46 Postnataal verlof

Paritair (sub-)Comité nr.:
322.01.00-00.00

Bijwerking: 18/06/2018
Geldig vanaf: 01/06/2018

Reden: geboorte van het kind of de meerling waarvan de afstamming te zijnen/ten haren opzichte vaststaat.

Maximumduur: 1 jaar ingaande ten laatste 1 jaar na de geboorte .

Modaliteiten: onbetaald verlof.

In het Paritair subcomité voor de erkende ondernemingen die buurtwerken of -diensten leveren werd op 2 mei 2018 een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten betreffende de toekenning van een conventioneel onbetaald postnataal verlof (nr. 146378/CO/322.01).

In deze collectieve arbeidsovereenkomst wordt met de uitdrukking "postnataal verlof' een periode bedoeld welke na het wettelijke bevallingsverlof komt; de uitdrukking betreffende het conventioneel postnataal verlof mag dus niet worden verward met deze voor het wettelijke verlof of tijdskrediet met motief of profylactisch verlof.

1. Reden

 Geboorte van het kind of de meerling waarvan de afstamming te zijnen/ten haren opzichte vaststaat.

2. Maximumduur

De werkgever staat, op verzoek van zijn betrokken werknemer, éénmalig een niet-verloond postnataal verlof toe met een maximumduur van één jaar ingaande ten laatste 1 jaar na de geboorte van het kind of de meerling waarvan de afstamming te zijnen/ten haren opzichte vaststaat.

3. Modaliteiten

3.1. Procedure

Deze periode wordt beschouwd als een schorsing van de arbeidsovereenkomst.

De werknemer licht zijn of haar werkgever schriftelijk in, over zijn of haar intentie om gebruik te maken van het recht op postnataal verlof, en voor welke duur, minstens een termijn van één maand vóór de aanvang van dat postnataal verlof.

Geen enkel postnataal verlof van minder dan één maand wordt toegestaan.

De werknemer verstrekt aan de werkgever, het document of de documenten tot staving van de geboorte van het kind, uiterlijk op het ogenblik waarop de schorsing of de vermindering van de arbeidsprestaties ingaan.

Na de schriftelijke kennisgeving kan de werkgever het recht op postnataal verlof uitstellen omwille van uitzonderlijke omstandigheden.

De werknemer kan het postnataal verlof indien gewenst vroegtijdig beëindigen en doet hiervoor een schriftelijke aanvraag. De werkgever kan deze vraag tot werkhervatting maximum 1 maand uitstellen. Na deze periode is de werkgever gehouden de werknemer opnieuwaan het werk te stellen.

Indien het postnataal verlof vroegtijdig wordt stopgezet, gaat het resterend deel definitief verloren.

3.2. Deeltijds regime

Dit verlof kan in een deeltijds regime opgenomen worden binnen de cumulatieve grenzen van:

de minimale wekelijkse arbeidsduur voorzien in artikel 7octies, tweede en derde lid van het KB van 12 juli 2009 betreffende de Dienstencheques.

de grenzen van de blokken van klanten, zoals bepaald binnen het uurrooster van de werknemer, zoals die van toepassing is voor de aanvang van het postnataal verlof.

Dit verlof kan gespreid worden over een maximumduur van twee jaar op verzoek van de betrokkene.

In dit geval wordt het loon proportioneel en door bijvoegsel aan de arbeidsovereenkomst gewijzigd.

Indien dit verlof in een deeltijds regime wordt opgenomen, wordt de afspraak schriftelijk vastgesteld in een bijlage aan de arbeidsovereenkomst met vermelding van de arbeidsregeling in het kader van postnataal verlof, de duur van het verlof en het nieuwovereengekomen werkrooster ingevolge artikel 11 bis van de wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten. In deze bijlage aan de arbeidsovereenkomst moet vermeld staan dat de werknemer automatisch op zijn/haar oorspronkelijke arbeidsovereenkomst terugvalt wanneer het postnataal verlof eindigt.

3.3. Impact van het verlof

De werkgever neemt de werkneemster onmiddellijk terug in dienst van de onderneming bij het verstrijken van de voorziene termijn van het postnataal verlof, met behoud van de loonschaal en met dezelfde arbeidsduur als vóór het postnataal verlof.

De periodes van schorsing van de uitvoering van de arbeidsovereenkomst die 3 maanden overschrijden tellen niet mee voor de berekening van de anciënniteit conform artikel 3, §3 van de CAO d.d. 25/08/2017 betreffende de loon -en arbeidsvoorwaarden.

3.4. Opbouw van rechten

Tijdens de opname van het postnataal verlof in het kader van deze CAO, wordt de arbeidsovereenkomst geschorst en zullen de algemene regels met betrekking tot het onbetaald verlof van toepassing zijn.

Wanneer de dagen postnataal verlof met andere dagen van inactiviteit samenvallen, is het de eerste oorzaak van schorsing die primeert, naar analogie met de regelgeving met betrekking tot de individuele vakantie.

Toepasselijke collectieve arbeidsovereenkomst: om de integrale tekst te lezen, klik op het registratienummer.

Datum CAO
02/05/2018
Registratienr
146378
Geldig van
01/06/2018
Geldig tot
-
Neerleggingsdatum
28/05/2018
Registratiedatum
15/06/2018
Onderwerp
conventioneel onbetaald postnataal verlof
BS Bericht van neerlegging
28/06/2018
Algemeen verbindend verklaring
-
Algemeen verbindend verklaard door Koninklijk Besluit van
17/08/2018
Gepubliceerd in het B.St. van
07/09/2018
Keywords
OUDERSCHAPSVERLOF EN VERLOF OM PERSOONLIJKE REDENEN

Historiek
01/06/2018 31/12/2999 46 Postnataal verlof