02 Bevoegdheid van het paritair comité

Paritair (sub-)Comité nr.:
301.00.00-00.00

Bijwerking: 25/11/2008
Geldig vanaf: 01/09/2005

Bevoegdheid

Bevoegd voor alle werknemers en werkgevers die in de havengebieden goederen behandelen of met deze goederen in verband staande diensten verrichten.

RSZ-kengetal

014: Werkgevers die onder de bevoegdheid vallen van het paritair comité voor het havenbedrijf.

Het Paritair Comité voor het havenbedrijf ( PC 301) werd opgericht bij K.B. van 12.01.1973 (B.S. 23.01.1973), vervolgens als volgt gewijzigd:

[1] K.B. 11.06.1974 B.S. 13.07.1974
[2] K.B. 05.01.1978 B.S. 11.04.1978
[3] K.B. 08.04.1989 B.S. 20.04.1989
[4] K.B. 06.04.1995 B.S. 25.04.1995
[5] K.B. 22.01.1996 B.S. 14.02.1996
[6] K.B. 09.12.2003 B.S. 16.01.2004
[7] K.B. 12.05.2004 B.S. 03.06.2004
[8] K.B. 23.09.2005 B.S. 18.10.2005

Bevoegdheid

Artikel 1

Bevoegd voor de werknemers in het algemeen en hun werkgevers, te weten:

Alle werknemers en werkgevers die, in de havengebieden:

A. als hoofdzakelijke of bijkomstige activiteit havenarbeid verrichten, d.w.z. alle behandelingen van goederen welke per zee- of binnenschepen, spoorwagens of vrachtwagens aan- of afgevoerd worden, en de met deze goederen in verband staande bijkomende diensten, ongeacht deze activiteiten geschieden in de dokken, op bevaardbare waterwegen, op de kaden of in de instellingen welke gericht zijn op invoer, uitvoer en doorvoer van goederen, alsook alle behandelingen van goederen welke per zee- of binnenschepen aan- of afgevoerd worden op de kaden van nijverheidsinstellingen;

B. als hoofdzakelijke of bijkomstige activiteit goederen behandelen of met deze goederen in verband staande diensten verrichten, voor zover zij niet vallen onder A noch ressorteren onder andere paritaire comités dan de aanvullende paritaire comités voor werklieden of bedienden.

Er wordt verstaan onder:

1. Alle behandelingen van goederen:

a) goederen: alle goederen, met inbegrip van containers en vervoermiddelen, slechts uitzondering gemaakt voor:
- de aanvoer alsmede de afvoer in bulk van aardolie, vloeibare aardolieproducten en vloeibare grondstoffen voor de raffinaderijen, de chemische nijverheid en de opslag- en transformatiebedrijvigheden in petroleuminstallaties;
- vis aangevoerd met vissersvaartuigen;
- vloeibare gassen onder druk en in bulk.

b) behandelingen: laden, lossen, stuwen, ontstuwen, omstuwen, storten, trimmen, klasseren, sorteren, calibreren, stapelen, ontstapelen, alsmede samenstellen en ontbinden van eenheidsladingen.

2. De met deze goederen in verband staande bijkomende diensten: markage, wegen, meten, cuberen, controle, ontvangen, bewaken, met uitzondering van de bewakingsdiensten verricht door ondernemingen vallend onder de bevoegdheid van het Paritair Comité voor de bewakings- en/of toezichtsdiensten voor rekening van ondernemingen vallend onder het Paritair Comité voor het havenbedrijf, afleveren, nemen van stalen en verzegelen, schoren en ontschoren.

3. Instellingen: afdaken, loodsen, laad-, los- en opslagplaatsen en magazijnen.

4. Bevoegdheidsgebied. - Havengebieden:

Voor Antwerpen. Het gebied begrensd door de Rijksgrens aan grenspaal 271 in Kieldrecht tot grenspaal 269A aan de Schelde en verder tot grenspaal 260 in Zandvliet; de Putsebaan tot aan de fiets- en voetgangerstunnel onder de autobaan A12; de autobaan A12 Antwerpen-Bergen-op-Zoom tot de brug over de Ekerse Steenweg; de Noorderlaan, Italiëlei, Tunnelplaats; de beide zijden van de Ankerrui, Oude Leeuwenrui, Brouwersvliet; de Scheldekaden tot en met afdak 1, de linker Scheldeoever vanaf het punt gelegen tegenover afdak 1 tot de Waaslandtunnel; de kustweg A11 Antwerpen-Knokke-Heist tot het kruispunt van de autobaan N451 Vrasene-Kieldrecht; verder de autobaan N451 Vrasene-Kieldrecht, Dorpsstraat, Kouter tot de grenspaal 271 in Kieldrecht.

Voor Gent. Het gebied begrensd door twee rode lijnen op een plan gevoegd bij het besluit genomen op 19 december 1966 door de gemeenteraad van de stad Gent.
De eerste deze grenslijnen begint aan het linkerhoekhuis van de Dampoortstraat en het Dok, doorsnijdt het Handelsdok langs een lijn lopende over de Dampoortbrug naar het rechterhoekhuis van het Octrooiplein en de Koopvaardijlaan, de oostelijke aflijning van de koopvaardijlaan tot aan de Afrikalaan; de oostelijke aflijning van de Afrikalaan, doorkruist de ringspoorweg tot aan het kruispunt van de Vliegtuiglaan en de Hoge Weg, de oostelijke aflijning van de President J.F. Kennedylaan tot aan de noordelijke stadsgrens, de grens van het grondgebied tot aan de westelijke trekweg van het Zeekanaal naar Gent, de westelijke trekweg in zuidelijke richting tot juist voor de Ringvaart waar de westelijke aflijning wordt gevolgd van de Rijksweg tot over de wegbrug (W 18), gaat langs de Panterschipstraat, de Zeestraat, de Wondelgem- en Wiedauwkaai, waarvan zij de aflijning volgt tot aan de stuw van het Tolhuis, doorsnijdt het eilandje van de Tolhuissluis en de stroomopwaartse sluisdeur van het Tolhuissas, loopt langs de huizen der Sassekaai, tot aan de Muidebrug, doorkruist de Voormuide; bezoomt de huizen van het Dok (pare huisnummers) van het Stapelplein en het Dok (onpare huisnummers) tot aan de hoek van de Dampoortstraat, waar zij haar uitgangspunt weer bereikt.
De tweede grenslijn bepaalt de binnenomtrek der haven af volgens een kringloop, die begint aan het gebouw gelegen hoek Muidepoort en Houtdoklaan, doorsnijdt de Muidepoort en bezoomt de huizen van de Terneuzenlaan, zij doorsnijdt verder de ringspoorweg, loopt langs de afsluiting van die spoorweg tot aan de Meulestedesteenweg, doorsnijdt de Voorhavenlaan, loopt langs de oostelijke aflijning van de Londenstraat, doorsnijdt het Voorhavenplein, loopt langs de oostelijke aflijning van de Voorhavenlaan, volgt de oostelijke aflijning van de Meulestedekaai tot aan de noordzijde van het Redersplein, de noordaflijning van de Meeuwstraat om zo de Port Arthurlaan te bereiken, waarvan zij de westeraflijning volgt tot aan de Pauwstraat, die zij doorsnijdt, evenals de ringspoorweg om de gronden te bezomen ten westen van het Houtdok tot aan de Muidepoort, volgt dan de westelijke aflijning van de Houtdoklaan, waar zij haar uitgangspunt vervoegt. Tenslotte een strook van 50 meter breed langs beide oevers van het gedeelte van de Ringvaart gelegen tussen het Kanaal van Terneuzen en de sluis te Evergem en tevens een strook van 50 meter breed langs beide oevers van het gedeelte van de Moervaart gelegen tussen het Kanaal van Terneuzen en de Baileybrug te Mendonk welke de verbinding maakt over de Moervaart tussen de Spaanjeveerstraat en de Mendonckstraat. Aan het Kluizendok behoort tot het havengebied de zone begrensd door enerzijds het kanaal Gent-Terneuzen, en anderzijds een lijn die vertrekt aan het kanaal ter hoogte van de Averijestraat, de stadgrens volgt tot aan de kruising ervan met Doornzele Dries en vervolgens deze wege volgt tot aan het kanaal.

Voor Brussel en Vilvoorde. Het gebied omvattend de maritieme- en stroomdokken en de kaden, alsmede een strook van 50 meter breedte langs de twee oevers van het zeekanaal vanaf de brug van het Saincteletteplein tot aan de brug van Humbeek.

Voor Brugge. Het gebied begrensd door de Blankenbergsesteenweg van aan de brug van Scheepsdale tot aan het kruispunt "Blauwe Toren", de Zeebruggelaan tot aan de steenweg van Dudzele (Stationsteenweg), de steenweg naar Dudzele tot aan de Bruggesteenweg, de Bruggesteenweg tot aan "Dampoort-Sluis", de noordkant van het kanaal Brugge-Oostende tot de brug van Scheepsdale en verder door een strook van 100m breedte langs beide oevers van:
1) het kanaal Brugge-Oostende van aan "Dampoort-Sluis" tot aan de brug van Stalhille;
2) het kanaal Brugge-Gent van aan "Dampoort-Sluis" tot aan de brug van Moerbrugge;
3) het kanaal Brugge-Damme van aan "Dampoort-Sluis" tot aan de grens van het grondgebied Brugge.

Voor Zeebrugge. Het gebied begrensd door de westelijke grens van het grondgebied Brugge tot aan de Steenweg Vierwegen naar Lissewege, deze steenweg tot aan de Zeebruggelaan, de Zeebruggelaan tot aan de Steenweg naar Dudzele (Stationssteenweg), deze steenweg tot aan de Steenweg van Dudzele naar Westkapelle, deze steenweg tot aan de Heistlaan en dit tot aan de Noordzee.

Voor Oostende. Het gebied begrensd door het Westerstaketsel tot aan de Visserskaai, de Visserskaai tot aan de Vindictivelaan, de Vindictivelaan tot aan de Leopold II-laan, de Leopold II-laan tot aan de Leopold III-laan, de Leopold III-laan tot aan de Brandariskaai, de Brandariskaai, de Slachthuiskaai en de Konterdamkaai tot aan de Ijzerwegstraat, de Ijzerwegstraat tot aan de Gauwelozekreek, de Gauwelozekreek tot aan de Ganzestraat, de Ganzestraat en de Vanderstichelenstraat tot aan de Nieuwe Langestraat, de Nieuwe Langestraat tot aan de autoweg Oostende-Brussel, de autoweg Oostende-Brussel tot aan de grens Oostende-Oudeburg, de grens Oostende-Oudeburg tot aan de brug van Plassendale, de brug van Plassendale en van daar noord-oostwaarts de Plassendalesteenweg tot aan de Brugsesteenweg, de Brugsesteenweg tot aan de Prinses Elisabethlaan, de Prinses Elisabethlaan tot aan Noord Ede, Noord Ede tot aan de grens Oostende Bredene, de grens Oostende-Bredene tot aan de Schietbaanstraat tot aan de Dr. Eduard Moreau­laan, de Dr. Edouard Moreaulaan tot aan de Fortstraat, de Fortstraat tot aan de Napoleonlaan, de Napoleon­laan tot aan de Vuurtorenweg, de Vuurtorenweg tot aan de Halvemaandijk, de Halvemaandijk tot aan het Oosterstaketsel.

Voor Nieuwpoort. Het gebied begrensd door het Westerstaketsel, de Havengeulweg tot aan de Albert I-laan, de Albert I-laan tot aan de Kaai, de Kaai tot aan de Pieter Deswartelaan, de Pieter Deswartelaan tot aan de spoorweg Nieuwpoort-Diksmuide, de spoorweg Nieuwpoort-Diksmuide tot aan het Militair Kerkhof, de Ramskapellestraat van aan het Militair Kerkhof tot de brug over het kanaal Veurne Ambacht, het kanaal Veurne Ambacht tot aan de grens Nieuwpoort-Sint-Joris, de grens Nieuwpoort-Sint-Joris de grens Nieuwpoort-Westende, de grens Nieuwpoort-Lombardsijde tot aan de Noordzee, de Noordzee tot aan het Oosterstaketsel.

Commentaar

In de schoot van het Paritair Comité voor het havenbedrijf ( PC 301) werden zes paritair subcomités opgericht, nl:

  1. Paritair Subcomité voor de haven van Antwerpen, "Nationaal Paritair Comité der haven van Antwerpen" genaamd (PSC 301.01)
  2. Paritair Subcomité voor de haven van Gent (PSC 301.02)
  3. Paritair Subcomité voor de haven van Brussel en Vilvoorde (PSC 301.03)
  4. Paritair Subcomité voor de havens van Oostende en Nieuwpoort (PSC 301.04) (Opgeheven door het K.B. van 13.02.2017 (B.S. 27.02.2017))
  5. Paritair Subcomité voor de haven van Oostende, Nieuwpoort en Zeebrugge - Brugge (PSC 301.05).
    Vanaf 01/04/2017: Paritair Subcomité voor de haven van Zeebrugge - Brugge, Oostende en Nieuwpoort. (K.B van 05.09.2017 B.S. van 21.09.2017)
  6. Paritair Subcomité voor de haven van Brugge (PSC 301.06) (Opgeheven door het K.B. van 19.07.2006 (B.S. 31.07.2006))

 


Historiek
01/09/2005 31/12/2999 02 Bevoegdheid van het paritair comité