4801 Beroepsopleiding

Paritair (sub-)Comité nr.:
126.00.00-01.00

Bijwerking: 21/01/2019
Geldig vanaf: 01/01/2018
Geldig tot: 31/12/2018

Toekenningsvoorwaarden

  • 2 dagen opleiding in 2018 tijdens de werkuren ;
  • 1 aanvullende opleidingsdag gegeven door CEVORA in 2018 ('s avonds of tijdens het weekend en buiten de arbeidstijd). Om die opleidingsdag te genieten, moet de bediende zich wenden tot CEVORA ;
  • Deeltijdse bedienden: in evenredigheid met hun deeltijdse prestaties;
  • Uitsluiting: bedienden in opzegging of aangeworven met een overeenkomst voor een bepaalde tijd van 1 jaar of minder;
  • Als de werkgever geen opleidingsdagen heeft voorgesteld vóór 1 juni 2018, moet de bediende, vóór 1 september 2018 hiervoor een schriftelijke aanvraag indienen bij de werkgever. In dat geval moet de werkgever vóór 1 oktober 2018 schriftelijk aan de werknemer meedelen hoe en wanneer hij binnen de geldigheidsduur van deze collectieve arbeidsovereenkomst de opleidingsdagen zal aanbieden;
  • De niet toegekende opleidingsdagen worden door de werknemer opgenomen onder de vorm van betaald verlof.

Toekenningsmodaliteiten

De nadere regelen van het recht op opleiding (2 dagen in 2018) kunnen in de onderneming als volgt worden vastgelegd:

  1. Ondernemingen met vakbondsafvaardiging:

    1. Met een bedrijfseigen opleidingsplan geregistreerd voor 2016-2017
      Verlenging voor het jaar 2018 met een eenvoudige brief gestuurd naar het sociaal fonds vóór 01/03/2018
    2. Met een bedrijfseigen opleidingsplan vanaf 2018
      Registratie vóór 31/03/2018
    3. Toegetreden tot het suppletief opleidingsplan voor 2016-2017
      Automatische verlenging voor het jaar 2018
    4. Met toetreding tot het suppletief opleidingsplan vanaf 2018
      Toetreding vóór 31/03/2018
    5. Zonder opleidingsplan
      Naleving van de basismodaliteiten.
  2. Ondernemingen zonder vakbondsafvaardiging:

    1. Toegetreden tot het suppletief opleidingsplan voor 2016-2017
      Automatische verlenging voor het jaar 2018
    2. Met toetreding tot het suppletief opleidingsplan vanaf 2018
      Toetreding geregistreerd vóór 31/03/2018 m.b.v. het formulier dat door het Sociaal Fonds ter beschikking wordt gesteld
    3. Zonder toetreding tot het suppletief opleidingsplan
      Mogelijkheid om toe te treden tot deze cao door een schriftelijke verbintenis aan te gaan dat het recht op opleiding zal gerealiseerd worden via CEVORA-opleidingen (formulier ter beschikking gesteld door het Sociaal Fonds terug te sturen/registreren vóór 31/03/2018).
      Naleving van de basismodaliteiten.

De registratieformulieren opgesteld door het Sociaal Fonds bevinden zich in bijlage van dit hoofdstuk.

In het Aanvullend Paritair Comité voor bedienden werd op 6 juli 2017 een collectieve arbeidsovereenkomst inzake opleiding gesloten. Zij werd neergelegd op de Griffie van de Dienst der collectieve arbeidsbetrekkingen en geregistreerd onder het nr. 140540/CO/200.

De bepalingen van deze CAO betreffende de vorming treden in werking op 1 januari 2018 en houden op van kracht te zijn op 31 december 2018.

Wij geven u hierna de tekst van deze CAO inzake opleiding, vervolgd door een commentaar en door de registratieformulieren die naar het Sociaal Fonds ACPB moeten teruggestuurd worden.

Tekst van de CAO

Artikel 1

Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en op de bedienden die onder de bevoegdheid van het Aanvullend Paritair Comité voor de bedienden behoren.

Onder "bedienden" wordt verstaan, de mannelijke en vrouwelijke bedienden.

Artikel 2

§1. De werkgevers verbinden er zich toe om 2 dagen opleiding toe te kennen voor de periode die ingaat op 1 januari 2018 en eindigt op 31 december 2018. Onverminderd artikel 4 van deze overeenkomst worden de opleidingsdagen toegekend op om het even welk moment in 2018.

§2. Onverminderd het recht op opleiding dat onder paragraaf 1 is erkend, wordt voor elke bediende een aanvullend recht op één dag beroepsopleiding geopend voor de periode die ingaat op 1 januari 2018 en eindigt op 31 december 2018. De tijd die overeenstemt met de opleidingsdag moet 's avonds of tijdens het weekend en buiten de arbeidstijd vallen.

§3. De deeltijdse bedienden genieten de voornoemde opleidingsdagen in evenredigheid met hun deeltijdse prestaties. Het recht op opleiding geldt niet voor de bedienden die in opzegging zijn of die zijn aangeworven met een overeenkomst voor een bepaalde tijd van 1 jaar of minder.

§4. De opleidingsdagen moeten gericht zijn op een verhoging van de beroepsbekwaamheid van alle bedienden.

Artikel 3

§1 De opleidingsdagen waarin artikel 2, §1 voorziet, worden toegekend volgens de hiernavolgende regelen die dezelfde zijn als die welke zijn vastgelegd in de vorige tweejaarlijkse akkoorden in de sector met name de CAO's van 5 mei 1999, 25 april 2001, 15 mei 2003, 16 juni 2005, 12 juli 2007, 16 juli 2009, 19 september 2011, en 12 december 2013 gesloten in het Aanvullend Nationaal paritair comité voor de bedienden en 9 juli 2015 gesloten in het Aanvullend paritair comité voor de bedienden.

Onverminderd de toepassing van het opleidingsplan, zoals bepaald in artikel 4 hierna, gaat het om opleidingen die worden aangeboden door het Centrum voor de Vorming van Bedienden van het Aanvullend Paritair Comité voor de Bedienden (CEVORA) of om door CEVORA erkende opleidingen, alsook om de door de betrokken ondernemingen of sectoren of door andere opleidingverstrekkers georganiseerde opleidingen.

De werkgever heeft de verantwoordelijkheid om de opleidingsdagen aan te bieden tijdens de werkuren. Indien de opleiding plaatsvindt buiten de arbeidstijd moet de werkgever aan de bediende een gelijke compensatie in arbeidstijd toekennen.

De verplaatsingskosten van de bediende die betrekking hebben op de opleidingsdagen komen voor rekening van de werkgever.

Onverminderd de toepassing van het opleidingsplan, zoals bepaald in artikel 4 van de collectieve arbeidsovereenkomst, moet de bediende, als de werkgever geen opleidingsdagen heeft voorgesteld vóór 1 juni 2018, vóór 1 september 2018 hiervoor een schriftelijke aanvraag indienen bij de werkgever. In dat geval moet de werkgever vóór 1 oktober 2018 schriftelijk aan de werknemer meedelen hoe en wanneer hij binnen de geldigheidsduur van deze collectieve arbeidsovereenkomst de opleidingsdagen zal aanbieden.

Wanneer de werkgever:

  • ofwel niet vóór 1 oktober 2018 is ingegaan op de schriftelijke vraag van de werknemer;
  • ofwel uiterlijk op 31 december 2018 geen of te weinig opleidingsdagen aan de werknemer heeft aangeboden,

worden de niet toegekende opleidingsdagen naar keuze van de werknemer door hem opgenomen onder de vorm van hetzij betaald verlof, hetzij opleidingsdagen binnen het opleidingsaanbod georganiseerd door CEVORA. In dit laatste geval richt de werknemer zijn verzoek om opleidingsdagen aan CEVORA. In alle gevallen worden deze dagen gelijkgesteld met gepresteerde arbeidsdagen.

§2. De onder artikel 2, §2 voorziene opleidingsdag is een beroepsopleiding die door CEVORA wordt gegeven.

Om die opleidingsdag te genieten, moet de bediende zich wenden tot CEVORA.

Per volledige opleidingsdag die hij volgt, ontvangt de bediende vanwege CEVORA een premie van 40 EUR als forfaitaire tegemoetkoming in zijn verplaatsings- en opleidingskosten.

Deze opleidingsdag wordt niet als arbeidstijd beschouwd en wordt niet als zodanig bezoldigd. Daarenboven komt deze opleidingsdag niet in aanmerking voor het betaald educatief verlof.

Artikel 4

De nadere regelen van het recht op opleiding zoals bepaald in artikel 2, §1 van deze collectieve arbeidsovereenkomst kunnen in de onderneming als volgt worden vastgelegd:

§1 Ondernemingen met vakbondsafvaardiging

1. Ondernemingen die reeds een opleidingsplan voor de periode 2016-2017 opmaakten en het lieten registreren

Deze ondernemingen kunnen het opleidingsplan, met instemming van de ondertekenende partijen, herbevestigen of aanpassen voor de periode 2018 met een eenvoudige brief (met vermelding van hun volledig RSZ-nummer) aan het Sociaal Fonds van het A.P.C.B., opgericht bij de in het A.P.C.B. gesloten collectieve arbeidsovereenkomst van 1 april 2015 houdende oprichting van een Fonds voor Bestaanszekerheid en vaststelling van zijn statuten (hierna Sociaal Fonds genoemd). De verlenging moet gebeuren tussen 1 oktober 2017 en 1 maart 2018.

2. Ondernemingen met vakbondsafvaardiging die nog geen opleidingsplan opmaakten

In de ondernemingen met een vakbondsafvaardiging kan tussen 1 oktober 2017 en 1 maart 2018 een bedrijfseigen opleidingsplan worden overeengekomen. Om geldig te zijn, moet dat plan de instemming krijgen van de meerderheid van de leden van de vakbondsafvaardiging.

In het opleidingsplan kunnen de inhoud, het tijdstip, de doelgroep en alle andere nadere regelen van de opleiding volledig autonoom worden vastgelegd. Daarenboven kan het plan bepalen dat het opleidingskrediet op bepaalde bedienden wordt overgedragen.

Het opleidingsplan wordt tussen 1 oktober 2017 en 31 maart 2018 geregistreerd bij het Sociaal Fonds. De registratie gebeurt op basis van het formulier dat ter beschikking gesteld wordt door het Sociaal Fonds.

3. De ondernemingen met een vakbondsafvaardiging maar zonder bedrijfseigen opleidingsplan

Voor de ondernemingen met een vakbondsafvaardiging maar zonder bedrijfseigen opleidingsplan die zijn toegetreden tot het suppletief opleidingsplan voor 2016-2017 wordt het suppletief opleidingsplan automatisch verlengd voor het jaar 2018.

Deze bedrijven mogen het opleidingskrediet niet op bepaalde bedienden overdragen.

De ondernemingen met een vakbondsafvaardiging maar zonder bedrijfseigen opleidingsplan en die niet zijn toegetreden tot het suppletief opleidingsplan voor 2016-2017, kunnen uiterlijk op 31 maart 2018 toetreden tot het suppletief opleidingsplan.

Deze bedrijven mogen het opleidingskrediet niet op bepaalde bedienden overdragen.

Met "suppletief plan" wordt het suppletief opleidingsplan bedoeld, uitgewerkt door de Raad van beheer van CEVORA.

In een bedrijf met vakbondsafvaardiging, wordt het suppletief opleidingsplan, indien van toepassing, aan de vakbondsafvaardiging meegedeeld.

4. De ondernemingen met een vakbondsafvaardiging maar zonder opleidingsplan

De ondernemingen met een vakbondsafvaardiging maar zonder opleidingsplan mogen het opleidingskrediet niet op bepaalde bedienden overdragen.

Bij de uitvoering van artikel 4 § 1, 3) en 4), dient artikel 8 van de CAO van 09/06/2016 gesloten in het Aanvullend Paritair Comité voor de bedienden mbt. het statuut van de syndicale afvaardiging, te worden nageleefd.

§2 Ondernemingen zonder vakbondsafvaardiging

1. Ondernemingen die reeds zijn toegetreden tot het suppletief opleidingsplan

De toetreding van deze ondernemingen wordt automatisch verlengd voor het jaar 2018.

Deze ondernemingen kunnen het individuele opleidingsrecht van de bedienden op andere bedienden overdragen, maar slechts ten belope van 50 pct. van het totale krediet aan opleidingsdagen.

Met "suppletief plan" wordt het suppletief opleidingsplan bedoeld, uitgewerkt door de Raad van beheer van CEVORA.

In een bedrijf zonder vakbondsafvaardiging, wordt het suppletief opleidingsplan in het bedrijf uitgehangen.

2. Ondernemingen die nog niet zijn toegetreden

Deze ondernemingen zonder vakbondsafvaardiging hebben de mogelijkheid om toe te treden tot een suppletief opleidingsplan uitgewerkt door de Raad van beheer van CEVORA. Deze ondernemingen kunnen het individuele opleidingsrecht van de bedienden op andere bedienden overdragen, maar slechts ten belope van 50 % van het totale krediet aan opleidingsdagen.

Het suppletief opleidingsplan wordt in het bedrijf uitgehangen.

De ondernemingen zonder vakbondsafvaardiging kunnen eveneens tot deze collectieve arbeidsovereenkomst toetreden door een schriftelijke verbintenis aan te gaan dat het recht op opleiding zal gerealiseerd worden via CEVORA-opleidingen.

De ondernemingen zonder vakbondsafvaardiging kunnen tussen 1 oktober 2017 en 31 maart 2018 hun toetreding laten registreren bij het Sociaal Fonds, met het formulier dat door het Sociaal Fonds ter beschikking wordt gesteld.

Artikel 5

De ondernemingen met een geregistreerd opleidingsplan of -verbintenis, genieten voor de ontwikkeling van hun opleidingsinitiatieven een trekkingsrecht ten laste van CEVORA. De nadere regelen voor dit trekkingsrecht zullen worden vastgelegd door het Sociaal Fonds.

Artikel 6, 7 en 8 

Zie Hoofdstuk 4802

(…)

Artikel 9

Deze collectieve arbeidsovereenkomst is gesloten voor bepaalde duur voor de periode ingaand op 1 januari 2018 en eindigend op 31 december 2018.

Commentaar

De bepalingen van deze CAO inzake vorming hebben een geldigheidsduur van 1 jaar. Zij treden in werking op 1 januari 2018 en houden op van kracht te zijn op 31 december 2018.

1. Welk doel ?

Gezien de inspanningen inzake vorming ontoereikend blijven, meer bepaald in vergelijking met de in de buurstaten toegestane inspanningen, heeft het APCB maatregelen getroffen met het oog op de vorming van de bedienden zodat zij hun professionele kwalificatie en hun loopbaanmogelijkheden kunnen verhogen.

2. Welke bepalingen ?

2.1. Recht op en plicht tot vorming

Recht op 2 dagen vorming gedurende 1 jaar, vanaf 01/01/2018 tot 31/12/2018.

De werkgever moet gedurende de arbeidsuren aan iedere bediende 2 vormingsdagen aanbieden. Indien de opleiding plaatsvindt buiten de arbeidstijd moet de werkgever aan de bediende een gelijke compensatie in arbeidstijd toekennen. De verplaatsingskosten van de bediende die betrekking hebben op de opleidingsdagen komen voor rekening van de werkgever.

Bovendien kan de bediende zich wenden tot CEVORA om 's avonds of tijdens het weekend en buiten de arbeidstijd in 2018 één vormingsdag te genieten. CEVORA geeft de opleiding en betaalt aan de bediende een premie van 40 EUR als forfaitaire tegemoetkoming in zijn verplaatsings- en opleidingskosten. Deze opleidingsdag wordt niet als arbeidstijd beschouwd en wordt niet als zodanig bezoldigd. Daarenboven komt deze opleidingsdag niet in aanmerking voor het betaald educatief verlof.

2.2. Voor welke bedienden ?

De al dan niet gebaremiseerde bedienden, alsook de kaderleden hebben recht op de vormingsdagen.

De deeltijdse bedienden genieten de vorming a rato van hun prestaties. Voorbeeld: een halftijdse bediende heeft recht op een en een halve vormingsdag voor de periode 2018.

De volgende bedienden worden uitgesloten:

  • de bedienden in opzeg;
  • de bedienden aangeworven met een contract van bepaalde duur van één jaar of minder.

3. Welke vormingen komen in aanmerking ?

De 2 vormingsdagen die tijdens de werkuren plaatsvinden zijn opleidingen die gegeven worden binnen het bedrijf, door de betrokken sectoren, door het CEVORA of op een door CEVORA erkende vormingsinstelling (zoals OSP, VIZO, VDAB, IFPME, ORBEM, BGDA, Bruxelles Formation, en een aantal commerciële instellingen) gegeven worden. De werkgever beslist over de inhoud van deze vormingen.

De vormingsdag die 's avonds of tijdens het weekend en buiten de arbeidstijd plaatsvindt is een door CEVORA gegeven opleiding.

4. Hoe kan de werkgever de 2 vormingsdagen gedurende de werkuren tot stand brengen ?

4.1. Basisregel

De werkgever kan zich tot de “brutoregel” beperken, zoals deze uit de CAO voortvloeit, met als gevolg dat:

  • 2 dagen aan de vorming in 2018 toegewijd worden ;
  • iedere bediende op zijn vormingsdagen recht heeft.

4.2. Voorziene modaliteiten

De basisregel kan, indien de werkgever het wenst, op een soepele manier aangepast worden. Deze aanpassingen worden tot stand gebracht d.m.v. een plan, overeenkomstig de tabel hierna.

N.B. Om de modaliteiten in kwestie uit te klaren gebruiken wij een aantal praktische uitdrukkingen:

  • de vormingsdagen “overdragen” = ervoor zorgen dat het totaal of een gedeelte van het recht op de vormingsdagen van bepaalde bedienden aan andere bedienden toegekend wordt. Voorbeeld: het recht op 2 vormingsdagen van Dhr. X wordt naar Dhr. Y (aan rato van 1 dag) en Dhr. Z (aan rato van 1 dagen) overgedragen.
  • “registratieformulier” = formulier beschikbaar op de website het Fonds, dat de werkgever moet invullen en naar het Sociaal fonds van het APCB versturen ingeval hij van de ene of andere modaliteit hierna gebruik wil maken

 

Ondernemingen met syndicale delegatie

 

Ondernemingen zonder syndicale delegatie

  • Met een bedrijfseigen opleidingsplan geregistreerd voor 2016-2017
    Verlengen van het opleidingsplan voor 2018 die de onderneming voor de periode 2016-2017 heeft opgemaakt en geregistreerd, mits akkoord van de ondertekende partijen via brief (met vermelding van het volledig RSZ-nummer) gericht tussen 1 oktober 2017 en 1 maart 2018 aan het Sociaal Fonds.
     
  • Met een bedrijfseigen opleidingsplan vanaf 2018
    Opstellen van een bedrijfseigen opleidingsplan voor 2018 met de instemming van de meerderheid van de leden van de syndicale delegatie.
    In het opleidingsplan kunnen de inhoud, het tijdstip, de doelgroep en alle andere nadere regelen van de opleiding volledig autonoom worden vastgelegd.Dit is de soepelste formule: alle overdragingen van vormingsdagen zijn mogelijk. Het opleidingsplan dient tussen 1 oktober 2017 en 31 maart 2018 naar het Sociaal Fonds verstuurd te worden, op basis van het registratieformulier (in bijlage van dit hoofdstuk), waar het geregistreerd zal worden.
     
  • Toegetreden tot het suppletief opleidingsplan voor 2016-2017
    Voor de ondernemingen met een vakbondsafvaardiging maar zonder bedrijfseigen opleidingsplan die zijn toegetreden tot het suppletief opleidingsplan voor 2016-2017 wordt het suppletief opleidingsplan automatisch verlengd voor het jaar 2018.
    Deze bedrijven mogen het opleidingskrediet niet op bepaalde bedienden overdragen.
     
  • Met toetreding tot het suppletief opleidingsplan vanaf 2018
    De ondernemingen zonder bedrijfseigen opleidingsplan en die niet zijn toegetreden tot het suppletief opleidingsplan voor 2016-2017, kunnen uiterlijk op 31 maart 2018 toetreden tot het suppletief opleidingsplan (registratieformulier bevindt zich in bijlage van dit hoofdstuk).
    Deze bedrijven mogen het opleidingskrediet niet op bepaalde bedienden overdragen.
     
  • Zonder opleidingsplan
    Indien er geen eigen akkoord werd gesloten of er niet werd toegetreden tot een suppletief opleidingsplan, moeten de ondernemingen de basismodaliteiten naleven voor de individuele toekenning van opleidingsdagen in 2018. Het is dan niet toegestaan om vormingsdagen over te dragen op andere bedienden. De sociale partners herhalen dat de werkgever ook in dit geval verplicht is om de vakbondsafvaardiging vooraf in te lichten omdat hij in feite een wijziging doorvoert die de contractuele of gebruikelijke arbeids- en loonvoorwaarden op collectieve manier zou kunnen beïnvloeden.

 

Ter herinnering, als de werkgever geen vormingsdagen heeft voorgesteld vóór 01.06.2018, moet de bediende dit vóór 01.09.2018 schriftelijk aanvragen bij de werkgever. Indien de bediende dit niet doet, hoeven de vormingsdagen niet te worden toegekend.

 
  • Toegetreden tot het suppletief opleidingsplan voor 2016-2017
     

    De toetreding van deze ondernemingen wordt automatisch verlengd voor het jaar 2018.

    De keuze voor het suppletief plan beperkt de overdragingen van vormingsdagen tot 50 % van het totaal aantal vormingsdagen van alle bedienden. Voorbeeld: in een onderneming met een effectief van 10 voltijdse bedienden, zijn er in totaal 20 vormingsdagen die de werkgever moet toekennen, waarvan 10 aan iedere bediende toegekend moeten worden en (= 1 dag per bediende), en 10aan een of meerdere bedienden mogen overgedragen worden.
     

  • Met toetreding tot het suppletief opleidingsplan vanaf 2018
    Het suppletief opleidingsplan dient tussen 1 oktober 2017 en 31 maart 2017 naar het Sociaal Fonds verstuurd te worden, op basis van het registratieformulier (zie in bijlage van dit hoofdstuk), waar het geregistreerd zal worden. Het suppletief opleidingsplan wordt in het bedrijf uitgehangen. 
    De keuze voor het suppletief plan beperkt de overdragingen van vormingsdagen tot 50 % van het totaal aantal vormingsdagen van alle bedienden. Voorbeeld: in een onderneming met een effectief van 10 voltijdse bedienden, zijn er in totaal 20 vormingsdagen die de werkgever moet toekennen, waarvan 10 aan iedere bediende toegekend moeten worden en (= 1 dag per bediende), en 10 aan een of meerdere bedienden mogen overgedragen worden.
     
  • Zonder toetreding tot het suppletief opleidingsplan
    De ondernemingen kunnen eveneens tot deze collectieve arbeidsovereenkomst toetreden in 2018 door een schriftelijke verbintenis aan te gaan dat het recht op opleiding zal gerealiseerd worden via CEVORA-opleidingen (zie het formulier in bijlage van dit hoofdstuk).
    Indien er niet werd toegetreden tot een suppletief opleidingsplan, moeten de ondernemingen de basismodaliteiten naleven voor de individuele toekenning van opleidingsdagen in 2018. Het is dan niet toegestaan om vormingsdagen over te dragen op andere bedienden.
     

Ter herinnering, als de werkgever geen vormingsdagen heeft voorgesteld vóór 01.06.2018, moet de bediende dit vóór 01.09.2018 schriftelijk aanvragen bij de werkgever. Indien de bediende dit niet doet, hoeven de vormingsdagen niet te worden toegekend.

 

5. Wanneer en hoe de gekozen modaliteiten laten mededelen ?

  1. Voor bedrijven die een plan geregistreerd hebben voor de periode 2016 - 2017
    Alle geregistreerde plannen voor de periode 2016 - 2017 worden automatisch verlengd met 1 jaar en  blijven geldig tot en met 31 december 2018. Bedrijven hoeven hiervoor niets te doen.
    UITZONDERING: voor bedrijven met vakbondsafvaardiging die een plan geregistreerd hebben met akkoord van de vakbondsafvaardiging.
    De registratie van deze plannen wordt alleen verlengd als deze bedrijven het bestaande opleidingsplan met instemming van de ondertekenende partijen uitdrukkelijk herbevestigen of aanpassen voor het jaar 2018. Zij kunnen dit doen tussen 1 oktober 2017 en 1 maart 2018 via de site van het sociaal fonds of via een brief of mail naar het sociaal fonds APCB - Stuiversstraat 8 - 1000 Brussel of info@sfonds200.be.
     
  2. Voor bedrijven die geen plan geregistreerd hebben voor de periode 2016-2017.
    Deze bedrijven kunnen een opleidingsplan registreren voor het jaar 2018. De nieuwe registratieperiode start op 1 oktober 2017 en eindigt op 31 maart 2018.

De werkgever die kiest zich aan de basisregel toe te houden (“brutoregel”) moet geen specifieke formaliteit in acht nemen. Hij hoeft enkel het recht op en plicht tot vorming toe te passen, aan rato van 2 dagen in 2018, zonder enige mogelijkheid van samenvoeging of overdraging van vormingsdagen (zie « basisregel » hierboven).

6. Wat indien de werkgever het nodige niet doet?

De werkgever is verantwoordelijk voor de vormingen en hun concrete totstandkoming. Hij moet de vormingsdata vóór 01/06/2018 meedelen.

Wanneer de werkgever:

  • ofwel vóór 1 oktober 2018 niet is ingegaan op de schriftelijke vraag van de werknemer,
  • ofwel uiterlijk op 31 december 2018 geen of een onvoldoende aantal opleidingsdagen aan de werknemer heeft aangeboden,

dan worden de niet toegekende opleidingsdagen naar keuze van de werknemer door hem opgenomen onder de vorm van:

  • hetzij betaald verlof,
  • hetzij opleidingsdagen binnen het opleidingsaanbod georganiseerd door CEVORA. In dit laatste geval richt de werknemer zijn vraag tot opleidingsdagen aan CEVORA.

In beide gevallen worden deze dagen gelijkgesteld met gepresteerde arbeidsdagen.

Indien de bediende geen schriftelijke aanvraag bij de werkgever vóór 01/09/2018 indient, verliest hij zijn vormingsdagen alsook de omzetting ervan onder de vorm van betaald verlof of onder de vorm van vormingsdagen bij CEVORA.

7. Steun en/of financiële tussenkomst ?

De bedrijven met een geregistreerd opleidingsplan of –verbintenis, genieten van een trekkingsrecht ten laste van CEVORA voor de ontwikkeling van hun opleidingsinitiatieven. De modaliteiten van dit trekkingsrecht worden vastgelegd door het Sociaal Fonds. Voor meer informatie kan U terecht bij een van de gewestelijke kantoren of de hoofdzetel van CEVORA (E. Plaskylaan 144 - B 1030 Brussel; tel.: 02/734.62.11; fax: 02/734.52.32).

Registratieformulieren

Bedrijven met syndicale delegatie met een akkoord over een bedrijfseigen of een suppletief opleidingsplan

Bedrijven met syndicale delegatie zonder akkoord over een bedrijfseigen opleidingsplan: inschrijving op het suppletief opleidingsplan

Bedrijven zonder syndicale delegatie met inschrijving op het suppletief plan

Bedrijven zonder syndicale delegatie die zich er toe verbinden de opleiding te realiseren via Cevora

Toepasselijke collectieve arbeidsovereenkomst: om de integrale tekst te lezen, klik op het registratienummer.

Datum CAO
06/07/2017
Registratienr
140540
Geldig van
01/01/2018
Geldig tot
31/12/2018
Neerleggingsdatum
11/07/2017
Registratiedatum
26/07/2017
Onderwerp
opleiding
BS Bericht van neerlegging
23/08/2017
Algemeen verbindend verklaring
-
Algemeen verbindend verklaard door Koninklijk Besluit van
04/11/2018
Gepubliceerd in het B.St. van
16/11/2018
Keywords
OPLEIDING (EXCL. SYNDICALE VORMING), RISICOGROEPEN

Historiek
01/01/2024 31/12/2050 4801 Praktische tenuitvoerlegging van het individueel recht op opleidingen
01/01/2022 31/12/2023 4801 Beroepsopleiding
01/01/2020 31/12/2021 4801 Beroepsopleiding
01/01/2019 31/12/2019 4801 Beroepsopleiding
01/01/2018 31/12/2018 4801 Beroepsopleiding
01/01/2016 31/12/2017 4801 Beroepsopleiding
01/01/2014 31/12/2015 4801 Beroepsopleiding