070302 Nieuwe arbeidsregelingen (grote flexibiliteit)

Paritair (sub-)Comité nr.:
323.00.00-00.00

Bijwerking: 06/03/2024
Geldig vanaf: 01/01/2024

Op sectoraal vlak werd er een overeenkomst gesloten betreffende de nieuwe arbeidsregelingen.

1. Algemeen

De nieuwe arbeidsregelingen (Wet van 17 maart 1987 betreffende de invoering van nieuwe arbeidsregelingen in de ondernemingen), ook grote flexibiliteit genoemd, zijn nieuwe vormen van arbeidsorganisatie die tot doel hebben een optimaal gebruik van de productiemiddelen te bevorderen. De wetgeving met betrekking tot deze nieuwe arbeidsregelingen biedt de werkgever dan ook de mogelijkheid af te wijken van een aantal wettelijke bepalingen.

Toegelaten afwijkingen:

  • arbeidsduur: de normale grenzen van de arbeidsduur die worden voorgeschreven door de Wet of door een collectieve arbeidsovereenkomst mogen worden overschreden (maximum 12 uren per dag);
  • zondagsrust: de werknemers mogen op zondag worden tewerkgesteld;
  • feestdagen: er mag worden afgeweken van het verbod om werknemers op wettelijke feestdagen tewerk te stellen, van de verplichting om een feestdag die met een gewone inactiviteitsdag samenvalt te vervangen en van de verplichting om de arbeid verricht op een feestdag te compenseren door inhaalrust op een normale activiteitsdag;
  • nachtwerk: de werknemers die ouder zijn dan 18 jaar mogen ‘s nachts tewerkgesteld worden;
  • bouwwerken: er mag afgeweken worden van het verbod om bouwwerken uit te voeren op zaterdag en zondag (verbod ingevoerd door de Wet van 6 april 1960).

Om nieuwe arbeidsregelingen in een onderneming of een activiteitssector te kunnen invoeren, moet daartoe bij het bevoegd paritair comité (of paritair subcomité) een aanvraag worden ingediend door een van de organisaties die deel uit maken van dat comité.

Indien na het aanhangig maken van een aanvraag bij het paritair comité een collectieve arbeidsovereenkomst is gesloten, moet de werkgever:

  • de bijzondere procedure voor het invoeren van nieuwe arbeidsrege­lingen in de onderneming, zoals bepaald door deze cao, naleven;
  • de afwijkingen op de traditionele wetgeving in acht nemen waarvan de sectorale cao de toepassing toelaat. De sectorale cao kan namelijk, hetzij de draagwijdte van de mogelijke afwijkingen beperken, hetzij bijkomende voorwaarden bepalen.

2. PC 323

In het paritair comité voor het beheer van de gebouwen, de vastgoedmakelaars en de dienstboden werd op 29 januari 2024 een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten betreffende de arbeidsduur (nr. 186323/CO/323).

De grenzen van de dagelijkse arbeidsduur kunnen overschreden worden op voorwaarde dat deze arbeidstijd niet meer beloopt dan 12 uren per dag.

2.1 Badplaatsen, luchtkuuroorden en toeristische centra

In badplaatsen, luchtkuuroorden en toeristische centra gelden volgende toelatingen:

a. Zondag- en feestdagenarbeid

In alle ondernemingen mogen op zon- of feestdagen werknemers worden tewerkgesteld.

b. Regime 10 uur per dag/4 dagen per week

Elke onderneming kan een arbeidsregime organiseren van 10 uur dagprestaties op voorwaarde dat voor  de betrokken werknemers gedurende de bepaalde periode er maximaal 4 dagen per week wordt  gewerkt.

De ondernemingen mogen evenwel een vijfde dag laten werken op voorwaarde dat een  weekgrens van  50 uur wordt in acht genomen, de oproeping van de werknemer een prestatie van ten minste 5  uur omvat en voor zover voor het aantal gewerkte uren een bijkomende compensatie wordt toegekend volgens de volgende regels:

  • 1 uur bijkomende compensatie voor een globale arbeidsduur boven 40 tot en met 44 uur;
  • 2 uur voor een globale arbeidsduur boven 44 tot en met 48 uur
  • 3 uur voor een globale arbeidsduur boven 48 tot en met 50 uur.

Het hierboven vermelde basisregime, dat normaal 4 dagen van 10 uur omvat kan ook anders worden gemoduleerd, binnen de volgende grenzen en volgens de volgende modaliteiten:

  • minimum een prestatie van 10 uur per dag moet worden voorzien;
  • op een totaal van 4 dagen moet de arbeidsduur tenminste 36 uur belopen of minstens gelijk zijn aan de van toepassing zijnde conventionele arbeidsduur;
  • de regeling inzake minimum duur van de terugroeping (5 uur) en bijkomende compensatie (boven de 40 uur) ook op gemoduleerde regimes toegepast.

c. Regime 12 uur/dag en 3 dagen/week

Elke onderneming kan een arbeidsregime invoeren van 12 uur per dag, gespreid over drie dagen per week. Dit regime geeft recht op een voltijds loon.

2.2 Ondernemingen die niet gevestigd zijn in badplaatsen, luchtkuuroorden en toeristische centra

Werknemers mogen tewerkgesteld worden op zondagen onder volgende cumulatieve voorwaarden:

  • Werknemers mogen maximaal 6 zondagen per kalenderjaar worden tewerkgesteld;
  • Voor het uitvoeren van volgende werkzaamheden: organisatie van of deelneming aan beurzen, opendeurdagen, kijkdagen, tentoonstellingen en andere gelijkaardige, occasionele activiteiten.

Een tewerkstelling op zondag binnen het kader van deze regeling, geeft recht op een compensatie, hetzij onder de vorm van een toeslag gelijk aan 50% van het verschuldigde loon voor de gepresteerde uren op zondag, hetzij in de vorm van extra inhaalrust gelijk aan 50% van de arbeidstijd gepresteerd op zondag.

2.3 Procedure

Wanneer de werkgever voornemens is nieuwe arbeidsregelingen in te voeren, moet hij voorafgaandelijk aan de werknemers schriftelijke informatie verstrekken omtrent het soort van arbeidssysteem en omtrent de factoren die de invoering ervan rechtvaardigen.

De ondernemingsraad ontvangt deze informatie. Bij ontstentenis van ondernemingsraad wordt de informatie aan de vakbondsafvaardiging gegeven. Bij ontstentenis van vakbondsafvaardiging wordt de informatie aan elke werknemer individueel verstrekt.

Toepasselijke collectieve arbeidsovereenkomst: om de integrale tekst te lezen, klik op het registratienummer.

Datum CAO
29/01/2024
Registratienr
186323
Geldig van
01/01/2024
Geldig tot
-
Neerleggingsdatum
20/02/2024
Registratiedatum
27/02/2024
Onderwerp
Arbeidsduur
BS Bericht van neerlegging
11/03/2024
Algemeen verbindend verklaring
Gevraagd
Algemeen verbindend verklaard door Koninklijk Besluit van
-
Gepubliceerd in het B.St. van
-
Keywords
-
Tekst aangepast op
29/02/2024

Historiek
01/01/2024 31/12/2050 070302 Nieuwe arbeidsregelingen (grote flexibiliteit)