050102 05 Eindejaarstoelage

Paritair (sub-)Comité nr.:
330.01.40-00.00

Bijwerking: 19/02/2003
Geldig vanaf: 01/01/2001
Geldig tot: 30/09/2003

In het Paritair Subcomité voor de gezondheidsinrichtingen en -diensten werd op 15 december 1994 een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten betreffende de eindejaarstoelage. Zij werd algemeen verbindend verklaard door een koninklijk besluit van 22 januari 1996 en gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 28 maart 1996.

Zij werd gewijzigd door een CAO van 30 januari 1996, die algemeen verbindend werd verklaard door een koninklijk besluit van 30 mei 1997 en gepubliceerd werd in het Belgisch Staatsblad van 21 oktober 1997.   Deze wijziging betreft een verkorting van de referentieperiode (artikel 2, §3).  Zij treedt in werking op 30 januari 1996.

Wij geven u hierna de integrale tekst van deze CAO, gevolgd door enkele praktische schikkingen.

 

A. Tekst CAO

Artikel 1

Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en de werknemers van de revalidatiecentra die ressorteren onder het Paritair Subcomité voor de gezondheidsinrichtingen en -diensten.

De revalidatiecentra die een dienst uitmaken van een ziekenhuis of een opvoedingsinstelling en alsdusdanig onder de beheersverantwoordelijkheid van dit ziekenhuis of opvoedingsinstelling vallen, zijn uitgesloten van deze collectieve arbeidsovereenkomst.

 

Artikel 2

§1            Het bedrag van de eindejaarstoelage bestaat uit een forfaitair gedeelte en een veranderlijk gedeelte.

1°  Het forfaitair gedeelte bedraagt 8.000 fr., overeenkomstig het indexcijfer van oktober 1987. Dit forfaitair deel van de eindejaarstoelage moet worden aangepast aan het indexcijfer der consumptieprijzen. Derhalve wordt het bedrag van het forfaitair gedeelte van het in aanmerking genomen jaar bekomen door het forfaitair gedeelte toegekend tijdens het vorig jaar te verhogen met een percentage dat afhangt van de evolutie van het indexcijfer der consumptieprijzen. Dit percentage wordt bekomen door het indexcijfer dat van kracht is in oktober van het in aanmerking genomen jaar te delen door het indexcijfer dat van kracht was in oktober van het vorig jaar. Het percentage wordt berekend tot op 4 decimalen.

2°  Het veranderlijk gedeelte bedraagt 2,5 % van het geïndexeerd baremiek bruto jaarloon van de werknemer. Het geïndexeerd baremiek bruto jaarloon is dit welk tot grondslag diende voor de berekening van de bezoldiging van de maand oktober van het in aanmerking genomen jaar, desgevallend met inbegrip van de haard- of standplaatsvergoeding, maar met uitsluiting van alle andere premies, toeslagen of vergoedingen.

§2            Het volledig bedrag van de eindejaarstoelage wordt toegekend aan de werknemer die een functie uitoefent die het uitvoeren van werkelijke of daarmee gelijkgestelde volledige arbeidsprestaties omvat en die zijn gehele loon heeft of zou hebben genoten tijdens de gehele referentieperiode.

De gelijkgestelde arbeidsprestaties zijn deze bedoeld in de artikelen 16 en 41 van het koninklijk besluit van 30 maart 1967 tot bepaling van de algemene uitvoeringsmodaliteiten van de wetten betreffende de jaarlijkse vakantie der loonarbeiders.

§3            De referentieperiode is de periode gaande van 1 januari tot en met 30 september van het betrokken jaar. Iedere gepresteerde of daarmee gelijkgestelde maand tijdens de referentieperiode geeft recht op 1/9de van de toegekende toelage.

Onder maand wordt verstaan iedere verbintenis die is aangegaan vóór de 16de of beëindigd na de 15de van de lopende maand.

§4            Wanneer de werknemer de gehele toelage niet kan genieten in het kader van volledige arbeidsprestaties omdat hij in dienst werd genomen tijdens of de inrichting heeft verlaten in de loop van de referentie­periode, wordt het bedrag van de toelage vastgesteld prorata de verrichte arbeidsprestaties tijdens de referentieperiode. Het bedrag van de toelage voor de deeltijds tewerkgestelde werknemer wordt berekend prorata van de duur van de arbeidsprestaties die in de loop van de referentieperiode zijn gepresteerd.

§5            De eindejaarstoelage wordt in éénmaal uitbetaald op het einde van de maand december van het in aanmerking genomen jaar.

De eindejaarstoelage is niet verschuldigd :

-      wanneer de werknemer wordt ontslagen wegens dringende redenen ;

-      wanneer de werknemer wordt ontslagen tijdens de proefperiode ;

-      wanneer de werknemer arbeidsprestaties heeft verricht in het kader van een vervangingscontract en de vervangen werknemer de eindejaarstoelage geheel of gedeeltelijk ontvangt ;

-      wanneer de werknemer arbeidsprestaties verricht in het kader van een studentenovereenkomst.

De werknemers die zich in een proefperiode bevinden op het ogenblik van de betaling van de toelage van het in aanmerking genomen jaar, hebben geen recht op de toelage.

 

Artikel 3

De toepassing van artikel 2 heeft de nietigheid tot gevolg van alle eventuele afspraken en/of overeenkomsten met dezelfde toedracht die door de centra buiten het hogergenoemd paritair subcomité waren aangegaan.

Verbintenissen echter, die bij de in voege treding van deze collectieve arbeidsovereenkomst, voor de werknemers gunstiger zijn, worden gehandhaafd daar waar ze bestaan, zonder dat ze evenwel met de toepassing van deze collectieve arbeidsovereenkomst kunnen gecumuleerd worden.

 

Artikel 4

Deze collectieve arbeidsovereenkomst treedt in werking op 1 januari 1994.

Zij zal van toepassing zijn vanaf de datum waarop het revalidatiecentrum dat valt onder het toepassingsgebied van deze collectieve arbeidsovereenkomst - via een conventie met het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering - een nieuwe en verhoogde dagforfaitprijs per patiënt uitbetaald krijgt, waarvan door het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering, bewezen wordt dat de eindejaarstoelage conform de regelen vervat in deze collectieve arbeidsovereenkomst verrekend is.

Zij is afgesloten voor onbepaalde tijd en kan geheel of gedeeltelijk worden herzien of opgezegd door elk van de partijen mits een opzegging van drie maanden, betekend bij een ter post aangetekende brief, gericht aan de voorzitter van het Paritair Subcomité voor de gezondheidsinrichtingen en –diensten.

 

B. Praktische schikkingen

Wij vestigen de aandacht van de aangeslotenen van Groep S – Sociaal Secretariaat vzw op het feit dat op de voorbereide prestatieopgaven, opgesteld voor de betaling van de eindejaarspremie, slechts de werknemers vermeld worden die in dienst zijn.

Desgevallend dienen zij de werknemers toe te voegen die de onderneming verlaten hebben en recht zouden hebben op de eindejaarspremie.

 

 

 


Historiek
01/01/2007 31/12/2050 050102 Eindejaarspremie - Ongeregelde revalidatiecentra
01/01/2003 31/12/2006 050102 05 Eindejaarstoelage
01/01/2001 30/09/2003 050102 05 Eindejaarstoelage
01/01/2003 31/12/2002 050102 05 Eindejaarstoelage