070103 Arbeidsduur: uurrooster (nieuwe statuten)

Paritair (sub-)Comité nr.:
326.00.00-00.00

Bijwerking: 10/08/2022
Geldig vanaf: 01/01/2002

Verschillende uurroosters en overlonen zijn in deze sector voorzien.

In het Paritair Comité voor het gas- en elektriciteitsbedrijf werd op 29 september 2003 een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten betreffende de arbeids- en loonvoorwaarden (nr. 72104/CO/326).

In het Paritair Comité voor het gas- en elektriciteitsbedrijf werd op 19 februari 2004 een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten betreffende de sociale programmatie (nr. 72105/CO/326).

In het Paritair Comité voor het gas- en elektriciteitsbedrijf werd op 29 november 2007 een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten betreffende de sociale programmatie (nr. 86426/CO/326).

In het Paritair Comité voor het gas- en elektriciteitsbedrijf werd op 1 februari 2016 een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten betreffende de arbeidsduur (nr. 132623/CO/326).

In Paritair Comité voor het gas- en elektriciteitsbedrijf werd op 1 oktober 2020 een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten betreffende de recuperatie van effectieve wachtprestaties op een zondag of een feestdag voor de personeelsleden op wie de CAO van 29 september 2003 betreffende de arbeids- en loonsvoorwaarden van toepassing is (nr. 161756/CO/326).

1. Principes

Er bestaan 2 arbeidsregimes:

  • het régime in discontinudienst: de werknemer presteert 5 dagen per week;
  • het régime in continudienst: de werknemer presteert in functie van vooropgestelde beurtrollen die zonodig gespreid worden over 7 dagen per week.

Iedere werknemer presteert 4 dagen van 7,75 uren van maandag tôt donderdag en 1 dag van 7 uren op vrijdag of eventueel zaterdag indien deze dag beschouwd wordt als een gewone werkdag is.

In de glijdende of alternatieve uurroosters wordt de werkelijk te presteren dagelijkse arbeidsduur aange - past.

2. Uurroosters

2.1. Dagelijkse prestatiegrens

De dagelijkse prestatiegrens bevindt zich tussen 6 uur en 20 uur.

2.2. Normale uurroosters

Elke ondernemingsraad bepaalt in het arbeidsreglement de uurroosters die normaal van toepassing zijn binnen de onderneming, of de respectievelijke
technische bedrijfseenheden.

Iedere werknemer wordt aangeworven in het raam van een glijdend uurrooster voor zover en zodra een controleerbaar meetsysteem wordt opgesteld. Het basisprincipe van een glijdend uurrooster bestaat in een zekere met de dienstnoodwendigheden verenigbare vrijheid in het bepalen van het uur van aankomst en van vertrek. Het règlement van het glijdend uurrooster wordt in elke ondernemingsraad en bij ontstentenis met de syndicale afvaardiging uitgewerkt.

2.3. Andere uurroosters

Uurroosters bepaald in de ondernemingsraad en bij ontstentenis met de syndicale afvaardiging.

De ondernemingsraden kunnen zelf alternatieve uurroosters bepalen waarbij de volgende absolute maximumgrenzen geëerbiedigd moeten worden:

  • de wekelijkse arbeidstijd mag 45 uren niet overschrijden;
  • de dagelijkse arbeidstijd mag 12 uren niet overschrijden.

In de alternatieve uurroosters worden de eerste acht uren van de dag aan 100% betaald, het negende en tiende uur aan 120%. Het elfde en twaalfde uur worden betaald aan 150%. Deze coefficiënten worden niet gecumuleerd met eventuele andere coëfficiënten.

Indien voor bepaalde tijdelijke werken beroep gedaan wordt op deze uurroosters, dienen de betrokken werknemers ten minste zeven kalenderdagen op voorhand hiervan verwittigd te worden.

In het raam van deze alternatieve uurroosters levert de werknemer per kalenderjaar maximaal 10 zaterdagprestaties leveren. Het overloon voor deze prestaties bedraagt 50%. Deze coefficient wordt niet gecumuleerd met eventuele andere coëfficiënten.

2.4. Verschoven uurrooster

Er is sprake van een "verschoven uurrooster" indien geen alternatief uurrooster is toegewezen en wanneer men minimaal 4 uren verschuift ten overstaan van het bestaande uurrooster van de werknemer.

Het overloon verbonden aan de verschuiving bedraagt 10% en heeft betrekking op het geheel van de prestaties.

2.5. Meting

Een controleerbaar meetsysteem wordt opgesteld voor het registreren van de prestaties die verricht worden in het raam van alternatieve, verschoven en glijdende uurroosters.

2.6. Toe te passen uurrooster

De werknemer mag niet weigeren een uurrooster uit te voeren. 

3. Continudienst - dienst in opeenvolgende ploegen

3.1. Noties

"Continudienst" is een arbeidsorganisatie die 24uren op 24uren en 7 dagen op 7 dagen dekt.

"Dienst in opeenvolgende ploegen" is een arbeidsorganisatie die :

  • de daguren tussen 6 uur en 22 uur dekt. De beurten bedragen 8 uren;
  • de eventuele nachtprestaties lopen van 22 uur tot 6 uur.

3.2. Verhogingscoëfficiënt (art. 6 cao nr 72104)

Een verhogingscoëfficiënt wordt toegepast op het maandloon van de werknemers die in continudienst werken.

Voor het zaterdag en zondag werk bedraagt het overloon 100 %.

Voor de nachtdiensten bedraagt het overloon 30 % (sinds 1 septembre 2005 (cao nr 76261).

Voor de dagdiensten bedraagt het overloon 10 %.

De forfaitaire verhogingscoëfficiënt bedraagt thans in functie van de werkelijk te presteren wekelijkse arbeidsduur van 38 uur in een:

  • zes weken ploegenstelsel : 1,31 %
  • zeven weken ploegenstelsel : 1,26 %
  • acht weken ploegenstelsel : 1,23 %

3.3. Verhoging van het loon voor werk in opeenvolgende ploegen

In geval van dienst in opeenvolgende ploegen gedurende de daguren tussen 6 uur en 22 uur wordt een verhogingscoëfficiënt van 10 % op de totale prestatie toegekend.

In geval van dienst in opeenvolgende ploegen gedurende dag- en nachturen worden de specifieke coëfficiënten van 10 % en van 30 % voor de nachtdienst toegekend.

3.4. Akkoord van de werknemer

De prestaties in continudienst kunnen slechts na akkoord van de werknemer plaatsvinden.

4. Wacht

4.1. Soorten wacht

De prestaties in continudienst en integratie in een wachtdienst kunnen slechts na akkoord van de werknemer plaatsvinden.

De werknemer mag niet weigeren een wacht uit te voeren waarvan de beurtrol gelijk of lager is dan 1 week op 4 weken. Uitzonderlijk kan dit tijdelijk 1 week op 3 weken zijn.

De werknemer van wacht heeft een handelings-en bewegingsvrijheid die verenigbaar is met de uitoefening van zijn wacht. Hij kan via aile door de werkgever bepaalde communicatiemiddelen opgeroepen worden.

Er bestaan 2 soorten wacht:

  • een "interventiewacht ter plaatse": deze wacht heeft tot doel in gevallen van hoogdringendheid en in een door de werkgever bepaalde maximumtermijn tussen te komen op het net of bij een klant in de sector vastgelegd door de werkgever;
  • een "telewacht": de tussenkomsten van de werknemer worden telefonisch of via computer uitgevoerd.

4.2. Verhogingscoëfficient

4.2.1. Interventiewacht ter plaatse

Voor een verzekerde wachtdag tussen maandag en vrijdag is de verhogingscoëfficiënt gelijk aan 1,0158 per wachtdag.

Voor een verzekerde wachtdag op zaterdag, zondag of feestdag is de verhogingscoëfficiënt verdubbeld, wat op 1,0316 neerkomt.

Voor een wachtweek gedurende 7 opeenvolgende dagen is de coefficient gelijk aan 1,1422.

Voor een wachtweek die een feestdag bevat, is de coefficient dan gelijk aan 1,1580.

4.2.2. Telewacht

De helft van de hierboven bepaalde coëfficiënten voor interventiewachten wordt toegepast.

4.2.3. Betaling

De wacht wordt in beginsel gepresteerd volgens een vaste beurtrol en met toepassing van de solidariteitsregel; de betaling gebeurt forfaitair per maand en heeft invloed op de 13 maand en het dubbel vakantiegeld.

Indien de wacht tijdens een week of een dag bij wijze gebeurt buiten de vaste beurtrol en zonder toepassing van de solidariteitsregel, gebeurt de betaling per wacht.

4.3. Effectieve wachtprestaties tijdens de wachtdiensten (artikel 26 §§ 1 en 2 van de arbeidswet van 16 maart 1971), inhaalrust, betaling van het loon

Effectieve wachtprestaties op een dag van de week met inbegrip van de niet gepresteerde werkdag: indien effectieve arbeidsuren worden verricht, wordt geen inhaalrust verleend voor deze uren en het hieraan verbonden loon wordt betaald.

Recuperatie van de effectieve wachtprestaties op een zondag of een feestdag (cao nr 161756): als effectieve arbeidsuren gepresteerd worden op een zondag of een feestdag worden deze uren gecompenseerd volgens volgende principes:

  • de recuperatie komt overeen met het aantal effectief gepresteerde uren. Deze moet plaatsvinden binnen de referteperiode van toepassing in de sector;
  • als de recuperatie plaatsvindt binnen de 30 dagen die volgen op de prestatie, is dit gelijk aan:
    - 1/2 dag voor een prestatie van minder dan 1/2 dag (3,8u of 3u48),
    - 1 dag voor een prestatie tussen 1/2 dag en 1 dag (7,6u of 7u36).

De voorgaande alinea is niet van toepassing als de zondag of de feestdag een normale arbeidsdag is voor de werknemer.

Cao nr 86426

In principe, hebben de werknemers die in een wachtdienst van een productiebedrijf, een transport- of distributiebedrijf:

  • prestaties leveren tussen 19 uur en 6 uur 's morgens,
  • of prestaties leveren van een tijdsduur langer dan 11 uur (met inbegrip van de normale uren en de uren wachtdienst),

het recht om de gepresteerde tijd te recupereren.

Het principe van recuperatie is onderhevig aan het sluiten van een lokaal akkoord met betrekking tot het ogenblik van recuperatie.

Zij hebben dat recht voor zover er minstens 2 uren gepresteerd zijn en zij hiervoor de vraag stellen..

4.4. Verminderbare aanpassingspremie bij wijziging van de structuur van de wacht- en continudiensten

Si l'entreprise vient à modifier ou à supprimer l'organisation du service de garde et de pause tournante, il est accordé aux travailleurs qui ont effectué
pendant minimum 3 années consécutives de telles prestations, à titre de mesure transitoire, une prime d'adaptation réductible pendant une période de cinq ans maximum.

Détails : voir CCT n° 72104.

5. Onvoorziene terugroeping naar het werk ((cao nr 72104)

Wanneer het bedrijf de organisatie van de wachten continudiensten wijzigt of afschaft, wordt aan de betrokken werknemers die minimum 3 jaar aaneensluitend zulke prestaties leverden, bij wijze van overgangsmaatregel, een verminderbare aanpassingspremie toegekend voor een maximale période van vijf jaar.

De verrichte arbeid wordt bezoldigd voor zijn werkelijke duur, overeenkomstig de bepalingen betreffende de overuren.

Bovendien wordt ter compensatie van de hinder die de werknemer ondervindt een forfaitaire vergoeding verleend overeenstemmend met 2 uren loon van de werknemer
in geval van terugroeping naar het werk op een dag dat gewoonlijk gewerkt wordt, en met 4 uren loon van de werknemer in geval van terugroeping op een zaterdag, een zondag, een wettelijke feestdag of zijn vervangingsdag.

Deze forfaitaire vergoeding dekt de verplaatsingstijd naar de plaats van interventie en het ongemak.

Indien de werknemer zijn eigen voertuig gebruikt om zich naar de arbeidsplaats te begeven, wordt hem de heen- en terugrit betaald op basis van het geldende kilometertarief voor dienstverplaatsingen met eigen voertuig.

Wanneer de werknemer wegens de terugroeping naar het werk uitgaven heeft moeten doen voor eten, ontvangt hij hiervoor een vergoeding op basis van een onkostennota overeenkomstig de regels van toepassing in de onderneming.

6. Belangrijke woon-werkverplaatsingen (cao nr 72105)

Voor personeelsleden met belangrijke woon-werkverplaatsingen, qua tijd en/of afstand, tengevolge van een mutatie, is een afwisselende 4dagen/5dagen per week bespreekbaar in de ondernemingsraad onder welbepaalde voorwaarden, zoals bijvoorbeeld, dienstnoodwendigheden, arbeidsorganisatie voor de dienst.

De vraag tot invoering van een dergelijke arbeidstijdregeling gaat uit van het betrokken personeelslid. Zo nodig kan de syndicale afvaardiging tussenkomen voor de individuele toepassing van de principes, vastgelegd door de ondernemingsraad.

De tewerkstelling in een afwisselende 4 dagen/5 dagen per week betreft de spreiding van de arbeidsprestaties over een aaneengesloten période
van 2 weken. De bestaande arbeidsovereenkomst wordt, behoudens de arbeidstijdregeling, niet gewijzigd.

7. Glijdend uurrooster (cao nr 132623)

Toelaten een stelsel van glijdende uurroosters (verder) te gebruiken dat een evenwicht bevordert tussen beroepsleven en privé leven.

Dit kan enkel door middel van een aanpassingvan het arbeidsreglement in de ondernemingsraad of bij  ontstentenis door middel van een ondernemingsCAO  ondertekend door aile syndicale organisaties die huidige CAO ondertekend hebben en vertaald in een arbeidsreglement.

Voor de werknemers tewerkgesteld in een regime van glijdend uurrooster verstaat men onder de wekelijkse arbeidsduur van 38 u een gemiddelde wekelijkse arbeidsduur van 38u berekend op een referteperiode van maximum een jaar.

De toepassingsmodaliteiten van deze uurroosters worden op ondernemingsniveau bepaald in het arbeidsreglement.

In de bedrijven waar glijdende uurroosters bestaan, behoudt elke werknemer het recht om vrij begin- en einduur van de dag te kiezen, binnen de grenzen bepaald in het arbeidsreglement.

Toepasselijke collectieve arbeidsovereenkomst: om de integrale tekst te lezen, klik op het registratienummer.

Datum CAO
01/10/2020
Registratienr
161756
Geldig van
01/11/2020
Geldig tot
-
Neerleggingsdatum
09/10/2020
Registratiedatum
05/11/2020
Reikwijdte
Werknemers waarop de CAO van 29/09/2003 betreffende de arbeids- en loonvoorwaarden
Onderwerp
Recuperatie van effectieve wachtprestaties op een zondag of een feestdag
BS Bericht van neerlegging
01/12/2020
Algemeen verbindend verklaring
Gevraagd
Algemeen verbindend verklaard door Koninklijk Besluit van
15/03/2021
Gepubliceerd in het B.St. van
19/04/2021
Keywords
ARBEID TIJDENS WEEKENDS EN OP FEESTDAGEN, ARBEIDSDUURMODALITEITEN

Datum CAO
01/02/2016
Registratienr
132623
Geldig van
01/01/2016
Geldig tot
-
Neerleggingsdatum
16/02/2016
Registratiedatum
07/04/2016
Onderwerp
arbeidsduur
BS Bericht van neerlegging
20/04/2016
Algemeen verbindend verklaring
-
Algemeen verbindend verklaard door Koninklijk Besluit van
02/02/2017
Gepubliceerd in het B.St. van
08/03/2017
Keywords
ARBEIDSDUUR IN UREN, ARBEIDSDUURMODALITEITEN, ARBEIDSDUURFLEXIBILITEIT, DEELTIJDSE ARBEID

Datum CAO
29/11/2007
Registratienr
86426
Geldig van
01/01/2007
Geldig tot
-
Neerleggingsdatum
20/12/2007
Registratiedatum
22/01/2008
Onderwerp
sociale programmatie
BS Bericht van neerlegging
21/02/2008
Algemeen verbindend verklaring
-
Algemeen verbindend verklaard door Koninklijk Besluit van
29/06/2008
Gepubliceerd in het B.St. van
28/10/2008
Keywords
LONEN, VAKANTIEGELD, EINDEJAARSPREMIE, EENMALIGE PREMIE, ALTERNATIEF VOORDEEL/BELONINGSWIJZE (EXCL. PREMIE, CHEQUE, BONUS), ARBEIDSDUURFLEXIBILITEIT, OVERUREN, SYNDICALE PREMIE, SOCIALE VREDE

Datum CAO
29/09/2003
Registratienr
72104
Geldig van
01/01/2002
Geldig tot
-
Neerleggingsdatum
15/03/2004
Registratiedatum
27/07/2004
Onderwerp
loon- en arbeidsvoorwaarden
BS Bericht van neerlegging
12/08/2004
Algemeen verbindend verklaring
-
Algemeen verbindend verklaard door Koninklijk Besluit van
01/09/2004
Gepubliceerd in het B.St. van
20/10/2004
Keywords
LONEN, PLOEGEN- EN NACHTARBEID, ARBEID TIJDENS WEEKENDS EN OP FEESTDAGEN, EINDEJAARSPREMIE, ALTERNATIEF VOORDEEL/BELONINGSWIJZE (EXCL. PREMIE, CHEQUE, BONUS), AANVULLENDE PENSIOENEN EN GROEPSVERZEKERINGEN, WINSTDEELNEMING/NIET-RECURRENT RESULTAATSGEBONDEN VOORDEEL-CAO 90, FUNCTIECLASSIFICATIE, ARBEIDSDUUR IN UREN, ARBEIDSDUURFLEXIBILITEIT, OVERUREN

Datum CAO
19/02/2004
Registratienr
72105
Geldig van
01/01/2003
Geldig tot
-
Neerleggingsdatum
10/03/2004
Registratiedatum
27/07/2004
Onderwerp
sociale programmatie
BS Bericht van neerlegging
12/08/2004
Algemeen verbindend verklaring
-
Algemeen verbindend verklaard door Koninklijk Besluit van
01/09/2004
Gepubliceerd in het B.St. van
30/09/2004
Keywords
LONEN, MAALTIJDCHEQUES, EINDEJAARSPREMIE, ALTERNATIEF VOORDEEL/BELONINGSWIJZE (EXCL. PREMIE, CHEQUE, BONUS), AANVULLENDE PENSIOENEN EN GROEPSVERZEKERINGEN, WINSTDEELNEMING/NIET-RECURRENT RESULTAATSGEBONDEN VOORDEEL-CAO 90, OPLEIDING (EXCL. SYNDICALE VORMING), RISICOGROEPEN, WELZIJN OP HET WERK, SYNDICALE PREMIE, SOCIALE VREDE

Historiek
01/01/2002 31/12/2050 070103 Arbeidsduur: uurrooster (nieuwe statuten)