24 Syndicale vorming

Paritair (sub-)Comité nr.:
312.00.00-00.00

Bijwerking: 29/08/2002
Geldig vanaf: 01/01/1990

Krediet: 1 dag x het totaal aantal gewone en plaatsvervangende mandaten (OR, CPBW en VA), per organisatie en voor een periode van één jaar (max. 5 dagen/jaar per begunstigden).

Begunstigden: gesyndiceerde werknemers.

In het Paritair Comité voor de warenhuizen werd op 17 oktober 1990 een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten betreffende de syndicale vorming.

Om de integrale tekst te lezen, klik hier.

1. Krediet

Elke representatieve werknemersorganisatie geniet, per onderneming, een globaal en jaarlijks krediet van dagen.

Dit krediet van dagen is gelijk aan het totaal aantal gewone en plaatsvervangende mandaten (OR, CPBW en VA), vermenigvuldigd met een.

Het krediet van dagen mag worden aangewend per gedeelte van een halve dag en zonder dat een van de begunstigden meer dan vijf dagen per jaar mag gebruiken behalve in sommige bijzondere gevallen in functie van de georganiseerde programma's.

2. Begunstigden

Gesyndiceerde werknemers (met uitzondering van het directiepersoneel).

3. Procedure

De representatieve werknemersorganisaties informeren de centrale personeelsdirectie van de onderneming en de directie van de zetel waar de begunstigde werkzaam is, ten minste twee weken vooraf, van de datum van de cursussen of seminaries die zij organiseren en maken de lijst van de begunstigden op. De programma's van de cursussen of seminaries worden tegelijkertijd medegedeeld.

De representatieve werknemersorganisaties nemen aan dat de organisatie van de cursussen of seminaries de doelmatige werking van de ondernemingen niet mogen belemmeren en dat de voor de opleiding gekozen periodes worden vastgesteld op data die niet samenvallen met de gewone belangrijke activiteitsperiodes.

De representatieve werknemersorganisaties zullen vermijden dat een te groot aantal begunstigden tegelijkertijd wordt aangeduid om samen de opleidingscursussen te volgen.

De werknemers aangeduid om deel te nemen aan deze cursussen of seminaries moeten, met het oog op het gebruik van het krediet van dagen, ten minste twee weken vooraf, hun rechtstreekse overste en de directie van de betrokken zetel op de hoogte brengen en, in overleg met hen, ervoor zorgen dat dit gebruik de goede gang van de diensten niet in gevaar brengt.

De representatieve werknemersorganisatie die de cursussen organiseert verbindt er zich toe, ter gelegenheid van deze cursussen of seminaries, een dagelijkse aanwezigheidslijst op te stellen die door de deelnemers moet worden ondertekend en waarvan een exemplaar aan de betrokken onderneming wordt overgemaakt.

4. Betaling van het loon

Zonder loonverlies: betaling door de werkgever.

5. Financiering

De representatieve interprofessionele werknemersorgansaties hebben recht op een financiële bijdrage ten laste van het sociaal Fonds voor de onkosten welke zij dragen bij de organisatie van cursussen of seminaries met het oog op de verbetering van de kennis van de werknemers op economisch, sociaal en technisch vlak.

Bijdrage werkgever: zie hoofdstuk 190203.


Historiek
01/01/1990 31/12/2999 24 Syndicale vorming