070102 Overuren (nieuwe statuten)

Paritair (sub-)Comité nr.:
326.00.00-00.00

Bijwerking: 09/08/2022
Geldig vanaf: 01/01/2002

Definitie van overuren en van bijkomende uren.

In het Paritair Comité voor het gas- en elektriciteitsbedrijf werd op 29 september 2003 een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten betreffende de arbeids- en loonvoorwaarden (nr. 72104/CO/326).

1. Algemene regel

De ondernemingen verbinden zich ertoe het verrichten van overuren te beperken tôt een met de werkelijke eisen van de dienst verenigbaar minimum, behoudens de gevallen van overmacht en tevens rekening houdend met de wettelijke beperkingen terzake.

2. Definities

Worden als "overuren" beschouwd de arbeidsuren volbracht boven de dagelijkse grens vastgesteld in het uurrooster dat van toepassing is op de werknemer op het moment van de prestatie, te weten:

  • in het raam van een normaal vast uurrooster, zijn de overuren degene die dit uurrooster overschrijden, m.a.w boven de 7,75 uren voor de 4 dagen van de week waarop men 7,75 uren, in principe van maandag tot donderdag, en boven de 7 uren voor de 5de prestatiedag van de week;
  • in het raam van een normaal glijdend uurrooster, zijn de overuren degene die de maximale duur van de dag overschrijden, m.a.w. 9 uren;
  • in het raam van een alternatief uurrooster, zijn de overuren degene die de voorziene arbeidsduur van het uurrooster van de dag waarop deze prestatie verricht wordt, overschrijden;
  • de wekelijkse grens van 38 uren; de gelijkgestelde perioden zijn in deze grens inbegrepen;
  • en, in ieder geval, boven de jaargrens van 1656,8 uren.

Worden "bijkomende uren" genoemd, de uren verricht boven de deeltijdse contractuele wekelijkse arbeidstijd wanneer deze minder bedraagt dan de conventionele arbeidsduur van 38 uren per week en dit tot een maximum van 12 uren per maand. De uren die dit maximum overschrijden worden als overuren aangezien.

3. Onvoorziene terugroeping naar het werk

Onder "onvoorziene terugroeping naar het werk" verstaat men de terugroeping van een werknemer die na volbrachte dagtaak naar huis is teruggekeerd of op een dag waarop hij niet werkt, wat de reden van deze inactiviteit ook moge zijn, en van deze eventuele terugroeping in de loop van de dag of voordien niet werd ingelicht. Het betreft hier werknemers die geen wachtdienst vervullen op het ogenblik van de terugroeping.

De verrichte arbeid wordt bezoldigd voor zijn werkelijke duur, overeenkomstig de bepalingen betreffende de overuren.

Bovendien wordt ter compensatie van de hinder die de werknemer ondervindt een forfaitaire vergoeding verleend overeenstemmend met 2 uren loon van de werknemer in geval van terugroeping naar het werk op een dag dat gewoonlijk gewerkt wordt, en met 4 uren loon van de werknemer in geval van terugroeping op een zaterdag, een zondag, een wettelijke feestdag of zijn vervangingsdag. Deze forfaitaire vergoeding dekt de verplaatsingstijd naar de plaats van interventie en het ongemak.

Indien de werknemer zijn eigen voertuig gebruikt om zich naar de arbeidsplaats te begeven, wordt hem de heen- en terugrit betaald op basis van het geldende kilometertarief voor dienstverplaatsingen met eigen voertuig.

Wanneer de werknemer wegens de terugroeping naar het werk uitgaven heeft moeten doen voor eten, ontvangt hij hiervoor een vergoeding op basis van een onkostennota overeenkomstig de regels van toepassing in de onderneming.

4. Solidariteitsregel

Bij afwezigheid ingevolge een beslissing van de directie (bv. het in opleiding sturen van een personeelslid in continudienst of wacht- en permanentiedienst) of op uitnodiging van de Directie (b.v. Ondernemingsraad, CPBW, paritair overleg) duidt de directie een vervanger aan.

De directie duidt eveneens een vervanger aan bij ziekte of arbeidsongeval van een personeelslid in continudienst, in zoverre de directie of de hiërarchische lijn hiervan tijdig verwittigd werd.

Indien de directie of de hiërarchische lijn niet tijdig werd verwittigd, zal het personeelslid wiens beurtrol afgelopen is, deze beurtrol verderzetten tôt een vervanger werd aangeduid.

In beide gevallen is er sprake van meer prestaties, geleverd door de plaatsvervanger.

In de andere gevallen moeten de personeelsleden de continuïteit van de dienst verzekeren en zelf hun vervanger zoeken als zij afwezig wensen te blijven. In deze gevallen worden de door de vervanger verrichte prestaties niet als meer prestaties beschouwd.

De toepassing van de solidariteitsregel mag niet indruisen tegen wettelijke en conventionele bepalingen

Toepasselijke collectieve arbeidsovereenkomst: om de integrale tekst te lezen, klik op het registratienummer.

Datum CAO
29/09/2003
Registratienr
72104
Geldig van
01/01/2002
Geldig tot
-
Neerleggingsdatum
15/03/2004
Registratiedatum
27/07/2004
Onderwerp
loon- en arbeidsvoorwaarden
BS Bericht van neerlegging
12/08/2004
Algemeen verbindend verklaring
-
Algemeen verbindend verklaard door Koninklijk Besluit van
01/09/2004
Gepubliceerd in het B.St. van
20/10/2004
Keywords
LONEN, PLOEGEN- EN NACHTARBEID, ARBEID TIJDENS WEEKENDS EN OP FEESTDAGEN, EINDEJAARSPREMIE, ALTERNATIEF VOORDEEL/BELONINGSWIJZE (EXCL. PREMIE, CHEQUE, BONUS), AANVULLENDE PENSIOENEN EN GROEPSVERZEKERINGEN, WINSTDEELNEMING/NIET-RECURRENT RESULTAATSGEBONDEN VOORDEEL-CAO 90, FUNCTIECLASSIFICATIE, ARBEIDSDUUR IN UREN, ARBEIDSDUURFLEXIBILITEIT, OVERUREN

Historiek
01/01/2002 31/12/2050 070102 Overuren (nieuwe statuten)