0701 Arbeidsduur

Paritair (sub-)Comité nr.:
130.00.00-02.00

Bijwerking: 22/08/2018
Geldig vanaf: 01/10/2017

In het Paritair Comité voor het drukkerij-, grafische en dagblabedrijf werd op 18 oktober 2007 een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten tot vaststelling van de arbeidsvoorwaarden in de ondernemingen van de dagbladpers (registratienummer 85853/CO/130).

Zij werd gewijzigd door:

De nieuwe bepalingen treden in werking op 1 oktober 2017.

Hieronder de bepalingen betreffende het arbeidsduur. Voor de toeslagen en overuren : zie artikel 7 van deze CAO, of Hfdst. 0703 van onze sectorale documentatie. Voor de compensatiedagen: zie artikel 9 van de CAO, of Hfdst. 10 van onze sectorale documentatie.

1. Wekelijkse prestaties

De wekelijkse prestaties worden als volgt bepaald (rusttijden inbegrepen):

  • dagdienst: 35 uren;
  • gemengde dienst: 35 uren;
  • nachtdienst: 35 uren

behoudens waar op ondernemingsvlak de arbeidsduur niet van 36 op 35 u werd gebracht.

Dagdienst zijn de prestaties tussen 6 en 20 uur; gemengde dienst (avonddienst) zijn de prestaties tot 22 u., en nachtdienst zijn de prestaties gedeeltelijk uitgevoerd na 22 u.

Onder arbeidsduur dient verstaan te worden de tijd gedurende dewelke de werknemer ter beschikking staat van de werkgever.

Onder wekelijkse prestaties worden verstaan ofwel de werkelijke wekelijkse prestaties, ofwel, indien compenserende rustdagen worden toegekend, de gemiddelde prestaties op jaarbasis.

2. Verdeling van arbeidsuren en rusttijden.

De arbeidsuren (met inbegrip van de rusttijden) kunnen ongelijk gespreid worden in de week over maximum 5 dagen, zonder dat de dagelijkse arbeidsduur meer dan 9 uur mag bedragen waarbij de conventionele wekelijkse arbeidsduur moet nageleefd worden en waarbij de zondagprestatie gelijk moet zijn aan de gemiddelde dagelijkse arbeidsduur.

De nieuwe uurregeling, waarvan hierboven sprake, zal in het arbeidsreglement worden opgenomen, krachtens de wet van 8.4.65 tot instelling van de arbeidsreglementen.

Er wordt aanbevolen een rustperiode van 10 uren tussen twee opeenvolgende dagelijkse prestaties te voorzien.

De arbeidsprestaties, zoals voorzien hierboven, bevatten een rusttijd van 30 minuten. Deze rusttijd moet niet noodzakelijk gelijktijdig aan het geheel van de werknemers van een ploeg worden toegekend.

Er zal rekening gehouden worden, enerzijds met de noodwendigheden van de organisatie van het werk, en anderzijds met het gemeenschappelijk inzicht de rusttijd toe te kennen op dat tijdstip, dat overeenstemt met de behoeften van de werknemers.

De uren van de maaltijden zullen vastgesteld worden per onderneming in akkoord met de ondernemingsraad en de syndicale afvaardiging.

Wanneer binnen het raam van de bepalingen van onderhavige overeenkomst, overuren dienen gepresteerd te worden, zal aan deze werknemers een rusttijd van 15 minuten worden toegekend, wanneer de bijkomende prestatie ligt tussen 1 1/2 en 2 uren, of indien door de bijkomende prestatie één van de twee gepresteerde perioden tijdens de normale uren van de prestatie de 5 uren overschrijdt.

Deze rusttijd zal 30 minuten bedragen wanneer de bijkomende prestatie de twee uur overschrijdt.

In de dagbladondernemingen die in enkelploegsysteem werken binnen de grenzen van een regelmatig uurrooster (bv. van 8u30 tot 12 uur en van 13 tot 16u30 of 16u42) zal een betaalde rusttijd van 15 minuten toegekend worden wanneer één van de prestaties vier en een half uur overschrijdt, of van 30 minuten wanneer de prestatie vijf en een half uur overschrijdt.

3. Flexibiliteit in de uurroosters

In aanvulling van artikel 2.2. kan er, in het kader van bedrijfsonderhandelingen en in akkoord met de ondernemingsraad, in de uurroosters variabiliteit worden ingebouwd binnen de volgende grenzen en mits naleving van art. 13d van deze cao betreffende interim arbeid:

  • Werknemers behouden hun vijf werkdagen per week;
  • Werknemers blijven gemiddeld 35 uren per week werken over een periode van maximum vier weken met een minimum van 25 uren en een maximum van 45 uren per week en een minimum van 3 uren en een maximum van 9 uren per dag;
  • Werkgevers delen het uurrooster minstens een week voordat de betreffende periode aanvangt mee aan de werknemers. In geval van wijzigingen aan het uurrooster tijdens de betreffende periode, wordt een nieuwe versie minstens een week op voorhand meegedeeld aan de werknemers.

De uitbetaling aan de werknemers gebeurt op basis van de werkelijk gepresteerde uren.

In geval van klein verlet wordt rekening gehouden met het aantal uren dat de werknemer werkelijk diende te presteren op de afwezigheidsdagen. Deze dagen van klein verlet hebben dus geen invloed op het totaal aantal gepresteerde uren in de week of in de periode van vier weken, noch op het salaris dat initieel voorzien was voor die periode. Evenmin heeft dit invloed op een eventuele toeslag (bv. nachttoeslag) voor de werkdagen die effectief werden gepresteerd.

Artikel 2.2° §6 van deze cao betreffende de rusttijd van 15 minuten in het kader van overuren is in deze niet van toepassing.

4. Verscheidene verplichtingen

  1. De werknemers zullen niet aan het werk mogen gesteld worden of werk mogen aannemen tijdens hun vakantiedagen noch in de onderneming die hen tewerkstelt noch daarbuiten.
  2. Geen werknemer mag werkzaamheden die binnen de grafische sector vallen verrichten buiten de werkplaats waar hij zijn voornaamste bedrijvigheid uitoefent en dit zomin voor eigen rekening als voor rekening van derden.
  3. Behoudens onvoorziene omstandigheden moet elke verandering aan dienstenregeling van verschillende afdelingen ten minste vier dagen op voorhand aan de belanghebbenden medegedeeld worden.
  4. Het is mogelijk uitzendkrachten te werk te stellen voor de opvang van een buitengewone vermeerdering van het werk. Indien de période van tewerkstelling van de uitzendkracht 20 werkdagen per jaar overschrijdt, zal een voorafgaand akkoord van de syndicale afvaardiging vereist zijn.
    • Deze uitzendkrachten mogen enkel de functies schoonmaker, refterdiener, handlanger, nachtwaker, portier, huisbewaarder uitoefenen of functies van een gelijkwaardig niveau;
    • Om onregelmatige werkzaamheden in de verzendingsafdeling (inserts...) uitte voeren kan een beroep worden gedaan op interim-verzenders en -begeleiders;
    • In geval van overmacht (ziekte, ongeval) kunnen de uitzendkrachten ingeschakeld worden in de overige functies mits voorafgaand akkoord van de syndicale delegatie.

(...)

Toepasselijke collectieve arbeidsovereenkomst: om de integrale tekst te lezen, klik op het registratienummer.

Datum CAO
14/06/2018
Registratienr
146440
Geldig van
01/10/2017
Geldig tot
-
Neerleggingsdatum
14/06/2018
Registratiedatum
19/06/2018
Onderwerp
arbeidsvoorwaarden
BS Bericht van neerlegging
28/06/2018
Algemeen verbindend verklaring
-
Algemeen verbindend verklaard door Koninklijk Besluit van
17/08/2018
Gepubliceerd in het B.St. van
14/09/2018
Keywords
LONEN, FUNCTIECLASSIFICATIE, ARBEIDSDUUR IN UREN, ARBEIDSDUURMODALITEITEN, DEELTIJDSE ARBEID, KLEIN VERLET

Historiek
01/10/2017 31/12/2999 0701 Arbeidsduur
01/10/2017 01/10/2017 0701 Arbeidsduur
01/01/2007 30/09/2017 0701 Arbeidsduur