2106 Waarborg van vereffening van de aanvullende vergoeding SWT door het sociaal fonds

Paritair (sub-)Comité nr.:
200.00.00-00.00

Bijwerking: 23/03/2015
Geldig vanaf: 01/01/1991

Wanneer de werkgever in gebreke blijft de aanvullende vergoeding te betalen aan de bediende in het SWT, waarborgt het sociaal fonds van het Aanvullend Paritair Comité voor bedienden de betaling.

Dit fonds keert zich vanzelfsprekend nadien tegen de werkgever om het bedrag van de aanvullende vergoeding verhoogd met de gemaakte kosten te recupereren.

Wanneer de werkgever in gebreke blijft de aanvullende vergoeding te betalen aan de bruggepensioneerde bediende waarborgt het sociaal fonds van het Aanvullend Nationaal Paritair Comité voor bedienden de betaling. Dit fonds keert zich vanzelfsprekend nadien tegen de werkgever om het bedrag van de aanvullende vergoeding verhoogd met de gemaakte kosten te recupereren.

Dit is, kort samengevat, de inhoud van de collectieve arbeidsovereenkomst van 28 februari 1975, waarbij de waarborg en de faciliteiten van vereffening van de aanvullende vergoeding ten gunste van sommige bejaarde bedienden indien zij worden ontslagen, worden geregeld. Deze collectieve arbeidsovereenkomst werd algemeen verbindend verklaard door een koninklijk besluit van 29 juli 1975 en gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 20 september 1975.

Voor de reglementering inzake stelsels van werkloosheid met bedrijfstoeslag (brugpensioen) verwijzen wij u naar onze brochure.

HOOFDSTUK 1 - Toepassingsgebied

Artikel 1

De bepalingen van deze collectieve arbeidsovereenkomst zijn van toepassing op :

  1. de werkgevers van de ondernemingen waarvan de activiteit valt onder de bevoegdheid van het ANPKB, met uitsluiting van de voedingsnijverheid, en die de verplichtingen voortvloeiend uit de collectieve arbeidsovereenkomst nr. 17, gesloten op 19 december 1974 in de Nationale Arbeidsraad tot invoering van een regeling van aanvullende vergoeding ten gunste van sommige bejaarde werknemers indien zij worden ontslagen, algemeen verbindend verklaard bij koninklijk besluit van 16 januari 1975 (Belgisch Staatsblad van 31 januari 1975), niet zijn nagekomen.
  2. de bedienden, tewerkgesteld door de onder a. hierboven vermelde werkgevers, die recht hebben op de bijkomende vergoeding ingevolge de bovenvermelde collectieve arbeidsovereenkomst en waarvan de laatste werkgever aan de bepalingen van bedoelde overeenkomst niet heeft voldaan.

Zijn echter uitgesloten uit het toepassingsgebied de werkgevers die in de onmogelijkheid verkeren de aanvullende vergoeding te betalen ingevolge sluiting of faling van de onderneming tenzij de waarborg van betaling van de aanvullende vergoeding niet kan worden verzekerd door het Fonds tot vergoeding van de in geval van sluiting van onderneming ontslagen werknemers, krachtens artikel 2 van de wet van 30 juni 1967 tot vernieuwing van de opdracht van het Fonds tot vergoeding van de in geval van sluiting van ondernemingen ontslagen werknemers en voor zover de betrokken werknemers minimum 50 jaar en maximum 55 jaar oud zijn op de dag dat het brugpensioen ingaat, en tewerkgesteld zijn in een onderneming in moeilijkheden of in herstructurering.

De bedragen onder vorm van een sluitingspremie toegekend door het Fonds tot vergoeding van de in geval van sluiting van onderneming en ontslagen werknemers worden in mindering gebracht van de door het Sociaal Fonds van het ANPKB aan de werknemers gewaarborgd aanvullende vergoeding.

HOOFDSTUK 2 - Principes

Artikel 2

Het Sociaal Fonds van het Aanvullend Nationaal Paritair Comité voor Bedienden verzekert de waarborg van de bijkomende vergoeding ingeval een werkgever de verplichtingen welke hem krachtens de collectieve arbeidsovereenkomst waarvan sprake in artikel 1, zijn opgelegd, niet nakomt binnen een termijn van 30 dagen na het vervallen van de maand waarvoor de bijkomende vergoeding is verschuldigd.

Artikel 3

Het verzoek tot betaling van de vergoeding wordt bij het Sociaal Fonds ingediend op initiatief van de bediende.

Artikel 4

Bij het indienen van zijn vraag, verschaft de bediende alle nodige inlichtingen voor de toepassing van deze collectieve arbeidsovereenkomst.

Artikel 5

Op vraag van het Sociaal Fonds zal de bediende dit bij iedere betaling in zijn rechten laten treden voor het terugwinnen van de bijkomende vergoeding.

Artikel 6

Alle kosten door het Sociaal Fonds gedaan en voortvloeiend uit deze subrogatie en uit de handelingen met het oog op de terugbetaling door de werkgever, worden ten laste gelegd van deze laatste.

Artikel 7

Deze last, berekend in functie van de werkelijk gedane kosten door het Sociaal Fonds, zijn ten minste gelijk aan 200 F. per ingebreke blijven.

Dit minimumbedrag volgt de evolutie van het indexcijfer der consumptieprijzen.

HOOFDSTUK 3 - Modaliteiten van indiening van de aanvraag

Artikel 8

De aanvraag tot betaling van de bijkomende vergoeding in geval van ingebreke blijven van de werkgever, wordt ingediend door de betrokken bediende bij het Sociaal Fonds op een formulier waarvan het model wordt vastgelegd door de Raad van beheer van het Sociaal Fonds en dat de nodige inlichtingen bevat voor de toepassing van deze collectieve arbeidsovereenkomst.

Artikel 9

Het formulier bevat onder meer volgende inlichtingen : de identiteit en het adres van de bediende, de identiteit en het adres van de laatste werkgever, het recht op de werkloosheidsvergoeding, het bedrag van de werkloosheidsvergoeding, het referteloon, de wijze van eventuele betaling van de bijkomende vergoeding door het Sociaal Fonds.

Artikel 10

De bediende vermeldt de passende inlichtingen op het formulier, verklaart deze juist en ondertekent.

Artikel 11

De vraag tot betaling bij het Sociaal Fonds wordt telkens herhaald wanneer de werkgever ingebreke blijft.

Artikel 12

Wanneer de bediende in geval van arbeidsongeschiktheid, verzaakt aan de bijkomende vergoeding om te genieten van de vergoeding "ziekte- en invaliditeitsverzekering", is hij gehouden het Sociaal Fonds te verwittigen van deze verzaking.

HOOFDSTUK 4 - Betalingsmodaliteiten

Artikel 13

Na onderzoek en vaststelling van het recht op en van het bedrag van de bijkomende vergoeding te betalen door het Sociaal Fonds, gaat dit laatste over tot de betaling binnen de 30 dagen na het indienen van de aanvraag.

Artikel 14

De betaling geschiedt bij middel van een postassignatie, of door post- of bankoverschrijving, zoals vermeld door de bediende.

Artikel 15

De administratiekosten voortvloeiend uit deze betaling zijn ten laste van het Sociaal Fonds en mogen worden teruggevorderd bij de werkgever die ingebreke blijft.

Artikel 16

In geval van betaling van de bijkomende vergoeding, ten onrechte, ingevolge een vergissing of een verkeerde informatie, is de bediende gehouden de ten onrechte betaalde bedragen terug te storten.

HOOFDSTUK 5 - Betwistingen

Artikel 17

Iedere betwisting van een beslissing van het Sociaal Fonds wordt ingediend bij de Raad van beheer van dit Fonds, bij aangetekend schrijven binnen de maand welke volgt op de betekening van de beslissing.

Artikel 18

Dit beroep wordt onderzocht door het Directiecomité dat zijn advies overmaakt aan de Raad van beheer, welke vervolgens beslist.

Artikel 19

De betwistingen voortvloeiend uit de beslissingen van de Raad van beheer van het Sociaal Fonds kunnen worden voorgelegd aan de Arbeidsrechtbanken.

HOOFDSTUK 6 - Invoegetreding, duur van de overeenkomst

Artikel 20

Deze collectieve arbeidsovereenkomst wordt gesloten voor een onbepaalde tijd en treedt in voege op 1 april 1975.

Zij kan worden herzien of opgezegd op vraag van de meest gerede ondertekenende partij, mits een opzegging van 6 maanden, gericht per een ter post aangetekende brief aan de voorzitter van het ANPKB en aan de ondertekenende organisaties.


Historiek
01/01/1991 31/12/2999 2106 Waarborg van vereffening van de aanvullende vergoeding SWT door het sociaal fonds