0703 Toeslagen en overuren

Paritair (sub-)Comité nr.:
130.00.00-02.00

Bijwerking: 29/10/2008
Geldig vanaf: 01/01/2007

Hieronder de bepalingen i.v.m. de toeslagen en overuren.

Artikel 1 - TOEPASSINGSGEBIED

Onderhavige collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing, overeenkomstig de wet van 5 december 1968, op, enerzijds, de ondernemingen vallend onder de bevoegdheid van het Paritair Comité voor het drukkerij-, grafische kunst- en dagbladbedrijf, waar één of meer dagbladen worden vervaardigd in de ganse onderneming of in één of meerdere van haar departementen en, anderzijds, al haar werknemers en werkneemsters (verder werknemers genoemd), waarvan de functies vermeld staan bij de classificatie van de functies onder artikel 4 - Classificatie van de functies of in de bijlagen 1 en 2 van deze overeenkomst.

Onder dagbladen wordt verstaan perspublicaties voor algemene en gespecialiseerde berichtgeving die minstens 4 maal per week gepubliceerd worden, al dan niet vergezeld van supplementen of inserts.

(...)

Artikel 7 - TOESLAGEN EN OVERUREN

A.I. Toeslagen voor werk op zondag en feestdagen

a) Zondagsrust : de werknemers zullen één op twee zondagen rust hebben.

b) Betaling van werk op zon- en feestdagen : het werk op zondag of op een wettelijke feestdag geeft recht op betaling van een toeslag van 100 % van het werkelijk loon voor de werkelijk gepresteerde uren, met dien verstande dat de som van de toeslagen, met uitzondering van de toeslag voor overuren, niet meer bedraagt dan 130 %.

De eventueel voordeliger verworven toestanden blijven behouden zowel voor de betaling van zondagswerk als voor werk op feestdagen.

De toegekende toeslag voor werk op zon- en feestdagen moet beschouwd worden als een forfaitaire vergoeding die niet in aanmerking komt voor de berekening van de vergoeding voor overuren.

A.II. Toeslag voor nachtwerk

Voor nachtwerk worden aan aile categorieén van werknemers, vermeld in de loonschaal, onderstaande toeslagen toegekend, uitgedrukt in procenten van het uurloon, bekomen door het werkelijk weekloon (baremaloon + overloon) te delen door de werkelijke arbeidsduur :

  • van 20 tot 22 uur: 25 %
  • van 22 tot 24 uur: 30 %
  • van 24 uur tot het einde van de dienst: 30 %

Voor de berekening van de tijd die aanleiding geeft tôt de betaling van toeslagen voor nachtwerk, wordt de duur van de prestatie afgerond tôt het hoger liggende halfuur, waarbij elke prestatie van minder dan een half uur wordt berekend voor een halfuur.

B. Overuren

De eerste twee overuren per dag worden betaald met een toeslag van 50%, de volgende met een toeslag van 75%; elk overuur gepresteerd op een zondag, een feestdag of een rustdag, wordt betaald met een toeslag van 100%.

Voor de berekening van de toeslagen voor overuren wordt in aanmerking genomen het uurloon bekomen door het weekloon, overlonen inbegrepen (werkelijk loon) te delen door de werkelijke arbeidsduur. De toeslagen bepaald onder Al en Ail van onderhavig artikel komen niet in aanmerking.

Met het doel de tewerkstelling te bevorderen, dient het gebruik van overuren te worden uitgesloten.

Nochtans moeten de eventuele overuren gerechtvaardigd worden door een technische gebeurtenis of noodzaak of door de eisen van de berichtgeving, en moeten zij beantwoorden aan de noodzaak om het verschijnen van het dagblad te verzekeren.

C. Maaltijden

De werknemer die ten laatste de dag voordien niet verwittigd werd heeft recht op een lichte maaltijd of op een vergoeding van € 3,88 om zich een lichte maaltijd aan te schaffen wanneer hij een bijkomende prestatie van ten minste twee uur levert.

Dit bedrag is van toepassing vanaf 1 januari 2007; het zal aangepast worden aan de evolutie van het gezondheidscijfer, en dat ter gelegenheid van elke vernieuwing van de sectorale conventie.

De indexatie zal geschieden op 1 januari van iedere nieuwe conventieperiode op basis van de evolutie van de gezondheidsindex tussen 31 december van het eindjaar van de vorige conventieperiode en 31 december van het laatste jaar van de conventieperiode.

D. Werk op een rustdag

Voor werk op een rustdag zal de werknemer, boven zijn loon, recht hebben op een toeslag gelijk aan 1/5 van zijn werkelijk weekloon. Wanneer echter het personeel belast met het onderhoud een dringend herstellingswerk dient uit te voeren op een rustdag zal dit vergoed worden met een toeslag van 100% op de werkelijk gepresteerde uren.

(...)

 

Artikel 13 - VERSCHEIDENE VERPLICHTINGEN

a) De werknemers zullen niet aan het werk mogen gesteld worden of werk mogen aannemen tijdens hun vakantiedagen noch in de onderneming die hen tewerkstelt noch daarbuiten.

b) Geen werknemer mag werkzaamheden die binnen de grafische sector vallen verrichten buiten de werkplaats waar hij zijn voornaamste bedrijvigheid uitoefent en dit zomin voor eigen rekening als voor rekening van derden.

c) Behoudens onvoorziene omstandigheden moet elke verandering aan dienstenregeling van verschillende afdelingen ten minste vier dagen op voorhand aan de belanghebbenden medegedeeld worden.

d) Het is mogelijk uitzendkrachten te werk te stellen voor de opvang van een buitengewone vermeerdering van het werk. Indien de période van tewerkstelling van de uitzendkracht 20 werkdagen per jaar overschrijdt, zal een voorafgaand akkoord van de syndicale afvaardiging vereist zijn.

  • Deze uitzendkrachten mogen enkel de functies schoonmaker, refterdiener, handlanger, nachtwaker, portier, huisbewaarder uitoefenen of functies van een gelijkwaardig niveau;
  • Om onregelmatige werkzaamheden in de verzendingsafdeling (inserts...) uitte voeren kan een beroep worden gedaan op intérim-verzenders en -begeleiders;
  • In geval van overmacht (ziekte, ongeval) kunnen de uitzendkrachten ingeschakeld worden in de overige functies mits voorafgaand akkoord van de syndicale delegatie.

(...)

Artikel 14 - HANDELSDRUKWERK (labeur)

Het uitvoeren van handelsdrukwerk is in principe niet toegestaan vôôr 6 u 's ochtends en na 22 u 's avonds, evenals op rustdagen, zondagen en op feestdagen. Indien handelsdrukwerk moet uitgevoerd worden tijdens de hiervoor vermelde tijdsspannen, zijn volgende voorwaarden van toepassing :

  • Voor handelsdrukwerk uitgevoerd op werkdagen na 20 u is een toeslag van 20 % verschuldigd;
  • voor handelsdrukwerk uitgevoerd op een rustdag, een zondag of een feestdag is een toeslag van 30 % verschuldigd.

De toeslagen voor handelsdrukwerk worden berekend op het werkelijke basisloon (baremaloon + overloon), naast de toeslagen voor nachtwerk, werk op zon- en feestdagen en de toeslagen voor overuren, en op basis van de tijd die elke werknemer werkelijk aan handelsdrukwerk heeft besteed.

De bestaande voorwaarden en afspraken in de ondernemingen blijven geldig voor de duur van de lopende werken.

Een definitie van handelsdrukwerk, de wijze van uitbetaling van de toeslagen en de toepassingsvoorwaarden van dit artikel worden overeengekomen tussen de directie en de syndicale afvaardiging.

De directie kan met de syndicale afvaardiging overeenkomen om de toeslagen voor handelsdrukwerk te vervangen door compensatiedagen.

(...)

 

 

Toepasselijke collectieve arbeidsovereenkomst: om de integrale tekst te lezen, klik op het registratienummer.

Datum CAO
18/10/2007
Registratienr
85853
Geldig van
01/01/2007
Geldig tot
-
Neerleggingsdatum
09/11/2007
Registratiedatum
29/11/2007
Onderwerp
arbeidsvoorwaarden
BS Bericht van neerlegging
18/12/2007
Algemeen verbindend verklaring
-
Algemeen verbindend verklaard door Koninklijk Besluit van
01/07/2008
Gepubliceerd in het B.St. van
14/10/2008
Keywords
LONEN, PLOEGEN- EN NACHTARBEID, ARBEID TIJDENS WEEKENDS EN OP FEESTDAGEN, EINDEJAARSPREMIE, FUNCTIECLASSIFICATIE, ARBEIDSDUUR IN UREN, BETAALDE VERLOFDAG (GEEN ADV- OF COMPENSATIEDAG) EN FEESTDAG, ARBEIDSDUURMODALITEITEN, ARBEIDSDUURFLEXIBILITEIT, TIJDELIJKE ARBEID EN UITZENDARBEID, KLEIN VERLET, OPLEIDING (EXCL. SYNDICALE VORMING), WELZIJN OP HET WERK, ZIEKTE/ONGEVAL/OVERLIJDEN

Historiek
01/01/2007 31/12/2999 0703 Toeslagen en overuren