120103 Patronale tussenkomst in de vervoerskosten: regels (Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie)

Paritair (sub-)Comité nr.:
319.00.00-00.00

Bijwerking: 22/12/2010
Geldig vanaf: 01/01/2001

Openbaar vervoer:

  • vervoer per spoor: volgens de tabellen van de NAR.
  • gemeenschappelijk openbaar vervoer:
    • volgens de tabellen van de NAR wanneer de prijs van het vervoer in verhouding tot de afstand staat.
    • 71,8 % van de prijs van de treinkaart in tweede klasse tot en met een afstand van 7 kilometer, wanneer de prijs een eenheidsprijs is.

Privévervoer:

  • Loonplafond: neen
  • Minimale afstand: 4 km.
  • Bedrag: volgens de tabellen van de NAR.

Fiets:

  • Bedrag: 0,1487 EUR per afgelegde kilometer

In het Paritair Comité voor de opvoedings- en huisvestingsinrichtingen en diensten werd op 17 december 2001 een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten (nr. 71693/CO/319).

1. Toepassingsgebied

Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en de werknemers van de inrichtingen en diensten welke ressorteren onder het paritair comité voor de opvoedings- en huisvestingsinrichtingen en diensten die erkend en/of gesubsidieerd zijn door de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

2. Patronale bijdrage

De werkgevers dragen bij in de vervoerkosten van alle werknemers overeenkomstig de tabel als bijlage gevoegd bij het koninklijk besluit van 28 juli 1962 tot vaststelling van het bedrag en de wijze van betaling van de werkgeversbijdrage in het verlies geleden door de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen ingevolge de uitgifte van abonnementen voor werklieden en bedienden voor het aantal kilometers afgelegd tussen de verblijfplaats van de werknemers en hun werkplaats, welk het vervoermiddel ook zij. Desalniettemin zal de tegemoetkoming van de werkgever voor een privé-voertuig slechts gelden vanaf de afstand van minimaal 4 kilometer.
Met de werkplaats wordt iedere plaats gelijkgesteld waar de werknemers worden opgenomen door een vervoermiddel dat eigendom is van de instelling of volledig door deze laatste wordt betaald.

De bijdrage van de werkgevers in de vervoerkosten m.b.t. het stedelijk openbaar vervoer, wordt forfaitair vastgesteld en bedraagt 60 % van de effectief door de werknemers betaalde prijs. De CAO 19octies van 20 februari 2009 verhoogt het percentage van 60 naar 71,8%.

3. Fiets

De tegemoetkoming van de werkgevers in de kosten voor verplaatsing per fiets wordt, vanaf de eerste kilometer, forfaitair vastgesteld op 0,1487 EUR per km. (6 BEF per km).

4. Modaliteiten

Ingeval de werknemer de afstand niet kan bewijzen aan de hand van reisbewijzen, wordt de afstand in elke inrichting vastgesteld in gemeenschappelijk overleg tussen de partijen.

De bijdrage van de werkgever geldt niet voor de dagen waarop de werknemer niet heeft gewerkt, om welke reden het ook zij, behalve ingeval de gerechtigde een reisbewijs heeft moeten kopen dat niet nog eens kan worden gebruikt, noch terugbetaald.

De bijdrage van de werkgevers in de door de werknemers gedragen vervoerkosten wordt maandelijks betaald voor de werknemers met een maandabonnement, of ter gelegenheid van de betaalperiode die in de inrichting gebruikelijk is voor de vervoerbewijzen die geldig zijn voor een week.

Teneinde de voordelen te kunnen genieten, moeten elke betrokken werknemer een attest invullen, waarvan het model als bijlage aan deze collectieve arbeidsovereenkomst is toegevoegd.

Toepasselijke collectieve arbeidsovereenkomst: om de integrale tekst te lezen, klik op het registratienummer.

Datum CAO
17/12/2001
Registratienr
71693
Geldig van
-
Geldig tot
-
Neerleggingsdatum
03/01/2002
Registratiedatum
28/06/2004
Onderwerp
financïele bijdrage in de vervoerkosten
BS Bericht van neerlegging
20/07/2004
Algemeen verbindend verklaring
-
Algemeen verbindend verklaard door Koninklijk Besluit van
12/01/2007
Gepubliceerd in het B.St. van
15/02/2007
Keywords
VERGOEDINGEN VOOR VERPLAATSINGSKOSTEN

Historiek
01/01/2001 31/12/2999 120103 Patronale tussenkomst in de vervoerskosten: regels (Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie)