0701 Arbeidsduur

Paritair (sub-)Comité nr.:
130.00.00-01.00

Bijwerking: 08/11/1994
Geldig vanaf: 01/01/1993

De wekelijkse arbeidsduur bedraagt 37 uren, gespreid over vijf dagen van de week.

In het Paritair Comité voor het drukkerij-, grafische kunst- en dagbladbedrijf werd op 24 februari 1983 een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten betreffende de vermindering van de arbeidsduur. Deze collectieve arbeidsovereenkomst werd algemeen verbindend verklaard door een koninklijk besluit van 18 mei 1983 en gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 3 juni 1983.

In hetzelfde paritair comité werd op 30 november 1990 een collectieve arbeids­overeenkomst gesloten betref-fende het collectief contract. Deze collectieve arbeidsovereenkomst werd algemeen verbindend verklaard door een koninklijk besluit van 14 september 1992 en gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 9 oktober 1992. Zij werd gewijzigd door collectieve arbeidsovereenkomsten van 6 maart 1991 (K.B. 23/09/1992; B.S. 26/10/1992) en 30 juni 1993 (K.B. 17/06/1994; B.S. 01/09/1994). Door laatstgenoemde CAO wordt een artikel 2 bis toegevoegd dat in werking treedt op 1 januari 1993.

Wij geven U hierna de integrale tekst van de CAO van 24 februari 1983 en de bepalingen uit het collectief contract van 30 november 1990 betreffende de arbeids­duur.

A. CAO 24 februari 1983

HOOFDSTUK I - Toepassingsgebied

Artikel 1

Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de ondernemingen welke ressorteren onder het Paritair Comité voor het drukkerij-, grafische kunst- en dagbladbedrijf en op de werknemers en werk-neemsters, hierna "werknemers" genoemd, die zijn tewerkgesteld in deze ondernemingen, met uitsluiting van de werkgevers en/of werknemers die onder de toepassing vallen van de collectieve arbeidsovereenkomst voor de Belgische dagbladen, gesloten op 14 mei 1980, in voornoemd paritair comité en geregistreerd ter griffie van de Dienst van de collectieve arbeidsbetrekkingen onder het nr. 6405/CO/130.

HOOFDSTUK II - Vermindering van de arbeidsduur

Artikel 2

De effectieve arbeidsduur van de in artikel 1 bedoelde werknemers wordt ingekort tot 37 uren per week vanaf 1 januari 1985.

Artikel 3

De organisatie van de arbeidsduurvermindering voorzien door deze collectieve arbeidsovereenkomst en van deze voorzien door de collectieve arbeidsovereenkomst van 7 december 1978, betreffende de vermindering van de arbeidsduur, algemeen verbindend verklaard bij koninklijk besluit van 6 maart 1979 en van toepassing van 5 februari 1979 tot en met 31 januari 1983, wordt paritair geregeld in het vlak van de onderneming.

Rekening houdend met de technische, economische en sociale bijzonderheden van de onderneming kan deze arbeidsduurvermindering geregeld worden per dag, per week, per veertiendaagse of door compenserende vakantiedagen.

De wekelijkse arbeidsduur wordt gespreid over vijf dagen van de week, gewoonlijk van maandag tot vrijdag.

Artikel 4

De verminderingen van de arbeidsduur mogen geen aanleiding geven tot loonsverlaging.

HOOFDSTUK III - Bijzondere bepaling

Artikel 5

De collectieve arbeidsovereenkomst van 7 december 1978, gesloten in het Paritair Comité voor het drukkerij-, grafische kunst- en dagbladbedrijf, betreffende de inkorting van de arbeidsduur, algemeen verbindend verklaard bij koninklijk besluit van 6 maart 1979 (Belgisch Staatsblad van 5 mei 1979), wordt opgeheven.

HOOFDSTUK IV - Geldigheid

Artikel 6

Deze collectieve arbeidsovereenkomst treedt in werking op 1 februari 1983.

Zij is gesloten voor onbepaalde tijd. Zij kan slechts worden opgezegd door een van de ondertekenende partijen mits een opzegging van 3 maanden, betekend bij een ter post aangetekend schrijven, gericht aan de voorzitter van het Paritair Comité voor het drukkerij-, grafische kunst- en dagbladbedrijf en aan de ondertekenende organisaties van deze collectieve arbeidsovereenkomst en dit voor de eerste keer op 30 september 1985.

B. CAO 30 november 1990

1. Toepassingsgebied

Artikel 1

Deze collectieve arbeidsovereenkomst regelt de arbeidsvoorwaarden van de werknemers en werkneemsters die een of meerdere functies uitoefenen omschreven in de collectieve arbeidsovereenkomst van 14 mei 1980, gesloten in het Paritair Comité voor het drukkerij-, grafische kunst- en dagbladbedrijf, tot vaststelling van de arbeidsvoorwaarden (Belgisch Staatsblad van 24 maart 1981, koninklijk besluit van 30 januari 1981) en dit in al de bedrijven die één of meerdere van deze activiteiten uitvoeren.

2. Wekelijkse arbeidsprestaties

Artikel 2

De wekelijkse arbeidsduur bedraagt 37 uren, gespreid over vijf dagen van de week, gewoonlijk van maandag tot vrijdag, dit overeenkomstig de collectieve arbeidsovereenkomst van 24 februari 1983 gesloten in het Paritair Comité voor het drukkerij-, grafische kunst- en dagbladbedrijf, en algemeen verbindend verklaard bij koninklijk besluit van 18 mei 1983.

Het werk aldus in vijf dagen georganiseerd, brengt met zich dat de dag waarop gewoonlijk niet wordt gewerkt de zaterdag of de maandag is, aldus twee op elkaar volgende rustdagen aan de werknemers verzekerend (zondag inbegrepen).

De voorkeur wordt gegeven aan de zaterdag. Slechts in de ondernemingen waar het, ingevolge de aard van de uit te voeren werken (tijdschriften, programma's, enz.), noodzakelijk is 's zaterdags te werken, zal de maandag als rustdag genomen worden.

Overeenkomstig de voormelde collectieve arbeidsovereenkomst van 24 februari 1983 wordt de arbeidsduur-vermindering van 40 tot 37 uren per week paritair overeengekomen in het vlak van de onderneming. Rekening houdend met de technische, economische en sociale bijzonderheden van de onderneming kan deze arbeids-duurvermindering geregeld worden per dag, per week, per veertiendaagse of door compenserende vakantie-dagen, voor zover het gemiddelde van 37 uur per week per kwartaal wordt bereikt.

Artikel 2bis

In toepassing van artikel 26bis van de arbeidswet van 16 maart 1971 komen de overuren die in de loop van een kwartaal werden gepresteerd en die om redenen inherent aan de arbeidsorganisatie niet kunnen worden gerecupereerd in de loop van het daaropvolgend kwartaal, in aanmerking voor uitbetaling na vaststelling door de vakbondsafvaardiging en in gemeenschappelijk akkoord met de betrokken werknemer.

Artikel 3 - Normale arbeidsdag

Arbeidsprestaties binnen de normale arbeidsdag betreft werk in één ploeg waarvan de werkuren worden vastgelegd tussen 6 uur en 20 uur.

Artikel 4 - Ploegenarbeid 

Onder ploegenarbeid wordt verstaan voltijdse arbeidsprestaties die op een zelfde arbeidsplaats zodanig georganiseerd worden dat een ploeg werknemers bij het beëindigen van haar prestaties opgevolgd wordt door een andere ploeg die hetzelfde werk verderzet.

Er kan een zekere overlapping bestaan, waarbij de volgende ploeg reeds aanvangt terwijl de vorige het werk niet heeft beëindigd.

Artikel 5 - Nachtarbeid

Nachtarbeid is arbeid verricht tussen 22 uur en 6 uur.

3. Dagelijkse rusttijden

Artikel 6 - Normale arbeidsdag

De normale voltijdse dagprestaties moeten onderbroken worden door een onbetaalde rusttijd van minimum een half uur, bedoeld als etenstijd.

Wanneer een arbeidsdag een ononderbroken prestatieduur omvat die vier en een half uur te boven gaat, wordt aan de werknemer een rusttijd van 15 minuten toegekend, zonder dat deze rusttijd de arbeidsdag mag verlengen of van het loon mag afgehouden worden.

Nochtans, indien bijzondere omstandigheden (verkeersmoeilijkheden, en dergelijke meer) een verdeling van de normale arbeidsdag in ongelijke rechtvaardigen, waarbij een van de prestaties vier en een half uur zou overschrijden zonder evenwel vijf uren te boven te gaan, zijn het toekennen en het betalen van deze rusttijden niet van toepassing.

Artikel 7 - Ploegenarbeid

De arbeidsorganisatie in ploegen moet noodzakelijkerwijze voor iedere ploeg een vast wekelijks uurrooster bevatten. De arbeidsprestatie bevat een betaalde rusttijd die overeenstemt met de duur die plaatselijk in gebruik is.

Deze rusttijd dient niet hoofdzakelijkerwijze gelijktijdig aan al het personeel van een ploeg toegekend te worden. Er wordt ter zelfder tijd rekening gehouden met de noodwendigheden van de arbeidsorganisaties en met de gemeenschappelijke betrachting de rustperiode te verlenen op een ogenblik dat beantwoordt aan de behoeften van de werknemers.

4. Conventionele toeslagen

(...)

Commentaar: Voor de loontoeslagen in het kader van ploegenarbeid, werk op zon- en feestdagen, enz., zie onze sectorale documentatie Hfdst. 0401.

12. Slotbepalingen

(...)

Artikel 31

Deze collectieve arbeidsovereenkomst treedt in werking op 30 november 1990. Zij is gesloten voor een bepaalde duur waarvan de vervaldag is bepaald op 30 juni 1993.

Zij wordt stilzwijgend verlengd van jaar tot jaar in geval van gemis aan opzegging ten laatste drie maanden voor haar vervaldag of voor het verstrijken van ieder verlengingsjaar.

(...)


Historiek
01/01/1993 31/12/2999 0701 Arbeidsduur