1201 Werkgeverbijdrage in de vervoerkosten

Paritair (sub-)Comité nr.:
219.00.00-00.00

Bijwerking: 22/04/2008
Geldig vanaf: 01/01/2008
Geldig tot: 31/01/2009

In het Paritair Comité voor de erkende controleorganismen werd op 18 december 1978 een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten tot vaststelling van de bij­drage van de werkgever in de vervoerskosten van de bedienden. Zij werd algemeen verbindend verklaard door een koninklijk besluit van 8 mei 1980 en gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 7 oktober 1980.

Zij werd ten laatste gewijzigd door het Nationaal akkoord 2007-2008 van 25 juni 2007 (algemeen verbindend verklaard door een koninklijk besluit van 19 februari 2008, Belgisch Staatsblad van 9 april 2008). De 2de en 3de alinea van artikel 1 (loonplafond) worden opgeheven vanaf 1 januari 2008. 

Wij geven u hierna de integrale tekst van deze CAO aangevuld met enige commentaar en gevolgd door een samen­vatting van de belangrijkste bepalingen.

A. Tekst CAO

HOOFDSTUK I - Toepassingsgebied

Artikel 1

Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en bedienden van de ondernemingen welke ressorteren onder het Paritair Comité voor de erkende controleorganismen.

Commentaar: Het loonplafond wordt door het Nationaal akkoord 2007-2008  vanaf 1 januari 2008 opgeheven.

HOOFDSTUK II - Vervoer per spoor

Artikel 2

Voor de bedienden die beantwoorden aan de voorwaarden om te genieten van een sociaal abonnement wordt de bijdrage van de werkgevers in de vervoerskosten geregeld overeenkomstig de bepalingen van het koninklijk besluit van 25 juli 1978 houdende vaststelling van het bedrag van de werkgeversbijdrage in het verlies geleden door de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (afgekort: NMBS) ingevolge de uitgifte van abonne­menten voor werklieden en bedienden.

Artikel 3

Voor de bedienden die gebruik maken van een door de NMBS georganiseerd vervoermiddel, doch niet aan de voorwaarden beantwoorden om te genieten van een sociaal abonnement, is de bijdrage van de werkgevers in de prijs van de gewone abonnementen gelijk aan 50 pct. van de prijs van het sociaal abonnement NMBS 2e klas, voor het overeenstemmend aantal kilometers en vermeld op het door de NMBS afgeleverd vervoerbewijs.

HOOFDSTUK III - Vervoer per buurtspoorwegen

Artikel 4

  1. Wat het door de Nationale Maatschappij van buurtspoorwegen (afgekort: NMVB) georganiseerd vervoer betreft, komen de ondertekenende partijen overeen dat de bijdrage van de werkgevers in de prijs van de week- en gewone abonnementen gelijk is aan 50 pct. van de prijs van het sociaal abonnement NMBS 2e klas, voor het overeenstemmend aantal kilometers (of secties). Het aantal kilometers (of secties) wordt op de door de NMVB afgeleverde vervoerbewijs vermeld.
  2. In geen enkel geval mag de bijdrage van de werkgevers 50 pct. van de door de bediende werkelijk betaalde vervoerprijs overschrijden.

HOOFDSTUK IV - Stedelijk en voorstedelijk gemeenschappelijk openbaar vervoer

Artikel 5

Wat het stedelijk en voorstedelijk gemeenschappelijk openbaar vervoer betreft dat georganiseerd wordt, hetzij door de maatschappijen die lid zijn van de "Belgische Vereniging der Stedelijke Gemeenschappelijke Vervoersondernemingen", het­zij door de NMVB worden de modaliteiten van de bijdrage van de werkgevers ten gunste van de bedienden die dit type van vervoer gebruiken, door de ondertekenende partijen vastgelegd als volgt:

§1.

  1. de betrokken bedienden leggen aan de directie van de ondernemingen een ondergetekende verklaring voor waarin verzekerd wordt dat zij geregeld een stedelijk of voorstedelijk gemeenschappelijk vervoermiddel gebruiken om zich van hun woonplaats naar de plaats van tewerkstelling en omgekeerd te begeven;
  2. bovendien is de bijdrage van de werkgever afhankelijk van het gebruik door de betrokkene van het goedkoopst uitvallende vervoermiddel;
  3. de directie van de onderneming heeft steeds het recht om de waarachtigheid van deze verklaring na te gaan;

§2.

  1. wanneer de prijs van het vervoer in verhouding staat tot de afstand, is de bijdrage van de werkgevers gelijk aan 50 pct. van de prijs van de sociale abonnementen NMBS 2e klas, voor een overeenstemmende afstand;
  2. wanneer het een eenheidsprijs betreft, wordt de bijdrage van de werkgevers, ongeacht de afstand, forfaitair vastgesteld op 50 pct. van de werkelijke prijs betaald door de bediende.

HOOFDSTUK V - Gemengde vervoermiddelen

Artikel 6

In geval de bediende verschillende gemeenschappelijke openbare vervoermiddelen gebruikt en de met het stedelijk en/of voorstedelijk gemeenschappelijk openbaar vervoer afgelegde afstand kan worden nagegaan, komen de ondertekenende partijen overeen dat de bijdrage van de werkgevers in het totaal van de vervoerskosten gelijk is aan 50 pct. van de prijs van het sociaal abonnement NMBS 2e klas voor het aantal kilometers overeenstemmende met het totaal aantal kilometers (en/of secties) vermeld op de verschillende afgeleverde vervoerbewijzen.

Artikel 7

In geval de bediende verschillende gemeenschappelijke vervoermiddelen gebruikt en de met het stedelijk en/of voorstedelijk gemeenschappelijk openbaar vervoer afgelegde afstand niet kan worden nagegaan en de afgelegde afstand dus niet het voorwerp kan uitmaken van een optelling, komen de ondertekenende partijen overeen dat zij handelen zoals voorzien in vorig artikel, waarbij de bijdrage van de werkgevers voor de met het stedelijk en/of voorstedelijk gemeenschappelijk openbaar vervoer afgelegde afstand forfaitair op dezelfde wijze wordt vastgelegd als bedoeld bij artikel 5, §2, b).

Artikel 8

In geval de bediende tegelijk gebruik maakt van een openbaar gemeenschappelijk vervoermiddel en een ander vervoermiddel dan deze georganiseerd door de onderneming, zal de bijdrage voor dit laatste vervoermiddel berekend worden zoals bepaald in onderstaand hoofdsstuk 6.

HOOFDSTUK VI - Bedienden die geen openbaar vervoermiddel gebruiken

Artikel 9

Voor de bedienden die geen openbaar vervoermiddel gebruiken, wordt de bijdrage van de werkgever eveneens berekend op basis van de degressieve schaal van tussenkomst per kilometer in de sociale abonnementen NMBS 2e klas.

Artikel 10

De beschikkingen van dit hoofdstuk zijn alleen toepasselijk indien de werkelijke heen en terug opgetelde afstanden tenminste 1 km bedragen.

Artikel 11

Het aantal in aanmerking te nemen kilometers is deze van de kortste weg berekend op basis van het "Boek der wettelijke afstanden" langs de gewone wegen tussen al de gemeenten van België, die voorkomt in bijlage van het konink­lijk besluit van 15 oktober 1969.

De afstand wordt aldus bepaald door het aantal kilometers tussen de gemeente waar de verblijfplaats van de bediende is gevestigd en deze van de onderneming.

Nochtans, in geval van geografische onregelmatigheid voortspruitend uit de lokalisatie van de onderneming en/of van de verblijfplaats van de bediende, kan van deze bepaling worden afgeweken op basis van een paritaire regeling op het vlak van de onderneming.

Artikel 12

Voor de bedienden die in dezelfde gemeente wonen waar de onderneming gevestigd is, wordt de bijdrage van de werkgever berekend in functie van de kortste werkelijk afgelegde afstand van de verblijfplaats van de bediende naar de onderneming. Deze afstand heen en terug berekend, wordt afgerond naar de hogere of lagere kilometer naargelang de kilometrische schijf 500 meter overschrijdt of niet.

HOOFDSTUK VII - Door de ondernemingen met financiële deelneming van de bedienden georganiseerd of door de ondernemingen voor een gedeelte van het traject uitsluitend op eigen kosten georganiseerd vervoer

Artikel 13

Wanneer het vervoer van de woonplaats naar de onderneming georganiseerd wordt door de ondernemingen uitsluitend op eigen kosten of met de financiële deelne­ming van de bedienden, moet deze collectieve arbeidsovereenkomst als uitgevoerd worden beschouwd zodra de lasten van de onderneming voor dezelfde afstand afgelegd per gebruiker-bediende, 50 pct. van de prijs van het sociaal abonnement NMBS 2e klas bereiken of overschrijden.

Indien dit niet het geval is, wordt de toepassing van het beginsel volgens het­welk de bijdrage van de onderneming gelijk is aan 50 pct. van de prijs van het sociaal abonnement NMBS 2e klas voor dezelfde afgelegde afstand, op het vlak van de onderneming paritair geregeld.

Artikel 14

Voor de berekening van de afstand afgelegd met het door de onderneming ingezette vervoermiddel, moet ermee rekening gehouden worden dat dit vervoermiddel tussen de woonplaats van de bediende en de plaats van de tewerkstelling in het algemeen niet de directe weg volgt.

In dit geval wordt de afstand die als basis dient voor de bijdrage van de werkgever op het vlak van de onderneming paritair bepaald.

Artikel 15

Wanneer de bediende tegelijk gebruik maakt van een door de onderneming georganiseerd vervoermiddel en van een ander vervoermiddel, wordt de bijdrage van de werkgever berekend op grond van de totale afgelegde afstand, evenwel met aftrek van de reeds door de werkgever gedragen kosten voor het door hem georganiseerd vervoer.

De toepassing van het beginsel volgens hetwelk de bijdrage van de werkgever gelijk is aan 50 pct. van de prijs van het sociaal abonnement NMBS 2e klas, voor dezelfde afgelegde afstand, wordt op het vlak van de onderneming paritair geregeld, mits artikel 14 van deze collectieve arbeidsovereenkomst behoorlijk in overweging wordt genomen.

HOOFDSTUK VIII - Tijdstip van de terugbetaling

Artikel 16

Onverminderd de bepalingen van de collectieve arbeidsovereenkomst gesloten op 26 maart 1975 in de Nationale Arbeidsraad, betreffende de financiële bijdrage van de werkgevers in de prijs van het vervoer van de werknemers, algemeen verbindend verklaard bij koninklijk besluit van 7 mei 1975, worden de praktische schikkin­gen voor het betalen van de werkgeversbijdrage in de door de bedienden gedragen vervoerskosten paritair geregeld op het vlak van de onderneming.

HOOFDSTUK IX - Modaliteiten van terugbetaling

Artikel 17

De bijdrage gebeurt alleen voor de aanwezigheidsdagen op het werk. Deze bepaling is evenwel niet van toepassing voor de bedienden die houder zijn van een abonnement. In dit geval kunnen zij ook de tussenkomst genieten voor de afwezigheiddagen voor zover deze dagen vallen in de geldigheidsperiode van het abonnement en dat zij de terugbetaling ervan niet kunnen bekomen.

De bijdrage van de werkgevers in de vervoerskosten per spoor wordt betaald tegen indiening van het speciale getuigschrift voor de sociale abonnementen afgeleverd door de NMBS.

De bijdrage van de werkgevers in de vervoerskosten per buurtspoorweg wordt betaald op voorlegging van de transportbewijzen afgeleverd door de NMVB.

De bijdrage van de werkgevers in de kosten van het openbaar gemeenschappelijk stedelijk en/of voorstedelijk vervoer wordt uitbetaald tegen overhandiging van het vervoerbewijs afgeleverd door de ondernemingen voor openbaar gemeenschappelijk stedelijk en/of voorstedelijk vervoer.

Voor de bedienden die geen openbaar vervoermiddel gebruiken, geschiedt de uitbetaling zonder bijzondere modaliteiten.

HOOFDSTUK X - Bijzondere beschikkingen

Artikel 18

In de gevallen waarin bij de in artikel 1 bedoelde ondernemingen verschillende en op sommige punten van deze collectieve arbeidsovereenkomst gunstiger oplossingen zouden van toepassing zijn, kunnen deze worden behouden.

Artikel 19

Indien de werkgever het vraagt, worden de bedienden eraan gehouden de verplaatsingsmiddelen die ze gebruiken te verklaren.

Zij zullen op eigen initiatief elke verandering van verblijfplaats of van vervoermiddel verklaren.

HOOFDSTUK XI - Duur van de overeenkomst

Artikel 20

Deze collectieve arbeidsovereenkomst treedt in werking op 1 juli 1978 en wordt gesloten voor een onbepaalde tijd.

B. Samenvatting

Rechthebbenden

alle bedienden

Vervoermiddelen

alle openbare- en privé-vervoermiddelen.

Bedrag

  • vervoer per spoor: volgens schaal van de N.A.R.
  • vervoer per buurtspoorwegen: 50 % van de prijs van het sociaal abonnement NMBS 2e klas voor het overeenstemmend aantal kilo­meters, zonder 50 % van de werkelijke kost­prijs te overschrijden
  • stedelijk en voorstedelijk gemeenschappelijk openbaar vervoer:
  • prijs in verhouding tot afstand: 60 % van de prijs van het so­ciaal abonnement NMBS, 2e klas voor het overeenstemmend aantal kilometers
  • eenheidsprijs: 56 % van de werkelijke kostprijs

  • privé-vervoer: op basis van de degressieve schaal van tussenkomst per kilometer in de sociale abonnementen NMBS 2e klas (barema).

Afstand

  • openbare vervoermiddelen: ongeacht de afstand
  • privé-vervoermiddelen: 1 km en meer.

Historiek
01/07/2020 31/12/2050 1201 Patronale tussenkomst in de vervoerskosten: regels
01/10/2019 30/06/2020 1201 Patronale tussenkomst in de vervoerskosten: regels
01/10/2017 30/09/2019 1201 Werkgeverbijdrage in de vervoerkosten
01/02/2014 30/09/2017 1201 Werkgeverbijdrage in de vervoerkosten
01/01/2011 31/01/2014 1201 Werkgeverbijdrage in de vervoerkosten
01/02/2009 31/12/2010 1201 Werkgeverbijdrage in de vervoerkosten
01/01/2008 31/01/2009 1201 Werkgeverbijdrage in de vervoerkosten
01/07/1978 31/12/2007 1201 Werkgeverbijdrage in de vervoerkosten