1902 Fonds voor Bestaanszekerheid Solidariteit 2de pijler

Paritair (sub-)Comité nr.:
317.00.00-00.00

Bijwerking: 05/03/2015
Geldig vanaf: 01/01/2014
Geldig tot: 01/01/2014

In het Paritair Comité voor de bewakings-en/of toezichtdiensten werd op 11 september 2014 een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten betreffende een oprichting en vaststelling van de statuten van het Fonds voor Bestaanszekerheid Solidariteit 2de pijler voor de bewakingsdiensten. Ze werd neergelegd op de Griffie van de Dienst der collectieve arbeidsbetrekkingen en geregistreerd op 25 september 2014 onder het nummer 123595/CO/317. Het bericht van neerlegging verscheen in het Belgisch Staatsblad van 3 oktober 2014.

Wij geven u hierna de tekst van deze CAO.

Artikel 1 

Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers die onder het Paritair Comité voor de bewakings- en/of toezichtsdiensten vallen, ongeacht of de werking ervan al dan niet is toegestaan door het Ministerie van Binnenlandse Zaken, en op hun werknemers.

Artikel 2

Deze collectieve arbeidsovereenkomst wordt gesloten voor onbepaalde duur en heeft uitwerking vanaf 1 januari 2014. Deze collectieve arbeidsovereenkomst kan door elk van de ondertekenende partijen worden opgezegd mits een vooropzegtermijn van drie maanden, betekend bij aangetekende brief gericht aan de Voorzitter van het Paritair Comité voor de bewakings- en/of toezichtsdiensten.

TITEL II - Statuten

HOOFDSTUK I -Benaming, zetel, doel en duur

Artikel 1

Krachtens de wet van 7 januari 1958 betreffende de Fondsen voor bestaanszekerheid is een Fonds voor Bestaanszekerheid solidariteit 2de pijler opgericht, hierna "het Fonds S2P" genoemd.

Het Fonds S2P is opgericht krachtens hoofdstuk III van de WAP.

Artikel 2

De maatschappelijke en administratieve zetel is gevestigd te Jean-Baptiste Janssenstraat 43, 1080 Brussel. Hij mag krachtens een collectieve arbeidsovereenkomst van het paritair comité voor de bewakings- en/of toezichtsdiensten naar alle andere plaatsen in België verplaatst worden.

Artikel 3

Het Fonds S2P heeft tot doel :

  • het solidariteitsluik van het sectoraal pensioenplan voor de werknemers van de sector van de bewakings- en/of toezichtsdiensten te beheren en de verdeling en de afrekening van de voordelen vermeld in het solidariteitsreglement te verzekeren.

Artikel 4

Het Fonds S2P wordt opgericht voor onbepaalde duur.

HOOFDSTUK II - Toepassingsgebied

Artikel 5

Deze statuten zijn van toepassing op de werkgevers die onder het Paritair Comité nr. 317 voor de bewakings- en/of de toezichtsdiensten vallen, ongeacht of de werking ervan al dan niet is toegestaan door het Ministerie van Binnenlandse Zaken, en op hun werknemers.

HOOFDSTUK III - Voordelen en begunstigden 

Artikel 6 

De toepassingsvoorwaarden worden bepaald door de collectieve arbeidsovereenkomst "Solidariteit reglement.".

HOOFDSTUK IV - Uitkering van de voordelen en administratie

Artikel 7

Het Fonds S2P neemt alle vereiste administratieve maatregelen opdat de sommen die nodig zijn om de diverse voordelen te kunnen uitkeren ter beschikking te hebben.

HOOFDSTUK V - Bedragen die verschuldigd zijn aan het Fonds S2P

Artikel 8

Het Fonds voor bestaanszekerheid van de bewaking zal aan het Fonds S2P minstens één maal per kwartaal het bedrag storten die overeenstemt met 4,40% van de premie geïnd in het kader van het sectoraal pensioenplan van de sector van de bewakings- en/of toezichtsdiensten.

Artikel 9

Krachtens artikel 2 van de wet van 7 januari 1958 bezitten de fondsen voor bestaanszekerheid rechtspersoonlijkheid.

Artikel 10 

De bedragen die door het Fonds S2P worden geïnd worden door het Fonds S2P als een goede huisvader beheerd. Deze sommen zullen bij de bank geplaatst worden op rekeningen van korte, middelgrote en langere termijn volgens de uitgaven voorzien door het Fonds S2P.

Artikel 11

Aan de bestuurders zal op elke vergadering van de Raad van bestuur een voorspelling betreffende de diverse termijnrekeningen worden bezorgd.

HOOFDSTUK VII - Uitkering van de prestaties, verjaring en uitsluiting

Artikel 12

Overeenkomstig artikel 11 van de wet van 7 januari 1958 betreffende de Fondsen voor bestaanszekerheid mag de uitkering van de prestaties in geen geval afhankelijk gesteld worden van de betaling, door één of meer werkgevers, van de bij artikel 4, 5° van genoemde wet bepaalde bijdragen.

HOOFDSTUK IX - Beheer

Artikel 13

Het Fonds S2P wordt beheerd door een raad van bestuur die paritair is samengesteld uit 6 werkgeversafgevaardigden en 6 afgevaardigden van de representatieve organisaties van de werknemers ("ACV Voeding en Diensten" en "De algemene centrale ABVV", BBTK en ACLVB) waarvan de mandaten door elke groep worden voorgedragen aan de Raad van bestuur en die door de Algemene Vergadering worden bekrachtigd.

In afwachting van de bekrachtiging van de mandaten door de Algemene Vergadering worden laatstgenoemde voorlopig uitgeoefend.

Artikel 14 

Plaatsvervangers, vier bij de representatieve werknemersorganisaties en vier aan werkgeverskant, vervangen de bestuurders die verhinderd zijn.

Een zelfs tijdelijk verhinderd effectief lid kan worden vervangen door om het even welke plaatsvervanger van zijn groep.

Artikel 15

De werkgeversafgevaardigden en de afgevaardigden van de representatieve vakbondsorganisaties voor de werknemers in het Paritair Comité voor de bewakings- en/of toezichtsdiensten worden uitsluitend en respectievelijk voorgedragen aan de Raad van bestuur en afgezet door de groep waartoe zij behoren.

Artikel 16

De effectieve bestuurders en de plaatsvervangers, oefenen hun mandaat kosteloos uit en voor een duur van drie jaar.

Dit mandaat kan worden vernieuwd. Voor de normale afloopdatum wordt het slechts beëindigd door het overlijden, het ontslag of de afzetting.

Een bestuurder kan op ieder ogenblik zijn ontslag aanbieden; dit dient te gebeuren per aangetekende brief, gericht aan de Voorzitter van de Raad van bestuur.

Het mandaat neemt een einde vanaf de ontvangst van de aangetekende brief door de Voorzitter.

Wanneer het mandaat van een bestuurder voortijdig een einde heeft genomen, wordt hij voorlopig vervangen door de plaatsvervanger van zijn groep tot op het ogenblik dat in zijn vervanging wordt voorzien.

Artikel 17

De Raad van bestuur van het Fonds S2P kiest een Voorzitter onder de effectieve bestuurders die de groep vertegenwoordigen van de representatieve vakbondsorganisaties voor de werknemers.

Een Ondervoorzitter wordt gekozen onder de bestuurders die de werkgeversgroep vertegenwoordigen.

De mandaten van de Voorzitter en van de Ondervoorzitter hebben een looptijd van drie jaar; achteraf kunnen zij maar eenmaal worden vernieuwd.

Artikel 18

In geval de Voorzitter verhinderd is, wordt de vergadering van de Raad van bestuur voorgezeten door de Ondervoorzitter en in geval laatstgenoemde afwezig is, door de oudste bestuurder.

Artikel 19

De Raad van bestuur komt samen in de loop van de maanden maart en oktober van ieder jaar.

Artikel 20

De raad van bestuur van het Fonds S2P kan slechts rechtsgeldig vergaderen indien ten minste twee leden van elke groep aanwezig zijn.

Artikel 21

De oproepingen, vergezeld van de agenda, worden ten minste 15 dagen vooraf verzonden.

Artikel 22

Een zitting van de Raad van bestuur kan altijd worden gehouden op andere data dan die welke hierboven zijn voorzien, op voorwaarde dat de aanvraag daartoe door de Voorzitter wordt gedaan of aan laatstgenoemde door twee effectieve bestuurders, ongeacht de groep waartoe zij behoren.

Artikel 23

Binnen de Raad van Bestuur worden de beslissingen genomen met eenparigheid van stemmen van de Bestuurders die bij de stemming aanwezig zijn.

Artikel 24

Een stemming is slechts geldig indien zij betrekking heeft op een punt dat op de agenda is geplaatst.

Artikel 25

Ingeval tijdens gelijk welke vergadering het quorum niet wordt gehaald, moet een tweede vergadering met dezelfde agenda worden gehouden in de loop van de volgende maand. Tijdens deze tweede vergadering kunnen de aanwezige leden dan rechtsgeldig stemmen, ongeacht het aantal aanwezige leden.

Artikel 26

De Raad van bestuur die wordt vertegenwoordigd door de effectieve leden, bezit de meest ruime bevoegdheden om alle daden van beheer, bestuur en beschikking te stellen waarbij het Fonds S2P is betrokken en om alle maatregelen te nemen om de goede werking van het Fonds S2P te verzekeren.

Artikel 27

De Raad van bestuur wijst een Secretaris-generaal aan met een mandaat van onbepaalde duur.

Artikel 28

De Secretaris-generaal kan niet worden bekleed met een mandaat van bestuurder van het Fonds S2P.

Artikel 29

De Secretaris-generaal van het Fonds S2P neemt alle taken waar van het dagelijkse beheer van het Fonds S2P. De Secretaris-generaal heeft tot taak de bestuurders op te roepen voor de vergaderingen van de Raad van bestuur en voor de jaarlijkse Algemene Vergadering, de verslagen van de vergaderingen op te stellen, laatstgenoemde voor te
bereiden en erop toe te zien dat het verslag van de vergaderingen wordt ondertekend door de Voorzitter en door de bestuurders die aanwezig waren op de vergadering.

Ingeval de Secretaris-generaal op een vergadering afwezig zou zijn, zal de Voorzitter voorlopig een vervanger aanwijzen onder de bestuurders die op de vergadering aanwezig zijn.

In deze zin en in het kader van deze statuten kan hij dus rechtstreeks alle initiatieven nemen die hij nodig acht om het complete beheer van de Secretaris-generaal tot een goed einde te brengen.

Artikel 30

De Secretaris-generaal staat uitsluitend onder het gezag van de Voorzitter van de Raad van bestuur.

Tegenover de Raad van bestuur is hij echter slechts aansprakelijk voor de goede werking van het Fonds S2P binnen het kader van de middelen die te zijner beschikking worden gesteld en van de richtlijnen die hem worden gegeven door de Raad van bestuur van het Fonds S2P en door deze Statuten.

Artikel 31

De Raad van bestuur bekleedt de Secretaris- generaal met alle bevoegdheden die noodzakelijk zijn voor het beheer van het Fonds S2P, binnen de perken waarin deze statuten voorzien.

Artikel 32

Voor alle andere handelingen dan die waarvoor de Raad van bestuur de Secretarisgeneraal een mandaat heeft verleend, volstaat het opdat het Fonds S2P tegenover derden rechtsgeldig vertegenwoordigd zou zijn, de gezamenlijke handtekeningen aan te brengen van de Voorzitter en van de Ondervoorzitter, zonder dat deze bestuurders tegenover derden een beslissing of een machtiging dienen aan te tonen.

Alle akten van het dagelijkse beheer worden ondertekend door de Secretaris-generaal.

Artikel 33

De documenten betreffende het beheer van het Fonds S2P worden door de Secretaris-generaal aan de Raad van bestuur bezorgd op elke vergadering of op eenvoudig verzoek vanwege de Voorzitter.

Alle opdrachten tot betaling via de bank zijn slechts geldig indien zij gezamenlijk zijn ondertekend door de Voorzitter of bij diens afwezigheid door de Ondervoorzitter of bij diens afwezigheid door een van de bestuurders en de Secretaris-generaal.

Laatstgenoemde mag de betaalopdrachten van minder dan 1 500 EUR echter alleen ondertekenen.

Indien door het Fonds S2P kosten moeten worden gemaakt inzake extern personeel, de huur van kantoren of diverse kosten zullen die door het Fonds S2P aan de leveranciers enkel worden terugbetaald op grond van naar behoren verantwoorde facturen.

Artikel 34

De bestuurders en de Secretaris-generaal zijn slechts aansprakelijk voor hun mandaat en wat de verbintenissen van het Fonds S2P betreft, dragen zijn geen enkele persoonlijke aansprakelijkheid uit hoofde van hun mandaat.

Artikel 35

De Algemene Vergadering is samengesteld uit de effectieve leden van het Paritair Comité 317 voor de bewakings- en/of toezichtsdiensten.

HOOFDSTUK X - Budget en jaarrekening

Artikel 36

Het boekjaar vangt aan op 1 januari en eindigt op 31 december.

Artikel 37

Elk jaar, in de loop van de maand maart, moet de Algemene Vergadering worden bijeengeroepen om de rekeningen en de balans van het Fonds S2P van het vorige jaar te controleren.

Artikel 38

De oproepingen, vergezeld van de agenda, worden ten minste 15 dagen vooraf verzonden.

Artikel 39

Door het Paritair Comité nr. 317 voor de bewakings- en/of toezichtsdiensten zullen vooraf een bedrijfsrevisor en een accountant die niet bij het Fonds S2P in dienst zijn, aangesteld worden om de juistheid van de rekeningen te controleren en daarover verslag uit te brengen aan de leden van de Algemene Vergadering.

Artikel 40

De Algemene Vergadering belast de Secretaris- generaal van het Fonds S2P ermee de bestuurders op te roepen voor elke jaarlijkse zitting van de Algemene Vergadering, het verslag van de zitting op te stellen, die zitting voor te bereiden en erop toe te zien dat het verslag van de zitting wordt ondertekend door aile leden die op genoemde zitting aanwezig waren.

Artikel 41

Ingeval de Secretaris-generaal op de zitting van de Algemene Vergadering afwezig is, zal laatstgenoemde voorlopig een vervanger aanstellen onder de leden die op genoemde zitting aanwezig zijn.

Artikel 42

De persoon belast met de boekhouding van het Fonds S2P, alsmede de revisor worden uitgenodigd op de zitting van de Algemene Vergadering teneinde de passende antwoorden te geven op de vragen die eventueel worden gesteld door de leden van laatstgenoemde.

Artikel 43

Het budget voor het volgende jaar zal worden opgesteld door de persoon belast met de boekhouding van het Fonds S2P en zal na akkoord van de Secretaris-generaal aan deze Algemene Vergadering ter goedkeuring worden voorgelegd.

Artikel 44

De jaarrekeningen, het jaarverslag met betrekking tot het Fonds voor Bestaanszekerheid S2P en het verslag van de revisor(en) of de accountant(s), moeten jaarlijks worden overgemaakt aan de voorzitter van het Paritair Comité voor de bewakings-en/of toezichtsdiensten die ze onmiddellijk voorlegt aan het paritair comité.

HOOFDSTUK XI - Ontbinding en vereffening

Artikel 45

Het Fonds S2P kan slechts worden ontbonden ten gevolge van een collectieve arbeidsovereenkomst die in het Paritair Comité is goedgekeurd.

Genoemde collectieve arbeidsovereenkomst heeft pas uitwerking op de eerste dag van het kwartaal na de periode van zes maanden na sluiting ervan

Artikel 46

Wanneer de Raad van bestuur van het Fonds S2P in de onmogelijkheid verkeert om zijn mandaat te vervullen, onder meer ten gevolge van een onoplosbaar meningsverschil, wordt hij binnen de drie maanden door de Voorzitter van het Paritair Comité nr 317 in gebreke gesteld, nadat die daarvan naar behoren en onmiddellijk door de Voorzitter van het Fonds per aangetekende brief in kennis is gesteld.

Artikel 47

Indien binnen een termijn van drie maanden na de ingebrekestelling, de Raad van bestuur nog altijd in dezelfde onmogelijkheid verkeert, wordt het Fonds S2P automatisch als ontbonden beschouwd.

Artikel 48

Deze ontbinding wordt bevestigd door de Voorzitter van het Paritair Comité en heeft uitwerking vanaf de 1ste dag van het kalenderkwartaal na de periode van negen maanden na de ingebrekestelling.

Artikel 49

Het Paritair Comité nr. 317 voor de bewaking- en/of toezichtsdiensten wijst de vereffenaars aan, bepaalt hun bevoegdheid en bezoldiging, alsmede de toewijzing van het vermogen.

Toepasselijke collectieve arbeidsovereenkomst: om de integrale tekst te lezen, klik op het registratienummer.

Datum CAO
11/09/2014
Registratienr
123595
Geldig van
01/01/2014
Geldig tot
01/01/2014
Neerleggingsdatum
18/09/2014
Registratiedatum
25/09/2014
Onderwerp
oprichting van het Fonds voor bestaanszekerheid Solidariteit 2de pijler en vaststelling van zijn statuten
BS Bericht van neerlegging
03/10/2014
Algemeen verbindend verklaring
-
Algemeen verbindend verklaard door Koninklijk Besluit van
03/04/2015
Gepubliceerd in het B.St. van
20/04/2015
Keywords
AANVULLENDE PENSIOENEN EN GROEPSVERZEKERINGEN

Historiek
01/01/2014 31/12/2050 1902 Fonds voor Bestaanszekerheid: bijdrage Fonds Solidariteit 2de pijler
01/01/2014 01/01/2014 1902 Fonds voor Bestaanszekerheid Solidariteit 2de pijler