4801 Opleiding

Paritair (sub-)Comité nr.:
130.00.00-02.00

Bijwerking: 30/10/2008
Geldig vanaf: 01/01/2007

Elke werknemer heeft recht, op het niveau van elke onderneming, op 1 dag beroepsopleiding per jaar. Het betreft elke vorm van opleiding georganiseerd door de werkgever

Hieronder de bepalingen i.v.m. de opleiding.

 

Artikel 1 - TOEPASSINGSGEBIED

Onderhavige collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing, overeenkomstig de wet van 5 december 1968, op, enerzijds, de ondernemingen vallend onder de bevoegdheid van het Paritair Comité voor het drukkerij-, grafische kunst- en dagbladbedrijf, waar één of meer dagbladen worden vervaardigd in de ganse onderneming of in één of meerdere van haar departementen en, anderzijds, al haar werknemers en werkneemsters (verder werknemers genoemd), waarvan de functies vermeld staan bij de classificatie van de functies onder artikel 4 - Classificatie van de functies of in de bijlagen 1 en 2 van deze overeenkomst.

Onder dagbladen wordt verstaan perspublicaties voor algemene en gespecialiseerde berichtgeving die minstens 4 maal per week gepubliceerd worden, al dan niet vergezeld van supplementen of inserts.

(…)

Artikel 11-OPLEIDING

1. Ingevolge de voortdurende vernieuwing van de technologie in de dagbladondernemingen, is het noodzakelijk dat de werknemers zich middels een gepaste opleiding kunnen omscholen in de nieuwe technieken. Deze opleiding heeft in eerste instantie plaats op het vlak van de onderneming.

Met het oog op de invulling van de hiervoren uitgedrukte behoefte, zullen de ondertekenende partijen gezamenlijk initiatieven nemen, al dan niet met medewerking van overheidsorganismen, om opleidingsprogramma's uit te werken voor de werknemers uit de sector. In dit verband zal bijzondere aandacht gaan naar werknemers die door de invoering van nieuwe technologie genoopt worden zich bij te scholen, en, binnen deze groep, naar de oudste werknemers.

2. De opleiding in aile nieuwe technieken is bij voorkeur voorbehouden aan de werknemers van de betrokken afdeling. Bij gebrek aan voldoende geschoolde werknemers in de betrokken afdeling zal er evenwel een beroep gedaan worden op andere geschoolde werknemers van de onderneming (dit binnen het kader van de omscholing).

3. In geval van een tekort aan werknemers of onvoldoende geschoolde werknemers zal de onderneming elke andere persoon mogen aanwerven of opleiden tôt het nodige aantal, doch niet daarboven, na vaststelling van het tekort door de contracterende partijen en in gemeenschappelijk akkoord.

4. Bij niet-aanpassing zal de werknemer zijn vorige activiteit hernemen, of gelijk welke andere functie die overeenstemt met zijn vakbekwaamheid.

5. Elke werknemer heeft recht, op het niveau van elke onderneming, op 1 dag beroepsopleiding per jaar. Het betreft elke vorm van opleiding georganiseerd door de werkgever. Dit recht kan jaarlijks slechts geglobaliseerd worden op voorwaarde dat de onderneming een vormingsplan voor advies heeft voorgelegd aan de ondernemingsraad of, bij ontstentenis, aan de syndicale afvaardiging.

Toepasselijke collectieve arbeidsovereenkomst: om de integrale tekst te lezen, klik op het registratienummer.

Datum CAO
18/10/2007
Registratienr
85853
Geldig van
01/01/2007
Geldig tot
-
Neerleggingsdatum
09/11/2007
Registratiedatum
29/11/2007
Onderwerp
arbeidsvoorwaarden
BS Bericht van neerlegging
18/12/2007
Algemeen verbindend verklaring
-
Algemeen verbindend verklaard door Koninklijk Besluit van
01/07/2008
Gepubliceerd in het B.St. van
14/10/2008
Keywords
LONEN, PLOEGEN- EN NACHTARBEID, ARBEID TIJDENS WEEKENDS EN OP FEESTDAGEN, EINDEJAARSPREMIE, FUNCTIECLASSIFICATIE, ARBEIDSDUUR IN UREN, BETAALDE VERLOFDAG (GEEN ADV- OF COMPENSATIEDAG) EN FEESTDAG, ARBEIDSDUURMODALITEITEN, ARBEIDSDUURFLEXIBILITEIT, TIJDELIJKE ARBEID EN UITZENDARBEID, KLEIN VERLET, OPLEIDING (EXCL. SYNDICALE VORMING), WELZIJN OP HET WERK, ZIEKTE/ONGEVAL/OVERLIJDEN

Historiek
01/01/2007 31/12/2999 4801 Opleiding