070302 Nieuwe arbeidsregelingen (grote flexibiliteit)

Paritair (sub-)Comité nr.:
326.00.00-00.00

Bijwerking: 19/09/2022
Geldig vanaf: 01/01/2002

Op sectoraal vlak werd er een overeenkomst gesloten betreffende de nieuwe arbeidsregelingen (kader-cao).

1. Algemeen

De nieuwe arbeidsregelingen (Wet van 17 maart 1987 betreffende de invoering van nieuwe arbeidsregelingen in de ondernemingen), ook grote flexibiliteit genoemd, zijn nieuwe vormen van arbeidsorganisatie die tot doel hebben een optimaal gebruik van de productiemiddelen te bevorderen. De wetgeving met betrekking tot deze nieuwe arbeidsregelingen biedt de werkgever dan ook de mogelijkheid af te wijken van een aantal wettelijke bepalingen.

Toegelaten afwijkingen:

  • arbeidsduur: de normale grenzen van de arbeidsduur die worden voorgeschreven door de Wet of door een collectieve arbeidsovereenkomst mogen worden overschreden (maximum 12 uren per dag);
  • zondagsrust: de werknemers mogen op zondag worden tewerkgesteld;
  • feestdagen: er mag worden afgeweken van het verbod om werknemers op wettelijke feestdagen tewerk te stellen, van de verplichting om een feestdag die met een gewone inactiviteitsdag samenvalt te vervangen en van de verplichting om de arbeid verricht op een feestdag te compenseren door inhaalrust op een normale activiteitsdag;
  • nachtwerk: de werknemers die ouder zijn dan 18 jaar mogen ‘s nachts tewerkgesteld worden;
  • bouwwerken: er mag afgeweken worden van het verbod om bouwwerken uit te voeren op zaterdag en zondag (verbod ingevoerd door de Wet van 6 april 1960).

Om nieuwe arbeidsregelingen in een onderneming of een activiteitssector te kunnen invoeren, moet daartoe bij het bevoegd paritair comité (of paritair subcomité) een aanvraag worden ingediend door een van de organisaties die deel uit maken van dat comité.

Indien na het aanhangig maken van een aanvraag bij het paritair comité een collectieve arbeidsovereenkomst is gesloten, moet de werkgever:

  • de bijzondere procedure voor het invoeren van nieuwe arbeidsrege­lingen in de onderneming, zoals bepaald door deze cao, naleven;
  • de afwijkingen op de traditionele wetgeving in acht nemen waarvan de sectorale cao de toepassing toelaat. De sectorale cao kan namelijk, hetzij de draagwijdte van de mogelijke afwijkingen beperken, hetzij bijkomende voorwaarden bepalen.

2. PC 326

In het Paritair Comité voor het gas- en elektriciteitsbedrijf werd op 29 september 2003 een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten betreffende de arbeids- en loonvoorwaarden (nr. 72104/CO/326).

Uurroosters bepaald in de ondernemingsraad en bij ontstentenis met de syndicale afvaardiging (sectorale cao = kader cao)

De ondernemingsraden kunnen zelf alternatieve uurroosters bepalen waarbij de volgende absolute maximumgrenzen geëerbiedigd moeten worden:

  • de wekelijkse arbeidstijd mag 45 uren niet overschrijden;
  • de dagelijkse arbeidstijd mag 12 uren niet overschrijden.

De werkgever voorkomt in de mate van het mogelijke dat op geen enkel ogenblik in de loop van het jaar de totale duur van de verrichte arbeid het werkelijk te presteren gemiddelde wekelijkse arbeidsduur van 38 uren, vermenigvuldigd met het aantal weken of delen van een week die reeds tijdens het jaar zijn verlopen, met meer dan 65 u overschrijdt.

In de alternatieve uurroosters worden:

  • de eerste acht uren van de dag aan 100 % betaald,
  • het negende en tiende uur aan 120 %,
  • het elfde en twaalfde uur worden betaald aan 150 %.

Deze coefficiënten worden niet gecumuleerd met eventuele andere coëfficiënten.

Indien voor bepaalde tijdelijke werken beroep gedaan wordt op deze uurroosters, dienen de betrokken werknemers ten minste zeven kalenderdagen op voorhand hiervan verwittigd te worden.

In het raam van deze alternatieve uurroosters levert de werknemer per kalenderjaar maximaal 10 zaterdagprestaties leveren. Het overloon voor deze prestaties bedraagt 50 %. Deze coefficient wordt niet gecumuleerd met eventuele andere coëfficiënten.

Toepasselijke collectieve arbeidsovereenkomst: om de integrale tekst te lezen, klik op het registratienummer.

Datum CAO
29/09/2003
Registratienr
72104
Geldig van
01/01/2002
Geldig tot
-
Neerleggingsdatum
15/03/2004
Registratiedatum
27/07/2004
Onderwerp
loon- en arbeidsvoorwaarden
BS Bericht van neerlegging
12/08/2004
Algemeen verbindend verklaring
-
Algemeen verbindend verklaard door Koninklijk Besluit van
01/09/2004
Gepubliceerd in het B.St. van
20/10/2004
Keywords
LONEN, PLOEGEN- EN NACHTARBEID, ARBEID TIJDENS WEEKENDS EN OP FEESTDAGEN, EINDEJAARSPREMIE, ALTERNATIEF VOORDEEL/BELONINGSWIJZE (EXCL. PREMIE, CHEQUE, BONUS), AANVULLENDE PENSIOENEN EN GROEPSVERZEKERINGEN, WINSTDEELNEMING/NIET-RECURRENT RESULTAATSGEBONDEN VOORDEEL-CAO 90, FUNCTIECLASSIFICATIE, ARBEIDSDUUR IN UREN, ARBEIDSDUURFLEXIBILITEIT, OVERUREN

Historiek
01/01/2002 31/12/2050 070302 Nieuwe arbeidsregelingen (grote flexibiliteit)