4301 Herverdeling van de arbeid

Paritair (sub-)Comité nr.:
128.02.00-00.00

Bijwerking: 13/07/1995
Geldig vanaf: 01/05/1994

In het Paritair Subcomité voor de schoeiselindustrie, de laarzenmakers en de maatwerkers werd op 28 april 1994 een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten betreffende de bedrijfsplannen tot herverdeling van de arbeid. Zij werd algemeen verbindend verklaard door een koninklijk besluit van 7 juni 1995 en gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 6 juli 1995.

Voor de algemene reglementering terzake, zie onze interprofessionele documentatie onder nr. 274.

In uitvoering van het koninklijk besluit van 24 december 1993, meer bepaald titel 4 in verband met de bedrijfs-plannen tot herverdeling van de arbeid, sluiten de partijen een kader-collectieve arbeidsovereenkomst met volgende inhoud :

 

Artikel 1

Deze kader-collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en op de werklieden en werksters, hierna genoemd "werklieden" van de ondernemingen welke ressorteren onder het Paritair Sub-comité voor de schoeiselindustrie, de laarzenmakers en de maatwerkers.

 

Artikel 2

Deze kader-collectieve arbeidsovereenkomst heeft tot doel om de herschikking van de arbeid zonder loon-kostenstijging in de sector of de ondernemingen te stimuleren.

Op die manier kan de sector bijdragen tot verlaging van de algemene werkloosheid, maar tevens moet de productiviteit van elke onderneming ondersteund of verbeterd worden.

 

Artikel 3

Om de herschikking van de arbeid te stimuleren kunnen onder andere de volgende maatregelen op bedrijfsvlak uitgevoerd worden:

3.1       Vrijwillige deeltijdse arbeid met opdeling van de arbeidsplaatsen ;

3.2       Invoering van een halftijds brugpensioen met verplichte vervanging wat de ingroei en opleiding van jongere krachten kan bevorderen ;

3.3       Recht op loopbaanhalvering met verplichte vervanging.

Deze aangehaalde mogelijke maatregelen kunnen op het vlak van de onderneming aangevuld worden met bijkomende maatregelen die hetzelfde doel, namelijk herschikking van de arbeid, nastreven.

 

Artikel 4

Zonder afbreuk te doen aan de eerbiediging van de bepalingen van de artikelen 27 tot 29 van voormeld koninklijk besluit van 24 december 1993, maakt het bedrijfsplan het voorwerp uit van een onderhandeling op ondernemingsvlak tussen de werkgever en de plaatselijke syndicale afgevaardigden van de vertegenwoordigde werknemersorganisaties, daarin bijgestaan door de gewestelijke secretarissen.

Bij ontstentenis van een syndicale afvaardiging beveelt het paritair subcomité aan om, bij de opstelling van een bedrijfsplan, de gewestelijke vakbondssecretarissen te betrekken en te raadplegen.

Wanneer de werkgever, overeenkomstig artikel 32 van het koninklijk besluit, de collectieve arbeids-overeenkomst bedoeld in artikel 27 van voormeld koninklijk besluit van 24 december 1993 of de toetredings-akte bedoeld in artikel 29 van het koninklijk besluit indient, informeert hij tegelijkertijd het paritair subcomité.

Te dien einde stuurt de werkgever een kopij van het bedrijfsplannen, dat hij wenst in te voeren, en dat opgemaakt werd volgens de procedure voorzien in het eerste en tweede lid van dit artikel, per aangetekende brief aan de voorzitter van het paritair subcomité.

 

Artikel 5

Deze kader-collectieve arbeidsovereenkomst wordt gesloten voor de periode van 1 mei 1994 tot 31 december 1997.

 


Historiek
01/05/1994 31/12/2999 4301 Herverdeling van de arbeid