1901 Fonds voor bestaanszekerheid

Paritair (sub-)Comité nr.:
313.00.00-00.00

Bijwerking: 24/05/2005
Geldig vanaf: 01/01/1997

In het Paritair Comité voor Apotheken en tarificatiediensten werd op 9 juni 1997 een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten betreffende de oprichting van een Paritair Fonds ten voordele van de risicogroepen voor de apotheken en de tarificatiediensten en vastelling van de statuten. Zij werd algemeen verbindend verklaard door een koninklijk besluit van 22 januari 2002 en gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 4 april 2002.

Wij geven u hierna de belangrijkste bepalingen van deze CAO en vervolgens enkele praktische schikkingen.

HOOFDSTUK I - Oprichting

Artikel 1

Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op alle werkgevers en werknemers die vallen onder de bevoegdheid van het paritair comité voor de apotheken en de tarificatiediensten.

Onder werknemers wordt verstaan, het mannelijk en vrouwelijk werklieden-, bedienden- en kaderpersoneel.

Artikel 2

Met deze collectieve arbeidsovereenkomst wordt een "Paritair Fonds ten voordele van de Risicogroepen voor de Apotheken en Tarificatiediensten" opgericht, volgens de modaliteiten bepaald in de wet van 7 januari 1958 betreffende de fondsen voor bestaanszekerheid.

HOOFDSTUK II - Statuten

Artikel 3 - Benaming

Met ingang van 1 januari 1997 wordt een "Paritair Fonds ten voordele van de Risicogroepen voor de Apotheken en Tarificatiediensten" opgericht.

Artikel 4 - Maatschappelijke zetel

De maatschappelijke zetel is gevestigd te 1000 Brussel, Archimedesstraat 11. Deze zetel kan bij beslissing van het paritair comité worden verplaatst.

Artikel 5 - Doel en doelgroepen

Het fonds heeft tot doel : het behoud en de bevordering van de tewerkstelling in de sector via initiatieven gericht op de risicogroepen, zoals omschreven in art. 3 en 4 van de collectieve arbeidsovereenkomst van 9 juni 1997 m.b.t. de aanwending van de 0,10 % bijdrage voor de risicogroepen.

Artikel 6 - Financiering

De inkomsten van het fonds bestaan uit bijdragen gestort door de werkgevers van het Paritair Comité voor de apotheken en de tarificatiediensten.

Deze bijdragen worden vastgesteld bij collectieve arbeidsovereenkomst, gesloten in het paritair comité, en algemeen verbindend verklaard bij koninklijk besluit.

 

Commentaar: Zie onze omzendbrief hoofdstuk 19

Artikel 7 - Inning van de bijdragen

De bijdragen worden door het fonds geïnd. Deze inning kan, bij beslissing van de Raad van Bestuur, worden toevertrouwd aan de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid.

Commentaar: Zie de praktische schikkingen hierna

 

 (…)

HOOFDSTUK IV - Duur, ontbinding en vereffening

Artikel 13

Deze collectieve arbeidsovereenkomst treedt in werking op 1 januari 1997 en is gesloten voor onbepaalde duur. Zij kan door elk van de partijen worden opgezegd, onder volgende voorwaarden:

een opzeggingstermijn van minstens 6 maanden;

ten vroegste op 1 juli 1998;

door een ter post aangetekende brief, gericht aan de voorzitter van het paritair comité voor de apotheken en de tarificatiediensten.

De opzegging door één der ondertekenende partijen heeft automatisch de ontbinding van het fonds tot gevolg, na het verstrijken van de opzeggingstermijn. Vóór het verstrijken van de opzeggingstermijn moet het paritair comité worden samengeroepen door de voorzitter, of op verzoek van één der ondertekenende partijen. Dit paritair comité beslist over de bestemming van de goederen en waarden van het fonds na aanzuivering van het passief en geeft aan deze goederen en waarden een bestemming welke in overeenstemming is met het doel waartoe het fonds werd opgericht.

Het paritair comité duidt de vereffenaars aan.

De werkgeversbijdrage wordt geïnd door de RSZ. Om dit administratief mogelijk te maken wordt het RSZ-inschrijvingsnummer van de bijdrageplichtige werkgevers voorafgegaan door kengetal :

-        categorie 135 voor de werkgevers die als natuurlijke persoon of als feitelijke vereniging  optreden of nog onder de vorm van een commerciële vennootschap waarvan minstens één van de vennoten houder is van de titel van apotheker ;

-        categorie 235 voor de werkgevers die optreden onder de vorm van een commerciële vennootschap, waarvan geen van de vennoten houder is van de titel van apotheker ;

-        categorie 335 voor de werkgevers die optreden onder de vorm van een vereniging zonder winstoogmerk.

 

De bij ons sociaal secretariaat aangesloten werkgevers dienen geen bijzondere maatregelen te treffen. Onze diensten houden automatisch rekening met de bovenstaande bijdrage bij het opstellen van de afrekeningen.

 

 

 


Historiek
01/01/1997 31/12/2999 1901 Fonds voor bestaanszekerheid