0301 Beroepsclassificatie - Arbeiders

Paritair (sub-)Comité nr.:
340.00.00-00.00

Bijwerking: 24/11/2014
Geldig vanaf: 01/04/2014

De functies van de arbeiders worden ondergebracht in 27 categorieën.

In het Paritair Comité voor de orthopedische technologieën werd op 3 juli 2014 een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten betreffende de arbeidsvoorwaarden van de arbeiders (nr. 123392/CO/340).

Deze CAO verwijst naar de CAO van 18 mei 2009 gesloten in het Paritair Subcomité voor de orthopedische schoeisels betreffende de arbeidsvoorwaarden van de werklieden en werksters. Zij werd neergelegd op de Griffie van de Dienst der collectieve arbeidsbetrekkingen en geregistreerd op 14 september 2009 onder het nr. 94250/CO/128.06. Het bericht van neerlegging verscheen in het Belgisch Staatsblad van 30 september 2009.

Wij geven u hierna de bepalingen betreffende de beroepenclassificatie en vervolgens enkele belangrijke praktische schikkingen. Uit praktische overwegingen hebben wij de door de aangeslotenen van Groep S - Sociaal Secretariaat vzw te gebruiken codes voor de beroepenclassificatie geïntegreerd in de tekst van de CAO; het gaat om de cijfers en letters in vetjes.

1.Functieclassificatie

Functieclassificatie orthopedisch schoeisel

Categorie I : Zonder kwalificatie 

Onder deze categorie vallen de werknemers die in de sector orthopedisch schoeisel tewerkgesteld zijn en die een functie vervullen waarvoor geen specifieke beroepskwalificatie of bekwaamheid in het vak van de orthopedische schoentechniek vereist is. De functie omvat onder meer het technische onderhoud, het inlijmen, het vastlijmen, het onderhoud van de werkplaatsen, boodschappen verrichten, logistieke opdrachten, enz...

Code: B11

Onder deze categorie vallen eveneens de werknemers, die in het bezit zijn van een diploma hoger secundair onderwijs, specialisatie orthopedische technieken en dit gedurende de eerste vierentwintig maanden van hun tewerkstelling in de sector.

Code: B12

Onder deze categorie vallen eveneens de werknemers, die in het bezit zijn van een diploma hoger paramedisch onderwijs, specialisatie orthopedische schoentechniek, en dit gedurende de eerste twee jaar van hun verplichte stage.

Code: B13

Categorie II - Aspirant A

Onder deze categorie vallen de weknemers die tewerkgesteld zijn in de sector orthopedisch schoeisel en bekwaam zijn om onder begeleiding en op aanwijzen van een door het RIZIV erkend orthopedisch schoenmaker een of meer van de volgende handelingen te stellen: 

  • opbouwen van orthese, steunzolen of supplementen, zonder afwerking;
  • monteren en aanbrengen van beschermingen en verstijvingen voor koker en binnenschoen;
  • assembleren van proefschoenen;
  • aanbrengen van orthopedische voorzieningen aan confectieschoeisel.

Code: B20

Opleiding erkend orthopedisch schoentechnieker vanaf het derde jaar stage.

Code: B23

Categorie III : Aspirant B

Onder deze categorie vallen de werknemers die tewerkgesteld zijn in de sector orthopedisch schoeisel en bekwaam zijn om in opdracht van een door het RIZIV erkend orthopedisch schoenmaker een of meerdere van volgende handelingen te stellen:

  • het maken van patronen en schachten;
  • het stikken en assembleren van schachten;
  • het maken van onderwerken.

Code: B31

Opleiding orthopedisch schoentechnieker vanaf het vierde jaar stage.

Code: B33

Categorie IV : Assistent

Onder deze categorie vallen de volledig geschoolde werknemers, die tewerkgesteld zijn in de sector van orthopedisch schoeisel en in staat zijn om in opdracht van een door het RIZIV erkend orthopedisch schoenmaker alle bewerkingen uit te voeren, met inbegrip van alle taken opgesomd in de categorieën II en III en van de leestenbouw.

Code: B41

Vallen eveneens onder deze categorie : de werknemers met een opleiding orthopedisch schoentechnieker vanaf het vijfde jaar stage.

Code: B42

Categorie V : Gekwalificeerde werknemer zonder erkenning 

Onder deze categorie vallen de volledig geschoolde en gekwalificeerde werknemers die tewerkgesteld zijn in de sector orthopedisch schoeisel, die niet beschikken over een RIZIV-erkenning als orthopedisch schoenmaker, of deze RIZIV-erkenning wel hebben, maar gezien hun functie in het bedrijf zelf geen prestaties verstrekken aan de patiënt in het kader van de RIZIV-reglementering. Zij dienen benevens de activiteiten opgesomd in de categorieën II , III en IV bekwaam te zijn tot het volledig ontwerpen, interpreteren en uitvoeren van voorschriften, in of buiten het bedrijf, werkfiches te kunnen opstellen en tevens te kunnen fungeren als meestergast of werkleider in het bedrijf of een afdeling ervan.

Code: B50

Functieclassificatie - prothesen en orthesen

Categorie I - Zonder kwalificatie

Onder deze categorie vallen de werknemers die in de sector orthesen en prothesen tewerkgesteld zijn en die een functie vervullen waarvoor geen specifieke beroepskwalificatie of bekwaamheid in het vak van de orthesen en/of prothesen vereist is, zoals het gieten van gips of een vervangproduct, technisch onderhoud, het inlijmen, het vastlijmen, het onderhoud van de werkplaatsen, boodschappen verrichten, logistieke opdrachten, enz. Hieronder vallen eveneens de werknemers die een opleiding volgen voor aspirant.

Code: C11

Onder deze categorie vallen de werknemers, die in het bezit zijn van een diploma hoger secundair onderwijs, specialisatie orthopedische technieken, en dit gedurende de eerste twaalf maanden van hun tewerkstelling in de sector.

Code: C12

Onder deze categorie vallen de werknemers, die in het bezit zijn van een diploma hoger paramedisch onderwijs, specialisatie orthopedische technieken, en dit gedurende het eerste jaar van hun verplichte stage.

Code: C13

Categorie II : Aspirant

Onder deze categorie vallen de werknemers die tewerkgesteld zijn in de sector prothesen en orthesen en onder begeleiding van een door het RIZIV-erkende orthopedische technicus de volgende handelingen dienen te kunnen uitvoeren, zonder dat de producten volledig afgewerkt zijn : modeleren, lamineren, voorbereiden tot garneren en monteren.

Code: C21

Onder deze categorie vallen de werknemers, die in het bezit zijn van een diploma secundair onderwijs, specialisatie orthopedische technieken, en dit vanaf de dertiende maand tewerkstelling in de sector.

Code: C22

Onder deze categorie vallen eveneens de werknemers die in het bezit zijn van een getuigschrift orthopedist-prothesist, afgeleverd na voleindiging van de leertijd in het kader van de Middenstandsopleiding.

Code: C23

Onder deze categorie vallen de werknemers, die in het bezit zijn van een diploma hoger paramedisch onderwijs, specialisatie orthopedische technieken, en dit gedurende het tweede jaar van hun verplichte stage.

Code: C24

Onder deze categorie vallen eveneens de werknemers die onder toezicht orthesen of prothesen kunnen opbouwen en minstens zesendertig maanden beroepservaring binnen de sector kunnen bewijzen.

Code: C25

Tot deze categorie behoren eveneens de werknemers, die tot de groepen (code) C22, C24 en C25 behoren en:

  • tewerkgesteld zijn onder de afdeling orthesen en zich willen vervolmaken in de prothesen;
  • tewerkgesteld zijn onder de afdeling prothesen en zich willen vervolmaken in de orthesen.

Deze werknemers zullen zich voor deze bijkomende opleiding schriftelijk melden bij de werkgever bij middel van een aangetekende brief. De werknemers zullen zich slechts voor een bijkomende opleiding kunnen melden, voor zover het bedrijf over een dergelijke afdeling beschikt, dat verschuiving mogelijk is, en er een arbeidskracht noodzakelijk is voor deze afdeling.

Code: C26

Categorie III : Assistent A

Tot deze categorie behoren de werknemers zoals bepaald in de groep (code) C26 en die zich hebben bekwaamd in orthesen of prothesen en twee jaar praktijk in beide disciplines kunnen bewijzen.

Code: C30

Categorie IV - Assistent B

Tot deze categorie behoren de werknemers zoals bepaald in categorie III, en die zonder hulp of begeleiding orthesen en prothesen kunnen vervaardigen en afwerken, onder toezicht van een door het RIZIV-erkend orthopedisch technicus.

Code: C40

Tot deze categorie behoren eveneens de werknemers die de vaardigheid en de kennis bezitten een orthese en een prothese op te bouwen en af te werken en te passen bij de patiënten, zonder hulp of begeleiding van een door het RIZIV-erkend orthopedisch technicus. Deze werknemers moeten:

  • ofwel zich in de disciplines van orthesen en prothesen hebben bekwaamd zoals opgegeven in groep (code) C26;
  • ofwel een diploma van het hoger paramedisch onderwijs orthopedie hebben behaald en minstens vierentwintig maanden stage hebben gevolgd;
  • ofwel een diploma van het hoger paramedisch onderwijs orthopedie hebben behaald met onmiddellijke verwerving van het RIZIV-erkenningsnummer orthesen en/of prothesen, zonder verplichte stage zoals beschreven in groep (code) C13 en C23, gedurende het eerste jaar;
  • ofwel beschikken over een RIZIV-erkenning als orthopedische technicus orthesen en prothesen.

Code: C41

Categorie V - Gekwalificeerde werknemers zonder erkenning of niet gebruikte erkenning

Onder deze categorie vallen de volledig geschoolde en gekwalificeerde werknemers in de sector orthesen en prothesen, zoals bepaald in groep (code) C41. en die niet beschikken over een RIZIV-erkenning voor orthopedie, prothesen, of deze RIZIV-erkenning wel hebben, maar gezien hun functie in het bedrijf zelf geen prestaties verstrekken aan de patiënt in kader van de RIZIV-reglementering. Zij dienen bovendien bekwaam te zijn tot:

  • het volledig zelfstandig ontwerpen, maatnemen, interpreteren en uitvoeren van voorschriften in of buiten het bedrijf;
  • het fungeren als meestergast of werkleider in het bedrijf of een afdeling ervan, alsook het opmaken van de werkfiches.

Code: C51

Tot deze categorie behoren eveneens werknemers met een diploma hoger paramedisch onderwijs in de sector orthesen en prothesen met een erkenningsnummer RIZIV gedurende het tweede jaar of indien zij na het bekomen van het diploma onmiddellijk de RIZIV-erkenning verwerven, zonder verplichte stage, zoals beschreven in groep (code) C13 en B23.

Code: C52

Functieclassificatie - bandagisten

Categorie I : Zonder kwalificatie

Onder deze categorie vallen de werknemers die in de sector bandagisterie tewerkgesteld zijn en die een functie vervullen waarvoor geen specifieke beroepskwalificatie of bekwaamheid in het vak van de bandagist vereist is.

Zij werken onder begeleiding van de ondernemer of zijn aangestelde. Hieronder vallen eveneens de werknemers die een opleiding volgen voor assistent.

Hieronder worden verstaan:

  1. de werknemers of stiksters, die stukwerk en herstellingen voor bandages en/of steunzolen uitvoeren;
  2. de werknemers, die rolwagens onderhouden en/of herstellen en/of aanpassingen uitvoeren.

Code: D10

Categorie II - Assistent

Onder deze categorie vallen de werknemers, die een opleiding van minstens zesendertig maanden in de sector hebben genoten en zich bekwaamd hebben in het vervaardigen van bandages en/of steunzolen en of een wettelijk erkend diploma of getuigschrift "Bandagisterie" kunnen voorleggen en bovendien bekwaam zijn zonder begeleiding bandages te snijden en samen te stellen, volgens de aanduidingen van een door het RIZIV-erkend bandagist, of de ondernemer, of zijn aangestelde. En/of een rolwagen kunnen aanpassen en instellen volgens de aanduidingen van een door het RIZIV-erkend bandagist, of de ondernemer, of zijn aangestelde.

Code: D20

Categorie III : Gekwalificeerd personeel

Onder deze categorie vallen de volledig geschoolde en gekwalificeerde werknemers in de sector bandage, rolwagens, zoals bepaald in groep (code) D20 en die niet beschikken over een RIZIV-erkenning voor bandage of rolwagens, of deze RIZIV-erkenning wel hebben, maar gezien hun functie in het bedrijf zelf geen prestaties verstrekken aan de patiënt in het kader van de RIZIV-reglementering. Zij dienen bovendien bekwaam te zijn tot:

  • het volledig zelfstandig ontwerpen, maatnemen, interpreteren en uitvoeren van voorschriften in of buiten het bedrijf;
  • het fungeren als meestergast of werkleider in het bedrijf of een afdeling ervan, alsook het opmaken van de werkfiches.

Code: D30

2. Praktische schikkingen

Krachtens artikel 15 van het koninklijk besluit van 8 augustus 1980 betreffende het bijhouden van sociale documenten, moet voor iedere werknemer op de individuele rekening worden vermeld:

  • de functie die hij hoofdzakelijk uitoefent bij de werkgever;
  • de beroepskwalificatie die hem door de werkgever wordt toegekend, overeenkomstig de beschikkingen van de collectieve arbeidsovereenkomsten tot vaststelling van de arbeids- en loonvoorwaarden, of overeenkomstig de bepalingen van de besluiten waarbij forfaitaire lonen worden bepaald voor de toepassing van de wetgeving op de sociale zekerheid.

De aangeslotenen van Groep S - Sociaal Secretariaat vzw worden bijgevolg verzocht zowel de functie (omschrijving) als de beroepskwalificatie (code) te vermelden op het identiteits­formulier van iedere nieuw aangeworven arbeider en ons tevens iedere wijziging dienaangaande in de loop van de tewerkstelling mede te delen.

Toepasselijke collectieve arbeidsovereenkomst: om de integrale tekst te lezen, klik op het registratienummer.

Datum CAO
18/05/2009
Registratienr
94250
Geldig van
01/01/2009
Geldig tot
-
Neerleggingsdatum
25/05/2009
Registratiedatum
14/09/2009
Onderwerp
loon- en arbeidsvoorwaarden
BS Bericht van neerlegging
30/09/2009
Algemeen verbindend verklaring
-
Algemeen verbindend verklaard door Koninklijk Besluit van
19/04/2010
Gepubliceerd in het B.St. van
18/11/2010
Keywords
LONEN, EINDEJAARSPREMIE, FUNCTIECLASSIFICATIE, BETAALDE VERLOFDAG (GEEN ADV- OF COMPENSATIEDAG) EN FEESTDAG, KLEIN VERLET, OUDERE WERKNEMERS-EXCL.AANV. PENSIOEN, BRUGPENSIOEN(SWT),TIJDSKREDIET, ZIEKTE/ONGEVAL/OVERLIJDEN, OPZEGGING/ONTSLAG, SYNDICALE AFVAARDIGING, SYNDICALE VORMING, WERKING ONDERNEMING/OVERLEGORGANEN

Datum CAO
03/07/2014
Registratienr
123392
Geldig van
01/04/2014
Geldig tot
-
Neerleggingsdatum
07/07/2014
Registratiedatum
16/09/2014
Onderwerp
loon- en arbeidsvoorwaarden
BS Bericht van neerlegging
25/09/2014
Algemeen verbindend verklaring
-
Algemeen verbindend verklaard door Koninklijk Besluit van
10/04/2015
Gepubliceerd in het B.St. van
13/05/2015
Keywords
LONEN, EINDEJAARSPREMIE, FUNCTIECLASSIFICATIE, BETAALDE VERLOFDAG (GEEN ADV- OF COMPENSATIEDAG) EN FEESTDAG, KLEIN VERLET, OUDERE WERKNEMERS-EXCL.AANV. PENSIOEN, BRUGPENSIOEN(SWT),TIJDSKREDIET, OPZEGGING/ONTSLAG, SYNDICALE VORMING

Historiek
01/04/2014 31/12/2999 0301 Beroepsclassificatie - Arbeiders