03 Beroepenclassificatie

Paritair (sub-)Comité nr.:
133.01.00-00.00

Bijwerking: 19/10/2005
Geldig vanaf: 01/01/2005

In het Paritair Comité voor het tabaksbedrijf werd op 24 juni 2005 een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten tot vaststelling van de arbeidsvoorwaarden in de sigarettenfabrieken en gemengde ondernemingen.  Zij werd neergelegd op de Griffie van de dienst der collectieve arbeidsbetrekkingen en geregistreerd op 2 september 2005 onder het nr. 76277/CO/133.01; het bericht van neerlegging verscheen in het Belgisch Staatsblad van 13 september 2005.

 

Wij geven u hierna de bepalingen betreffende de beroepenclassificatie en vervolgens enkele belangrijke praktische schikkingen.  Uit praktische overwegingen hebben wij de door de aangeslotenen van Groep S – Sociaal Secretariaat vzw te gebruiken codes voor de beroepskwalificatie geïntegreerd in de tekst van de CAO; het gaat om de cijfers in vetjes.

Artikel 1

Onderhavige collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en op de werknemers van de sigarettenfabrieken en de gemengde ondernemingen, dit wil zeggen de sigarettenfabrieken die in dezelfde productie-eenheid ook kerftabak produceren en onder het Paritair Comité voor het tabaksbedrijf ressorteren.

Onder “werknemers” wordt verstaan de arbeiders en de arbeidsters.

Artikel 2

Vanaf 1 januari 1989 worden de functies als volgt in zeven categorieën ingedeeld:

Categorie 1:

1.     het tabakstrippen.

2.     de behandeling van lichte goederen, de aan- en afvoer aan de verschillende machines, inclusief het oprapen en alle andere lichte werken die in de andere categorieën niet uitdrukkelijk zijn vermeld.

Code: 01

Categorie II:

het afwegen van rooktabak aan niet snelle pakketteermachines (minder dan zestig toeren per minuut).

Code: 02

Categorie III:

1.     de bediening van sigarettenmachines, filter- en filteraanzetmachines, pakketteer- en/of inpak- en/of cellofaneer- en/of farderingsmachines, met uitsluiting van het technische onderhoud ervan.

2.     het afwegen van rooktabak aan snelle pakketteermachines (minimum zestig toeren per minuut).

Code: 03

Categorie IV:

1.     de bediening van pakketteer- en/of inpak- en/of cellofaneer- en/of farderingsmachines, inbegrepen het technisch onderhoud ervan.

2.     zware behandelingswerken, dit wil zeggen diegene die een aanhoudende middelmatige of een onderbroken zware lichamelijke inspanning vereisen.

3.     de werknemers-begeleiders die niet verantwoordelijk zijn voor de ronde en het innen.

Code: 04

Categorie V:

1.     de bediening van vooraanvochting-, aanvochtings-, saucerings- en mengelmachines.

2.     de bediening van kerfmachines.

3.     de bediening van klopinstallaties.

4.     de bediening van sigarettenmachines, filter- en filteraanzetmachines, inbegrepen het technisch onderhoud ervan.

5.     het besturen van vracht- en hijswagens.

6.     de werknemers-chauffeurs en/of –begeleiders die verantwoordelijk zijn voor de ronde en het innen.

Code: 05

Categorie VI:

de bediening van roost- en slijpmachines.

Code: 06

Categorie VII:

Werknemers-mecaniciens, mecaniciensstellers, elektriciens en lassers.

Code: 07

(...)

Artikel 28

Onderhavige collectieve arbeidsovereenkomst treedt in werking op 1 januari 2005 en is gesloten voor onbepaalde duur.

Ieder der contracterende partijen kan onderhavige overeenkomst opzeggen, mits een opzeggingstermijn van drie maanden, betekend bij een ter post aangetekende brief, gericht aan de voorzitter van het Paritair Comité voor het tabaksbedrijf en aan elk der contracterende partijen.

Artikel 29

Onderhavige collectieve arbeidsovereenkomst vernietigt en vervangt de collectieve arbeidsovereenkomst van 20 januari 1989, gesloten in het Paritair Comité voor het tabaksbedrijf, tot vaststelling van de arbeidsvoorwaarden in de sigarettenfabrieken en gemengde ondernemingen, algemeen verbindend verklaard bij koninklijk besluit van 28 maart 1990 (Belgisch Staatsblad van 9 mei 1990).

 

 

Krachtens artikel 15 van het koninklijk besluit van 8 augustus 1980 betreffende het bijhouden van sociale documenten, moet voor iedere werknemer op de individuele rekening worden vermeld:

 

-        de functie die hij hoofdzakelijk uitoefent bij de werkgever;

-        de beroepskwalificatie die hem door de werkgever wordt toegekend; overeenkomstig de beschikkingen van de collectieve arbeidsovereenkomsten tot vaststelling van de arbeids- en loonvoorwaarden, of overeenkomstig de bepalingen van de besluiten waarbij forfaitaire lonen worden bepaald voor de toepassing van de wetgeving op de sociale zekerheid.

 

De aangeslotenen van Groep S – Sociaal Secretariaat vzw worden bijgevolgd verzocht zowel de functie (omschrijving) als de beroepskwalificatie (code) te vermelden op het identiteitsformulier van iedere nieuw aangeworven arbeider en ons tevens iedere wijziging dienaangaande in de loop van de tewerkstelling mede te delen.


Historiek
01/01/2005 31/12/2999 03 Beroepenclassificatie
01/01/1989 31/12/2004 03 Beroepenclassificatie