19 Sociaal Fonds voor de Sport

Paritair (sub-)Comité nr.:
223.00.00-00.00

Bijwerking: 13/11/2007
Geldig vanaf: 01/07/2007

In het nationaal paritair comité voor de sport werd er op 26 maart 2004 een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten betreffende de oprichting van een “Sociaal Fonds voor de Sport” en tot vaststelling van de statuten. Deze CAO werd neergelegd op de griffie van de Dienst der Collectieve Arbeidsbetrekkingen en geregistreerd op 30 maart 2004 onder het nummer 71057/CO/223. Het bericht van neerlegging van deze C.A.O. is verschenen in het Belgisch Staatsblad van 21 mai 2005.

Wij geven U hierna de tekst van deze C.A.O. evenals enige commentaar. Deze CAO is in werking getreden op 1 januari 2004 en werd gesloten voor een onbepaalde duur.

Artikel 1

Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op alle werkgevers en werknemers die onder de bevoegdheid vallen van het Nationaal Paritair Comité voor de sport.

Onder “werknemers” verstaat men het mannelijk en vrouwelijk personeel.

Artikel 2

De oprichting en de vaststelling van de statuten van het Fonds voor bestaanszekerheid, “Sociaal Fonds voor de Sport” genaamd, worden vastgelegd zoals opgenomen in de bijlage aan deze collectieve arbeidsovereenkomst.

Artikel 3

Deze collectieve arbeidsovereenkomst samen met de statuten van het “Sociaal Fonds voor de sport” in bijlage treedt in werking op 1 januari 2004.

Zij wordt gesloten voor een onbepaalde duur en kan opgezegd worden door één van de ondertekende partijen mits een vooropzeg van zes maanden, betekend bij een ter post aangetekende brief gericht aan de voorzitter van het Nationaal Paritair Comité voor de sport en aan de organisaties die er in vertegenwoordigd zijn.

Artikel 1

Er wordt met ingang vanaf 1 januari 2004 een Fonds voor bestaanszekerheid opgericht onder de benaming “Sociaal Fonds voor de sport”, hierna genoemd het “Fonds”.

Artikel 2

De maatschappelijke zetel van het Fonds is gevestigd te 1020 Brussel in de Boechoutlaan 9 (BOIC).

Het kan bij beslissing van het Nationaal Paritair Comité voor de sport overgebracht worden naar elke andere plaats in België.

Artikel 3

Het Fonds heeft tot doel:

1.     het innen van de bijdragen, nodig voor zijn werking;

2.     het vaststellen van de aard, de omvang en de toekenningsvoorwaarden van tegemoetkoming in de kosten voor beroeps-, vakbonds- en economische vorming van werknemers en het toekennen van bijkomende sociale voordelen aan de werknemers;

3.     het bevorderen en de financiering van tewerkstellings- en/of opleidingsinitiatieven, onder meer ten behoeve van risicogroepen die zijn of kunnen aangeworven worden in de sector. Het Fonds heeft inzonderheid als taak de daartoe door de Rijksdienst voor sociale zekerheid geïnde bijdragen te ontvangen, te beheren en toe te wijzen voor de doeleinden waarvoor ze bestemd zijn.

Artikel 4

Deze statuten zijn van toepassing:

op alle werkgevers en werknemers die onder de bevoegdheid vallen van het Nationaal Paritair Comité voor de sport.

Artikel 5

Het Fonds wordt beheerd door een raad van beheer, paritair samengesteld uit drie werkgevers- en drie werknemersvertegenwoordigers.

Per effectieve mandaat kan er en plaatsvervangend mandaten aangeduid worden.

De leden van de raad van beheer, zowel de effectieven als de plaatsvervangers, worden aangewezen door het Nationaal Paritair Comité voor de sport onder de effectieve of plaatsvervangende leden van dit comité.

Hun mandaat eindigt wanneer zij ophouden lid te zijn van het paritair comité. In dit geval worden zij vervangen door een lid van het paritair comité, behorend tot dezelfde groep als het lid wiens mandaat een einde nam.

Artikel 6

Om de drie jaar, duidt de raad van beheer van het Fonds in zijn midden, een voorzitter en ondervoorzitter aan waarbij één van de mandaten wordt toegekend aan de werkgeversorganisaties en één aan de werknemersorganisaties. Deze mandaten zijn herkiesbaar.

Artikel 7

De raad van beheer vergadert op een bijeenroeping van de voorzitter. De voorzitter is er toe gehouden, de raad bijeen te roepen minstens éénmaal per jaar en telkens wanneer tenminste twee leden van de raad van beheer erom verzoeken. De oproepingen vermelden de agenda.

De voorzitter zorgt er voor dat de notulen van de vergaderingen worden opgesteld en ondertekent ze. Uittreksels uit deze verslagen worden ondertekend door de voorzitter of door twee beheerders.

De beslissingen worden genomen bij eenparigheid van stemmen van de aanwezige leden.

De stemming is geldig op voorwaarde dat eraan deelgenomen wordt door tenminste drie leden waarvan minstens één behoort tot de werknemersorganisaties en minstens één tot de werkgeversorganisaties.

Er kan slechts gestemd worden over de punten die bij de oproeping op de dagorde zijn vermeld.

Artikel 8

De raad van beheer heeft tot opdracht het Fonds te beheren en alle maatregelen te treffen welke nodig blijken voor zijn goede werking.

Hij bezit de meest uitgebreide machten voor het beheren en het besturen van het Fonds. De raad van beheer stelt de vertegenwoordiging van het Fonds vast.

De beheerders zijn slechts verantwoordelijk voor de uitvoering van hun mandaat en zij gaan, ten opzichte van de verbintenissen van het Fonds, geen enkele persoonlijke verplichting aan ingevolge hun beheer.

Artikel 9

Het Fonds beschikt over de bijdragen verschuldigd door de in artikel 4 bedoelde werkgevers alsook over de opbrengst uit intrest van kapitalen en over eventuele betoelaging.

Artikel 10

De bijdragen worden vastgesteld bij collectieve arbeidsovereenkomst gesloten in het Nationaal Paritair Comité voor de sport.

Artikel 11

De bijdragen worden geïnd en ingevorderd door de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid.

Artikel 12

Het dienstjaar neemt een aanvang op 1 januari en sluit op 31 december.

Artikel 13

Op 31 maart worden de rekeningen van het afgelopen dienstjaar afgesloten.

De raad van beheer evenals de revisoren of accountants aangewezen door het Nationaal Paritair Comité voor de sport bij toepassing van artikel 12 van de wet van 7 januari 1958 betreffende de fondsen voor bestaanszekerheid brengen jaarlijks ieder een schriftelijk verslag uit over hun opdracht tijdens het afgelopen dienstjaar.

De revisoren of accountants hebben een onbeperkt recht van toezicht en onderzoek over alle boekhoudkundige verrichtingen van het Fonds, doch mogen zich nooit met het beheer inlaten.

De balans en de schriftelijke jaarlijkse verslagen vermeld in dit artikel dienen uiterlijk tijdens de maand juni aan het Nationaal Paritair Comité voor de sport ter goedkeuring te worden voorgelegd.

Artikel 14

Het Fonds kan op ieder ogenblik, bij eenparige beslissing van het Nationaal Paritair Comité voor de sport, ontbonden worden.

Het paritair comité wijst de vereffenaars aan en bepaalt hun machten en vergoedingen. Na aanzuivering van het eventueel passief zal het saldo, na de ontbinding, slechts mogen aangewend worden overeenkomstig het doel waarvoor het ontbonden Fonds werd opgericht.

De bijdragen verschuldigd aan het Sociaal Fonds voor de Sport worden geïnd via de RSZ. De werkgevers die voor hun betaalde sportbeoefenaars ressorteren onder het Nationaal Paritair Comité voor de sport hebben een inschrijvingsnummer bij de RSZ dat voorafgegaan wordt door het kengetal 070.


Historiek
01/07/2007 31/12/2999 19 Sociaal Fonds voor de Sport
01/07/2005 30/06/2007 19 Sociaal Fonds voor de Sport
01/01/2004 30/06/2005 19 Sociaal Fonds voor de Sport