1902 Brussels Hoofdstedelijk Gewest - Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie - Fonds voor bestaanszekerheid "Fonds sociale maribel"

Paritair (sub-)Comité nr.:
319.00.00-00.00

Bijwerking: 01/01/2017
Geldig vanaf: 15/12/2014

Naam en adres

Fonds Sociale Maribel voor de instellingen en diensten die behoren tot het bevoegdheidsgebied van het Paritair  Comité voor de opvoedings- en huisvestingsinrichtingen en -diensten: Sainctelettesquare 13-15, 1000 Brussel.

Doel

  • ontvangen van de som van de bijdrageverminderingen ter bevordering van de tewerkstelling;
  • toekennen van de som van de bijdrageverminderingen aan de werkgevers die zich ertoe verbinden om een extra inspanning te leveren voor de tewerkstelling.

Bijdragen

Bedrag

Som van de bijdrageverminderingen Sociale Maribel.

Geïnd door:

De bijdrageverminderingen worden door de RSZ toegepast.

In het Paritair Comité voor de opvoedings- en huisvestingsinrichtingen en -diensten werd op 21 maart 2000 een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten houdende de oprichting van een fonds voor bestaanszekerheid genaamd “Fonds Sociale Maribel” en de vaststelling van zijn statuten .

Zij werd neergelegd op de Griffie van de Dienst der collectieve arbeidsbetrekkingen en geregistreerd op 5 maart 2001 onder het nummer 56675/CO/319. Het bericht van neerlegging verscheen in het Belgisch Staatsblad van 3 mei 2001.

Deze CAO werd gewijzigd door:

  • een CAO van 10 december 2014. Zij werd neergelegd op de Griffie van de Dienst der collectieve arbeidsbetrekkingen en geregistreerd op 21 april 2015 onder het nummer 126621/CO/319;
  • een CAO van 21 december 2017. Zij werd neergelegd op de Griffie van de Dienst der collectieve arbeidsbetrekkingen en geregistreerd op 5 maart 2018 onder het nummer 145008/CO/319..

Wij geven u hierna de bepalingen van deze CAO’s.

Sociale Maribel

Teneinde de tewerkstelling in de non-profit sector te bevorderen is onder bepaalde voorwaarden voorzien in een forfaitaire vermindering  van de werkgeversbijdragen per rechtgevende werknemer (KB 05/02/1997 - BS  27/02/1997).

De RSZ stort zelf het bedrag van de sociale Maribel door aan de verschillende sectoriële fondsen.

Voor meer informatie i.v.m. de sociale Maribel  : zie "Algemene onderrichtingen voor de werkgevers, deel 3.

Tekst van de CAO

A. OPRICHTING

Artikel 1

Bij deze collectieve arbeidsovereenkomst en bij toepassing van artikel 1, alinea 1, 1° van de Wet van 7 januari 1958 betreffende de Fondsen voor Bestaanszekerheid richt het Paritair Comité 319 een Fonds voor Bestaans­zekerheid op, waarvan de statuten hierna zijn vastgesteld.

Artikel 2

Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en op de werknemers van de opvoedings- en huisvestingsinrichtingen en -diensten die behoren tot het bevoegdheidsgebied van het Paritair Comité voor de opvoedings- en huisvestingsinrichtingen en -diensten (319).

Onder "werkgevers" wordt verstaan de werkgevers die hun voornaamste activiteit uitoefenen in één of meerdere activiteiten omschreven in artikel 1, 1° van het Koninklijk Besluit van 5 februari 1997 houdende maatregelen met het oog op de bevordering van de tewerkstelling in de non-profit sector, gewijzigd door de Koninklijke Besluiten van 5 mei 1997, 6 juli 1997, 16 april 1998 en volgende, en die georganiseerd zijn als vereniging zonder winstoogmerk of als instelling met een sociaal oogmerk waarvan de statuten bepalen dat de vennoten geen vermogensvoordeel nastreven.

Onder "werknemers" wordt verstaan het mannelijk en vrouwelijk werklieden- en bediendepersoneel.

Artikel 3

Deze collectieve arbeidsovereenkomst heeft uitwerking vanaf 1 januari 1999 en is voor onbepaalde duur gesloten.

Zij kan door elk van de partijen worden opgezegd voor 30 juni van ieder jaar met uitwerking op 1 januari van het daaropvolgend jaar.

De opzegging dient betekend te worden bij een ter post aangetekende brief, gericht aan de voorzitter van het paritair comité.

De voorzitter laat een kopie van de opzegging aan elk der ondertekenende partijen geworden alsook aan de Minister van Tewerkstelling en Arbeid alsook aan de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid.

B. STATUTEN

HOOFDSTUK I - Benaming en maatschappelijke zetel

Artikel 4

Vanaf 1 januari 1999 wordt een Fonds voor Bestaanszekerheid opgericht, genaamd "Fonds Sociale Maribel voor de instellingen en diensten behorend tot de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en die ressorteren onder het Paritair Comité van de opvoedings- en huisvestingsinrichtingen" hierna afgekort genoemd "Maribelfonds GG-BHG".

De maatschappelijke zetel van het Fonds Sociale Maribel voor de instellingen en diensten erkend en/of gesubsidieerd door de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest of door de Belgische federale overheid als Belgische Rode Kruis, instelling van openbaar nut, voor zover de werknemers werkzaam zijn in de opvangcentra voor asielzoekers, de noodopvangcentra, de centra voor winteropvang, of deze activiteiten omkaderen, en die ressorteren onder het Paritair Comité van de opvoedings- en huisvestingsinrichtingen en -diensten is gevestigd te 1000 Brussel, Sainctelettesquare 13-15. (zie CAO van 10 april 2014)

De administratieve zetel van het Fonds is gevestigd te 1000 Brussel, Handelskaai 48. Deze zetel kan bij unanieme beslissing van de Raad van Beheer van het Fonds, voorzien bij artikel 12, elders overgeplaatst worden. De Raad van Beheer betekent zijn beslissing aan de Voorzitter van het Paritair Comité en aan de Minister van Tewerkstelling en Arbeid.

Vanaf 01.01.2017 is de benaming van dit fonds voor bestaanszekerheid: "Fonds Sociale Maribel voor de instellingen en diensten die behoren tot het bevoegdheidsgebied van het Paritair  Comité voor de opvoedings- en huisvestingsinrichtingen en -diensten.

HOOFDSTUK II - Doel

Artikel 5

Het Fonds voor Bestaanszekerheid opgericht door deze collectieve arbeidsovereenkomst heeft als enig doel vanaf zijn inwerkingtreding het beheer van de gemutualiseerde som van de bijdrageverminderingen bedoeld in artikel 2 van het Koninklijk Besluit van 5 februari 1997 houdende maatregelen met het oog op de bevordering van de tewerkstelling in de non-profitsector, en het Koninklijk Besluit van 16 april 1998.

Het Fonds is belast, overeenkomstig de bepalingen van het Ministerieel Besluit getroffen in uitvoering van artikel 2, alinea 3 van het Koninklijk Besluit van 5 februari 1997, met:

-      het ontvangen van de som van de bijdrageverminderingen ter bevordering van de tewerkstelling, zoals bepaald door de Federale Overheid en toegekend door de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid;

-      het toekennen van de som van de bijdrageverminderingen aan de werkgevers die zich ertoe verbinden om een extra inspanning te leveren voor de tewerkstelling volgens de modaliteiten voorzien in het Koninklijk Besluit van 5 februari 1997 en 16 april 1998, en volgens de modaliteiten bepaald door de collectieve arbeidsovereen­komsten en de uitvoeringsmodaliteiten zoals beslist door de Raad van Beheer van het Fonds.

Artikel 6

Binnen het doel omschreven in artikel 5 kan het Fonds de toelating vragen om een gedeelte van de som van de bijdrageverminderingen bedoeld in artikel 5 van deze overeenkomst te gebruiken ter dekking van de personeels-, innings- en administratiekosten.

Artikel 7

Binnen het doel omschreven in artikel 5 en voor de periode vanaf zijn inwerkingtreding vervult het Fonds alle opdrachten toevertrouwd aan de sectorale fondsen door en/of krachtens het Koninklijk Besluit van 5 februari 1997.

Artikel 8

Het Fonds wordt de toelating verleend een beheersovereenkomst te sluiten met de Minister van Tewerkstelling en Arbeid.

HOOFDSTUK III - Financiering

Artikel 9

De geldmiddelen van het Fonds bestaan voor de periode vanaf zijn inwerkingtreding uit:

-      de som van de bijdrageverminderingen vermeld in artikel 5, alinea 1 van deze collectieve arbeids­overeenkomst, met inbegrip van de renten;

-      de andere geldmiddelen die zouden toegekend worden door de reglementering van de overheid of door een sectorale arbeidsovereenkomst om de in artikel 10 bedoelde administratiekosten te dekken.

Artikel 10

De administratiekosten worden elk jaar vastgesteld door de Raad van Beheer voorzien bij artikel 12.

Deze kosten worden uitsluitend gedekt door:

-      de tussenkomsten bedoeld in artikel 6;

-      de eventuele middelen die ter beschikking worden gesteld door de overheid of door een sectorale collectieve arbeidsovereenkomst.

De administratiekosten omvatten eveneens de kosten voor de tussenkomst van de bedrijfsrevisor aangeduid door de Raad van Beheer van het Fonds, in uitvoering van de beheersovereenkomst met de Minister van Tewerkstelling en Arbeid.

HOOFDSTUK IV -  Rechthebbenden, toekenning en betaling van de bijdrage­verminderingen

Artikel 11

De betrokken werkgevers ontvangen de tussenkomsten van het Fonds volgens de modaliteiten voorzien door de collectieve arbeidsovereenkomsten die met betrekking tot de Sociale Maribel in het bevoegd paritair comité worden gesloten en volgens de uitvoeringsmodaliteiten zoals beslist door de Raad van Beheer van het Fonds.

(...)

 

Toepasselijke collectieve arbeidsovereenkomst: om de integrale tekst te lezen, klik op het registratienummer.

Datum CAO
21/12/2017
Registratienr
145008
Geldig van
01/01/2017
Geldig tot
-
Neerleggingsdatum
31/01/2018
Registratiedatum
05/03/2018
Onderwerp
wijziging van de statuten van een fonds voor bestaanszekerheid, genaamd 'Fonds Sociale Maribel voor de instellingen en diensten behorend tot de gemeenschappelijke gemeenschapscommissie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en die ressorteren onder het Paritair Comité voor de opvoedings- en huisvestingsinrichtingen' - BICO
BS Bericht van neerlegging
15/03/2018
Algemeen verbindend verklaring
-
Algemeen verbindend verklaard door Koninklijk Besluit van
17/08/2018
Gepubliceerd in het B.St. van
12/09/2018
Keywords
SOCIALE MARIBEL, FONDSEN VOOR BESTAANSZEKERHEID

Datum CAO
10/12/2014
Registratienr
126621
Geldig van
15/12/2014
Geldig tot
-
Neerleggingsdatum
02/03/2015
Registratiedatum
21/04/2015
Onderwerp
overplaatsing van de zetel van het 'Fonds Sociale Maribel voor de instellingen en diensten behorend tot de gemeenschappelijke gemeenschapscommissie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest'
BS Bericht van neerlegging
05/05/2015
Algemeen verbindend verklaring
-
Algemeen verbindend verklaard door Koninklijk Besluit van
26/10/2015
Gepubliceerd in het B.St. van
20/11/2015
Keywords
SOCIALE MARIBEL, FONDSEN VOOR BESTAANSZEKERHEID

Historiek
15/12/2014 31/12/2999 1902 Brussels Hoofdstedelijk Gewest - Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie - Fonds voor bestaanszekerheid "Fonds sociale maribel"
01/01/1999 14/12/2014 1902 Brussels Hoofdstedelijk Gewest - Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie - Fonds voor bestaanszekerheid "Fonds sociale maribel"