0802 Tewerkstelling van sommige leerlingen-stagiairs op zondag en 's nachts

Paritair (sub-)Comité nr.:
200.00.00-00.00

Bijwerking: 10/10/2002
Geldig vanaf: 01/09/2002

De jongere mag tijdens de stage die voorzien wordt in het leerprogramma gedurende drie zondagen per schooljaar en/of 's nachts tot 22 uur of tot 24 uur binnen de door artikel 3 van het koninklijk besluit vastgelegde beperkingen en voorwaarden arbeid verrichten.

Om 's nachts te kunnen werken, moet de jongere ouder dan 16 jaar zijn.

Krachtens artikel 32, § 3 van de Arbeidswet, mag de jongere in geen geval meer dan één zondag op twee arbeid verrichten, behalve met voorafgaande toelating van de Sociale Inspectie.

Krachtens artikel 33, § 2 van de Arbeidswet, heeft de jongere die op zondag arbeid heeft verricht recht op een wekelijkse onbetaalde inhaalrust van minimum 36 opeenvolgende uren.

Krachtens artikel 32, § 2 van de Arbeidswet van 16 maart 1971, kan de Koning toestaan dat alle jeugdige werknemers (d.w.z. de werknemers onder 18 jaar) of enkel bepaalde categorieën ervan op zon- en feestdagen in bepaalde bedrijfstakken, bedrijven of beroepen voor het uitvoeren van bepaalde werken worden tewerkgesteld.

Krachtens artikel 34 bis van de Arbeidswet van 16 maart 1971, kan de Koning toestaan dat alle jeugdige werknemers ouder dan 16 jaar of enkel bepaalde categorieën ervan 's nachts in bepaalde bedrijfstakken, bedrijven of beroepen voor het uitvoeren van bepaalde werken worden tewerkgesteld.

De Koning heeft gebruik gemaakt van deze twee mogelijkheden in het koninklijk besluit van 2 augustus 2002 waarbij aan de ondernemingen die ressorteren onder het het Aanvullend Nationaal Paritair Comité voor de bedienden de toelating wordt verleend om sommige leerlingen-stagiairs 's nachts en/of op zondag tewerk te stellen. Dit koninklijk besluit verscheen in het Belgisch Staatsblad van 3 september 2002. 

Wij geven U hierna de tekst van dit koninklijk besluit.

Tekst van het koninklijk besluit

Artikel 1

Dit besluit is van toepassing op de werkgevers van de ondernemingen die onder het Aanvullend Nationaal Paritair Comité voor de bedienden ressorteren en op de leerlingen-stagiairs die door hen in het kader van de bij artikel 2 bedoelde stage worden tewerkgesteld.

Artikel 2

Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder " leerlingen-stagiairs " : de leerlingen die 15 jaar of ouder zijn, die niet meer onderworpen zijn aan de voltijdse leerplicht en die ingeschreven zijn in het Nederlandstalig voltijds secundair onderwijs, welke tijdelijk in een onderneming worden tewerkgesteld in het kader van een stage die voorzien wordt in het leerprogramma van de studierichting die zij volgen.

Artikel 3

De bij artikel 1 bedoelde werkgevers mogen de leerlingen-stagiairs 's nachts en/of op zondag tewerkstellen in de volgende gevallen en onder de daarbij bepaalde grenzen : 

1° leerlingen van het eerste en het tweede leerjaar van de derde graad van het technisch secundair onderwijs, studierichtingen toerisme en onthaal en public relations, kunnen in het kader van de bij artikel 2 bedoelde stage tot 22 uur worden tewerkgesteld; 

2° leerlingen van het derde leerjaar van de derde graad (specialisatie) van het technisch secundair onderwijs, studierichtingen toerisme en recreatie, toerisme en organisatie en public relations, kunnen in het kader van de bij artikel 2 bedoelde stage tot 24 uur evenals gedurende drie zondagen per schooljaar worden tewerkgesteld. 

De bij het eerste lid bepaalde afwijkingen van de grenzen van het verbod op nachtarbeid zijn enkel van toepassing op de leerlingen-stagairs ouder dan 16 jaar en gelden enkel in zoverre de werkgever, voor de werknemers van de onderneming die 18 jaar of ouder zijn, beroep kan doen op een afwijking van het verbod op nachtarbeid welke door of krachtens de bepalingen van de Arbeidswet van 16 maart 1971 of de wet van 17 maart 1987 betreffende de invoering van nieuwe arbeidsregelingen in de ondernemingen wordt toegestaan. 

De bij het eerste lid, 2°, bepaalde afwijking van het verbod om werknemers 's zondags tewerk te stellen, geldt onder de bij de artikelen 32, § 3, en 33, § 2, van de arbeidswet van 16 maart 1971 bepaalde voorwaarden. 

De werkgever die gebruik wenst te maken van de bij het eerste lid bepaalde afwijkingen van de grenzen van het verbod op nachtarbeid en van het verbod om werknemers 's zondags tewerk te stellen, dient bovendien : 

-        de bepalingen van de collectieve arbeidsovereenkomsten gesloten binnen het Aanvullend Nationaal Paritair Comité voor de bedienden, welke betrekking hebben op deze aangelegenheden, na te leven; 

-        en de ondernemingsraad of, bij ontstentenis daarvan, de vakbondsafvaardiging, daarvan voorafgaandelijk op de hoogte te brengen.

Artikel 4

Dit besluit treedt in werking op 1 september 2002.

Artikel 5

Onze Minister van Werkgelegenheid is belast met de uitvoering van dit besluit. 


Historiek
01/09/2002 31/12/2999 0802 Tewerkstelling van sommige leerlingen-stagiairs op zondag en 's nachts