330.01.40 Loonmodel IF-IC

01/03/2018

In het Paritair Comité voor de gezondheidsdiensten en -inrichtingen werd op 11 december 2017 een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten betreffende de invoering van een nieuw loonmodel voor de federale gezondheidsdiensten.

De CAO is niet van toepassing op:

  • leidinggevend personeel dwz personen belast met het dagelijks bestuur en personeelsleden onmiddellijk ondergeschikt die eveneens opdrachten van dagelijks bestuuur vervullen;
  • artsen, met uitzondering van de artsen in de wijkgezondheidscentra.

Begrippen

  • Doelbarema: de te bereiken finale sectorale loonschaal die per sectorale functiecategorie wordt bepaald.  Het doelbarema wordt in fasen bereikt
  • Startbarema: de loonschaal die van toepassing is op het ogenblik dat de werknemer zijn recht op het IF-IC barema effectief aanvangt, en die het vertrekpunt vormt voor het bepalen van het IF-IC barema
  • Delta: het verschil in loon tussen het startbarema of, in voorkomend geval, het referentiebarema, enerzijds en het doelbarema anderzijds.  De delta wordt berekend voor elk anciënniteitsjaar en wordt gebruikt voor de gefaseerde invoering van het IF-IC barema, met het oog op het bereiken van het doelbarema
  • IF-IC barema: de minimale loonschaal waarop de werknemer recht heeft en die wordt opgemaakt voor elke fase.  Bij het bereiken van het doelbarema stemt het IF-IC barema overeen met het doelbarema.  Zolang het doelbarema niet is bereikt, wordt het IF-IC barema gebaseerd op de combinatie van het startbarema en het doelbarema dat aan de werknemer is toegekend
  • Referentiebarema: sectorale loonschaal, vastgelegd voor elke sectorale referentiefunctie, die het vertrekpunt vormt voor het bepalen van het IF-IC barema in de situaties waarin het startbarema niet bepaald kan worden.

Algemene principes

De invoering van de nieuwe loonschalen gebeurt in fasen.  De invoering van de nieuwe loonschalen mag geen aanleiding geven tot een verlaging van het salaris voor de medewerkers die in dienst zijn op 01/01/2018.

De werknemer heeft bij de start van elke fase van invoering van de nieuwe loonschalen de keuze tussen het behoud van zijn bestaande loonvoorwaarden of een overstap naar het IF-IC barema van die fase.  De keuze voor het IF-IC barema is onomkeerbaar.

De werknemers die vanaf 1/05/2018 in dienst treden genieten geen keuzerecht en vallen onmiddellijk onder de IF-IC barema.

Doelbarema

Zie bijlage 1 van de CAO.

In de functiecategorie 14 wordt, voor de sectorale referentiefuncties verpleegkundige en opvoeder-begeleider binnen het functiedepartement verpleging en verzorging, een gedifferentieerd doelbarema bepaald:

- 14 voor de verpleegkundigen en opvoeders met een opleiding op bachelor niveau

- 14B voor de verpleegkundigen en opvoeders met een opleidingsniveau dat lager is dan bachelor niveau.

IF-IC barema voor de werknemers in dienst ten laatste op 30/04/2018

Bepalen van het startbarema

Startbarema = de op de werknemer van toepassing zijnde loonschaal in de onderneming vanaf 01/01/2018, inbegrepen de hierbij bedongen toekomstige verhogingen.

Startbarema = de op de werknemer van toepassing zijnde loonschaal, in voorkomend geval voor elk anciënniteitsjaar van de loonschaal, verhoogd met de looncomponenten waarop de werknemer recht heeft: de haard- of standplaatstoelage.

Het startbarema mag in geen geval worden verhoogd met andere looncomponenten, tenzij anders overeengekomen bij CAO in de onderneming, of door middel van een collectief akkoord, afgesproken in de paritaire overlegorganen van de onderneming.

Indien een werknemer meerdere functies uitoefent, vastgelegd in meer dan één arbeidsovereenkomst, dan wordt het startbarema bepaald voor elke functie apart.

Bepalen van de delta

De delta wordt berekend door, voor elk anciënniteitsjaar, het doelbarema, te verminderen met het startbarema.  De delta kan positief zijn, negatief zijn of gelijk zijn aan 0.

Bepalen van het IF-IC barema

Per fase moet voor elke werknemer een IF-IC barema worden berekend.

Fase 1 = 01/01/2018

IF-IC barema van fase 1 = startbarema, op elk anciënniteitsjaar, te verhogen met een bedrag bekomen door volgende formule:

bedrag van de positieve delta X 18,25 / 100

Wanneer de delta negatief of gelijk aan 0 is op een bepaalde anciënniteitsjaar, wordt het IF-IC barema beperkt tot de hoogte van het doelbarema op het overeenstemmende anciënniteitsjaar.

Indien een werknemer meerdere functies uitoefent, vastgelegd in meer dan één arbeidsovereenkomst, dan wordt het IF-IC barema bepaald voor elke functie apart.

De keuze van de werknemer

De werknemer heeft bij het begin van elke fase van invoering van de nieuwe loonschalen eenmalig de keuze tussen het behoud van zijn bestaande loonvoorwaarden, of voor het IF-IC barema van de betrokken fase.  De keuze voor het IF-IC barema is onomkeerbaar.

De werknemer die op 1/01/2018 recht heeft op de premie voor een bijzondere beroepsbekwaamheid en/of bijzondere beroepstitel behoudt in fase 1 zijn bestaande loonvoorwaarden.  Hij beschikt in fase 1 niet over de keuzemogelijkheid.

De werknemer is verplicht zijn keuze schriftelijk bekend te maken aan de werkgever binnen een termijn van 2 maanden gerekend vanaf 30/04/2018.

De werknemer die opteert om over te stappen naar het IF-IC barema, geniet de uitbetaling van zijn IF-IC barema voor het eerst vanaf de betaling van het loon van de maand juli 2018.

Het recht op het IF-IC barema vangt aan vanaf zijn indiensttreding doch niet eerder dan 1/01/2018.  Bijgevolg dient de werkgever voor de werknemer eenmalig een looncorrectie te berekenen voor de periode 01/01/2018-30/06/2018.  De betaling van de looncorrectie zal gebeuren met de uitbetaling van de lonen van september 2018 en ten laatste op 31/10/2018 gebeuren.

Indien de werknemer gebruik maakt van de mogelijkheid tot intern of extern beroep, zal de keuze van de werknemer pas kunnen gebeuren nadat het besluit van de interne/externe beroepscommissie schriftelijk aan hem is meegedeeld door de werkgever.De werknemer heeft  7 dagen om zijn keuze schriftelijk bekend te maken aan de werkgever.  De werknemer opteert om over te stappen naar het IF-IC barema, geniet de uitbetaling van zijn IF-IC barema voor het eerst de maand volgend op de bekendmaking van zijn keuze.  Voor de looncorrectie: de betaling zal gebeuren ten laatste in de derde maand volgend op de maand waarin de werknemer zijn keuze heeft bekendgemaakt, doch nooit later dan op 31/01/2019.

De werkgever informeert de werknemer over de keuzemogelijkheid: vóór de eerste dag waarop de werknemer zijn keuze kan maken.  De werkgever geeft de werknemer een berekening  van het cumulatief loon over de resterende loopbaan dat hij nog zou verdienen in elk van beide barema's vanaf 1/01/2018 (verondersteld dat de werknemer in dezelfde functie zou blijven en effectieve prestaties levert tot het einde van zijn loopbaan).

IF-IC barema voor de werknemers die in dienst treden vanaf 1/05/2018

De werknemer heeft recht op hetzelfde IF-IC barema als de werknemers met dezelfde sectorale referentiefunctie in de onderneming.

2 afwijkingen:

- indien de aan de nieuwe werknemer toegewezen sectorale referentiefunctie niet bestaat in de onderneming op het ogenblik van de indiensttreding;

- indien in dezelfde onderneming, voor dezelfde sectorale referentiefunctie, verschillende startbarema's bestaan op het ogenblik van de indiensttreding, en bij ontstentenis van een akkoord in de ondernemingsraad, bij ontstentenis hieraan in het comité voor preventie en bescherming op de werkplaats bij ontstentenis hieraan met de vakbondsafvaardiging of bij ontstentenis hieraan middels een CAO, over het toe te passen IF-IC barema of startbarema.

Algemene bepalingen

Integratie loonschalen en looncomponenten: de werknemer waarop het IF-IC barema van toepassing is heeft vanaf dit moment en voor de duurtijd van de verdere loopbaan, geen recht meer op haard- of standplaatstoelage.  Deze voordelen zijn in het IF-IC barema geïntegreerd.

Verloning hybride functies: de werknemer aan wie een hybride sectorale referentiefunctie werd toegekend, wordt een maandloon toegekend dat samengesteld wordt pro rata de arbeidstijd die de werknemer besteedt aan elk van de sectorale referentiefuncties.  Wanneer de hoogst geklasseerde sectorale referentiefunctie voor 70 % of meer deel uitmaakt van de contractuele arbeidstijd van de werknemer, dan wordt de werknemer voor 100 % van zijn contractuele arbeidstijd vergoed aan het IF-IC barema voor deze functie.

Informatie aan de werknemer die recht heeft op het IF-IC barema: de werkgever maakt schriftelijk aan de werknemer over:

- de code(s) en de titel(s) van de aan de werknemer toegekende sectorale referentiefunctie(s)

- de gecombineerde baremacode(s) van het startbarema en het doelbarema

- de baremacode(s) wordt(en) vooraf gegaan door het woord "IF-IC barema" indien het IF-IC barema wordt toegekend

- de baremieke anciënniteit van de werknemer in jaren en maanden op 1/01/2018

- vermelding van de looncomponenten: haard- of standplaatstoelage.

- in voorkomend geval de looncomponenten overeengekomen bij CAO in de onderneming of door middel van een collectief akkoord, afgesproken in de paritaire overlegorganen van de ondernemingen

- in voorkomend geval het huisbarema dat van toepassing is op de betrokken werknemer.

Verworven anciënniteit: de werknemer die het recht opent op het IF-IC barema behoudt zijn verworven baremieke anciënniteit als vertrekpunt voor de verdere evolutie van de anciënniteit.

Verworven anciënniteit bij functiewijziging: bij wijziging van functie binnen dezelfde onderneming, heeft de werknemer onmiddellijk recht op de verworven baremieke anciënniteit in de vorige functie.

Voor meer informatie, zie het hoofdstuk 04010102 van de sectorale documentatie.