040103 Wijze waarop de fooien en het bedieningsgeld voor de werknemers dienen verdeeld

Paritair (sub-)Comité nr.:
302.00.00-00.00

Bijwerking: 14/10/1998
Geldig vanaf: 01/07/1998
Geldig tot: 30/06/2001

In het Paritair Comité voor het hotelbedrijf werd op 14 mei 1997 een collectieve arbeidsovereenkomst geslo­ten tot vaststelling van de wijze waarop de ten behoeve van sommige werknemers overhandigde fooien of bedie­nings­geld moeten worden verdeeld. Zij werd algemeen verbindend verklaard door een koninklijk besluit van 20 mei 1998 en gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 3 september 1998.

Wij geven u hierna de integrale tekst van deze CAO.

Artikel 1

Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en op de werknemers en werkneemsters van de ondernemingen die ressorteren onder het Paritair Comité voor het hotelbedrijf, voor zover de werkgever in de onderneming of bepaalde gedeelten van de onderneming een dienstpercentage int.

Artikel 2

Wanneer de werkgever in de onderneming of bepaalde gedeelten van de onderneming een dienstpercentage int, kunnen alleen de hiernavolgende werknemers deelnemen aan de verdeling van het door de werkgever geïnd dienstpercentage.

A. Hotel:

de kruier, kamermeisje/-jongen, loopjongen/boodschappenlo(o)p(st)er, voiturier, portier, conciërge, chef conciërge

B. Restaurant:

de afruim(st)er, hulpkelner(in)-zaal, ½ rijleid(st)er restaurant, kelner(in) restaurant, rangkelner(in) restaurant, eerste rangkelner(in) restaurant, wijnkelner(in), assistent(e) maître d'hôtel restaurant, maître d'hôtel restaurant.

C. Banket:

de hulpkelner(in) banket, banketkelner(in), ½ rijleid(st)er, rijleid(st)er, kelner(in) banket, eerste rangkelner(in) banket, assistent(e) maître d'hôtel banket, maître d'hôtel banket.

D. Brasserie, taverne, bistro:

de kelner(in) brasserie, taverne, bistro.

E. Café:

de kelner(in) café.

F. Bar:

de hulp barman/-meid, barman/-meid, verantwoordelijke barman.

G. Roomservice:

de hulp-etage-kelner(in), etage-kelner(in), assistent(e) maître d'hôtel roomservice, maître d'hôtel roomservice.

De maître d'hôtel neemt slechts aan de verdeling deel voor zover hij werkelijk en regelmatig deelneemt aan de dienst door het opnemen van de bestelling, het sarnenstellen van het eetmaal, het bereiden of voorsnijden van de gerechten, het aanbevelen van de wijnen, en hij niet bevoegd is personeel aan te werven of te ontslaan zonder de tussenkomst van de werkgever.

 

Het aantal maîtres d'hôtel dat aan de verdeling deelneemt is beperkt tot:

-         een maître d'hôtel voor drie tot en met zes kelners of kelnerinnen die aan de verdeling deelnemen;

-         twee maîtres d'hôtel voor zeven tot en met twaalf kelners of kelnerinnen die aan de verdeling deelnemen en een bijkomende maître d'hôtel voor zes kelners of kelnerinnen, of breuk van zes, boven de twaalf kelners of kelnerinnen die aan de verdeling deelnemen.

Eén of meerdere maîtres d'hôtel mogen worden vervangen door hetzelfde aantal eerste rijleid(st)ers.

Om aan de verdeling te kunnen deelnemen moet de ½ rij leid(st)er van minstens drie jaar praktijk in het vak als hulpkelner(in)-zaal laten blijken en ten volle twintig jaar oud zijn.

Het aantal ½ rijleide(st)ers die aan de verdeling deelnemen mag het aantal rijleid(st)ers die aan de verdeling deelnemen niet overtreffen.

Artikel 3

In de hotels, restaurants, banket, brasserie, taverne en bistrot, café, bar en roomservice wordt de deelneming in de verdeling van het dienstpercentage vastgesteld zoals voorzien in bijlage.

De leeftijden vermeld in kolom "leeftijden" van de bijlage zijn de minimum leeftijden van toelating tot de overeenstemmende functie.

De verdeling van de fooien of van het afgehouden dienstpercentage houdt uitsluitend rekening met de werkelijk uitgeoefende functie, onafgezien de leeftijd waarop deze functie zou worden waargenomen door de werknemer en dit onverminderd de bepalingen opgenomen in het tweede lid van dit artikel, tenzij dit anders werd bedongen in de arbeidsovereenkomst.

Artikel 4

De aangestelde toiletten, aangestelde kleedkamer en andere werknemers genieten over 't algemeen van afzonderlijke busstelsels met een deelneming in de verdeling vastgesteld zoals voorzien in bijlage.

Artikel 5

De verdeling van de fooien of van het afgehouden percentage moet minstens tweemaal per maand geschieden.

Artikel 6

In de inrichtingen welke meer dan vijf personen tewerkstellen die aan de verdeling deelnemen, wijzen laatstgenoemden, bij geheime stemming, drie afgevaardigden aan om de verdelingsverrichtingen te controleren met één of meerdere afgevaardigden van de werkgever.

Artikel 7

De werkgever houdt een boek bij voor het busstelsel of voor de verdeling. In dit boek schrijft de werkgever, minstens tweemaal in de week en per dag, het totaal cijfer in van de aan dienstpercentage onderworpen verkopen. De controle-afgevaardigden medeondertekenen tenminste tweemaal in de week en voor iedere dag het busstelselboek.

Bij de verdeling van de fooien of van het afgehouden percentage tekenen de controle-afgevaardigden voor akkoord.

Artikel 8

Deze collectieve arbeidsovereenkomst vervangt de collectieve arbeidsovereenkomst van 8 januari 1981, gesloten in het Paritair Comité voor het hotelbedrijf, tot de vaststelling van de wijze waarop de ten behoeve van sommige werknemers overhandigde fooien of bedieningsgeld moeten worden verdeeld, algemeen verbindend verklaard bij koninklijk besluit van 17 augustus 1981.

Artikel 9

Deze collectieve arbeidsovereenkomst treedt in werking op 1 juli 1997. Zij is gesloten voor een onbepaalde tijd.

Zij kan worden opgezegd door elk van de partijen, mits een opzeggingstermijn van drie maanden, bij een ter post aangetekende brief gericht aan de voorzitter van het Paritair Comité voor het hotelbedrijf en aan de organisaties erin vertegenwoordigd.

BIJLAGE AAN DE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST VAN 14 MEI 1997 TOT VASTSTELLING VAN DE WIJZE WAAROP DE TEN BEHOEVE VAN SOMMIGE WERKNEMERS OVERHANDIGDE FOOIEN OF BEDIENINGSGELD MOETEN WORDEN VERDEELD

 

RESTAURANT

FUNCTIES

LEEFTIJDEN

DELEN IN PCT.

loopjongen

loopjongen

hulpknecht-afruimer

hulpkelner-suite

hulpkelner-rijleider

½ rijleid(st)er restaurant

kelner(in) restaurant

rangkelner(in) restaurant

eerste rangkelner(in) rest.

wijnkelner(in)

assistent(e) maître d'hôtel restaurant

maître d'hôtel restaurant

15

16

17

18

19

20

21

21

22

22

 

23

55

62,5

70

77,5

85

92,5

100

100

110

110

115

125

 

BANKET

FUNCTIES

LEEFTIJDEN

DELEN IN PCT.

hulpkelner(in)-suite/banket

banketkelner(in)

½ rijleid(st)er banket

rij leid(st)er banket

kelner(in) banket

eerste rangkelner(in) banket

assistent(e) maître d'hôtel banket

maître d'hôtel banket

18

19

20

21

21

22

 

23

77,5

85

92,5

100

100

110

115

125

 

BRASSERIE, TAVERNE, BISTRO

FUNCTIES

LEEFTIJDEN

DELEN IN PCT.

kelner(in) brasserie, taverne bistro

21

100

 

CAFE

FUNCTIES

LEEFTIJDEN

DELEN IN PCT.

kelner(in) café

21

100

 

BAR

FUNCTIES

LEEFTIJDEN

DELEN IN PCT.

hulp barman/-meid / hulpknecht

hulp barman/-meid / hulp-knecht

barman/-meid

verantwoordelijke barman

18

20

22

 

77,5

92,5

100

110

 

HOTEL

FUNCTIES

LEEFTIJDEN

DELEN IN PCT.

loopjongen/-meisje

loopjongen/-meisje

loopjongen/-meisje / adj. chef loop­jongen

chef loopjongen/-meisje

chef loopjongen/-meisje

chef loopjongen/-meisje

voiturier

portier

kruier

kamermeisje/-jongen

kamermeisje/-jongen

conciërge

chef conciërge

15

16

 

17

18

19

20

-

21

-

18

19

21

23

55

62,5

 

70

77,5

85

92,5

100

100

100

100

115

130

150

 

ROOMSERVICE

FUNCTIES

LEEFTIJDEN

DELEN IN PCT.

hulp-etage-kelner(in)

etage-kelner(in)

assistent(e) oberkelner(in)  room­service

oberkelner(in) roomservice

18

-

 

 

23

95,5

115

 

120

125

 

ALLERLEI

FUNCTIES

LEEFTIJDEN

DELEN IN PCT.

aangestelde toiletten

aangestelde kleedkamer

andere werknemers

-

-

-

100100100

 

 

 


Historiek
01/07/1997 31/12/2999 040103 Wijze waarop de fooien of het bedieningsgeld onder de werknemers moet verdeeld worden
01/07/1998 30/06/2001 040103 Wijze waarop de fooien en het bedieningsgeld voor de werknemers dienen verdeeld