijn.

Opgelet! Deze nieuwe regel geldt enkel in geval van ziekte of ongeval van gemeen recht. In geval van arbeidsongeval of beroepsziekte vangt de periode van gewaarborgd loon nog steeds aan op de onderbroken arbeidsdag.

Wij herinneren er u tevens aan dat ook het principe van de carensdag werd afgeschaft vanaf 2014. Voor alle werknemers begint de periode van gewaarborgd loon dus te lopen vanaf de eerste kalenderdag van de arbeidsongeschiktheid.

Carensdagen op het einde van 2013 in geval van ziekteperiodes die verder lopen in 2014 moeten evenwel niet geregulariseerd worden en blijven behouden.