040102 Bezoldigingsvoorwaarden - Opvangcentra voor asielzoekers van het Rode Kruis - Vlaanderen - Humanitaire Diensten

Paritair (sub-)Comité nr.:
319.00.00-00.00

Bijwerking: 29/08/2012
Geldig vanaf: 01/07/2012

In het Paritair Comité voor de opvoedings- en huisvestingsinrichtingen en -diensten werd op 3 juli 2012 een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten betreffende de loonvoorwaarden in de opvangcentra voor asielzoekers van het Rode Kruis - Vlaanderen - Humanitaire Diensten.

Wij geven u hierna de tekst van deze CAO.

Artikel 1

Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgever en de werknemers die ressorteren onder het paritair comité voor de opvoedings- en huisvestingsinrichtingen en -diensten, en die erkend en gesubsidieerd zijn door de Belgische federale overheid als Belgische Rode Kruis (afdeling Rode Kruis-Vlaanderen - Humanitaire Diensten), instelling van openbaar nut, voor zover de werknemers werkzaam zijn in de opvangcentra voor asielzoekers, de noodopvangcentra, de centra voor winteropvang of deze activiteiten omkaderen.

Artikel 2

Onder werknemers wordt verstaan: het vrouwelijk en mannelijk werklieden- en bediendepersoneel.

Artikel 3

De bepalingen van deze collectieve arbeidsovereenkomst stellen de algemene regels vast welke van toepassing zijn op al de werknemers en beogen de minimumlonen te bepalen.

Aan partijen wordt de vrijheid gelaten gunstiger voorwaarden overeen te komen, mits rekening te houden met de bijzondere bekwaamheid en de persoonlijke verdiensten van de betrokkenen.

Zij mogen geen afbreuk doen aan de bepalingen welke voor de werknemers gunstiger zijn, daar waar dergelijke toestand bestaat.

Artikel 4

Het loon van de werknemer wordt vastgesteld in het barema verbonden aan zijn functie.

Artikel 5

§1. Aan de werknemer die de functie van klusjesman uitoefent in de opvangcentra voor asielzoekers wordt de graad van logistiek personeel klasse 3 toegekend.

§2. Aan de werknemer die de functie van administratief medewerker uitoefent in de opvangcentra voor asielzoekers wordt de graad van administratief personeel klasse 2 toegekend.

§3. Aan de werknemer die de functie van facilitair medewerker of nachtbegeleider uitoefent in de opvangcentra voor asielzoekers wordt de graad van begeleidend en verzorgend personeel klasse 2A toegekend.

§4. Aan de werknemer die de functie van begeleider uitoefent in de opvangcentra voor asielzoekers wordt de graad van begeleidend personeel klasse 1 toegekend.

§5. Aan de werknemer die de functie van voogd of stafmedewerker uitoefent in de centra voor asielzoekers of in de hoofdzetel wordt de graad van begeleidend personeel klasse 1 toegekend.

Artikel 6

§1. Het barema 15 wordt toegekend aan de titularissen van de graad van logistiek personeel klasse 3 - klusjesman in de opvangcentra voor asielzoekers.

§2. Het barema 342 wordt toegekend aan de titularissen van de graad van administratief personeel klasse 2 - administratief medewerker in de opvangcentra voor asielzoekers.

§3. Het barema 224 wordt toegekend aan de titularissen van de graad van begeleidend en verzorgend personeel klasse 2A - facilitair medewerker of nachtbegeleider in de opvangcentra voor asielzoekers.

§4. Het barema 232 wordt toegekend aan de titularissen van de graad van begeleidend personeel klasse 1 - begeleider in de opvangcentra voor asielzoekers.

§5. Het barema 237 wordt toegekend aan de titularissen van de graad van begeleidend personeel klasse 1 - voogd of stafmedewerker in de centra voor asielzoekers of in de hoofdzetel.

Artikel 7

De barema's zoals bepaald in artikel 6 van deze collectieve arbeidsovereenkomst zijn opgenomen in de bijlage bij deze collectieve arbeidsovereenkomst.

Zij worden beschouwd als zijnde in overeenstemming met het spilindexcijfer 110.51 (basis 2004), vereffening aan 117,17% op 1 september 2008.

Bij het sluiten van deze collectieve arbeidsovereenkomst geldt de vereffeningscoëfficiënt van 124,34% die sinds 1 februari 2012 van kracht is.

Artikel 8

§1. Al de in deze collectieve arbeidsovereenkomst voorziene lonen, evenals de werkelijk uitbetaalde lonen, worden gekoppeld aan het indexcijfer van de consumptieprijzen van het Rijk, overeenkomstig de modaliteiten welke zijn vastgesteld bij de wet van 2 augustus 1971 houdende inrichting van een stelsel waarbij de wedden, lonen, pensioenen, toelagen en tegemoetkomingen ten laste van de openbare schatkist, sommige sociale uitkeringen, de bezoldigingsgrenzen waarmede rekening dient gehouden bij de berekening van sommige bijdragen van de sociale zekerheid van de arbeiders, alsmede de verplichtingen op sociaal gebied opgelegd aan de zeifstandigen, aan het indexcijfer van de consumptieprijzen worden gekoppeld.

Zij worden beschouwd als zijnde in overeenstemming met het spilindexcijfer 110.51 (basis 2004), vereffening aan 117,17% op 1 september 2008.

Bij het sluiten van deze collectieve arbeidsovereenkomst geldt de vereffeningscoëfficiént van 124,34% die sinds 1 februari 2012 van kracht is.

§2. Het geïndexeerde maandloon is gelijk aan het door twaalf gedeelde geïndexeerde jaarloon met twee decimalen.

Het geïndexeerde uurloon is gelijk aan het door 1976 (in het steisel van de 38-urenweek) gedeelde jaarloon, met vier decimalen.

De afronding gebeurt door het cijfer na de af te ronden decimaal te verwaarlozen als het lager is dan vijf en door het af te ronden decimaal naar de hogere eenheid te brengen als gelijk is aan of hoger is dan vijf.

Artikel 9

Voor het bepalen van de baremieke anciënniteit van de werknemer komen minimaal de arbeidsdagen en de gelijkgestelde dagen in aanmerking die de werknemer heeft verworven in de organisatie.

Hierbij wordt geen afbreuk gedaan aan de baremieke anciënniteit zoals toegekend op de datum van inwerkingtreding van deze collectieve arbeidsovereenkomst.

Artikel 10

§1. Partijen komen overeen om de barema's die van kracht zijn op datum van ondertekening van deze collectieve arbeidsovereenkomst geleidelijk aan te passen aan de referentiebarema's mits hiervoor uitdrukkelijk een toereikende subsidiëring door de federale overheid wordt voorzien.

§2. Voor de toepassing van deze collectieve arbeidsovereenkomst wordt verstaan onder referentiebarema's: de loonbarema's die van kracht zijn in de organisaties die ressorteren onder het paritair subcomité voor de opvoedings- en huisvestingsinrichtingen en -diensten van de Vlaamse Gemeenschap (319.01), geïndexeerd.

§3. Partijen komen overeen om, rekening houdende met de financiële situatie van de organisatie en met een toereikende subsidiëring van de organisatie door de Belgische federale overheid, jaarlijks te overleggen teneinde na te gaan welke stappen gezet kunnen worden om de toepasselijke barema's, zoals bepaald in de bijlage bij deze collectieve arbeidsovereenkomst, aan te passen zoals voorzien in §1 en §2 van dit artikel.

Artikel 11

Deze collectieve arbeidsovereenkomst treedt in werking op 1 juli 2012.

Zij is gesloten voor onbepaalde duur. Zij kan worden opgezegd door elk van de partijen, met een opzegtermijn van zes maanden gericht bij een ter post aangetekende brief aan de voorzitter van het Paritair Comité voor de opvoedings- en huisvestingsinrichtingen en -diensten.

Toepasselijke collectieve arbeidsovereenkomst: om de integrale tekst te lezen, klik op het registratienummer.

Datum CAO
03/07/2012
Registratienr
110539
Geldig van
01/07/2012
Geldig tot
-
Neerleggingsdatum
12/07/2012
Registratiedatum
06/08/2012
Onderwerp
loonvoorwaarden
BS Bericht van neerlegging
21/08/2012
Algemeen verbindend verklaring
-
Algemeen verbindend verklaard door Koninklijk Besluit van
03/04/2013
Gepubliceerd in het B.St. van
14/08/2013
Keywords
LONEN, FUNCTIECLASSIFICATIE

Historiek
01/07/2012 31/12/2999 040102 Bezoldigingsvoorwaarden - Opvangcentra voor asielzoekers van het Rode Kruis - Vlaanderen - Humanitaire Diensten